URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2009, 10:54

Urmaşii lui Horea

Urmaşii lui Horea URMAŞII RĂSCULATULUI. La 78 de ani, Adrian Ursu (foto) povesteşte că membrii familiei au fost tot timpul convinşi că sunt urmaşii lui Horea. "La noi în casă aşa se ştie, cum s-a ştiut din bătrâni, că suntem din neamul lui Horea. După nume cel puţin...", spune bărbatul. Şi parcă trăsăturile feţei i-ar da dreptate...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cronica e ţinută cu sfinţenie. Fiecare literă e parcă scoasă din Scriptură. Pornind spre izvoare, Adrian e fiul lui Traian, care l-a avut ca tată pe Crăciun, fiul lui Petru, urmaşul lui Ioan, fiul lui Mihai, descendentul lui Petru, unicul fiu al lui Ioan Ursu, zis Onu...

Originar din Albac, la fel ca Horea, şi purtând numele liderului răsculaţilor, Onu s-a refugiat în Tărian după înăbuşirea în sânge a răscoalei din 1784. Unde s-a îndrăgostit de una dintre frumoasele satului şi a întemeiat neamul "Urşilor"...

Ion Ursu, zis Onu

06 tabara.jpgBătrânii familiei Ursu din Tărian povestesc aşa cum au prins la rândul lor din bătrâni. "Tata ne zicea că strămoşul nostru a coborât din Apuseni la puţină vreme după răscoală. Aşa îi şi spunea în sat: Nuţu Petrii Onului, pe numele de Ursu, aşa cum l-a chemat şi pe Horea, Nicola Ursu", povesteşte Elena Tabără (foto), născută Ursu. Astăzi în vârstă de 86 de ani, femeia păstrează ca pe nişte odoare cronica familiei scrisă în 1983 de fratele său, Daniel Ursu. Nu mai vede bine, abia aude, se plânge de slaba ţinere de minte, dar nu poate uita un lucru. "Noi aşa am prins din bătrâni şi aşa ştim, că suntem neam cu Horea", spune femeia.

Cronica familiei, scrisă de Daniel, fost profesor, acum decedat, începe undeva după 1784. "Se spune că străbunicul nostru, Ursu Ioan, zis Onu, a venit dinspre Albac cu două turme de oi şi s-a oprit lângă moara Descaş, aproape de Oradea. Ajuns în aceste locuri de şes, bune pentru agricultură, a vândut o turmă de oi şi pe banii luaţi şi-au cumpărat pământ în satul Tărian", se menţionează în volumul "Amintiri din viaţa noastră", scris de Daniel.

De neamul "Urşilor"

Povestea scrisă de profesor este susţinută şi de vărul său primar, Adrian Ursu, acum în vârstă de 78 de ani. "Onu a descălecat venind din Ţara Moţilor. După un an-doi, şi-a vândut jumătate din oi şi şi-a întemeiat aici o gospodărie împreună cu o femeie, Ana, din familia Ciordaş. Pentru că au avut un copil, Onu s-a despărţit de soţia din Apuseni şi s-a recăsătorit aici, în Tărian", zice Adrian.

 Bătrânul spune că fiu, frate sau văr, Onu nu avea cum să nu fie neam cu Horea. "Nu a cercetat nimeni arhivele, pentru că întâi am fost sub unguri, iar apoi sub comunişti, şi nu s-a putut, dar Onu trebuie să fi fost rudă cu Horea de vreme ce erau din acelaşi sat şi îi chema la fel", zice Adrian.

Conform analelor familiei, în 1801 a venit pe lume Petru, primul Ursu născut în Tărian. Apoi neamul s-a întins peste veacuri. Oameni gospodari, descendenţii moţilor şi-au cumpărat pământ şi au întemeiat gospodării. O parte dintre ei se ocupă cu agricultura şi în ziua de azi.

Drapelul Unirii

06 craciun.jpg"Urşii" sunt mândri de strămoşii lor. Şi nu e vorba doar de Horea. "Bunicul meu, Crăciun Ursu (foto), a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia când s-a făcut Unirea din 1918. A fost voluntar, nu a făcut parte din delegaţia oficială, dar la întoarcere a adus acasă primul tricolor românesc care a existat în Tărian. În semn de mare cinste, steagul a fost pus în biserica ortodoxă din sat şi a fost sfinţit, pe 6 ianuarie 1919, de Bobotează", povesteşte bătrânul cu voce tremurândă.

Tricolorul însă nu mai există. "În 1940, când Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei, localnici de etnie maghiară din Tărian au spart uşa, au scos steagul care era arborat la sărbători şi l-au ars în faţa bisericii", povesteşte Adrian.

Spionul român

Incendierea drapelului nu a rămas fără urmări. Traian Ursu, fiul lui Crăciun şi tatăl lui Adrian, împreună cu câţiva prieteni, au pus la cale o organizaţie de rezistenţă. "Nu au apucat să facă nimic pentru că într-o zi, în 1943, horthyştii au intrat în sat şi l-au ridicat pe tata. L-au căutat şi pe bunicul din partea mamei, dar el a prins de veste şi a fugit peste câmp şi s-a refugiat la Arad", povesteşte bătrânul.

Adrian spune că organizaţia a fost trădată de un român din Butan, iar Traian Ursu a fost acuzat de spionaj şi activităţi subversive. Pentru că nu puteau dovedi nimic, soldaţii l-au torturat ca să mărturisească. "Şase luni a fost închis tata la Debreţin, în cea mai grea închisoare din Ungaria. L-au chinuit câncen. Era pus să stea două ore în picioare, două ore pe burtă, două ore pe spate. Tot la două ore lua câte-o bătaie, iar asta luni de zile, fără oprire", zice Adrian.

Torturat cumplit, Traian nu a renunţat, însă, la credinţa sa şi nu s-a lepădat de neamul său. Mai mult, a trăit 90 de ani, pentru a povesti nepoţilor originea aleasă a familiei Ursu. Din neamul lui Horea. Nobleţe care obligă...


PE URMELE LUI ONU
Fiul căpeteniei

Răscoala ţărănească a lui Horea, Cloşca şi Crişan a izbucnit pe 1 noiembrie 1784, şi a cuprins întreg Ardealul, aducând autorităţile Imperiului Habsburgic în situaţia de a negocia patru armistiţii, pentru a câştiga timp. Furia iobagilor români a fost aprinsă de condiţiile grele de trai care îi obligau pe ţărani la prea multe zile de muncă în slujba nobilimii şi la dări nenumărate. Răsculaţii au cerut, cu cinci ani înaintea Revoluţiei Franceze, eliberarea din iobăgie şi abolirea privilegiilor nobilimii. Aceştia au fost însă înfrânţi pe 7 decembrie la Mihăileni, iar capii au fost prinşi, în urma unei trădări, imediat după Crăciun. Horea şi Cloşca au fost executaţi în februarie 1785 prin tragere pe roată, la Alba Iulia, în vreme ce Crişan s-a sinucis prin spânzurare.

Despre capul răscoalei, Vasile Ursu Nicola, se ştie că a fost căsătorit şi că a avut doi fii: Ioan şi Luca. Primul a participat la răscoală. "Ioan, care avea cam 20 de ani, a fost unul dintre căpitanii lui Horea şi a fost ucis odată cu el, aşa că nu are cum fi acel Ioan Ursu zis Onu despre care se vorbeşte", povesteşte profesorul doctor Viorel Faur. Istoricul spune că, pe vremea lui Horea, numele de Ursu era foarte răspândit. "Atunci se puneau nume după animale, după plante sau după defecte fizice. Spre exemplu, bunica mea a fost Sofica Ursu, născută lângă Vaşcău, dar nu are nicio legătură cu neamul lui Horea", zice Faur.

Profesorul nu exclude însă ipoteza că familia Ursu ar putea avea legătură cu capul răsculaţilor. "Eu nu spun că nu sunt rude, dar trebuie şi dovedit. Există o tendinţă a contemporanilor de a-şi căuta rădăcini cu nume sonor pentru a se legitima".


BISERICA LUI HOREA
Martirul din cupolă

06 portret.jpgLegenda familiei Ursu nu este singura poveste care îl leagă pe Horea de Oradea. Capul răscoalei din 1784 are un portret (foto) chiar pe cupola interioară a Bisericii cu Lună. "În drumul său spre Viena, unde voia să se întâlnească cu împăratul, Horea a înnoptat la Oradea. Pentru că au făcut zeci de petiţii, fără rezultat, capii bisericii i-au cerut lui Horea să facă demersuri pe lângă împărat pentru construcţia Bisericii cu Lună, care este ortodoxă. Acesta a prezentat petiţia lor, a fost aprobată, iar în chip de recunoştinţă, când biserica a fost gata, credincioşii au cerut ca pe tavan să fie pictat chipul lui Horea, aşa cum se întâmplă cu ctitorii", povesteşte părintele Augustin Lucian, de la Biserica cu Lună. Imaginea răsculatului a fost aşezată într-un loc rezervat de obicei împăratului pe motiv că, la această înălţime, va trece neobservat.


"Până a fost Horea împărat
Domnii nu s-au desculţat,
Nici în pat nu s-au culcat,
Prânz la masă n-au mâncat"

poezie populară

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
istorie uitata
Sa stie unde sunt condamnati ramasi si famiilile,neamurile si multi participanti.Asta sa facut cum spaneau batrani mei cu,,taca si paca,,dar nimic nu ramane ascuns,,pina-i lumea,,.Unguri au rasfirat si au despartit rascolnici, poporul si rudele cu planificarea sa nu sa stie care unde ajunge si cei si unde sunt ceilalti.Doar memoria nu dispare.Deschis azi spun ca exista rude si familii care traiesc muncesc si sunt mandri de istoria sa dar nu sant in Romania ci in SERBIA mai precis o localitate in CAPITALA Serbiei care se numeste OVCEA. de unde ma si eu adresez.O multime de Romani /candva 1250 acum numai 640/sunt adusi dupa rascoala in balti,noroi nisip etc ca sa se prapadeasca cu timpul si sa dispare.Numele de fumili care traisc aici totul vorbeste de exemplu URSU,BRAGEANU,DEHELEANU,ARDELEANU,POPESCU,CRISANU... Cea mai cunoscuta familie din localitate este familia BOLEANTU dar toti noi stim ca e,,a lu Nicoara,,si e o familie pe care o pazeau jindari magiari cu zi cu noapte ciar au construit o,,caraula,,langa/lipita/de casa respectiva.Mare frica aveau magiari sa nu cumva fuga capul familiei inapoi si iarasi sa faca rascoala.Noi care traim aicea stim ca familia aceasta avea un altul
Postat 05 Mai 2014, 17:57 de mugurel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON