URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2011, 08:19

Veterinar în undiţă: Fostul şef al DSV, pozat pe când dijmuia un transport de peşte confiscat

Veterinar în undiţă: Fostul şef al DSV, pozat pe când dijmuia un transport de peşte confiscat HOŢUL NEPRINS... Acuzat că şi-a tras partea din marfa confiscată, veterinarul Petru Gruia (foto) este liniştit: deşi "dijmuise" peştii la drumul mare, în actele contabile ale Grădinii Zoologice transportul a ajuns chiar mai consistent decât fusese în momentul confiscării. Te pomeneşti că s-or fi înmulţit crapii pe drum...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A peştit-o! Petru Gruia, actualul şef al circumscripţiei sanitar-veterinare Salonta şi, până în urmă cu doi ani, ditamai şeful peste Direcţia Sanitar-Veterinară Bihor, este cercetat penal, fiind suspectat că s-ar fi înfruptat dintr-un transport de peşte confiscat.

Reclamantul e chiar proprietarul transportului, Florin Duna, un tânăr din comuna arădeană Cermei, care susţine că l-a fotografiat pe veterinar în timp ce-şi lua "dreptul" din peşte, înainte ca acesta să fie predat Grădinii Zoologice din Oradea...

"În plasa" Poliţiei

Anul trecut, pe 11 noiembrie. Florin Duna, un arădean de 25 ani, se îndrepta spre Salonta, fiind oprit în comuna Batăr de un echipaj de Poliţie. Agenţii i-au verificat actele, dar şi portbagajul Daciei, pe care l-au găsit burduşit cu crapi.

Cum tânărul nu avea acte de provenienţă şi nici certificat sanitar-veterinar pentru marfă, oamenii legii l-au dus la sediul postului de Poliţie şi l-au anunţat pe veterinarul Petru Gruia, şeful circumscripţiei sanitar-veterinare Salonta, care urma să încheie procesul verbal de sancţionare şi documentele pentru confiscarea peştilor.

Veterinarul a şi sosit în mare grabă, a cântărit peştele de faţă cu reprezentanţii Poliţiei şi cu proprietarul, a întocmit actele, după care a anunţat că întreaga cantitate urmează să fie predată  reprezentanţilor Grădinii Zoologice Oradea, aşa cum prevede procedura legală în asemenea cazuri.

Filaj în drum

Supărat pentru "gaura" pe care i-au provocat-o poliţiştii, valoarea peştelui confiscat fiind de peste 1.500 lei, la care s-a adăugat şi amenda încasată, de 1.000 lei, arădeanul a aşteptat plecarea maşinii care urma să transporte crapii la Oradea, iar apoi s-a luat după ea.

Nu mică i-a fost mirarea să constate că, imediat ce a ieşit din comună, şoferul dubei RAPAS trimise de la Oradea după peşte a şi tras pe dreapta. După câteva minute, şi-au făcut apariţia alte două maşini, ai căror şoferi au coborât, şi-au umplut sacoşele cu peşti din dubiţa ce trebuia să ajungă la Zoo, după care au plecat fiecare în drumul lui.

Furios, Duna a imortalizat întreaga "operaţiune", mai ales că printre cei care s-au înfruptat cu peştele lui l-a recunoscut şi pe veterinarul care îl amendase. Ca atare, imediat după "acţiunea de filaj", s-a înfiinţat la Parchet, unde a reclamat furăciunea, depunând ca probă fotografiile incriminatoare.

A umblat doar la acte

07 Daiana Gender.jpgÎn mod curios, potrivit evidenţei contabile a Grădinii Zoologice, până să ajungă la Oradea, peşte confiscat la Batăr n-a dispărut, ci s-a "umflat", de la 115 kilograme la 135 kilograme. Cum este posibil, nimeni nu ştie, nici măcar şefa Grădinii. "Evidenţa produselor confiscate şi predate ca hrană pentru animale se ţine la RAPAS. Vom verifica, să vedem ce s-a întâmplat", spune managerul Zoo, Daiana Gender (foto).

Interpelat de BIHOREANUL, Petru Gruia se declară nevinovat. "Nu ştiu nimic, mie nu mi s-a adus la cunoştinţă că aş fi cercetat. Oricum, nu am nimic de ascuns. Eu doar am întocmit documentele şi am predat peştele reprezentantului Grădinii Zoologice, care l-a încărcat şi l-a dus la Oradea. Erau produse perisabile, au fost duse în aceeaşi zi", spune veterinarul, pretinzând că ulterior n-a mai avut nicio legătură cu transportul peştelui către oraş.

Cât despre fotografiile care au surprins împărţeala peştilor făcută pe marginea şoselei, şi care au fost depuse la dosar, Gruia crede că acestea sunt cu siguranţă contrafăcute. "Eu nu am luat nimic!", se jură el, invocând ca singură apărare faptul că, de la confiscarea peştilor şi până în prezent, reprezentanţii Zoo nu i-au reproşat lipsa vreunui crap din cei confiscaţi.

Poate nici n-aveau cum, dacă şi ei şi-au umplut sacoşele şi dacă, ulterior, au trecut în acte o cantitate mai mare. Iar dacă apoi i-au păpat urşii, cine să mai ştie câţi peşti au fost?...


ANCHETĂ
În cercetări, şi un poliţist

07-Ovidiu-Naghi.jpgOvidiu Naghi, procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea care efectuează cercetările în cazul confiscării "dijmuite", susţine că ancheta este în curs şi că între persoanele cercetate se află şi un poliţist, acuzat de abuz. "Se fac cercetări faţă de mai multe persoane, printre care un ofiţer de Poliţie şi un medic veterinar, însă deocamdată investigaţiile sunt în curs. Nu putem oferi detalii pentru a nu periclita ancheta", a declarat procurorul.

BIHOREANUL a aflat că ofiţerul cercetat este subinspectorul Daniel Bolba, de la Poliţia Salonta, cel care a condus echipajul ce patrula pe 11 noiembrie prin Batăr. Bărbatul a fost deja audiat şi susţine, la fel ca Gruia, că-i nevinovat. "Eu nu am ce să-mi reproşez. După ce a venit medicul veterinar, s-au cântărit peştii şi s-a întocmit procesul verbal de confiscare, iar eu am plecat. Din punctul meu de vedere, cazul e închis. În rest, nu ştiu ce s-a întâmplat mai departe cu transportul peştelui", susţine ofiţerul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Iara Gruia?
Gruia a luat-o razna deja cam de mult! De Pasti 2011 a mers cu masina lui KAJTOR Sandor de la Gelateria Arany - Salonta, cu o masina frigorifera sa-si faca plinul la miei de la toti ciobanii din zona! NImeni nu i-a oferit mieii, i-a cerut sub presiune! VINEREA merge in piata din Salonta cu celalalt coleg si isi umple sacosa cu produse-fara sa plateasca nimic, iara sub trafic de influienta! Pana cand teroarea asta?
Postat 16 Mai 2011, 20:59 de Feri
Gainarii.
Cu siguranta, Gruia nu este un ingeras, dar jafurile trebuiesc cautate in alta parte. Ne ocupam, in continuare, de gainarii, iar daca au culoare galbena sau rosie, institutiile portocalii nu raman indiferente.
Postat 30 Aprilie 2011, 10:19 de safe
nesatulul
toţi patronii din salonta şi împrejurimi sunt speriaţi de nesătulul de GRUIA nU INTRĂ INTR-UN LOC CA SĂ IASĂ CU MÂNA GOALĂ Faceţi cercetări nu muşamalizaţi lucrurile!!!!!!A FOST PUS DE PNL IN FUNCŢIA DE ŞEF DSV dar acolo nu a putut fura atâta Mai e şef dacă e cercetat penal????CE FACI ŞEFULE DE LA DSV????
Postat 29 Aprilie 2011, 11:02 de patron salontan
procuroru-ziarist
11 Noiembrie: „Primul Razboi Mondial s-a terminat, la ora 11, in a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918”; „Subinspectorul Daniel Bolba, de la Politia Salonta, a condus echipajul ce patrula pe 11 noiembrie prin Batar”; „Anul trecut, pe 11 noiembrie. Florin Duna, un aradean de 25 ani, se indrepta spre Salonta, fiind oprit in comuna Batar de un echipaj de Politie”; etc. Dupa aproximativ 6 luni de zile, povestea se vrea o bomba de presa. Interesanta declaratia procurorului care sta frumos la pozat si zice ca nu zice nimic dar spune tot: „Ovidiu Naghi, procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea care efectuează cercetările în cazul confiscării "dijmuite", susţine că ancheta este în curs şi că între persoanele cercetate se află şi un poliţist, acuzat de abuz. "Se fac cercetări faţă de mai multe persoane, printre care un ofiţer de Poliţie şi un medic veterinar, însă deocamdată investigaţiile sunt în curs. Nu putem oferi detalii pentru a nu periclita ancheta", a declarat procurorul”. Frumos va sade domn procuror-ziarist. Sunteti numai „bun de tipar”. Succes!
Postat 29 Aprilie 2011, 10:44 de 11 noiembrie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON