URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2009, 10:22

Virusul e printre noi

Virusul e printre noi PROTEJAŢI-VĂ! Încă de la primul simptom, suspecţii de gripă sunt sfătuiţi să-i protejeze pe cei apropiaţi evitând contactul cu aceştia. Familia, vecinii şi colegii unui potenţial bolnav se pot feri de virus purtând măşti de genul celor folosite de cadrele medicale. Pacienţii sunt sfătuiţi să-şi sune de îndată medicul de familie, să ceară ajutor la numărul de urgenţă 112 ori la secţia de boli infecţioase a Spitalului TBC, la numerele de telefon: 0359-807.874, 0359-807.870 şi 0359-807.871
Virusul e printre noi ÎNCHIS DE GRIPĂ. Ce n-a reuşit recesiunea, a făcut gripa porcină. Dispeceratul RDS&RCS din Oradea (foto) a fost închis după ce un angajat a fost diagnosticat cu virusul AH1N1 şi alte trei persoane sunt suspectate că s-au infectat prin contagiune. Parterul clădirii a fost pus în carantină, iar o parte a personalului trimis acasă, pentru a evita răspândirea bolii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inevitabilul s-a produs! După ce a omorât 6.000 de oameni în întreaga lume în jumătate de an, virusul AH1N1a ajuns şi la noi.

Doi tineri, proaspăt întorşi din luna de miere petrecută în Egipt, sunt primii bihoreni purtători ai virusului gripei de tip nou. Vestea a creat panică, mai ales că unul dintre bolnavi a şi trecut pe la serviciu. Săptămâna trecută, secţia de boli infecţioase a Spitalului TBC a fost la un pas de carantină, iar în toate unităţile sanitare din judeţ s-a dat alarma. Dar târziu şi ineficient...

Adusă din Egipt

După luna de miere a urmat coşmarul. Asistentă la Maternitate, tânăra de 22 de ani atinsă de virusul gripei porcine s-a prezentat pe 21 octombrie de la aeroport direct la secţia de boli infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie. Abia se ţinea pe picioare. "A fost în Egipt între 1-15 octombrie şi s-a întors pe la Budapesta. Avea febră, tuse, îi curgeau nasul şi ochii, avea dureri musculare", explică dr. Sonia Drăghici (foto), şefa secţiei. După două zile, în urma analizării la Institutul Cantacuzino din Bucureşti a probelor prelevate, medicii orădeni au primit confirmarea că femeia e infectată cu virusul AH1N1!

Deşi niciun membru nu prezenta vreun simptom, familia pacientei a fost imediat izolată la domiciliu, pentru a evita răspândirea bolii. Colegii de la Maternitate, pacientele şi bebeluşii sunt în siguranţă. Asistenta, aflată în concediu, nu a trecut deloc pe la muncă. Colegii soţului său au fost însă ghinionişti. Tânărul, şi el de 22 de ani, angajat la dispeceratul RDS&RCS din strada Brâncoveanu, a trecut pe la birou să-şi ia salariul. "A stat cel mult o oră şi a intrat în contact doar cu cei de la parterul clădirii. Angajaţii redacţiei TVS, care e la etajul I, şi cei de la Tehnic, de la II, nu au intrat în contact cu el", spune un coleg.

Panică la RDS

Vestea că tânărul e infectat a provocat panică. Miercuri şi joi, 17 orădeni care au intrat în contact cu el, majoritatea colegi de serviciu, s-au prezentat urgent la spital. Dintre aceştia, trei persoane toate provenite din familia bolnavilor, au fost internate şi li s-au prelevat probe. Ulterior au fost trimise acasă şi aşteaptă, izolate, rezultatul analizelor.

Potrivit unor surse medicale, niciun angajat al RDS nu are simptome de gripă, iar dacă boala i-ar fi afectat, ar fi trebuit să se declanşeze deja. Preventiv, parterul clădirii din Brâncoveanu a fost dezinfectat şi pus în carantină, majoritatea angajaţilor fiind trimişi acasă. "Toţi ne-am panicat. Din aproape 100 de colegi mai lucrăm vreo 10. Sus, la etajul II, la Departamentul Tehnic, lucrează unul singur. Doar echipa TVS e completă", spune un angajat al firmei.

Contactaţi de BIHOREANUL reprezentanţii conducerii RDS&RCS au refuzat să comenteze. La fel, angajaţii au fost sfătuiţi să nu facă declaraţii...

În pragul izolării

Dat fiind numărul mare al persoanelor intrate în contact cu bolnavii şi ulterior prezentate la medic, şeful Spitalului TBC, Dacian Foncea, a luat în calcul, joia trecută, chiar instituirea carantinei în secţia de boli infecţioase. "Asistenta de epidemiologie şi dezinfectorul s-au instalat acolo pentru ca igienizarea să se facă des. Am dotat spitalul cu măşti Hepa, care asigură protecţie împotriva virusului, şi am organizat circuite separate pentru presupuşii infectaţi", explică Foncea.

În perioada când spitalul a găzduit suspecţii de gripă, vizitele în sectorul periculos au fost interzise, iar pacienţii cu boli respiratorii au primit măşti. Carantina însă nu s-a aplicat, pentru că nu au apărut şi alte cazuri.

Virus letal

Asta nu înseamnă că pericolul a trecut. AH1N1 este o mutaţie a unei infecţii respiratorii a porcilor care până nu demult nu s-a transmis la om. Lucrurile s-au schimbat, iar virusul descoperit anul trecut în Mexic şi migrat apoi în SUA trece foarte uşor de la om la om. Netratată, gripa porcină provoacă moartea.

06 Zaporojan.jpgSimptomele seamănă mult cu gripa obişnuită. Aceasta se deosebeşte doar prin faptul că febra creşte progresiv. La gripa obişnuită, febra sare la 38-39 grade brusc, nu gradual. Pentru a evita răspândirea şi agravarea bolii, pacienţii cu simptome de febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse sau dureri în gât trebuie să se izoleze şi să apeleze la medic. "Perioada de supraveghere este de 7 zile de la contactul cu bolnavul. După acest interval, riscul de îmbolnăvire dispare!", explică dr. Iulian Zaporojan (foto), medic primar de boli infecţioase.

Doctorul poate decide un consult la Spitalul de boli infecţioase, unde pacientului i se iau probe din gât pentru a identifica tipul virusului. Cei infestaţi vor fi transferaţi la Cluj, unde funcţionează un centru special dotat cu antivirale.

Cum ţi-e norocul...

Gripa porcină nu are tratament specific. Americanii, care s-au confruntat deja cu AH1N1, recomandă antiviralele pe bază de Oseltamivir şi Zanamivir, care şi-au probat eficienţa. La noi, afirmând că vrea să prevină specula cu medicamente pe fondul panicii, Ministerul Sănătăţii a retras în ultimele săptămâni de pe piaţă toate aceste medicamente, direcţionându-le spre centrele speciale. "Pacienţii primesc Tamiflu, un produs bazat pe Oseltamivir, în trei doze pe zi, vreme de 5-7 zile, după caz. În general, boala cedează în cel mult 10 zile", explică dr. Zaporojan.

Preventiv, managerul Spitalului TBC, Dacian Foncea, a achiziţionat 15 cutii de antivirale similare cu Tamiflu, care pot asigura tratamentul pentru un număr redus de pacienţi, dacă aceştia nu ar putea fi preluaţi la Cluj. "Tratamentul e gratuit. Pacienţii nu trebuie să plătească pentru medicamente, nici ca suspecţi, nici când au boala", spune Foncea.

Problema este însă că, pe măsură ce se răspândeşte, virusul suportă mutaţii, iar antiviralele clasice nu mai au efect. Şansele de supravieţuire sunt însă foarte mari dacă virusul este depistat în faza iniţială.

Măsuri disperate…

Medicii afirmă că cea mai sigură formă de "vindecare" e prevenţia. Vaccinul antiviral se face pentru a preîntâmpina infecţia, într-o singură doză de 15 grame, dar la pacienţii cu imunitate slabă se pot administra şi 2 doze. Vaccinul nu se face în niciun caz la bolnavi.

Evoluţia rapidă a îmbolnăvirilor a luat România prin surprindere. Virusul a atins toate judeţele, cu efecte grave în Bucureşti, Iaşi şi Cluj, unde mai multe şcoli au fost închise pentru a evita răspândirea bolii. De vină sunt autorităţile care nu au demarat vaccinarea la timp, deşi ştiau că urmează o pandemie. Ministerul Sănătăţii a anunţat abia săptămâna trecută că trebuie să cumpere un milion de doze de vaccin de pe piaţa internaţională, pentru a stopa evoluţia focarelor. Dar nu are de la cine, pentru că statele responsabile şi-au pregătit încă din vară necesarul, iar companiile farmaceutice lucrează la comenzile deja primite.

... şi fără efect

România nu se poate baza nici pe producţia internă. Vaccinul produs la Institutul Cantacuzino este abia în testare, putând fi folosit abia la finalul lunii noiembrie. Chiar dacă l-am avea şi toată populaţia s-ar vaccina astăzi, doza şi-ar face efectul abia după 2 săptămâni. Timp suficient să se îmbolnăvească toată lumea!, avertizează specialiştii.

O teorie controversată afirmă chiar că vaccinul românesc ar fi inutil! Specialişti citaţi de presa centrală spun că există 6 tipuri de virus. Îmbolnăvirile înregistrate în România sunt provocate de tipul v, în vreme ce Institutul Cantacuzino testează un milion de doze împotriva rădăcinii primare a virusului şi nu contra tulpinii de tip v.

Până să se lămurească savanţii, cei doi orădeni proaspăt căsătoriţi se luptă cu boala. Medicii spun că au toate şansele să îşi revină pentru că, din fericire, n-au contactat o formă agresivă a virusului. Următorii, nu se ştie dacă vor avea acelaşi noroc…


 

ALARMANT
700 de morţi într-o săptămână

 Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de la apariţia noului tip de virus, în martie 2009, s-au înregistrat peste 5.700 de morţi, majoritatea în America de Nord. Numai în ultima săptămână, în lume au avut loc 700 de decese.

În România, primul caz a fost confirmat în luna mai, iar numărul bolnavilor e de ordinul sutelor, fără niciun deces deocamdată. Specialiştii estimează că 30% din populaţia planetei se va îmbolnăvi cu virusul AH1N1, iar mortalitatea va ajunge la 2,5% în rândul celor infectaţi. Ministerul Sănătăţii estimează că în 2010 se vor înregistra nu mai puţin de 20.000 de decese. Deocamdată situaţia nu e la fel de gravă ca în alte ţări, în Bulgaria fiind închise şcolile, iar în Ucraina interzicându-se întâlnirile publice.

În România s-a luat în discuţie interzicerea întâlnirilor publice, dar propunerea a fost respinsă din cauza campaniei electorale. O măsură inedită e că fotbaliştilor li s-a recomandat să nu mai scuipe pe stadioane.


 

REGULA DE AUR
Igiena, mama prevenţiei


Dacă nici Prefectura şi nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu au reacţionat după înregistrarea primelor infecţii cu AH1N1, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a transmis zilele trecute mai multe comunicate tuturor medicilor de familie din judeţ.

Aceştia au fost instruiţi să identifice şi să izoleze potenţialii bolnavi şi să anunţe imediat toate cazurile suspecte. În timpul consultaţiilor, personalul medical trebuie să poarte echipament de protecţie complet: halat, mănuşi, bonetă şi mască specifică.

Populaţia e sfătuită să respecte regulile de igienă personală, precum spălarea mâinilor, folosirea batistei pentru tuse şi strănut, evitarea călătoriilor în zonele afectate, purtarea de măşti care să acopere gura şi nasul. Dacă simt vreun simptom, trebuie să anunţe medicul de familie şi să se prezinte la camera de gardă a unei secţii de boli infecţioase. Medicii sfătuiesc pacienţii să nu se "trateze" singuri, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

UPDATE: Potrivit dr. Zaporojan, cei doi orădeni diagnosticaţi cu virusul AH1N1 au fost externaţi şi se simt bine, ei fiind înafara oricărui pericol.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON