URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2010, 22:58

Semne (g)rele anul are!

Semne (g)rele anul are! AMÂNARE CU REPETIŢIE. Începute acum trei ani de compania Portico, lucrările la complexul Oradea Plaza trebuiau finalizate în toamna anului 2008. Inaugurarea a fost reprogramată pe 2009 şi amânată în urma accidentului din februarie anul trecut când, după prăbuşirea unui planşeu, un muncitor şi-a pierdut viaţa, iar alţi trei au fost răniţi. Acum aproape finalizat, mall-ul va fi inaugurat când va avea şi clienţi pentru spaţiile de închiriat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Cine nu a murit în 2009 o să aibă multe motive de regret în 2010", a spus ironic un politruc săptămâna trecută. Dacă nu era vorba de un politician aflat la putere, putea fi bănuit de umor englezesc. Aşa, însă, este doar cinism.

Specialiştii vorbesc despre 300.000 de firme care vor trage obloanele anul acesta, despre un curs valutar de 4,3-4,5 lei pentru un euro şi, ce este cel mai dureros, despre un şomaj de peste un milion de oameni. Iar sumbrul scenariu încă nici nu e compet!

Anul falimentelor

05 Octavian_1.jpgVa fi mai rău ca la sfârşitul anilor '90! Economiştii apreciază că majoritatea celor 2.200 de firme bihorene intrate deja în insolvenţă anul trecut vor fi executate silit începând din această primăvară. Bunurile lor vor fi vândute, iar angajaţii concediaţi. "Am mai trecut prin asta după 1996, când sute de fabrici au fost închise, dar măcar atunci oamenii nu aveau rate la bănci şi stăteau în case cumpărate de la stat pe câteva salarii, nu ca acum, pe zeci de mii de euro", spune Dan Octavian (foto), directorul Federaţiei Patronilor, Bihor.

După companiile PIC Hypermarket, Domus, Chimprestor, Cominca şi Indomus, care au falimentat anul trecut, alte 2.200 de firme bihorene aflate în insolvenţă le calcă pe urme. Lista conţine nume cunoscute, precum Raicris în construcţii, Leonardo în comerţul de încălţăminte şi Mivan, dezvoltatorul complexului Tiago. Iar acesta din urmă după ce a încheiat 2008 cu un profit de 15 milioane de euro! "Nu vreau să sperii pe nimeni, dar 2010 va fi anul falimentelor. Perioada de vârf va fi în vară, când băncile vor vinde imobilele firmelor la mai puţin de jumătate din preţul cu care acestea le-au achiziţionat", zice Octavian. Aşa că preţurile, care şi până acum au scăzut treptat cu circa 20 de procente, se vor prăbuşi de-a binelea.

Afară!

05 Palladi_1.jpgStatisticile oficiale apreciau, la sfârşitul anului trecut, că numărul şomerilor bihoreni era de peste 15.300. Dar acesta va creşte şi mai mult! "Cei concediaţi la începutul anului vor avea şanse foarte mici să-şi găsească un job în următoarele şase luni", prevesteşte consultantul în afaceri Dacian Palladi (foto).

Specialiştii afirmă că disponibilizările vor băga economia într-un cerc vicios. Cei circa un milion de şomeri prognozaţi de Guvern nu vor mai consuma de pe piaţă, cererea va scădea şi, în loc să apară alte locuri de muncă, se vor reduce şi cele existente. Palladi crede că şi dacă economia şi-ar reveni, tot nu vor apărea noi locuri de muncă peste noapte. Argumentul? "După o perioadă de criză patronii cântăresc de trei ori o angajare, pentru că o văd ca pe o cheltuială în plus, de care nu pot scăpa uşor atunci când nu mai au nevoie de forţa de muncă".

Vestea e cu atât mai proastă cu cât în 2010 criza se va extinde de la sectorul privat şi la cel public, căci Guvernul şi-a propus să dea afară circa 100.000 de bugetari. Numai în Bihor vor rămâne pe drumuri 551 de dascăli, asta fără şomerii din serviciile deconcentrate, din administraţia locală şi judeţeană sau din instituţiile subordonate acestora! De altfel, conducerea Primăriei şi cea a Consiliului Judeţean creionează deja lista viitorilor şomeri.

Unirea cea mare

Săptămâna trecută, primarul Ilie Bolojan a şi ordonat reducerea cheltuielilor instituţiilor subordonate municipalităţii cu 10%. Pentru asta, Bolojan a cerut trecerea Administraţiei Imobiliare, a Administraţiei Social Comunitare, a Poliţiei Comunitare, Casei de Cultură a Municipiului şi a Serviciului de Evidenţă a Persoanelor în subordinea directă a Primăriei, punând capăt existenţei acestor structuri ca structuri aşa-zis externalizate. "Juriştii vor trece la Direcţia Juridică, economiştii la Direcţia Economică, cei de la Personal la Serviciul Resurse Umane, eliminându-se astfel suprapunerile", explică Bolojan. Noua organigramă va fi aprobată în şedinţa din ianuarie a Consiliului Local şi circa 90 de angajaţi vor fi disponibilizaţi din 1 martie.

05 Voloseniuc.jpgLa fel va proceda şi Consiliul Judeţean. "Avem în vedere unificarea unor direcţii şi a unor servicii. De câţi funcţionari va fi vorba şi de când se va întâmpla asta vom şti exact odată cu stabilirea bugetului", spune vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc (foto).
Foştii funcţionari vor avea viaţă grea. La stat nu mai au nicio şansă să se angajeze, iar patronii nu vor să lucreze cu ei, pe motiv că au fost "taraţi" de administraţie. "Am căutat o jumătate de an până să găsesc un loc de muncă. Fie nu mă primeau, fie îmi spuneau "Aaa! Aţi lucrat în Primărie? Vă căutăm noi dacă avem nevoie", şi nu mă mai suna nimeni", povesteşte un fost angajat al municipalităţii.

"De făcut"

Bolojan spune că disponibilizările sunt o măsură dureroasă dar necesară întrucât, pe fondul crizei, veniturile la buget au scăzut drastic. "Din sumele economisite vom face lucrări în interesul orădenilor", promite Bolojan. Printre investiţiile programate pentru anul acesta se numără începerea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii, în valoare de 8 milioane de euro, a celor de modernizare a CET şi a reţelelor magistrale de conducte, în valoare de 70 milioane euro.

Primăria va mai investi 10 milioane de euro în reabilitarea străzilor, mai ales pe Matei Corvin, care după finalizarea autostrăzii Transilvania va deveni principala cale de acces în Oradea. Vor mai fi amenajate noi ieşiri la centură dinspre strada Nojoridului şi magazinul Real, şi se vor amenaja parcări în cartiere. Primăria a primit oferta unei firme austriece pentru construcţia unei parcări supraetajate, aşa că luna aceasta va licita pentru a treia oară amplasamentele din Piaţa Independenţei şi strada Primăriei. O altă licitaţie vizează construcţia viitoarei săli de lucru cu publicul din curtea interioară a clădirii şi amenajarea turnului astfel încât să poată fi vizitat.

Se termină centura!

Teoretic, de anul viitor Oradea ar avea ce arăta turiştilor. În vară ar trebui să fie gata reamenajarea Teatrului, iar pe sărbătorile de iarnă e programată inaugurarea noului spaţiu al Muzeului Ţării Crişurilor. Până atunci, vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc spune că pe lista de proiecte a instituţiei mai figurează finalizarea lucrărilor la drumurile Bratca-Roşia-Damiş, Bicaciu-Ianoşda şi Şişterea-Cetariu-Cauaceu, precum şi demararea altora noi.

La rându-i, senatorul PDL Petru Filip a promis săptămâna trecută că Guvernul va finanţa lucrările la şoseaua de centură, pentru a putea fi terminată anul acesta. Filip mai spune că vor fi continuate reparaţiile la drumurile naţionale spre Satu Mare (DN 19), Arad (DN 76) şi Deva (DN 79), dar şi că va încerca să obţină 8 milioane de lei pentru reabilitarea Spitalului Judeţean, precum şi alte sume din care să fie amenajate pieţe agroalimentare în comunele mari cum ar fi Ceica, Vadu Crişului sau Tinca, pentru a ajuta agricultorii să îşi valorifice produsele.

Rămâne numai de văzut dacă bugetul va şi avea bani pentru toate aceste lucrări. Nu de alta, dar "statul" s-a dovedit anul trecut cel mai prost gestionar al crizei. Pentru că altfel nu se ajungea aici!


REDUCERI LA SÂNGE
143

de funcţionari ai Primăriei au fost disponibilizaţi în ultimii doi ani de administraţia locală


O NOUĂ SPERANŢĂ
(Euro)Business de Oradea

Singura şansă sigură de relansare a economiei locale este Parcul Industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului. Municipalitatea a concesionat deja 11 parcele unor firme, astfel că din primăvară aici vor începe lucrări de introducere a utilităţilor şi de amenajare a halelor, ceea ce, în plină criză, înseamnă un bun front de lucru pentru constructorii bihoreni.

05 Ungur.jpgPrimăria are deja cereri de la alte trei firme din domeniul telecomunicaţiilor şi IT, aşa că în două săptămâni va fi lansată licitaţia pentru alte parcele. Amenajarea Parcului va costa 20 milioane euro, din care 10 luaţi împrumut de oraş, dar obiectivul ar putea absorbi parte din forţa de muncă disponibilizată. "Conform contractelor încheiate cu firmele, până la sfârşitul anului viitor în Parc vor lucra deja 800 de oameni. Nu e foarte mult, dar e un început", spune Delia Ungur (foto), administratorul Eurobusiness Parc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON