URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am mai povestit despre faptele de arme ale doamnei primar Nagy Gizella, din Biharia. Până acum s-a remarcat prin geniala idee de a renunţa să conecteze comuna la reţeaua de apă introdusă prin Apa Regio. Acum băştinaşii beau apă cu mormoloci, în aşteptarea unui ipotetic proiect pritocit de UDMR exclusiv pentru comunele pe care le controlează.
Zic şi eu
Adrian Cris
Zarurile au fost aruncate, Cezar a trecut Rubiconul, cale de întoarcere nu mai este. La doi ani după alegerile care au dat în Consiliul Judeţean o majoritate formată din 18 reprezentanţi PSD-UDMR-ALDE, agresivă, dar totuşi fragilă, şi o minoritate de 17 PNL-işti, mare, dar frustrată că puterea nu ţine cont de ea, vinerea trecută liberalii lui Ilie Bolojan au declarat război exponentului puterii, preşedintele Pásztor Sándor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Începând din 24 august 2018 o persoană amendată pentru orice contravenţie - indiferent că este o contravenţie de mediu, silvică, la regimul construcţiilor, etc. - va beneficia de un interval de 15 zile în care va trebui să decidă dacă plăteşte amenda (în acest caz achitând jumătate din mimimul prevăzut de lege) sau formulează plângere în instanţă (caz în care, dacă pierde procesul, va plăti amenda prevăzută în procesul-verbal de contravenţie).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
01 Februarie 2011, 16:49

SRI versus copii

SRI versus copii PARCAŢI PE PISTĂ. Directorul Palatului Copiilor, Nicolae Peter (medalion), a primit o notificare prin care i se cere să înapoieze terenul de aproximativ 1.500 mp (fundal), care aparţine SRI-ului dar e folosit din 1971 de Palat ca pistă de carting. SRI-iştii vor să-l transforme în loc de parcare pentru maşinile de serviciu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii care frecventează cercurile de carting şi de floricultură la Palatul Copiilor din Oradea vor fi nevoiţi să-şi ia adio de la preocupările extraşcolare. Pista şi clădirea în care luau lecţii urmează să fie preluate de Serviciul Român de Informaţii, care şi-a amintit că are, încă din 1990, dreptul de administrare al terenului pe care se află cele două construcţii.

Ca atare, "vânătorii de spioni" au şi notificat deja instituţia de învăţământ să-l elibereze. În aşteptarea unei soluţii miraculoase, conducerea Palatului Copiilor ezită predarea, chiar dacă SRI ameninţă cu judecata. La cum stau lucrurile, cei care par să piardă teren, la propriu, sunt copiii.

Teren de dispută

Încă din 1971, Palatul Copiilor şi Elevilor, care pe vremuri se numea Casa Pionierilor, foloseşte clădirea din strada Muzeului nr. 2 pentru a organiza şi găzdui activităţi educative, pe 25 de cercuri distincte. "Clădirea şi terenul aferent Palatului au aparţinut Uniunii Regionale de Istorie şi Arheologie, care le-a donat Statului Român, iar din '71 statul le-a dat în folosinţă Casei Pionierilor", explică Nicolae Peter, directorul instituţiei.

Potrivit spuselor sale, Palatul Copiilor folosea încă de atunci o parte din teren, situat în dreapta clădirii şi întins pe circa 1.500 de metri pătraţi, ca pistă de carting.

În 1990, însă, Guvernul a dat în administrarea nou-înfiinţatului Serviciu Român de Informaţii fosta vilă de protocol a lui Ceauşescu, cantina şi fostul hotel al PCR, dar şi terenul pe care a fost amenajată pista de carting şi pe care se mai află şi o clădire în care se ţin cursurile de chimie experimentală şi floricultură pentru elevii de la Palatul Copiilor. "Probabil în 1990 nu se ştia că pe acest teren se fac activităţi educative, hotărârea fiind dată din birou, de la Bucureşti", crede Peter. Problema e că în 1994 SRI s-a întăbulat pe toată parcela obţinută în '90, iar acum cere eliberarea terenului.

După 20 de ani...

Anul trecut, din întâmplare, pentru că se făceau lucrări de reabilitare la clădirile SRI, reprezentanţii instituţiei au descoperit că suprafaţa de teren din hârtii e mult mai mare decât cea folosită efectiv. Aşa că au început demersurile pentru a recupera ceea ce Palatul Copiilor "acaparase" cu 40 de ani înainte.

"În mai 2010 am primit o notificare din partea lor, că cereau terenul cu pista de carting. Noi nu putem decide acest lucru, ci am trimis mai departe Ministerului Educaţiei, căruia ne subordonăm administrativ şi financiar", spune directorul Palatului Copiilor. Însă de un an de zile Ministerul nici măcar n-a catadicsit să trimită la Oradea vreun răspuns, iar între timp ofiţerii de informaţii şi-au pierdut răbdarea.

Reprezentanţii lor au trimis în ianuarie 2011 o a doua notificare, de astă dată Primăriei şi Inspectoratului Şcolar, clamându-şi dreptul de administrare a terenului şi avertizând că în caz contrar se vor adresa justiţiei.

Maşini în loc de carturi

Primăria în schimb, nu poate să intervină. "Am primit şi noi notificarea de la SRI, dar nu putem face nimic. Municipalitatea are doar în gestiune, nu în proprietate, terenul pe care se află Palatul Copiilor", arată Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea.

"În 1994, SRI s-a întăbulat pe teren, dar nu ştiu de ce nu l-a folosit până acum", spune directorul AIO, adăugând totuşi că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, conducerea locală a Serviciului vrea să transforme pista de carting pentru a-şi extinde propriul garaj.

În aşteptare...

Deşi actele le sunt defavorabile, reprezentanţii Palatului Copiilor încă mai speră că nu vor fi nevoiţi să predea terenul pe care elevii l-au folosit timp de 40 de ani. "Nu contestăm actele, dar copiii nu vor mai avea unde să facă antrenamente gratuite în oraş. În plus, în clădirea mai mică, aflată pe acelaşi teren, sunt şi cercurile de chimie experimentală şi floricultură, la care sunt înscrişi aproximativ 1.000 de copii", zice Nicolae Peter.

Directorul spune că a cerut Ministerului Educaţiei să iniţieze o nouă Hotărâre de Guvern, care să normalizeze situaţia: "Am dori să se corecteze faptul că terenul a fost atribuit SRI în ciuda faptului că acolo se desfăşoară activităţi didactice". De la Minister, însă, în continuare nu vine niciun răspuns, ca şi cum conducerea de la Bucureşti n-ar fi auzit de Oradea niciodată.

Complicaţii cu Primăria

Situaţia clădirii aflate pe terenul în dispută complică şi ea lucrurile. Încă din 1987, Casa Pionierilor plătea chirie Primăriei pentru folosirea clădirii, în baza unui contract de închiriere prelungit ulterior, în anul 2000, până în 2010. Pentru că din 1990 terenul, cu tot cu clădire, se dovedeşte că era al SRI, Primăria nu mai avea dreptul legal să încaseze chirie de la Palatul Copiilor. "S-ar putea să trebuiască să despăgubim instituţia de învăţământ cu cei 99 de lei pe care ni-i plătea lunar", spune directorul AIO.

Directorul Palatului Copiilor, însă, nu se gândeşte atât la chiria modică plătită Primăriei, cât la investiţiile făcute după ce terenul a ajuns la SRI. "Am făcut investiţii şi în pistă, şi în clădire", susţine Nicolae Peter, temându-se că va pierde ambele facilităţi, întreţinute cu dificultate de-a lungul anilor.

Ca instituţie care reprezintă statul în teritoriu, Primăria a încercat totuşi o mediere între SRI şi Palatul Copiilor. Convins că unui război drept îi este de preferat o pace strâmbă, primarul Ilie Bolojan declară: "Căutăm o formulă prin care să mulţumim ambele părţi".

Numai că soluţia se lasă aşteptată. SRI vrea cât mai curând ce i-a fost dat cu 20 de ani în urmă, iar Palatul Copiilor speră să păstreze ce-a primit acum 40 de ani. Altfel, la fel ca şi colegii lor pasionaţi de chimie şi de botanică, elevii care fac carting vor ieşi, în curând, în decor...


PALAT CU PROBLEME
Aşa-i în tenis...

Palatul Copiilor a primit cu drept de folosinţă de la Statul Român, în perioada comunistă, şi o porţiune de 7.821 mp ce cuprinde terenurile de tenis şi de fotbal învecinate, care însă au fost închiriate unor firme private de către Clubul Sportiv Crişul, subordonat Ministerului Tineretului şi Sporturilor. "Nu cunosc detalii despre felul cum a ajuns Crişul în posesia terenurilor de sport, ştiu doar că le-a dat în chirie unei firme", spune directorul Palatului.

Nicolae Peter susţine că instituţia pe care o conduce nu primeşte nicio chirie, în schimb e obligată să achite canalizarea pluvială pe întregul teren. "Am făcut demersuri la Compania de Apă ca noi să plătim separat de Clubul Crişul, dar CAO ţine cont numai de faptul că Clubul nu e proprietar în Cartea Funciară", zice directorul.

Şi Primăria încearcă să dezlege problema cu terenurile de tenis. "Primăria verifică acum statutul juridic al terenurilor de fotbal şi de tenis, care teoretic sunt ale Palatului Copiilor, dar care au ajuns la firme private, în urmă cu mai mulţi ani, nimeni nu ştie cum", spune primarul Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pista de karting
Nu putem decide noi cei neimplicati in proprietatile de stat dar cred ca acum este momentul ca cei competenti sa depuna documentatii la institutiile municipale sau judetene pentru posibilitatile de a construi o PISTA adevarata pentru desfasurarea activitatilor automobilistice la un nivel EU si sa fie la indemana tuturor Bihorenilor ce ar ridica mult imaginea judetului.Nimic nu se pierde totul se transforma si nu cred ca aceea activitate se desfasora in mai bun loc,in vecinatate la cativa metri Spitalul C.F.R.,locuinte private,etc. deranj facand chiar si la restul cercurilor cu alt profil de la Palat(ma refer la poluarea fonica si celor impuse de Mediu).Pentru acei 1000 de elevi inscrisi la acel cerc de carting acea suprafata asfaltata este prea mica pentru desfasurarea acestei activitati dar a trecut perioada in care primim totul de-a gata.Nu am auzit de nici o cerere depusa pentru acest scop dar nici macar de o cerere depusa la Directia Judeteana de Sport pentru organizarea de competitii de karting cu exceptia unui parinte(Calin Buhas)Sunt sigur ca problemele se vor rezolva amiabil dar acesta nu inseamna ca va trebui sa ramanem la nivelul anilor 70 deorece suntem in 2011 .
Postat 04 Februarie 2011, 10:25 de Kozak Attila
carting
Oricum nu ie nici-o pierdere pentru cartingul Oradean.Atata timp cat nu va ocupati de acest sport, nici de intretinerea acestor carturi, si nici de a pregatii acesti copiii pentru a devenii piloti.Noi parintii suntem obligati sa ne cumparam proprile carturi si echipament tecnic pentru a putea concura in Campionatul National al Romaniei.Si de a inchiria piste private pentru a putea pregatii acesti mici piloti.NU INTELEG PROBLEMA CA SE PIERDE ACEASTA PISTA,Domnule Director.Semnat Calin Buhas
Postat 02 Februarie 2011, 22:46 de calin
youji
Ce Mortii vostri de ascultatori penali ce sunteti mai doriti ? stati in plm in jegurile voastre de cazarme si ascultati pana faceti buba la ureche si lasati copiii sa isi faca treaba.este singurul loc din oras unde se practica acest sport.SA VA FIE RUSINEEE!!! MOARTE MILITIENILOR SI CELOR ASEMENI LOR!!!
Postat 02 Februarie 2011, 16:02 de sany
NIMENI NU STIE NIMIC NICIODATA !!
NICI UN BUGETAR NU STIE NIMIC NICIODATA CE SE INTAMPLA CU PATRIMONIUL PRIMARIEI, STATULUI . SUNT PLATITI SA NU STIE NIMIC ! NU STIU!!! NU STIU ! NU STIU DE ASTEA! EI STIU DOAR SA DEA DIN CE NU-I ALOR SI NSA CAPETE STIMULENTE ,PREMII, CIUBUCURI, MITA ... BOAR SUNT BUGETARI !!
Postat 01 Februarie 2011, 17:46 de SCARBITU
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
 • Oradea Summer Film: Caliu și taraful lui au cântat în Parcul Cetății (FOTO / VIDEO)
 • Miting cu repetiţie: Sute de orădeni au ieşit din nou să protesteze (FOTO / VIDEO)
 • Concurs de atelaje la Oşorhei - GALERIE FOTO şi VIDEO
 • Se reaprinde flacăra protestelor: Un orădean, rănit de jandarmi la mitingul diasporei. Sute de orădeni au ieșit în stradă (FOTO / VIDEO)
 • Lucrări la Podul Centenarului: Strada Principatelor Unite se închide până la finalul lunii august (FOTO)
 • Sindicaliştii din Penitenciarul Oradea, în grevă japoneză. Se fac mii de ore suplimentare și ar mai trebui angajate 100 de persoane (FOTO)
 • Centură pentru Biharia: Primăria Oradea va cofinanţa lucrările la o şosea ocolitoare pentru satul vecin (FOTO)
 • 'Alăptare fără limite': Peste 100 de copii şi-au luat cina împreună, în Şanţul Cetăţii din Oradea (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON