URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2010, 14:01

Şpagă ca-n codru

Şpagă ca-n codru SUPRATAXĂ. Fost inspector la Serviciul Control şi pus de PSD la şefia ITRSV în iunie anul trecut, Pompiliu Luncan (foto dreapta) se înfiinţa la soţul preşedintei Judecătoriei Beiuş ori de câte ori avea nevoie de bani. Ba pentru plata reparaţiilor la maşină, ba pentru un laptop nou, ba pentru tratamentul socrului său...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu o lună, Beiuşul mai n-a luat foc. Cătălin Gavrilă, soţul preşedintei Judecătoriei, Ancuţa Gavrilă, administratorul celui mai mare ocol silvic privat din Bihor, a fost săltat în plină zi de mascaţi, ca un borfaş, urcat în dubă şi dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Oradea.

Imediat, au început şi zvonurile. Ba că ar fi fost prins luând şpăgi în numele nevestei, pentru rezolvarea unor procese aflate pe rol, ba că ar fi umblat personal cu plicuri pe la reprezentanţii unor instituţii publice, pentru a-şi aranja problemele din Ocolul pe care îl gospodăreşte. BIHOREANUL a aflat, însă, că adevărul era altul...

Unde dai şi unde crapă

Primele cercetări demarate de procurorii anticorupţie l-au vizat într-adevăr pe Cătălin Gavrilă, care a şi fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Soţul judecătoarei, preşedinte al consiliului de administraţie de la Ocolul Silvic Şoimi, era suspectat că i-ar fi oferit şefului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Oradea, lui Pompiliu Luncan, 40.000 de euro, iar apoi subprefectului Silviu Odobasian alte 50.000 de euro, ca să iasă curat dintr-un control.

Timp de o lună, telefoanele celor trei au fost puse sub supraveghere, iar în discuţiile purtate de Gavrilă cu Luncan apăreau mai multe referiri la bani. Acesta a fost motivul pentru care, la începutul lunii noiembrie, cel dintâi a fost adus cu mandat la DNA, pentru audieri. Aici, însă, a venit surpriza! După ce iniţial a negat tot, pus în faţa înregistrărilor, soţul judecătoarei s-a înmuiat şi a recunoscut că a cotizat, însă nicidecum sumele de care era suspectat, şi doar lui Luncan. Iar nu din proprie iniţiativă, ci pentru că acesta l-a sufocat cu controale, ameninţându-l făţiş că-l va "termina" şi îi va desfiinţa Ocolul.

Cercetările care au urmat au confirmat declaraţiile lui Gavrilă şi au scos la iveală faptul că şeful ITRSV a profitat din plin de funcţie şi de pârghiile pe care instituţia i le oferă, pentru a forţa mâna şi portofelul beiuşeanului.

La "mâna" ITRSV

Potrivit legislaţiei silvice, exploatarea pădurilor se poate face numai în temeiul amenajamentelor silvice, întocmite pe o perioadă de 10 ani. Amenajamentul silvic reprezintă, de fapt, o documentaţie detaliată care cuprinde, printre altele, date despre întinderea pădurii, proprietari şi lucrările care trebuie efectuate.

În mod normal, documentaţia se întocmeşte în două faze, denumite conferinţe, iar exploatarea pădurii se poate face abia după finalizarea întregii proceduri şi în baza unei autorizaţii primite din partea Ministerului Agriculturii. În practică, pentru că formalităţile birocratice durează ani, inspectoratele silvice pot da avize pentru tăierea de arbori încă din stadiul conferinţei a II-a. Deopotrivă, însă, dacă găsesc nereguli în elaborarea amenajamentelor silvice, inspectorii ITRSV pot dispune şi oprirea totală a exploatărilor fondului forestier, până la finalizarea procedurii.

La foc mic

În cazul Ocolului Silvic Şoimi, amenajamentele forestiere se află în faza conferinţei a ll-a, chestiune de care fostul şef ITRSV Oradea ştia şi a profitat din plin. Imediat după numirea în funcţie, pe 28 mai 2008, Pompiliu Luncan a descins, în fruntea unor echipaje, în trei controale succesive la Ocolul lui Gavrilă. Două dintre ele, pentru chestiuni minore: din cauza unui buştean scos din pădure pe albia unui pârâu de muncitorii Ocolului, respectiv pentru un contract de exploatare semnat cu un administrator de firmă şi nu cu directorul tehnic, aşa cum se specifică în codul silvic.

De fapt, controalele erau doar un pretext pentru ca şeful ITRSV să-şi scoată muşchii la interval. "Te termin şi pe tine şi Ocolul tău!", s-a plâns soţul judecătoarei că l-ar fi ameninţat şeful ITRSV. Şi, ca să-i demonstreze că nu glumeşte, la scurt timp după cele două controale inopinate, Luncan s-a înfiinţat din nou la Ocol, avertizându-l că va urma un altul, mai amplu, pe tema amenajamentelor silvice.

Şpagă în numerar

După ce şi-a "frăgezit" victima, şeful ITRSV a schimbat brusc foaia. La începutul lunii august, cu doar câteva zile înainte de controlul de fond, l-a sunat pe Gavrilă spunându-i că e în Beiuş şi că are nevoie de 2.500 de lei, cu care să plătească de urgenţă reparaţia maşinii. Convins că-l va îmbuna, Gavrilă s-a oferit să-i plătească el, direct la service-ul auto. Însă Luncan a refuzat. Dacă tot vrea să achite, să-i dea numerar, i-a zis, iar soţul judecătoarei s-a şi executat. I-a dat, din suma cerută, 2.000 de lei, cât avea la el, iar restul a vrut să ceară de la o benzinărie aflată chiar lângă sediul Ocolului. Luncan s-a răzgândit. "Ajung atâţia", i-a zis, şi a plecat.

A revenit însă, pe 10 august, împreună cu o echipă de 5 inspectori, şi, fără să dea vreun semn că-şi aduce aminte de "ajutorul financiar" primit, a cerut să i se prezinte documentele legate de autorizarea ocolului şi dosarele licitaţiilor pentru exploatarea masei lemnoase. Inspecţia s-a prelungit până pe 25 septembrie, iar printre măsurile propuse de inspectori a fost şi cea de a interzice, începând din 1 octombrie 2010, tăierile de arbori din pădurile aflate în administrarea Ocolului, pentru care amenajamentul silvic se află în stadiul conferinţei ll.

Control de formă

Sancţiunea, care ar fi adus Ocolul într-o situaţie dificilă, având în vedere că o mare parte a veniturilor se realizează din exploatarea forestieră, reprezenta o premieră. Ea nu fusese propusă la nici unul din celelalte 11 ocoale verificate în acest an. Dar şeful instituţiei nu urmărea, de fapt, decât o nouă şpagă. Aşa că, la câteva zile după plecarea echipei de control, l-a sunat pe Gavrilă şi, din vorbă în vorbă, s-a plâns de o "jenă financiară". De astă dată, voia 2.000 de lei pentru un laptop nou. Tot în numerar. Iar soţul judecătoarei i-a şi trimis, zice el, prin intermediul tatălui său, direct la sediul ITRSV Oradea.

Drept mulţumire, raportul legat de controlul făcut la Ocolul Şoimi nu s-a încheiat nici până azi. Dosarul a fost arhivat, la începutul lunii octombrie, doar cu o simplă notă de constatare şi fără raportul suplimentar, document care se întocmeşte la finalul controlului şi, potrivit procedurilor interne, trebuie aprobat de directorul instituţiei, semn că acesta îşi însuşeşte propunerile echipei de control.

Din nou criză

Luncan nu avea niciun interes să pună în aplicare sancţiunea propusă, aceea de a interzice exploatările lemnoase, fiindcă avea des probleme de "numerar", iar Gavrilă s-a arătat deschis să i le rezolve.

Ceea ce n-a prevăzut şeful ITRSV a fost, însă, ruperea coaliţiei PDL-PSD. Iar asta taman în perioada în care aştepta un nou "ajutor" pentru a rezolva tratamentul pentru socrul său bolnav. După ce l-a amânat în mai multe rânduri, pe motiv că n-are bani din cauza clienţilor restanţieri, ulterior Gavrilă, pus la curent cu situaţia politică, nu i-a mai răspuns la telefon. "Iniţial, pe 16 octombrie, am convenit cu tatăl meu să-i dea 500 de lei, însă acesta nu i-a dat banii", a povestit Cătălin Gavrilă, recunoscând că după ce s-a anunţat oficial schimbarea din funcţie a lui Luncan, i-a ignorat apelurile.

Urmărit penal

Pe 4 decembrie, la o lună după autodenunţul făcut de Gavrilă, ex-directorul ITRSV a fost pus sub urmărire penală pentru luare de mită. Chemat la audieri, Pompiliu Luncan fost nevoit să recunoască faptul că i-a cerut acestuia bani, însă susţine că doar sub formă de împrumut şi fără vreo legătură cu funcţia deţinută.

"Procesul penal îşi urmează cursul, mai multe nu am ce să vă spun", spune apărătorul acestuia, avocatul Gheorghe Letea. Nici Cătălin Gavrilă nu este mai deschis în declaraţii. Căutat de reporterii BIHOREANULUI, acesta nici nu a aşteptat să afle tema discuţiei. A întrerupt convorbirea, iar apoi şi-a închis pe parcursul întregii zile telefonul mobil pe care a fost sunat.

Procurorul şef al DNA Oradea, în schimb, a confirmat existenţa anchetei care-l are ca protagonist pe fostul director al ITRSV. "La finalizarea cercetărilor, se va comunica rezultatul", a spus Ioan Moldovan, refuzând să ofere alte amănunte. Pe moment...


INTERCEPTĂRI
"Bani, bani, bani..."

Potrivit unor surse judiciare, în octombrie procurorii DNA au interceptat mai multe convorbiri telefonice între Pompiliu Luncan şi Cătălin Gavrilă, pe parcursul cărora şeful ITRSV s-a interesat dacă i se va rezolva "problema", dar şi între Gavrilă junior şi tatăl său, în care primul se plângea despre insistenţa şi tupeul şpăgarului.

"În fiecare zi, bani! Dracu' ştie, că io nu ştiu ce să mai fac cu ăsta! Deja mă disperă. Na, iară bani, bani, bani! Da de unde dracu' bani, că nu mai am io bani?! Toată ziua bani! Eu înţeleg că-i dai o dată, de două ori, de trei ori, Dumnezeule, da' în fiecare zi tot bani, să-i dau ceva bani! Dară din săptămână în săptămână vine", se plângea Gavrilă tatălui său.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Hai sictir...!
http://bihoreanul.gandul.info/saptamanal/sexgate-de-bins-3676180 ?option=com_content&view=article&id=1703:sex-cu-primarul-i-judectoarea&catid=62:informatia-de-vest-nr-185&Itemid=8 poi vezi ca daca apelai la Domocos te ajuta el si de data asta. Ca atata timp cat a fost ionel popa la Directia silvica nu ai avut probleme... Ca platea doamna la primar si ionel de asemenea la partid...O intreaga retea de mafioti...In frunte cu domocos care stie ce-i banul si interesul.. Hai sictir ...cat mai repede ca miroase a balega dupa voi...Mizerabililor....!
Postat 27 Iulie 2010, 14:35 de Burebista
traiasca DNA..... jos spaga si mita
Serviciul teritorial Oradea Adresă: Oradea, Str. Louis Pasteur nr. 1 bl. M1, cod 410168, jud. Bihor Telefon: 0372.777.848 Fax: 0259.479.112 Şef structură: procuror şef serviciu Marius Gheorghe IANCU
Postat 08 Iulie 2010, 21:07 de oaccccc
traiasca DNA..... jos spaga si mita
BRAVOOO! felicitari DNA asteptam ca in ORADEA sa faci curataenie se zvoneste ca Garda ar face abuzuri in ce priveste desfacere de marfa confiscata..............dar se mai lucreaza ......se fac chetuieli abuzive incepand la PRIMARIE, ITM deplasari in ninterese personale conjugale.... si mai sunt....va asteptam si in ORADEA! BINE ati venit!
Postat 08 Iulie 2010, 21:03 de oaccccc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON