URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
26 Noiembrie 2012, 16:39

Top Chef de Oradea: Ionuţ Lupu găteşte pentru marele premiu de 50.000 de euro (FOTO)

Top Chef de Oradea: Ionuţ Lupu găteşte pentru marele premiu de 50.000 de euro (FOTO) CHEF-UL INVENTIV. Aflat la o probă alături de ceilalţi concurenţi ai Top Chef în satul Viscri (Braşov), chef Ionuţ Lupu (dreapta) i-a impresionat pe juraţi când le-a spus că, pentru a da aromă porumbelului gătit cu mix de ciuperci de pădure şi sos de trufe, l-a afumat pe pământ, cu ajutorul unor surcele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În bucătărie totul e "din ochi, din gust şi din imaginaţie, nu merge după gramaje". Asta spune bucătarul şef Ionuţ Lupu, concurent la emisiunea Top Chef de la Antena 1 din partea restaurantului Graf din Oradea.

Chiar dacă este timid din fire şi are doar o diplomă de şcoală profesională de bucătari, Ionuţ a devenit unul dintre preferaţii juriului extrem de exigent, şi asta datorită experienţei căpătate alături de un maestru argentinian distins cu două stele Michelin şi imaginaţiei sale, care-l provoacă să facă din fiecare farfurie un "tablou".

Arta bucatelor

De mic, braşoveanul Ionuţ Lupu, acum în vârstă de 31 de ani, avea o pasiune neobişnuită pentru un băiat: cocheta cu joaca în bucătărie. "Mama face nişte prăjituri foarte bune, aşa că şi mie îmi plăcea să-o surprind cu câte o prăjitură pe când se întorcea acasă", povesteşte tânărul. Drept urmare, i s-a părut natural să se înscrie la specializarea bucătari a Liceului Economic din Braşov, unde a învăţat bazele în gastronomie.

Fiind un tip harnic, după ce a absolvit, la doar 18 ani, şi-a găsit repede un loc de muncă. "Am început ca ajutor la un restaurant micuţ din Braşov, dar după două săptămâni m-au pus bucătar", îşi aminteşte Ionuţ. De atunci a lucrat fără pauză, ba în Bran, ba în Braşov, unde a ajuns şef de tură la un restaurant cunoscut în zonă, Prato. În primăvara lui 2011, un coleg i-a propus să vină în teste la Restaurant & Delicatessen Graf, unul dintre cele mai selecte din Oradea. Dovedindu-şi abilităţile, a şi rămas aici...

20 Nicolas Delgado.jpg"Antrenat" de maestru

Norocul a făcut ca în acea perioadă chef la Graf să fie argentinianul Nicolas Delgado (foto), care de-a lungul timpului a primit două stele Michelin, cele mai înalte distincţii oferite bucătarilor la nivel mondial. Membru al Academiei Culinare Franceze, chef Delgado l-a luat sub aripa lui pe tânărul braşovean şi l-a făcut sous-chef (bucătar-şef adjunct), lucrând împreună timp de 7 luni.

"În România nu există o cultură gastronomică. Chef Nicolas are o altă mentalitate, face dintr-un fel de mâncare banal ceva extraordinar. Am furat de la el nişte trucuri, dar mai ales modul de a gândi preparatele", spune Ionuţ. După plecarea argentinianului, în decembrie 2011, braşoveanul a fost promovat ca chef, iar de atunci coordonează o echipă de 12 persoane în bucătăria Graf. Dintre aceştia, 8 sunt bucătari. "Ionuţ este un băiat timid şi nu ştiam dacă se va putea impune, dar se descurcă foarte bine", îl laudă Mioara Portelechi, proprietara restaurantului.

Lucrând într-un local de tip gourmet, adică de mare calitate gastronomică, Ionuţ ştie că fiecare preparat trebuie să impresioneze. "Farfuria trebuie să arate impecabil, dar şi gustul să fie la fel. La fiecare reţetă facem o poză şi o punem în meniu. Aşa trebuie să fie servită şi pe masa clientului", spune Ionuţ, bucuros că are ocazia să-şi dezvolte mereu abilităţile, mai ales că meniul de la Graf se schimbă parţial în fiecare sezon.

"Şeful" mâncărurilor

Chef Ionuţ crede că românii sunt obişnuiţi cu porc şi pui, dar ar fi deschişi să încerce şi altceva, dacă ar avea şi bani pentru asta. "La Graf se cere foarte mult pulpă de raţă, muşchi de vită argentiniană, dar şi foie gras", spune bucătarul, căruia îi place ca mereu să inventeze câte ceva, bazându-se pe cele aflate din cărţi de specialitate, dar nerespectând niciodată reţeta. "Totul se face din ochi şi din gust, nu după gramaj. Mai puţin la preparatele de patiserie, acolo e invers", zice chef-ul.

Considerându-se un norocos, mai ales în ce priveşte cariera, Ionuţ a acceptat provocarea de a participa la primul sezon al emisiunii Top Chef România, difuzate în fiecare luni, de la ora 20.30, la Antena 1, şi unde au fost selectaţi să concureze 24 de bucătari profesionişti din ţară. Deşi recunoaşte că este un tip timid, el a dovedit în timpul show-ul că în bucătărie reuşeşte să treacă peste asta, în încercarea de a-i impresiona pe trei specialişti ai bucătăriei (Joseph Hadad, Nicolai Tand şi Tudor Constantinescu) care îl jurizează. Încă de la prima ediţie, specialitatea gătită de Ionuţ - antricot de vită cu spumă de ţelină şi sos de fructe de pădure - a fost aleasă printre cele mai bune.

Chiar dacă îşi doreşte să câştige marele premiu, adică 50.000 de euro şi un stagiu de pregătire la un restaurant cu stele Michelin din Franţa, Ionuţ spune că tot s-ar întoarce la Oradea. Nu de alta, dar ar vrea să-şi folosească imaginaţia pentru a da gust şi aromă mâncărurilor de acasă. Deci, poftă bună!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bravo IONUT ! Forza GRAF !
Sunteti cei mai buni, bravo Chef Ionut Lupu, felicitari GRAF !!!
Postat 27 Noiembrie 2012, 13:59 de CALIN
Bravo Ionut
Bravo Ionut, nu conteaza de unde ai ajuns in Oradea , ma bucur ca avem in restaurantul Oradean un asemenea bucatar :-) Am fost sa mananc la voi ,am fost si la deschiderea restaurantului , este perfect!
Postat 27 Noiembrie 2012, 08:19 de Sebastian
BRAVOS!
felicitari pentru tot ce ai realizat pana acum si succes strasnic in continuare! bihorul e reprezentat de un brasovean :) inca o data, BRAVOS!
Postat 26 Noiembrie 2012, 20:41 de mosubibe
count display

FOTO BIHOREANUL

  • „Zi de zi aici vom fi!”: Protestatarii orădenii au dansat Hora Unirii, dar au cerut izgonirea PSD-ului din ţară (FOTO / VIDEO)
  • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
  • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
  • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
  • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
  • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
  • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
  • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
  • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
  • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON