URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2010, 17:48

Tărăboi pe casa scării

Tărăboi pe casa scării ÎN PROCESE. Proprietarii se judecă de 4 ani ca să-şi recupereze liftul şi casa scării, vândute de Eurombank odată cu sediul sucursalei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De-o parte şi de alta, intrarea în blocul A9 din Piaţa Independenţei 35 e flancată de spaţii comerciale. "Vedeţi, casa scării n-are nicio legătură cu spaţiile comerciale de la parter. Nici uşi, nici geamuri, nimic. Cum de s-au împroprietărit pe ea?"...

Florian Bungău şi majoritatea celor nouă vecini ai săi stau în blocul cu pricina de peste 20 de ani. Proprietari cu acte în regulă pe clădire, nici unul nu şi-a vândut partea din proprietatea comună. Dar, oricât ar fi de absurd, în urmă cu 4 ani au rămas, totuşi, fără casa scării şi fără lift...

De la unul la alţii

Blocul, ridicat înainte de 1989, avea delimitate clar spaţiile de locuit de cele comerciale. O demonstrează proiectul, devizele şi Cartea Funciară. "Societatea Mercur, care avea spaţii comerciale la subsol, la parter şi la etajul întâi, era separată total de noi. Nu aveam nimic în comun", povesteşte Florian Bungău.

Lucrurile au rămas neschimbate şi după 1990, când Mercur şi-a vândut spaţiile Băncii Dacia Felix şi societăţii Omniasig, dar şi mai târziu, când Dacia Felix a predat sediul Eurombank. Aceasta din urmă, însă, când a vândut mai departe imobilul, la întocmirea actelor la notariat a cuprins în contract şi ascensorul, şi spaţiul tehnic, respectiv casa scării din clădirea de lângă, şi le-a vândut în cotă egală firmelor Optica Focus, Broker şi CECCAR. Dar nu ca spaţii comune ale blocului, ci ca spaţii comerciale!

"Să vă luaţi elicopter"

13 Tcaciuc.jpg"Am descoperit ce s-a întâmplat în 2006, în momentul în care oftalmoloaga Cornelia Jelic, patroana firmei Focus, ne-a anunţat că va sparge casa scării şi va monta uşi de trecere între magazinul ei şi depozit, de-o parte şi de alta a scării blocului. Ne-a spus că dacă nu ne convine situaţia, să ne luăm elicopter ca să urcăm în apartamente, că e spaţiul lor, nu al nostru", explică şeful Asociaţiei de proprietari, Mihai Tcaciuc (foto).

Şi, cum firmele au refuzat să rectifice la CF greşeala făcută, oamenii au pretins acest lucru în instanţă. "Am cerut să se restabilească situaţia anterioară vânzării, adică să se scrie în colile funciare că aşa-zisele spaţii comerciale din casa scării sunt, de fapt, părţi comune ce aparţin proprietarilor de apartamente, nicidecum firmelor. E total aberant că trebuie să demonstrăm un lucru atât de simplu".

La comun

Dar, surpriză: deşi notarul Ilie Drăgoiu, cel care a comis întregul pocinog, şi-a recunoscut în faţa judecătorilor greşeala făcută la întocmirea contractului, confirmând că spaţiile aflate în litigiu sunt proprietatea exclusivă a locatarilor, judecătorii Tribunalului Bihor au decis că acest lucru nu e... corect.

După ce i-au plimbat vreme de 4 ani prin sălile de judecată, pe considerentul că şi firmele convieţuiesc în aceeaşi clădire, magistraţii au hotărât că negustorii au dreptul să intre-n blocul oamenilor şi să le folosească liftul. "E de râsul curcilor. Nici măcar n-au nevoie, nu au nicio legătură cu noi", se plânge şeful de bloc. Norocul locatarilor este că sentinţa dată în urmă cu o lună nu e definitivă, motiv pentru care au şi atacat-o la Curtea de Apel.

"Focus" pe casa scării

13 Jelic.jpgInterpelată pe marginea scandalului, Cornelia Jelic (foto), proprietara magazinului Optica Focus, nu vede nicio problemă în faptul că şi-a însuşit proprietatea altora. Femeia pretinde că a cumpărat spaţiul cu acte în regulă şi că locatarii s-au supărat doar pentru că au timp de procese. "E treaba lor că mă reclamă. Oamenii ăştia sunt cine sunt. Că doar nu oricine îşi putea lua apartament aici pe vremea lui Ceauşescu, nu? Au pretenţia că pot să facă ce vor. Eu am cumpărat un imobil în clădire şi am dreptul la spaţiile comune. În rest, n-avem ce discuta pe tema asta".

Oftalmologul refuză să explice modul în care a reuşit să-şi ia autorizaţie de la Primărie pentru a sparge doi pereţi din scara blocului, fără vreo aprobare de la vecini, dar susţine că, până la finalizarea litigiului, "nu mai fac nimic". Atât doar că, între timp, patroana a dat şi ea în judecată asociaţia, declarând că locatarii o blochează ilegal, nepermiţându-i să facă uşile dintre cele două proprietăţi ale ei, magazinul şi depozitul.

"Ea are acces pe dinafară, însă vrea un soi de coridor acoperit prin scara blocului. Să decidă judecătorii dacă e normal să spargă pentru asta doi pereţi", se plânge Tcaciuc. Că tot ei au împroprietărit-o şi pe liftul lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
cine
Are autorizatie de c. ? Cum este posibil ,altii primesc fara acceptul vecinilor ? Cine de la Primarie poarta vina? Caci doar nu toata Primaria sunt in culpa.
Postat 08 Martie 2010, 13:53 de r
Oare?
Povesti de proprietari. Casa scarii reprezinta spatii comune indivizibile. Asa ca, PRIMARIA si CADASTRUL sunt in culpa.
Postat 07 Martie 2010, 20:58 de TAMTAC
„justitia” romana
ce rost au comentariile? nu asta-i justitia care se lupta cu propriul ministru si cu presedintele tarii? NESIMTITI !
Postat 05 Martie 2010, 22:40 de lili
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON