URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2010, 12:17

Trei pe-o funcţie

Trei pe-o funcţie ÎN NUMELE LUI BĂSE'. Reclamat că de dragul lui Băsescu la alegerile prezidenţiale a cărat ţiganii la urne cu microbuzul (foto), primarului Costel Sârghie (medalion) i-au trebuit mai puţin de două luni ca să se răzbune pe viceprimarul ce-l turnase la Poliţie. Cu ajutorul de voie-de nevoie al consilierilor, a scăpat de denunţător cel puţin până la următoarele alegeri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutremurele politice de la nivel înalt, acolo unde se fac şi se desfac alianţele, produc victime colaterale până şi în cele mai mici orăşele. Numai că dacă la Bucureşti grangurii cad totdeauna în picioare, "în teritoriu" cei loviţi rămân la pământ şi, adesea, nu se mai ridică.

Aşa se întâmplă şi la Nucet, orăşel care, în mai puţin de doi ani, s-a ales cu trei viceprimari. Totul datorită primarului PDL Costel Sârghie, care a orchestrat schimbările după propriul interes, ultima fiind făcută săptămâna trecută. Chit că pentru asta a smuls voturile consilierilor cu preţul încălcării legii, iar pe unul dintre ei chiar l-a şantajat cu pierderea locului de muncă.

Liberal de încălzire

După scrutinul local din vara anului 2008, democrat-liberalul Costel Sârghie câştiga pentru a doua oară funcţia de primar al oraşului Nucet, având în faţa sa un mandat în care trebuia să colaboreze cu un Consiliu Local pestriţ, format din trei consilieri PDL-işti, trei de la PSD, plus câte unul de la PNL, PNŢCD, PNG, PRM şi PC. Cum numărul ortacilor portocalii era insuficient ca să impună un viceprimar tot de la PDL, edilul a trebuit să "tolereze" alegerea în această funcţie a consilierului PNL Viorel Avram.

04 Tuduce.jpgLiberalul n-a apucat, însă, să stea pe post decât o jumătate de an. După alegerile parlamentare din toamna aceluiaşi an, când PDL a făcut stânga-mprejur, aliindu-se cu PSD-ul la guvernare, noul parteneriat a fost copiat şi la nivel local, astfel că, prin unirea consilierilor celor două partide, Avram a fost înlocuit cu social-democratul Mircea Tuduce (foto).

Totul până la Băsescu

Timp de alte câteva luni, amiciţia dintre PDL-işti şi PSD-işti a mers strună, rupându-se doar la alegerile prezidenţiale. Atunci, în ziua celui de-al doilea tur de scrutin, pe 6 decembrie, viceprimarul Tuduce a avut proasta inspiraţie să intercepteze pe drumul dintre Băiţa şi Nucet un microbuz plin cu ţigani care, la porunca primarului, aveau misiunea să-l voteze pe Băsescu. "Am aflat chiar de la şoferul microbuzului că maşina fusese închiriată de primarul Costel Sârghie de la o firmă privată, ca să ducă ţiganii la urne şi să-l voteze pe Băsescu", declara PSD-istul.

Tuduce nu doar că a filmat întregul episod, dar a şi anunţat Poliţia. Apoi, când edilul PDL-ist a venit la faţa locului să-i "recupereze" cu propria maşină pe ţigani ca să-i ducă la secţia de votare, a continuat să filmeze, punând înregistrarea la dispoziţia organelor, ca probă pentru trimiterea lui Sârghie în judecată, sub acuzaţia de fraudă electorală.

Altu' la rând

Oricât ar fi fost el de vigilent, tot Băsescu şi PDL au câştigat alegerile, ceea ce avea să pună capăt scurtei cariere a celui de-al doilea viceprimar. Iar asta pentru că, lunea trecută, Sârghie a aranjat schimbarea lui după modelul deja patentat la înlocuirea primului vice. Adică folosindu-se de consilierii locali.

"Eu eram internat de joi, 4 februarie, în spitalul din Beiuş, fiindcă sufăr de o boală cronică şi trebuia sa fiu operat. Luni, 8 februarie, deşi îl anunţasem pe primar că sunt în concediu medical, acesta a organizat înlocuirea mea din funcţie cu colegul Dorin Negrău, de la Partidul Conservator", a declarat pentru BIHOREANUL Mircea Tuduce. Primarul a patronat operaţiunea, folosindu-se de cei trei consilieri PDL, plus de ceilalţi de la PC, PNŢCD, PRM şi PNG, a mai explicat PSD-istul.

Şantaj!

Tuduce recunoaşte că ştia dinainte ce i se pregăteşte. "M-a sunat consiliera PNŢCD Eugenia Vulturar şi mi-a spus că urma să fiu schimbat cu consilierul PC Dorin Negrău, dar că era nevoie şi de votul ei pentru ca hotărârea de Consiliu să fie adoptată. Mi-a zis că primarul a ameninţat-o că dacă nu votează aşa, o să-şi piardă postul de asistentă de la Spitalul de Neuro-Psihiatrie", spune Tuduce. Culmea, femeia îi este naşă, şi până în acel moment n-a votat niciodată împotriva sa. "Dar o înţeleg, că-i văduvă, şi dacă o dau PDL-iştii afară nu mai are din ce trăi"...

Altă ironie este că şedinţa de Consiliu a fost condusă de un coleg de partid al celui mazilit, Liviu Dobra. Acesta a încercat să oprească execuţia, arătând pe de o parte că viceprimarul nu greşise cu nimic în exercitarea funcţiei, şi pe de altă parte că, fiind în concediu medical, era ilegal să fie schimbat în această perioadă. Argumentele n-au contat nici cât o ceapă degerată, astfel că hotărârea de "eliberare din funcţie" a lui Tuduce a fost adoptată în baza unui singur articol din Legea administraţiei publice: "schimbarea viceprimarului se poate face de către Consiliul Local, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii consilierilor, la propunerea primarului sau a unei treimi din totalul consilierilor".

La tribunal

Chiar dacă naşa viceprimarului Tuduce nu vrea să dezvăluie detalii despre şantajul la care a fost supusă, tocmai fiindcă poate rămâne pe drumuri, PSD-istului i-au sărit în ajutor colegii de partid de la Oradea.

04 Mang.jpgPreşedintele organizaţiei judeţene, senatorul Ioan Mang (foto), a acuzat public şantajul asupra consilierei PNŢCD, şi totodată a cerut juristului partidului, fostul senator Vasile Duţă, să redacteze o plângere către prefectul Gavrilă Ghilea, prin care îi cere să nu acorde aviz de legalitate hotărârii Consiliului Local. "Acuma vreau să vedem dacă domnul prefect este nepărtinitor, fiindcă anul trecut a refuzat să dea aviz de nelegalitate unei hotărâri similare, prin care consilierii din Copăcel l-au schimbat pe viceprimarul PDL-ist", îl provoacă Mang pe Ghilea.

Plângerea adresată prefectului arată atât că viceprimarul era în concediu medical, iar înlocuirea sa încălcă legislaţia muncii, cât şi amănuntul că Legea administraţiei publice locale nu este singura pe care consilierii trebuiau s-o respecte. "Tocmai pentru a preveni abuzurile politice ale consilierilor, ea e completată prin Legea privind statutul aleşilor locali, care reglementează în ce condiţii pot fi schimbaţi viceprimarii", spune avocatul Duţă. Or, această lege a fost încălcată, ea prevăzând că "eliberarea din funcţie a unui viceprimar este o sancţiune pentru abateri grave şi repetate, săvârşite de acesta în exercitarea mandatului". Ceea ce, în cazul lui Tuduce, nu s-a demonstrat câtuşi de puţin, ba chiar nici nu s-a pus în discuţie.

Inocent

04 Sarghie (mare).jpgAbordat de BIHOREANUL, primarul Costel Sârghie (foto) a negat orice implicare în schimbarea viceprimarului, pasând toată răspunderea asupra consilierilor care au votat hotărârea. "Ei au avut ideea înlocuirii lui Tuduce", a spus, scurt, PDL-istul, adăugând că nu are "nici cea mai mică idee" nici despre şantajul asupra consilierei ţărăniste. Previzibilă poziţie, că doar nu era să recunoască, mai ales când, în acte, e acoperit de semnăturile consilierilor care, chipurile, au iniţiat schimbarea vicelui.

Numai că, tot din partea aceloraşi consilieri, s-ar putea trezi cu o surpriză atunci când cazul va ajunge în justiţie şi aceştia ar putea fi puşi să scoată din buzunare despăgubirile decise în favoarea vicelui. Căci, atinşi la buzunar, tot pe el îl vor arăta cu degetul. Sau, dacă nu, surpriza ar veni cel târziu la următoarele alegeri, când tot oraşul s-ar putea întreba de ce primarul "n-a încăput" de viceprimari şi i-a schimbat după cum a vrut, blocând activitatea instituţiei. Pentru că roata morii se-nvârteşte, şi nimeni nu-i garantează că va fi la putere pe veşnicie...


TARE-N "BRAND"
Salvat de procurori

Până să înveţe cum să-şi atingă scopurile folosindu-se de consilierii locali, primarul de Nucet obişnuia să-şi pună la bătaie tăria muşchilor personali. Pe care, în 2008, şi-a exersat-o, până l-a băgat în spital, asupra consilierului PNG Gheorghe Ienciu, fost viceprimar în perioada 2004-2008. Conflictul a pornit de la faptul că înaintea alegerilor locale, PDL-istul i-a promis lui Ienciu că, dacă ajunge din nou primar, o să-l ajute şi pe el să rămână vice. PNG-istul i-a făcut campanie dar, surpriză, la constituirea Consiliului, Sârghie l-a fentat, iar viceprimar a fost ales liberalul Viorel Avram.

"L-am întrebat cum poate fi aşa nesimţit, să-şi bată joc de mine, om bătrân?", se plângea Ienciu la acea vreme, adăugând: "Totuşi, nu i-am făcut scandal, că mi-a promis să mă pună consilierul lui personal dacă îmi ţin gura". Primarul l-a tot purtat cu vorba, apoi nici nu i-a mai răspuns la telefon. La un moment dat, Ienciu n-a mai răbdat şi a intrat peste el în birou. "I-am zis "Ce cuvânt ai tu, nesimţitule?"" şi l-am împins de umeri". Îmbrânceala a durat doar câteva secunde, pentru că imediat Ienciu s-a trezit cu un cap în gură din partea PDL-istului. În urma altercaţiei, Ienciu a fost internat la Oradea şi operat pentru fractură de piramidă nazală. Ulterior, a făcut plângere împotriva lui Sârghie, dar procurorii beiuşeni i-au făcut cadou primarului un NUP.


FILMAT, DAR ACHITAT
Scos basma curată

Episodul de la care s-a tras mazilirea viceprimarului PSD-ist al Nucetului, şi anume acuza de fraudă electorală adusă primarului PDL-ist, a fost îngropat de Poliţia Bihor cu maximă "operativitate". Pe data de 6 decembrie, un microbuz care transporta ţigani din satul Băiţa la secţia de votare din Nucet, cu scopul să-l voteze pe Traian Băsescu, a fost interceptat de viceprimarul Mircea Tuduce.

Şoferul recunoştea că fusese plătit de primar să-i transporte pe ţigani, însă ulterior Costel Sârghie a declarat că în microbuz se aflau, de fapt, muncitori de la Exploatarea Minieră Băiţa, cărora - fiindcă în sat nu exista secţie de votare - a vrut doar să le faciliteze exercitarea dreptului de vot. Deşi în înregistrările video se vede foarte clar că pasagerii erau ţigani, şi cu toate că declaraţiile date la Poliţie arătau că aceşti pasageri fuseseră mobilizaţi de primar cum să voteze, la finalul scurtei anchete concluzia a fost că edilul nu se făcea vinovat de nicio fraudă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON