A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/11 case deal (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Teapa cu asigurarea
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
07 August 2010, 10:46

Ţeapa cu asigurarea

Ţeapa cu asigurarea ATENŢIE, ALUNECĂRI! Dealurile Oradiei sunt singurele zone unde locuinţele sunt periclitate, astfel încât proprietarii lor să fie obligaţi să le asigure. Conform Planului de Urbanism General adoptat de Consiliul Local la mijlocul anilor 90, porţiuni din unele străzi precum Piatra Craiului, Făcliei sau Făgetului prezintă riscul unor alunecări de teren
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Impozitul pe locuinţă, pe teren, taxa auto, asigurarea obligatorie, rovineta... De parcă nu ar fi destule, începând din această lună orădenii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar bani în plus, pentru că guvernanţii au inventat un bir suplimentar: asigurarea obligatorie a locuinţei.

Oamenii sunt obligaţi să plătească anual 20 de euro cu titlul de asigurare pentru calamităţi naturale, deşi oraşul este ferit de pericole precum cutremure, inundaţii sau alunecări de teren...

Asiguraţi cu de-a sila

Ca toţi românii, orădenii au termen până la sfârşitul anului să-şi asigure locuinţele împotriva catastrofelor naturale. Pe lista pericolelor prevăzute de Legea 60 din 2008 se numără cutremurele, asigurările de teren şi inundaţiile. Asigurarea obligatorie pentru o locuinţă cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, lemn ori cu pereţi din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament chimic sau termic se ridică la 20 de euro pe an. În schimb, asigurarea pentru o locuinţă cu pereţi din cărămidă nearsă este de doar 10 euro pe an.

Pentru locuinţele din prima categorie, în cazul producerii unuia dintre cele trei evenimente asigurate, despăgubirile acordate pot ajunge la echivalentul în lei a 20.000 euro, iar pentru imobilele din cea de-a doua categorie până la 10.000 euro. Oricum, insuficient pentru construcţia altei locuinţe!

Buni de plată

11 Alexandru Butiri.jpgDe plata asigurării nu scapă nimeni. Pentru locuinţele de serviciu plătesc firmele care le deţin, pentru cele închiriate proprietarii, iar pentru locuinţele sociale primăriile.

Mai mult, conform normelor metodologice de aplicare a Legii 260 asigurarea este obligatorie inclusiv pentru cei care şi-au cumpărat locuinţa în rate, iar banca i-a obligat să încheie o poliţă de asigurare. "Eu am deja o poliţă de asigurare făcută pentru bancă. Nu spun că 20 de euro e mult, dar îmi pare o prostie să mai fac o asigurare dacă am una", reclamă orădeanul Marcel S. Prostie sau nu, e totuşi bun de plată. Dacă vrea să nu plătească de două ori pentru acelaşi lucru, clientul poate cere băncii să scoată din asigurarea facultativă catastrofele naturale.

Vestea obligativităţii asigurării locuinţelor nu a fost deloc bine primită de populaţie. "Majoritatea oamenilor nu mai au încredere în astfel de mecanisme. În plus, cei care nici aşa nu au bani spun că e doar o cheltuială în plus", povesteşte Alexandru Butiri (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari "Fagului". El i-a informat pe toţi membrii asociaţiei cu privire la obligativitatea asigurării locuinţei. "Ca să nu-i lăsăm pe oameni în voia sorţii, comitetul asociaţiei va analiza ofertele şi va alege două sau trei firme mai serioase pe care le va recomanda membrilor. Nu de alta, dar s-au văzut astfel de cazuri cu RCA-urile la maşini, când asiguratorii au lăsat clienţii cu ochii în soare...", spune Butiri.

Bani aruncaţi

11 adriana lipoveanu.jpgŞansele să se producă unul dintre cele trei evenimente asigurate sunt însă minime. BIHOREANUL a descoperit că, potrivit Planului de Urbanism General (PUG), Oradea este ferită de cutremure şi inundaţii. Singurul factor de risc, şi acela minim, sunt alunecările de teren. "La nivelul municipiului riscurile de inundaţii şi cutremure sunt foarte scăzute. Pe de o parte întrucât Crişul Repede e îndiguit şi presărat cu baraje, iar pe de alta fiindcă Oradea nu prezintă un risc seismic ridicat", spune Adriana Lipoveanu (foto), şeful serviciului Control calitate lucrări din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Conform hărţii seismice, Bihorul e împărţit în trei zone. Localităţile din nordul judeţului cum ar fi Abram, Chişlaz, Sălard, Tăuteu sau Viişoara, sunt mai expuse seismelor, dar fără să prezinte un grad ridicat de vulnerabilitate precum cele din Banat sau Vrancea. La rându-i, zona mediană a judeţului prezintă un risc mediu, iar sudul e cel mai puţin expus. Astfel, dacă din punct de vedere seismic localităţile se clasifică începând de la litera A (cele care prezintă risc ridicat) şi terminând cu F (fără risc seismic), municipiul Oradea este inclus în zona E. Adică şansele unui cutremur catastrofal sunt la fel de mici ca şi cele ale unui atac extraterestru...

Banii altor oameni

Evidenţele municipalităţii arată că inclusiv alunecările de teren sunt fenomene izolate.  Singurele zone expuse sunt de fapt porţiuni din străzile de pe dealuri, cum ar fi Adevărului, Arinului, Branului, Făcliei, Făgetului, Gheorghe Doja, Piatra Craiului, Plaiului, Podgoria, Soarelui, Sofiei şi Şanţului.

11 Gheorghe Carp_1.jpgPUG-ul interzice însă deja de peste 15 ani construirea de locuinţe în zonele cu pericol de alunecări de teren, aşa că nici măcar acest lucru nu justifică obligativitatea asigurării. Inclusiv edilii susţin că asigurarea nu e decât o formă de a mai stoarce nişte bani de la orădeni. "Oradea nu se află într-o zonă de risc, aşa că Legea asigurării locuinţei va fi o afacere bună doar pentru asiguratori. Orădenii vor plăti despăgubirile pentru cei din alte zone ale ţării şi atât!", spune viceprimarul Gheorghe Carp (foto).

Dacă luăm în calcul faptul că majoritatea locuinţelor sunt ridicate pe structuri de beton sau măcar din cărămidă, deci asigurarea se ridică la 20 de euro, înseamnă că anual asiguratorii vor încasa de pe urma orădenilor nu mai puţin de 1,8 milioane de euro. Bani pentru care nu vor primi nimic în schimb! Semn clar că poliţa de asigurare ar fi trebuit să cuprindă măcar o calamitate în plus pe lângă cutremure, inundaţii şi alunecări de teren. Şi anume calamitatea numită guvernanţi! Dar pentru asta se organizează alegeri...


"Asigurările de locuinţe pentru cutremur înseamnă bani aruncaţi. Oradea nu intră în zona de risc seismic"

Adriana Lipoveanu


PUŞI LA PLATĂ
90.167

de locuinţe din Oradea vor trebui asigurate indiferent dacă au sau nu deja o asigurare facultativă


BANII JOS!
Risc de amenzi

Orădenii care nu îşi vor asigura locuinţele până la sfârşitul anului riscă amenzi între 100 şi 500 lei. Conform legii, amenzile trebuie aplicate de Primărie în baza listelor primite de la asiguratori cu orădenii care nu şi-au încheiat o poliţă. "Firmele înscrise în aşa-numitul "Pool Naţional de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale" (PAID) vor face o comparaţie cu baza noastră de date privind locuinţele din Oradea şi ne vor înştiinţa cu privire la contribuabilii care trebuie notificaţi în termen de 3 zile şi apoi amendaţi", spune Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice din Primărie.

Sumele încasate devin, în proporţie de 40%, venit la bugetul de stat, alte 40% la bugetul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, iar 20% la bugetul local.

Firmele de asigurări înscrise în PAID sunt: Grupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Cerasig, City şi Platinum. Alegerea unui asigurator ţine doar de încrederea în acesta deoarece toate poliţele obligatorii au aceeaşi valoare a primei de asigurare şi aceeaşi valoare a sumei maxime asigurate.

La mijlocul lunii iulie, doar 6.000 din cei 8,3 milioane de proprietari de locuinţe din România aveau încheiată o poliţă de asigurare obligatorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Furt din buzunarul fraierului platitor de multe alte taxe
Este inadmisibil ca, pentru o zona in care posibilitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri sa fie aproape de zero (exceptie alunecari de teren, insa este interzisa constructia in acele zone, deci riscul este, de asemenea, ZERO), fraierul cetatean platitor de zeci de taxe la buget SA FIE OBLIGAT SA MAI PLATEASCA INCA UNA ... de ce nu se solicita, printr-un simplu formular, acord sau dezacordul proprietarului pentru a se asigura? In acest fel, in cazul in care nu te asiguri, iar riscul se produce, iti asumi riscul de a nu primi niciun leu de la asigurator sau statul roman. Nu e mai corect asa?
Postat 23 August 2010, 23:01 de Adela
da boschetari bata i vina ca exista
daca firmele nu vor mai putea fi cesionate partiile sociale, se vor transfera impozitele la BOSCHETARI?
Postat 11 August 2010, 20:39 de ha, ha, ha
NU O PLATIM
Eu sunt de parere sa nu o platim. EU NU O VOI PLATI!!! Si ar face bine si primaria sa gaseasca solutii pentru ca altfel nu voi plati nici impozitul din aceasta cauza, iar masina o voi trece pe o comuna din Botosani, iar buletinul il schimb pe o comuna din Tulcea, permisul de conducere in Arges, iar mita o voi da la Bucuresti!
Postat 09 August 2010, 23:25 de broscoi
sincer
va agitati degeaba vom contesta in instanta amenda cu dovada de la PRIMARIE ca nu exista posibilitatea calmitati naturale...asa sustineti soo terminati legal ce ustineti...nu merita sa ne agitati inutil nici asigurarea de viata juridic nu este valabila implica termenul caz FORTUIT dar cine iti garanteaza ca pana la moarte tu vei avea toate functionalitatile senzoriale perfect functionale.... este tun curat ca si leasingul..nu ve ti primi nimc costuri duble sau triple inutile...daca esti atent la viata ta esti atent si fara polita.......parerea mea am platit 5 ani si nu am beneficiat de NIMIC a intervenit o problema de sanatate si alte preturi ...daca nu i am investit in altceva asta este? asa am platit salariatii de la asigurari....nu fac reclama proasta dar nu merita sa va complicati viata inutil..e parerea multora......SANATATE! ce s a intamplat cu cei 2% cotizati...nimic s au cheltuit.PUNCT.
Postat 07 August 2010, 13:58 de anca
apropo
cere si oferta,dai dar sa primesti ceva in schimb,legea asta e doar pt. a da,de primit nimic,asa cum sunt si in alte categorii, de exemplu la sanatate,platesti asigurarea de sanatate si primesti serviciu (adevarul e ca si aicia bubuie sistemul de probleme) in domeniul sanatati,la fel si in alte domenii unde platesti taxe iti este oferit serviciul,dar aici pe legea asta nu este nici un fundament ci doar obligatie,din start este o lege impusa dictatorial.
Postat 07 August 2010, 13:22 de el doradeo
apropo
sa-l anunte cineva pe domnul Boc ca nu suntem sclavi lui si nu e mosia lui tara asta sa impuna cu forta ceva,nu este democratic.
Postat 07 August 2010, 13:18 de el doradeo
ce e de facut
suntem pusi la plata pe ceva ce nu vom beneficia niciodata,sa iesim in strada ca barbari?ce putem face?cred ca e un fel de a ne cere sa "donam" fortat celor din alte zone ale tari care au asemenea probleme,pai si in situtatia asta tot platim celor care sunt afectati fiindca taxele sunt luate la bugetul de stat si tot statul repara catastrofele,sunt oripilat de tupeul guvernului pe problema asta,doar strada ne mai ajuta si violenta pt. ca daca le zici cu vorba buna esti luat de prost.
Postat 07 August 2010, 13:15 de el doradeo
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON