URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2012, 16:39

Top Chef de Oradea: Ionuţ Lupu găteşte pentru marele premiu de 50.000 de euro (FOTO)

Top Chef de Oradea: Ionuţ Lupu găteşte pentru marele premiu de 50.000 de euro (FOTO) CHEF-UL INVENTIV. Aflat la o probă alături de ceilalţi concurenţi ai Top Chef în satul Viscri (Braşov), chef Ionuţ Lupu (dreapta) i-a impresionat pe juraţi când le-a spus că, pentru a da aromă porumbelului gătit cu mix de ciuperci de pădure şi sos de trufe, l-a afumat pe pământ, cu ajutorul unor surcele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În bucătărie totul e "din ochi, din gust şi din imaginaţie, nu merge după gramaje". Asta spune bucătarul şef Ionuţ Lupu, concurent la emisiunea Top Chef de la Antena 1 din partea restaurantului Graf din Oradea.

Chiar dacă este timid din fire şi are doar o diplomă de şcoală profesională de bucătari, Ionuţ a devenit unul dintre preferaţii juriului extrem de exigent, şi asta datorită experienţei căpătate alături de un maestru argentinian distins cu două stele Michelin şi imaginaţiei sale, care-l provoacă să facă din fiecare farfurie un "tablou".

Arta bucatelor

De mic, braşoveanul Ionuţ Lupu, acum în vârstă de 31 de ani, avea o pasiune neobişnuită pentru un băiat: cocheta cu joaca în bucătărie. "Mama face nişte prăjituri foarte bune, aşa că şi mie îmi plăcea să-o surprind cu câte o prăjitură pe când se întorcea acasă", povesteşte tânărul. Drept urmare, i s-a părut natural să se înscrie la specializarea bucătari a Liceului Economic din Braşov, unde a învăţat bazele în gastronomie.

Fiind un tip harnic, după ce a absolvit, la doar 18 ani, şi-a găsit repede un loc de muncă. "Am început ca ajutor la un restaurant micuţ din Braşov, dar după două săptămâni m-au pus bucătar", îşi aminteşte Ionuţ. De atunci a lucrat fără pauză, ba în Bran, ba în Braşov, unde a ajuns şef de tură la un restaurant cunoscut în zonă, Prato. În primăvara lui 2011, un coleg i-a propus să vină în teste la Restaurant & Delicatessen Graf, unul dintre cele mai selecte din Oradea. Dovedindu-şi abilităţile, a şi rămas aici...

20 Nicolas Delgado.jpg"Antrenat" de maestru

Norocul a făcut ca în acea perioadă chef la Graf să fie argentinianul Nicolas Delgado (foto), care de-a lungul timpului a primit două stele Michelin, cele mai înalte distincţii oferite bucătarilor la nivel mondial. Membru al Academiei Culinare Franceze, chef Delgado l-a luat sub aripa lui pe tânărul braşovean şi l-a făcut sous-chef (bucătar-şef adjunct), lucrând împreună timp de 7 luni.

"În România nu există o cultură gastronomică. Chef Nicolas are o altă mentalitate, face dintr-un fel de mâncare banal ceva extraordinar. Am furat de la el nişte trucuri, dar mai ales modul de a gândi preparatele", spune Ionuţ. După plecarea argentinianului, în decembrie 2011, braşoveanul a fost promovat ca chef, iar de atunci coordonează o echipă de 12 persoane în bucătăria Graf. Dintre aceştia, 8 sunt bucătari. "Ionuţ este un băiat timid şi nu ştiam dacă se va putea impune, dar se descurcă foarte bine", îl laudă Mioara Portelechi, proprietara restaurantului.

Lucrând într-un local de tip gourmet, adică de mare calitate gastronomică, Ionuţ ştie că fiecare preparat trebuie să impresioneze. "Farfuria trebuie să arate impecabil, dar şi gustul să fie la fel. La fiecare reţetă facem o poză şi o punem în meniu. Aşa trebuie să fie servită şi pe masa clientului", spune Ionuţ, bucuros că are ocazia să-şi dezvolte mereu abilităţile, mai ales că meniul de la Graf se schimbă parţial în fiecare sezon.

"Şeful" mâncărurilor

Chef Ionuţ crede că românii sunt obişnuiţi cu porc şi pui, dar ar fi deschişi să încerce şi altceva, dacă ar avea şi bani pentru asta. "La Graf se cere foarte mult pulpă de raţă, muşchi de vită argentiniană, dar şi foie gras", spune bucătarul, căruia îi place ca mereu să inventeze câte ceva, bazându-se pe cele aflate din cărţi de specialitate, dar nerespectând niciodată reţeta. "Totul se face din ochi şi din gust, nu după gramaj. Mai puţin la preparatele de patiserie, acolo e invers", zice chef-ul.

Considerându-se un norocos, mai ales în ce priveşte cariera, Ionuţ a acceptat provocarea de a participa la primul sezon al emisiunii Top Chef România, difuzate în fiecare luni, de la ora 20.30, la Antena 1, şi unde au fost selectaţi să concureze 24 de bucătari profesionişti din ţară. Deşi recunoaşte că este un tip timid, el a dovedit în timpul show-ul că în bucătărie reuşeşte să treacă peste asta, în încercarea de a-i impresiona pe trei specialişti ai bucătăriei (Joseph Hadad, Nicolai Tand şi Tudor Constantinescu) care îl jurizează. Încă de la prima ediţie, specialitatea gătită de Ionuţ - antricot de vită cu spumă de ţelină şi sos de fructe de pădure - a fost aleasă printre cele mai bune.

Chiar dacă îşi doreşte să câştige marele premiu, adică 50.000 de euro şi un stagiu de pregătire la un restaurant cu stele Michelin din Franţa, Ionuţ spune că tot s-ar întoarce la Oradea. Nu de alta, dar ar vrea să-şi folosească imaginaţia pentru a da gust şi aromă mâncărurilor de acasă. Deci, poftă bună!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bravo IONUT ! Forza GRAF !
Sunteti cei mai buni, bravo Chef Ionut Lupu, felicitari GRAF !!!
Postat 27 Noiembrie 2012, 13:59 de CALIN
Bravo Ionut
Bravo Ionut, nu conteaza de unde ai ajuns in Oradea , ma bucur ca avem in restaurantul Oradean un asemenea bucatar :-) Am fost sa mananc la voi ,am fost si la deschiderea restaurantului , este perfect!
Postat 27 Noiembrie 2012, 08:19 de Sebastian
BRAVOS!
felicitari pentru tot ce ai realizat pana acum si succes strasnic in continuare! bihorul e reprezentat de un brasovean :) inca o data, BRAVOS!
Postat 26 Noiembrie 2012, 20:41 de mosubibe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON