URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2009, 10:12

Urbana de vânzare!

Urbana de vânzare! MAJORAT CU BUCLUC. La 18 ani de la înfiinţare, Urbana SA este nevoită să părăsească Oradea şi să-şi caute de lucru numai în comunele limitrofe, fiindcă pe oraş a operat fără licenţă. Cam cum făceau taximetriştii "la negru", pe vremuri...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cel mult două luni, firma de salubritate Urbana va părăsi Oradea. Calendarul retragerii de pe piaţă prevede că societatea va preda concurenţei întreg portofoliul de clienţi până cel târziu la 1 februarie 2010.

Dată după care deşeurile menajere ale orădenilor vor fi adunate de un singur operator - RER Ecologic Service.

Care pe care

Războiul pe gunoaiele orădenilor a fost unul de uzură. Ani de zile, Urbana şi RER Ecologic şi-au disputat piaţa fără să existe un învingător clar. Licitaţia pentru salubrizarea municipiului organizată de Primărie în anul 2006 nu a limpezit, nici pe departe, apele. RER Ecologic a câştigat licitaţia, apoi procesele cu firmele care au contestat rezultatul acesteia, s-a licenţiat ca operator de salubritate pe raza municipiului, dar nu a intrat niciodată pe piaţă cu puteri depline. Chiar şi la această oră, aproape jumătate din gospodăriile orădene au în continuare contracte de salubritate încheiate cu Urbana.

"Oamenii invocă tot felul de motive: spun că sunt mulţumiţi de serviciile Urbana, că firma le face reduceri de tarife sau că monopolul impus de existenţa unui singur operator ar duce la scumpirea serviciilor", spune Delia Munteanu, şeful Biroului Îndrumare şi Control Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei.

Pentru a convinge populaţia să încheie contracte cu singurul operator autorizat, care este RER Ecologic, Consiliul Local a introdus începând din ianuarie 2010 o taxă specială de salubritate, de 14 lei pe persoană pe lună. Suma reprezintă dublul taxei obişnuite şi va trebui achitată până la încheierea contractului cu RER Ecologic.

Amenzi peste amenzi

Deşi ameninţarea taxei speciale a mai redus din clientela Urbana, lovitura de graţie a venit din partea Gărzii de Mediu Bihor şi a Agenţiei Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC).

11 mocanu.jpgÎn luna iunie, Garda de Mediu a amendat firma cu 30.000 lei pentru lipsa licenţei de operare pe raza municipiului, adică a autorizaţiei care i-ar fi dat dreptul să opereze serviciul public de salubrizare în oraş. "Urbana a contestat amenda, ne-a dat în judecată, procesul e pe rol, dar în mod cert nu va avea câştig de cauză", spune Călin Mocanu (foto), şeful Gărzii de Mediu.

Ca şi cum nu era destul, în decembrie Urbana a primit a doua amendă. ANRSC, organismul care se ocupă de licenţierea prestatorilor de servicii comunitare, a amendat firma pentru lipsa aceluiaşi document. În plus, a cerut ca până la 1 februarie 2010 Urbana să se limiteze doar la localităţile pentru care are licenţă, cum ar fi Oşorhei, Girişu de Criş, Tileagd, Sântandrei, Nojorid, Biharia şi Hidişelul de Sus. Altfel, rămâne fără dreptul de a mai presta deloc servicii de salubritate.

Gunoieri la mezat

11 carp.jpgPresată de perspectiva închiderii firmei, conducerea Urbana a încercat să atragă un aliat suficient de influent ca s-o menţină pe piaţă. "În urmă cu două săptămâni câţiva acţionari au venit să ceară Primăriei să cumpere firma. Normal, oferta a fost respinsă, fără să se intre în discuţii concrete. Municipalitatea nu are ce să facă cu o firmă de salubritate care nu are licenţă de operare în Oradea", explică viceprimarul Gheorghe Carp (foto).

Cum afacerea cu Primăria a căzut, acţionarii Urbana şi-au îndreptat privirea către concurenţă. S-au întâlnit la sediul RER Ecologic cu Alfred Remmer, patronul german al acestei societăţi, pentru a discuta condiţiile preluării pachetului de acţiuni. "Poziţia patronilor RER Ecologic a fost că, pentru a salva locuri de muncă, sunt dispuşi să preia o parte din pachetul de acţiuni ale Urbana, sau poate în totalitate. Condiţiile urmează să fie negociate în cursul săptămânii viitoare (n.r. - săptămâna 21-28 decembrie)", susţine Florin Cepănariu, directorul general al RER Ecologic Oradea.

Directorul afirmă că operatorul licenţiat poate aduna fără probleme deşeurile menajere din tot oraşul începând cu 1 februarie 2010, chiar şi în condiţiile în care preluarea Urbana nu va avea loc. "Preluarea acţiunilor este în fază de negociere. Trebuie făcută o evaluare a Urbana, iar asta s-ar putea să dureze. Apoi, s-ar putea ca unii acţionari să nu vrea să vândă, iar afacerea să cadă. Între timp, noi suntem pregătiţi să deservim întregul oraş", spune Cepănariu. Asta mai ales de la 1 ianuarie 2010, când intră în vigoare taxa specială, cea care îi va determina şi pe ultimii cârcotaşi să încheie contract cu RER!

"Negociem!"

Contactat de BIHOREANUL, Balogh Emeric, directorul Urbana, a refuzat, cum face de altfel de ani de zile, orice comentariu. "Deocamdată nu vă pot spune nimic. Mă pregătesc pentru o deplasare în străinătate. Vorbim săptămâna viitoare, după ce mă întorc", s-a eschivat Balogh.

Fiind vorba de banii lor, acţionarii firmei au fost ceva mai deschişi. "Deocamdată negociem. Să fie clar! Urbana nu se desfiinţează, indiferent dacă va fi preluată de nemţi sau că vom bate palma cu alţi investitori interesaţi. Pentru că avem şi alte oferte...", a declarat sub anonimat un alt acţionar. Acesta nu exclude nici varianta ca firma să funcţioneze în continuare în aceeaşi structură, dar limitându-se doar la localităţile rurale pentru care are licenţă.

Următoarea rundă de negocieri cu patronatul RER a fost stabilită după 10 ianuarie 2010, dată la care va reveni în România neamţul Alfred Remmer. Rămâne de văzut dacă discuţiile se vor şi concretiza. Pentru că altfel, Urbana chiar va trebui să părăsească Oradea, de tot...


DOI DIN UNU'
Gherila Urbana

Înfiinţată în 1991 pe structura fostei regii comuniste de salubritate, Urbana SA a fost societatea din care în 1996 s-a desprins RER Ecologic. Cele două firme s-au concurat ani de zile. În 2006, când RER şi-a adjudecat licitaţia pentru salubrizarea Oradiei, Urbana a revendicat o parte din lucrări în baza Legii 31 din 2006.

Aceasta prevedea că operatorii de utilităţi publice "descendenţi" din fostele regii de interes local sau judeţean pot solicita atribuirea directă, nu prin licitaţie, a serviciilor pe care le-au prestat. Normal, Primăria a declinat cererea, dar, din lipsa unor mijloace de coerciţie, nu a putut scoate Urbana de pe piaţă, nici măcar după câştigarea licitaţiei de către RER.

Cu un patronat format din 44 de acţionari şi peste 120 de angajaţi, Urbana a încheiat anul 2008 cu o cifră de afaceri de 8,5 milioane lei, în creştere cu 1,2 milioane lei faţă de 2007. Conform datelor oficiale, a înregistrat în 2008 un profit net de 18.602 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON