URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Voloşeniuc: "Un mandat nereuşit. Nu am realizat ce am promis"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, este un tip relaxat, calm, zâmbitor, convins că problemele se pot rezolva şi fără să umbli mereu încruntat. Ca o ciudăţenie, foloseşte căşti la telefon aşa că, pe stradă, multă lume are impresia că vorbeşte singur. Dacă îl asculţi însă cu atenţie, spune multe. Ca de pildă că deţine o firmă de pariuri, că nu prea colaborează bine cu Radu Ţîrle, că aeroportul internaţional e doar un vis, sau că avem dreptate să concluzionăm că actualul Consiliu Judeţean şi-a ratat mandatul...

- Mai lucrează cineva la Consiliul Judeţean?

- După cum vedeţi, se lucrează. Lucrează inclusiv executivul. Acum muncim la procedura de licitaţie pentru reparaţiile curente la drumurile judeţene. Va fi un contract multianual, mai exact pe 4 ani, iar sumele sunt importante, cam 50 de milioane de euro.

- Asta înseamnă că firmele alese acum vor munci şi cu viitorul executiv?

- Da. Strategia noastră este să împărţim judeţul în cinci zone. Aşa se va putea vedea mai bine eficienţa fiecărui constructor. Tot acum pregătim documentaţia pentru un împrumut de la Banca Comercială Română. Dorim să contractăm un credit pentru Muzeu, infrastructură şi Aeroport. Gradul de îndatorare a judeţului este de 23%, noi vrem să ajungem la limita maximă, adică la 30%, să putem să terminăm proiectele. Asta înseamnă cam 10 milioane de euro.

- Când o să ne luăm zborul de pe Aeroportul Oradea?

- Aici avem o problemă. A trebuit să regândim strategia din cauza      greşelilor pe care le-am făcut în 2008. Atunci trebuia să folosim banii de la Muzeu şi de la drumuri pentru aeroport. Acum e nevoie să intrăm într-un parteneriat public privat cu un operator care să poată aduce zboruri internaţionale. În plus, am avut discuţii cu Primăria Oradea şi ei sunt dispuşi să pună la bătate 10 milioane de euro în acest proiect. Dar, sincer, în variantă optimistă eu nu văd să avem un aeroport competitiv mai repede de 5-6 ani.

Prefectul ne suflă în flacără

- Vine Lucian Silaghi înapoi la conducerea Teatrului?

- Nu mai vine, pentru că în urma evaluării nu a primit notă de trecere. Dar totul nu e decât un joc de imagine şi o bătălie politică în care s-a implicat Prefectura. Noi am gândit reorganizarea culturii în ideea de a face economii, căci şi aşa avem un buget insuficient. Nu-i nimic, dacă Prefectura continuă să ne şicaneze, vom da în fiecare lună câte o hotărâre de Consiliu ca să ne putem duce proiectele la îndeplinire. Eu cred că prefectul ar trebui să fie alături de noi. Numai că deocamdată suntem ca în bancul acela în care noi mergem noaptea cu felinarul aprins şi el ne suflă în flacără să orbecăim pe întuneric.

- Ce statut aveţi în cadrul Partidului Naţional Liberal?

- Sunt membru în Biroul Permanent Judeţean şi membru în Biroul Naţional.

- Dar aţi ratat funcţia de vicepreşedinte la judeţ.

- Eu sunt din 1995 în PNL. Nu am alergat niciodată după funcţii. M-a deranjat însă atitudinea unor colegi de-ai mei. După ce ne-am înţeles asupra procedurilor de vot, unii nu s-au ţinut de cuvânt. A fost o manevră împotriva mea şi a lui Ilie Bolojan.

- E rentabil să ai o firmă de cablu?

- Da, acum e rentabilă, pentru că am vândut-o. Firma mea a ajuns la maturitate, a  pornit de la un abonat şi a ajuns, în 12 ani de muncă intensă,  la 4.000. Am vândut-o unui trust puternic, RCS&RDS.

- Aveţi alte business-uri?

- Da. Am trei firme: de transport, de alimentaţie publică şi de pariuri.

- Pariază lumea?

- Da. Am luat în franciză o agenţie de pariuri la Vadu Crişului şi merge bine.

- Cum aţi ajuns în judeţul Bihor?

- După mamă sunt moţ şi după tată bucovinean. La 12 ani m-am strămutat la Lugaşu de  Jos cu toată familia. Noi locuiam în Beliş şi vatra satului nostru a  căzut în zona lacului de acumulare. Dar m-am aclimatizat repede în Bihor.

"Vreau să candidez la preşedinţia CJ"

- În 2012 candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean?

- Cine va candida în 2012 nu se ştie încă. E o decizie a partidului, mai mult decât atât, a alianţei USL. Dar nu ascund că aş dori să candidez la preşedinţia Consiliului Judeţean. Dacă nu se poate nu-i nicio supărare, sunt tânăr, mai pot aştepta. Totuşi, cred că liberalii vor da candidatul la şefia CJ şi mai cred că acestuia nu-i va fi foarte uşor, pentru că sunt multe lucruri pe care nu am putut să le realizăm aşa cum am promis.

- Se zice că fiecare şef de la Consiliu are firma lui favorită. Domnul Ţîrle cu Asfamixt-ul, domnul Kiss cu Selina. Dumneavoastră cu cine ţineţi?

- Nu am nicio firmă cu care ţin. Eu respect constructorii după calitatea lucrărilor, nu după prietenii.

- Care ar fi prioritatea nr. 1 dacă aţi fi şeful Consiliului Judeţean?

- Aş avea trei priorităţi: infrastructura, aeroportul şi muzeul. Avem proiectele la cheie pentru reabilitarea a 200 de kilometri de drumuri judeţene, dar ne lipsesc banii. Guvernul PDL a băgat în reabilitare doar două drumuri de interes judeţean, care nu sunt nici cele mai importante, nici cele mai circulate. E vorba de Salonta-Tulca-Tinca-Holod şi Cociuba Mare-Căpâlna-Şoimi. Cred că nu întâmplător ambele drumuri sunt în colegiul domnului senator Ştefan Seremi.

- Dar bani europeni nu puteţi accesa?

- Ne-am păpat cota cu drumul de Padiş. Şi acolo s-au întârziat mult lucrările, dar sper ca la anul să fie gata. Acel drum va fi un punct forte al viitorului candidat la Preşedinţia Consiliului.

Greu, cu Radu Ţîrle

- Se poate lucra cu Radu Ţîrle?

- Da, mai greu, dar se poate. Nu-mi ascultă toate ideile, însă după discuii repetate ajungem să ne punem de acord. Nu-i mai puţin adevărat că în unele cazuri nu acceptă nici o sugestie.

- De unde se mai pot tăia bani în instituţiile pe care le conduceţi?

- Putem face economii la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Prin procedurile de externalizare sperăm să reducem cheltuielile. Dar şi aici suntem încorsetaţi fiindcă legea nu ne permite să umblăm la costuri. Mai avem şi problema datoriilor restante către angajaţii de la această Direcţie. Le-am dat o parte din bani în 2010 şi probabil că de la anul reluăm plăţile. Am mai vrut să facem reduceri şi la cultură, cam cu 20-30%. Din păcate, din cauza împotrivirii Prefecturii nu putem să aplicăm planul propus.

- Credeţi că acest mandat e unul reuşit pentru noi , bihorenii?

- Nu. Din mai multe motive. În 2009 nu am reuşit să-l impunem ca preşedinte pe Crin Antonescu sau pe Mircea Geoană. Apoi, în cadrul conducerii Consiliului au apărut certuri, neînţelegeri, care ne-au costat foarte mult. Şi, nu în ultimul rând, peste toate s-a suprapus criza. Sigur, criza nu s-a manifestat peste tot la fel. Judeţe cum ar fi Aradul sau Clujul n-au dus lipsă de bani, pentru că guvernarea era de partea lor.

- Conduceţi din umbră FC Bihor. Ce facem, intrăm în "A"?

- Nu conduc nici pe faţă, nici din umbră. Sunt membru AGA şi vreau să pun umărul la promovare pentru că eu cred sincer că Bihorul merită o echipă de primă divizie. Şanse de promovare avem, dacă am depinde doar de factorul sportiv. Dar se pare că în fotbal mai sunt şi alte criterii.

- Veţi avea bani pentru o echipă de divizia A?

- Dacă actualul parteneriat cu Liberty rămâne valabil, nu e nici o probemă. Marile cheltuieli cad în sarcina lor: salarii mai mari, contracte mărite la jucători. Noi ne vom achita de sarcinile noastre: vom face tabela de marcaj, nocturna şi tribuna care e dezafectată.

Bihorul, nedreptăţit la bani

- În mandatul acesta apucăm să mergem împreună la Muzeu?

- Eu spun că da. Acum avem un blocaj financiar şi unul de natură subiectivă, între preşedinte şi constructor. Din păcate, nimeni nu are de câştigat din asta. Noi mergem la Bucureşti pentru a accesa creditul de la BCR. Cu 2 milioane de euro am termina construcţia şi apoi am mai avea nevoie de 4 milioane pentru mobilier.

- Are PSD-ul vreo şansă să prindă postul de primar al Oradiei sau de preşedinte la CJ?

- La Primărie nu cred că au vreo şansă. Dacă la nivel naţional, de exemplu, se decide ca la preşedinţia CJ să fie un PSD-ist, ne vom conforma, doar suntem aliaţi. Dar personal nu cred că se va întâmpla asta.

- Este Bihorul nedreptăţit în ce priveşte sumele de bani primite de la bugetul central?

- Foarte nedreptăţit. Să vă dau un exemplu. Din 2008, când am primit de la Guvern 260 de miliarde de lei vechi, Bihorul nu a mai primit nici un ban în plus în afara sumelor prevăzute de lege. În schimb, acum, judeţul Suceava  condus de domnul Flutur a primit 70 de milioane de euro, probabil ca să ştie cum să voteze la Congresul PDL. Cu atât bănet puteam face şi Muzeul, şi drumurile şi Aeroportul, nu să cumpărăm biciclete, cum şi-au propus ei.

- S-au împărţit banii în comunele bihorene pe criterii politice?

- Exclusiv pe criterii politice. Grosul l-au luat primăriile PDL, pentru săli de sport şi drumuri, o parte a mai luat şi UDMR-ul. Ba, mint. A luat şi o comună penelistă, dar numai pentru că lucrarea era dată unui constructor al partidului de guvernământ. Apoi, din cota de 20% din TVA pe care o primim de drept de la buget, la rândul nostru nici noi n-am mai dat vreun ban primăriilor PDL-iste. Asta este...


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Radu Ţîrle: diplomat

Kiss Alexandru: pragmatic 

Gavrilă Ghilea: bun constructor

Ilie Bolojan: un adevărat om de stat

Zoltan Teszari: un om discret care, pe lângă afaceri, face foarte multe pentru judeţ

Ştefan Seremi: n-am simţit nicio clipă că ar fi trecut pe la Consiliul Judeţean

Ioan Lucian: un tip care vrea să pară ceea ce nu e

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
c.j.
pai d-le Book iata doua trasaturi ale eroului : infantilism politic + linguseala politica ( bolojan - adevarat om de stat !!! ) Doamne fereste !
Postat 09 Mai 2011, 18:33 de suparatu
Fara PDL dar tot aia e ...
Adio sanse la judet ... UDMR va lua sefia ... asa ca, hai la teatru ...
Postat 04 Mai 2011, 18:48 de SYENT
La naiba, cit face ?
De obicei, cind este vorba de cineva care nu a facut nimic in functia obtinuta, de altfel si recunoscind acest lucru, Bihoreanul rade tot. Il ia de cind facea pipi pe gardul scolii primare pina la cum facea caca pe el de bolovan ce ar fi putut fi. Asadar am vrea sa stim pretul corect. Cit a incasat Mircea lui Chirila pentru acest simulacru de interviu care nu arata omul ci exact ceea ce nu este nici el.
Postat 04 Mai 2011, 18:43 de Book
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON