URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2010, 13:30

Prin el au furat Oradea!

Prin el au furat Oradea! LA PROMOŢIE. Mai tare decât orice supermarket din zilele noastre, "Colonelul" Marin Sterian (foto) era un adevărat magician al pieţei imobiliare, reuşind să vândă la preţuri de promoţie cele mai valoroase terenuri ale Oradiei, evaluate în anul 2003 la 96 miliarde de lei. E drept că, aşa cum au constatat şi procurorii, Sterian presta numai pentru o "anumită clientelă" din instituţiile-cheie ale oraşului...
Prin el au furat Oradea! "COLONELUL". Cunoscut sub numele "Colonelul", fostul locotenent-colonel Marin Sterian (foto) a fost detaşat în 1992 de la unitatea de grăniceri la Primăria Oradea, ca topograf în comisia de aplicare a Legii fondului funciar. Până în 2001, Sterian şi-a împroprietărit cu terenuri, prin acte false, foşti colegi, pe membrii familiilor Maghiar şi Filip, precum şi pe baronii din Primărie şi din Universitate. Condamnat deja la 2 ani şi jumătate de închisoare pentru o parte din fapte, Sterian afirmă că adesea n-a făcut decât să execute ordinele fostei conduceri a Primăriei. "Din cauza lor sunt ţap ispăşitor...", acuză "Colonelul" care acum riscă, pentru alte fapte similare, încă 10 ani de închisoare
Prin el au furat Oradea! PALAT PE TEREN FURAT. În 2001, Viorel Micula era învinuit de complicitate la sustragerea din fondul funciar al Oradiei, de către Sterian, a unor terenuri de pe străzile Bartok Bela şi Colinelor, cumpărate pe numele mamei sale, Saveta Micula, şi pe numele a doi angajaţi. Chemat de magistraţi să dea cu subsemnatul, Micula declara atunci că nu are nicio legătură cu tranzacţiile şi că atât mama cât şi angajaţii săi au cumpărat terenurile de la Sterian în interesul lor personal. După îngroparea cazului, afaceristul şi-a ridicat, pe acelaşi teren, un viloi cât jumătate din Primărie
Prin el au furat Oradea! PALAT PE TEREN FURAT. În 2001, Viorel Micula era învinuit de complicitate la sustragerea din fondul funciar al Oradiei, de către Sterian, a unor terenuri de pe străzile Bartok Bela şi Colinelor, cumpărate pe numele mamei sale, Saveta Micula, şi pe numele a doi angajaţi. Chemat de magistraţi să dea cu subsemnatul, Micula declara atunci că nu are nicio legătură cu tranzacţiile şi că atât mama cât şi angajaţii săi au cumpărat terenurile de la Sterian în interesul lor personal. După îngroparea cazului, afaceristul şi-a ridicat, pe acelaşi teren, un viloi cât jumătate din Primărie
Prin el au furat Oradea! CUM E TURCUL, ŞI PISTOLUL. Fost viceprimar atât pe vremea PD-istului Petru Filip cât şi a liberalului Mihai Sturza, UDMR-istul Kapy Istvan (foto) a profitat şi el de Sterian. Pe baza unui act măsluit de "Colonel", soţia lui Kapy a devenit proprietara dispensarului medical de pe Bulevardul Ştefan cel Mare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de un deceniu după consumarea faptelor care au stat la originea lui, dosarul celui mai mare furt imobiliar din Oradea, soldat cu un prejudiciu calculat în 2003 la 96 de miliarde de lei şi actualizat acum la 200 de miliarde, se judecă la Tribunalul Bihor, de cinci ani, cu încetineala melcului.

Singurul inculpat este Marin Sterian, fost topograf la Primăria Oradea, dar dintre coperţile dosarului reiese şi amănuntul că acesta, învinuit de înşelăciune şi de falsificarea unor titluri de proprietate, a acţionat cu complicitatea funcţionarilor Primăriei şi adesea chiar la ordinele mai-marilor din Primărie care au beneficiat de falsuri, ajungând proprietari de terenuri ei înşişi, alături de oamenii lor de încredere. Începând cu foştii primari Petru Filip şi Mihai Sturza, fostul viceprimar UDMR Kapy Istvan, continuând cu fostul secretar al Consiliului Local Florian Dacin, cu fostul şef al Serviciului Juridic Traian Bogdan, şi terminând cu membrii Comisiei de aplicare a Legii 18: Minodora Pădurean, Viorica Bar şi Eliza Totorean.

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate acest caz, dar şi mecanismul prin care "Colonelul", cum era cunoscut Marin Sterian, a fost lăsat şi chiar pus să falsifice titluri de proprietate, în beneficiul mahărilor oraşului.

Nouă ani de fărădelegi

În mai 2005, după o anchetă de cinci ani, la Tribunalul Bihor începea cel mai important proces din ultimele două decenii, judecând după persoanele implicate. Rechizitoriul fusese întocmit de procurorul Nicolae Bonchiş, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, iar faptele reţinute în sarcina singurului acuzat erau de fals material în acte oficiale, uz de fals, fals în acte sub semnătură privată, fals intelectual şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave - fapte pedepsite cu până la 10 ani de închisoare.

Procurorul DIICOT arăta: "În perioada 1992-1998, Sterian Marin a fost detaşat de la Brigada de Grăniceri Oradea (UM 0512), unde era locotenent-colonel cu specializarea topografie, la Comisia de aplicare a Legii fondului funciar din cadrul Primăriei municipiului Oradea. După trecerea în rezervă şi pensionarea sa, Sterian Marin şi-a continuat activitatea în cadrul Comisiei până în anul 2001, continuându-şi astfel activitatea infracţională".

Astfel, între anii 1994-2001, Sterian "a determinat cu intenţie scoaterea din fondul funciar al municipiului Oradea a unor suprafeţe totale de 29 hectare de teren, din care 26,32 hectare intravilan şi 2,67 hectare extravilan, prin mai multe metode". Aceste metode au fost: "atribuirea necuvenită de terenuri către diferite persoane neîndreptăţite, urmată apoi de vânzarea fictivă a terenurilor către clientela selectată din rândul persoanelor cunoscute; falsificarea unor titluri de proprietate prin adăugarea unor numere topografice, urmată apoi tot de vânzarea terenurilor la preţuri modice către persoane selectate în prealabil; inducerea în eroare a unor beneficiari reali ai unor titluri de proprietate pe care i-a amăgit că îi reprezintă, obţinând nelegal de la aceştia împuterniciri, în baza cărora apoi terenurile au fost revândute către o anumită clientelă în care se regăsesc de regulă foşti colegi ai săi de la unitatea de grăniceri, avocaţi, funcţionari de la Primăria Oradea".

Lista profitorilor

Mai pe româneşte, ofiţerul angajat la Primărie era acuzat că a măsluit titluri de proprietate eliberate pe numele unor diverse persoane, pentru ca terenurile să ajungă, de fapt, la "anumiţii clienţi" cărora procurorii le-au precizat doar funcţiile.

Studiind dosarul, BIHOREANUL a aflat şi numele beneficiarilor escrocheriei, pe care procurorii s-au "jenat" să le citeze: Valeria Filip (soţia fostului primar Petru Filip), Marioara Maghiar (soţia fostului rector al Universităţii, Teodor Maghiar), Teodor Traian Maghiar (adică Doru Maghiar, fiul "Unchiului", fost decan al Facultăţii de Medicină), Carmen Maghiar (soţia lui Doru), Maria Leuca (soţia prorectorului Teodor Leuca), Gheorghe Raţiu (de la Facultatea de Protecţia Mediului), Ioan Codău (fostul primar PDL al comunei Oşorhei), Florian Urs (fost viceprimar, Oşorhei), Viorel Micula (patron al firmelor Transilvania), Kapy Istvan (fost viceprimar, Oradea), Ioan Pantea (consilier PD), Ioan Ciursaş (fost director general Apaterm), Constantin Tomulescu şi Rodica Ungur (foşti directori adjuncţi la Apaterm), Aurel Giurcă (fost director tehnic, Primăria Oradea), Ovidiu Tăutu, Ionel Iacob, Lucia Iacob, Emil Chirilă, Lucia Roiti, Dumitru Marc (funcţionari la Primărie), Călin Hirţe (fiul fostului şef al RAPAS Ioan Hirţe), coloneii Decebal Colceriu, Viorel Vicaş şi Traian Segărceanu (toţi trei medici militari), Alin Leucea (procuror), Ilie Morar şi Ioan Bozga (avocaţi), Minel Ghincea (de la Oficiul de Cadastru), plus alţi 12 ofiţeri care fuseseră colegi cu Marin Sterian.

Tarţa vs Micula

"Colonelul" topograf Marin Sterian a activat în Primăria Oradea sub al doilea mandat al lui Petru Filip (1992-1996), în cel al lui Mihai Sturza (1996-2000), apucând un an şi jumătate şi din al treilea mandat al aceluiaşi Filip (2000-2001). Modul său de a falsifica titluri de proprietate era, însă, acelaşi, indiferent de primar: găsea sau îi era găsită o persoană (de obicei cu domiciliul în Oşorhei) căreia, deşi nu avea dreptul la terenuri în baza Legii 18, îi rezolva titluri de proprietate în Oradea. Mereu cu ajutorul membrilor Comisiei funciare, care nu verificau dacă titularul era sau nu îndreptăţit să depună cererea (deşi erau obligaţi să facă această verificare), ci doar avizau invariabil emiterea titlurilor de proprietate.

Apoi, pe baza unor procuri (reale sau măsluite, dar totdeauna legalizate în fals de notarii Gheorghe Igna şi Ilie Drăgoiu) primite de la titularii titlurilor de proprietate ori de la moştenitorii lor (care nu erau străini de afacere, ci adesea complici), Sterian vindea terenurile prin operaţiuni fictive, pe sume nesemnificative sau chiar fără a încasa niciun leu, către alte persoane. În final, acestea le revindeau, tot fictiv sau pe sume neînsemnate, astfel încât, "spălate", terenurile ajungeau la şefi şi funcţionari din Primărie, la cadre didactice din Universitate, la procurori, avocaţi şi oameni de afaceri.

Întâmplarea a făcut ca primul fals să fie descoperit în timpul administraţiei Sturza. În 1999, Marcel Tarţa (fost consilier municipal din partea UFD, acum consilier judeţean PDL) a dat în judecată Primăria, pe omul de afaceri Viorel Micula  şi pe necunoscuta Maria Dascăl.

Motivul? Anterior, el ceruse Primăriei să-i vândă un teren din zona străzilor Bartok Bela-Colinelor pe care îl folosea din 1983, dar solicitarea i-a fost respinsă.

Tarţa a descoperit apoi că terenul, plus altele din vecinătate, de mii de metri pătraţi, a ajuns în proprietatea Mariei Dascăl, dar în realitate era folosit, pentru construirea unei vile, de Viorel Micula, coproprietar al grupului de firme Transilvania.

Vânzare simulată

04 Tarta.jpgMarcel Tarţa (foto) făcuse "săpături" şi a aflat că terenul atribuit Mariei Dascăl de Primăria Oradea fusese al statului român, dar după revoluţie a fost trecut ilegal în patrimoniul fostei Cooperative Agricole de Producţie Seleuş. Apoi, printr-un fals realizat de către Sterian cu ajutorul Comisiei funciare din Primărie, Dascăl a beneficiat de aşa-numita reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii 18/1991 a fondului funciar.

În procesul intentat Primăriei, Savetei Micula şi Mariei Dascăl, Tarţa cerea anularea titlului de proprietate emis pe numele acesteia din urmă. "Titlul a fost falsificat de topograful Sterian Marin cu sprijinul fostului primar Sturza Mihai şi al şefului Serviciului Agricol, Eliza Totorean", declara Tarţa, arătând că, prin intermediul lui Sterian şi al Mariei Dascăl, primarul Sturza îi făcuse un serviciu lui Micula, faţă de care era îndatorat.

Dosarul penal întocmit "Colonelului" avea să releve că Tarţa ştia ce spune. Procurorii au descoperit că abia intrase "proprietarul" în posesia titlului că terenul a şi fost vândut către Saveta Micula, Stelian Lupu şi Vasile Rusu (angajaţi la grupul Transilvania).

Iniţial, procurorii l-au învinuit pe Sterian de fals şi înşelăciune, iar pe Saveta şi Viorel Micula de complicitate. Audiată la 23 aprilie 2001, mama afaceristului declara însă că a cumpărat terenul nu ca interpus, ci în nume propriu, iar despre Sterian că l-a cunoscut fiindcă acesta s-ar fi prezentat, vezi Doamne, la ea acasă (în Rieni), întrebând-o "dacă vreau să cumpăr nişte terenuri".

04 Micula.jpgÎn aceeaşi zi, Viorel Micula (foto) declara şi el că pământul a fost cumpărat "pe bune" de mama şi angajaţii săi, adăugând: "Nu recunosc că am făcut contracte de vânzare-cumpărare simulate prin persoane interpuse". Întrebat de ce, în acest caz, firma sa a plătit totuşi firmei unui consilier PD (Petru Cărmăzan) lucrările de construcţie pe terenurile respective, Micula a dat în spate, zicând că "trebuie să mă documentez". Dar, de atunci, procurorii nu l-au mai deranjat niciodată!

Teren "de protocol"

Singurul trimis în judecată a fost Marin Sterian, pentru că a falsificat titlul de proprietate, iar în urma procesului desfăşurat în 2003 la Suceava, a fost condamnat la 2,6 ani de închisoare, pentru înşelăciune, şi la 2 luni pentru fals în înscrisuri oficiale, plus despăgubiri de 461,5 milioane de lei vechi către Consiliul Municipal, suma reprezentând valoarea terenului sustras din patrimoniul oraşului.

Din dosarul pe baza căruia, în 2005, topograful avea să fie din nou trimis în judecată, la Tribunalul Bihor, de către procurorul DIICOT Nicolae Bonchiş, nu reiese dacă Sterian a plătit despăgubirile către Primărie dar, întrebat săptămâna trecută de reporterii BIHOREANULUI, a declarat că şi-a executat pedeapsa cu închisoarea.

Problema e că, anchetând afacerea, procurorii au descins la locuinţa sa, iar la percheziţie i-au găsit alte 30 de titluri de proprietate falsificate, în baza cărora i-au deschis al doilea dosar, aflat acum pe rolul Tribunalului. Printre altele, noua investigaţie a lămurit cum s-a acţionat în cazul Micula, căci procurorii i-au luat declaraţii atât topografului, care a afirmat că a falsificat titlul la cererea juristului-şef al Primăriei, Traian Bogdan, cât şi acestuia din urmă. Iar declaraţia juristului a fost stupefiantă: "Justific că primarul Sturza Mihai mi-a comunicat că ar dori să-l ajute pe Micula Viorel cu terenuri. Primarul Sturza a susţinut că are obligaţii faţă de Micula Viorel datorită contribuţiei acestuia la protocoalele Primăriei".

04 Sturza.jpgCulmea este că, deşi în acest fel au descoperit un motiv pentru a-l audia şi pe Mihai Sturza (foto), procurorii nu au mers niciodată mai departe, menajându-l pe fostul primar.

"Spălătorie de terenuri"

Dintre cele 30 de titluri falsificate găsite la Sterian, procurorii au documentat ce s-a întâmplat doar cu 25, despre celelalte procurorul Nicolae Bonchiş arătând că trebuie cercetate în continuare. Ceea ce, însă, nu s-a mai întâmplat.

Luate pe rând, cronologic, în ordinea emiterii, şi urmărind traseul pe care l-au urmat terenurile din fiecare titlu de proprietate, rezultă că întreaga operaţiune n-a avut un singur protagonist, şi că uneori, până ca terenurile să ajungă la destinatarii cu rang înalt, acestea erau "filtrate" prin mai multe mâini, pentru a li se pierde urmele. Astfel, posesorii unor titluri de proprietate "vindeau" adesea terenurile altor posesori de titluri şi viceversa, ca într-o adevărată "spălătorie de terenuri", cum s-a exprimat în rechizitoriu chiar procurorul DIICOT.

04 Tomulescu.jpgUnul din primele titluri falsificate a fost TP 256, emis în 1994 pe numele Dragoş Gavril şi Dragoş Florica, pentru 7.000 mp de teren extravilan. După ce a intrat în posesia actului, Sterian l-a modificat "mutând" terenul din extravilan în intravilan, pe Dealul Viilor. Apoi, în 2 decembrie 1999, se consemnează un prim contract de vânzare-cumpărare fictiv, Dragoş "vânzând" o parcelă de 3.400 mp artistului plastic Radu Gabor cu 40 de milioane de lei. Al doilea pas a fost făcut după numai o zi, pe 3 decembrie, când Gabor a "revândut" acelaşi teren, tot cu 40 de milioane, firmei Talase Trans, patronate de nimeni altul decât de fiul lui Constantin Tomulescu (foto), pe atunci directorul adjunct al Apaterm.

La anchetă, în 2005, Dragoş declara procurorilor că i s-a eliberat titlul, dar l-a predat lui Sterian, iar acesta recunoştea că "terenul s-a vândut, fără bani, lui Gabor Radu şi apoi lui Tomulescu, deci la cine trebuia să ajungă".

Afaceri ţărăniste

Tot din 1994 datează şi titlul 349, pe care Sterian l-a falsificat pe numele lui Ovidiu Tăutu (inginer la Primăria Oradea), fericindu-l astfel cu 8.367 metri pătraţi. Deşi, peste ani, în 2005, Tăutu declara procurorilor că nu a depus la Primărie nicio cerere pentru acest teren, la 15 ianuarie 1997 el i-a vândut din această suprafaţă 3.521 mp lui Raţiu Gheorghe (inginer la Orser şi cadru didactic la Facultatea de Mediu). Vânzarea a fost însă doar o mascaradă, o "spălare de teren", reţinea, din nou, procurorul DIICOT.

04 Badiceanu.jpgÎn anii 2003-2005, la anchetele desfăşurate de procurorii Ovidiu Naghi şi apoi Saşa Cercel, Tăutu declarase că, deşi n-a cerut terenul, a vândut o parte din el, cu doar 500.000 lei, unui anume Constantin Selegean, care a declarat şi el că semnarea contractului a avut loc "în biroul senatorului Nistor Bădiceanu" (foto) (n.r. - de la PNŢCD, între timp decedat). Apoi, ciudat, Tăutu l-a pus pe aşa-zisul cumpărător să doneze terenul către Mănăstirea Ursulinelor.

Procurorii nu au stabilit mobilul "donaţiei" şi nici unde a ajuns terenul, adică cui l-ar fi "donat" sau l-ar fi vândut mai departe călugăriţele Ursuline. Rămâne o supoziţie că beneficiarul final a fost chiar senatorul ori cineva din familia sa, mai ales că Bădiceanu era apropiat catolicilor prin soţia sa, Şarolta, de etnie maghiară.

Kapy Ştefan, stăpân pe Ştefan cel Mare

În timpul anchetei, procurorii au descoperit că şi fostul viceprimar Kapy Istvan s-a învârtit, prin soţie, de un teren pe bulevardul Ştefan cel Mare, profitând de faptul că Sterian a falsificat un titlu de proprietate eliberat în 1996 pe numele lui Nicolae Şuşman, rănit la Revoluţie. Acesta a fost împroprietărit legal cu un hectar de teren arabil, împuternicindu-l pe fratele său, Vasile Şuşman, să-l vândă. Titlul a fost însă ridicat de la Primărie de Sterian, care "l-a modificat grosolan" (observaţia procurorilor), adăugând în el alte nouă terenuri.

Dintre acestea, două parcele le-a vândut lui Bacskai Margareta şi lui Fodor Imre, interpuşi ai viceprimarului Kapy Istvan, la anchetă topograful declarând: "Terenul de pe Ştefan cel Mare l-am vândut de formă lui Bacskai Margareta şi lui Fodor Imre, rude ale viceprimarului Kapy Ştefan, astfel încât el a rămas în proprietatea dispensarului medical pe care ulterior l-a cumpărat soţia susnumitului. La cererea viceprimarului am acceptat şi am introdus în acest titlu de proprietate (n.r. - emis pe numele Şuşman) numerele topo false". Evident, însă, nici fostul viceprimar UDMR nu a fost chemat în faţa procurorilor...

Doamnei prorector

Tot în 1996, Sterian a falsificat titlul de proprietate emis pe numele Varga Etel, introducând în el încă 9.000 mp de teren din intravilanul municipiului Oradiei şi al comunei Oşorhei. Apoi, cu o procură ca din partea titularei, Sterian a vândut o parcelă de 1.314 mp Mariei Leuca (soţia prorectorului Teodor Leuca, de la Universitate), cu doar un milion de lei.

Un al doilea fals, asupra aceluiaşi titlu, Sterian l-a făcut în anul 2000, ridicând suprafaţa de teren (după ce deja vânduse din el) la 9.300 mp. Cu actul astfel modificat, Sterian l-a l-a legalizat la notarul Igna în vederea unei noi utilizări. Numai că n-a mai apucat să-l folosească încă o dată, tocmai pentru că procurorii l-au descoperit la percheziţie. Ulterior, la audieri, topograful avea să declare: "Recunosc că am falsificat titlul de proprietate, dar la cererea Comisiei de la Primărie, care a motivat că ar dori ca aceste terenuri să ajungă în proprietatea altor persoane, apropiate membrilor Comisiei". Persoane pe care Sterian nu le-a numit, dar despre care nici procurorii n-au fost curioşi să afle cine erau!

Intermediari pentru Maghiar & Filip

Dacă în situaţia de mai sus profitorii au rămas anonimi, în altele identitatea lor e clară. Este şi cazul celor care au avut de câştigat de pe urma titlului de proprietate falsificat de Sterian pe numele Erdodi Ludovic. Aparent, acesta primea 7.200 mp de teren în Dealul Viilor (pe străzile Graurilor şi Făcliei), dar în realitate pământul n-a rămas la el. Pe 5 mai 1996, pe baza unei împuterniciri falsificate ca din partea titularului, dar legalizate de notarul Gheorghe Igna, Sterian a vândut o parte din terenuri către foşti colegi ai săi de la unitatea de grăniceri, precum şi coloneilor Decebal Colceru, Viorel Vicaş şi Traian Segărceanu (toţi trei medici militari), pe sume nesemnificative. Mai târziu, când topograful avea să fie trimis în judecată, unii din aceşti medici aveau să-şi arate recunoştinţa, ajutându-l pe Sterian cu certificate din care reieşea că acesta are probleme psihice şi, deci, n-ar putea fi judecat.

Tot din terenurile atribuite teoretic lui Erdodi, Sterian i-a vândut o parte altui coleg ofiţer, Aurel Stroe. Iar numele acestui Stroe, pe care pentru scurt timp procurorii l-au şi învinuit de complicitate la înşelăciune (până când tot ei au constatat că fapta s-a prescris), este la fel de important. Motivul? În 1996, Sterian i-a fabricat şi lui Stroe un titlu de proprietate pentru 1,27 hectare din cartierul Podgoria, pe care în 1997 acesta le-a "revândut" lui Aurel Giurcă şi Andrei Luncan (ambii directori din Primărie), precum şi Marioarei Maghiar (soţia fostului rector Teodor Maghiar) şi Valeriei Filip (soţia fostului primar Petru Filip). Cele două femei au plătit, cum era de aşteptat, o sumă de nimic: doar 2 milioane de lei, faţă de 700 de milioane cât era, potrivit anchetatorilor, valoarea reală a celor 10.000 mp de teren "cumpărat".

Cum anume a avut loc această tranzacţie, în ce a constat şirul de fraude şi de ce a trebuit ca Valeria Filip şi Marioara Maghiar să fie chemate cu Poliţia la Tribunal, ca să dea declaraţii în faţa judecătorului, puteţi citi în următorul număr al BIHOREANULUI.


PROCUROR ACOPERITOR
Cu jumătăţi de măsură

Până în anul 2003, când infracţiunile de fals şi înşelăciune ale "Colonelului" Marin Sterian erau cercetate de procurorul Ovidiu Naghi, acesta a pus sub învinuire şi o parte din beneficiarii falsurilor. Au fost audiaţi ca învinuiţi, de pildă, juristul şef al Primăriei, Bogdan Traian, Saveta şi Viorel Micula, cumpărători din Primărie (ca de exemplu Lucia Roiti) sau de la Oficiul de Cadastru (Minel Ghincea). Pe parcursul anchetei, însă, când valoarea prejudiciului produs municipiului Oradea a depăşit echivalentul a 200.000 euro, procurorul a trebuit să-şi decline competenţa către Parchetul Curţii de Apel, unde cazul a fost preluat de procurorul Octavian Crişan. Iar acesta, în loc să-l elucideze în cele mai mici detalii, a fost interesat mai degrabă să-l dilueze, astfel că nici nu a mai luat declaraţii aşa-zişilor cumpărători.

Şi mai grosolan a procedat Crişan faţă de notarii Gheorghe Igna şi Ilie Drăgoiu. Deşi aceştia au legalizat împuterniciri falsificate de Sterian şi au autentificat titluri de proprietate pe care modificările erau primitive, deci uşor de identificat, Crişan i-a scos basma curată. Astfel, el a consemnat că "în legătură cu faptele penale pentru care a fost verificat (n.r. - deci nu cercetat) notarul public Drăgoiu Ilie, se constată că acestea nu există, întrucât în toate cazurile Sterian Marin s-a prezentat la notar în baza unor procuri autentificate", iar "în legătură cu faptele penale pentru care a fost verificat notarul Igna Gheorghe, există un dubiu că acestea au fost comise"!

Acelaşi Crişan (între timp pensionat) a falsificat grosoloan starea de fapt, în 2003 scriind într-o rezoluţie că "toate aceste fapte au fost comise în anul 1996, iar conform articolului 122 al 1 lit d Cod Penal, termenul de prescripţie de 5 ani s-a împlinit în anul 2001". De altfel, ulterior, procurorul DIICOT Nicolae Bonchiş a şi notat peste rezoluţia lui Crişan menţiunea "Da' de unde!", arătând că multe infracţiuni au fost comise de notarii lui Sterian şi după 1996, până în 2001, astfel că prescripţia urma să intervină abia în 2006.


"OMUL LEGII"
Procuror profitor

04 leucea.jpgUn alt beneficiar de teren la preţ simbolic a fost procurorul Alin Leucea (foto), în urma falsificării de către "Colonelul" Sterian a două titluri de proprietate, emise în 1994. Este vorba de TP 120, pe numele Ghiţ Floare, pentru 3.000 mp, teren despre care aceasta avea să declare la anchetă că nu l-a cerut, precum şi de TP 125, emis pe numele Miculiţă Cornelia, tot pentru 3.000 mp. "Titlurile au fost emise în fals", a reţinut procurorul DIICOT Nicolae Bonchiş, fără a fi remarcat legătura dintre femei, ce putea fi făcută tot pe baza declaraţiei lui Sterian.

El arăta că ambele titluri i-au fost date de o rudă a lui Miculiţă (care era, la rându-i rudă cu Ghiţ Floare), şi anume Tirla Cornelia, angajată la Oficiul de Cadastru. Declarând că aceasta i-a dat titlurile tocmai spre a le falsifica, Sterian explica la anchetă că nu o putea refuza pe funcţionara de la Cadastru: "Având în vedere că în activitatea mea mă întâlneam des cu aceasta, putea să mă obstrucţioneze pe viitor".

Cert este că terenul de 3.000 mp n-a rămas nici la Ghiţ, nici la Miculiţă, ci a ajuns la procurorul Leucea, care l-a cumpărat cu modesta sumă de 6 milioane de lei, deşi valoarea sa reală avea să fie stabilită la 210 milioane.


ALBA-NEAGRA
"Colonelul" Primăriei

03 Sterian.jpgDosarul lui Marin Sterian, care în perioada 1992-2001 activase ca topograf în Comisia funciară din Primărie, a fost plimbat trei ani între Parchetul local, Parchetul Curţii de Apel Oradea şi Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii civili invocau faptul că până în 1998 Sterian fusese ofiţer activ, astfel că faptele sale erau de competenţa procurorilor militari. La rându-le, aceştia motivau că deşi Sterian a fost ofiţer la grăniceri, faptele sale fuseseră săvârşite la Primăria Oradea, care este o instituţie civilă, astfel că el trebuia să fie anchetat de procurorii civili. De asemenea, precizau magistraţii militari, Sterian a continuat să fie angajat al Primăriei şi după 1998, anul când el a fost trecut în rezervă. Rezultatul acestui ping-pong a fost că s-au scurs trei ani degeaba, grăbindu-se astfel scurgerea termenului în care faptele penale ale inculpatului pot fi prescrise.

La tergiversarea procesului a contribuit şi efortul de a se demonstra că Sterian ar fi bolnav psihic, astfel încât alţi trei ani dosarul a stagnat la Tribunalul Bihor pe motiv că acesta avea acte medicale ce atestă asemenea suferinţe. Niciun magistrat n-a vrut să observe, însă, că adeverinţele medicale erau bazate pe diagnostice stabilite de medici militari, precum colonelul doctor Decebal Colceriu, care fuseseră "împroprietăriţi" cu terenuri tocmai de către pacientul-inculpat. Şi care, prin "nebunia" atribuită inculpatului, îşi păstrau terenurile pe care au ajuns proprietari prin ilegalităţi...

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
y
d-na Pantis daca tot santeti sefa coleligiului medicilor de ce nu se fac verificari la medicii de instituiti care pt. 200 lei dau concedii cu diagnostice false. exemplu: DR. VICAS DE LA INSPECTORATUL POLITIEI DE FRONTIERA ORADEA.
Postat 23 Octombrie 2013, 09:54 de x
y
d-na Pantis daca tot sunteti sefa colegiului medicilor de ce nu se fac verificari la medicii de instituiti care pt. 200 lei dau concedii cu diagnostice false. exemplu: DR. VICAS DE LA INSPECTORATUL POLITIEI DE FRONTIERA ORADEA.
Postat 23 Octombrie 2013, 09:52 de x
MOLDOVANE
IN URMA UNUI ASEMENEA ARTICOL,DACA D.N.A. NU SE AUTOSESIZEAZA ,ORI ESTE INCOMPETENT,ORI NU VREA.SFATUL MEU,CONTRAEXPERTIZA PTR.STERIAN SI ANALIZAREA CUPROFESIONALISM A C.F.-URILOR.IN REST;VINOVATII LA PUSCARIE.DACA SE VREA.........
Postat 09 Martie 2010, 22:28 de ZORRO
Cui cu cui se scoate
Nu cred ca Sturza, care era mai mult beat pe vremea cind era primar, este vinovatul principal. FILIP si gasca lui sunt cei care au gestionat direct si indirect marele tun imobiliar. Pentru ca Filip a fost primar din 1991 pina in 1996 si apoi din 2000 pina in 2008, iar in perioada 1996 - 2000 a fost consilier municipal, iar functionarii primariei erau inca cu el si in acea perioada, visind ca va reveni mai apoi.
Postat 06 Martie 2010, 20:15 de TAMTAC
credibilitate
Stimate ziarist, cititorii cind sa te creada ,acum sau atunci cind le cintai in struna celor mai umflati urmasi ai bihorului. Intimplarea face sa stiu cate ceva despre problema.
Postat 04 Martie 2010, 20:30 de chirila
viermi
Cris probabil ca e flamind.Vad ca o da din poarta in poarta poate ii mai iese si lui ceva, desi nici ala care zice ca este un corect cu mustata si se da seful lui , nu estemai satul
Postat 04 Martie 2010, 18:56 de Diana
ciudat
ciudate comentariile voastre post mortem. oare cine va platit dDE DATA ASTA
Postat 04 Martie 2010, 18:03 de rolex
oferta
greva fiscala! sa iesim in strada! revoluti! impuscati toti !
Postat 04 Martie 2010, 08:47 de corozi v
hotie pe fata
ERAM FOARTE INDIGNAT ,CAND APELAM LA ACEASTA PRIMARIE SI LA D-L FILIP DE MULTE ORI CARE ERA ATATA DE INSENSIBIL LA CEEA CE -I SCRIAM ,SI NU STIAM DE CE ,PAI EU NU TRAIESC PE PICIOR MARE ,DAR NICI CHIAR ASA ,ADICA ORI DE CATE ORI APELAM IMI VENEA CATE UN FUNCTIONAR ORI INCERCA SA MA INTIMIDEZE ORI MA TRATA SUPERFICIAL ,IN CONCLUZIE PRIMARIA A VANDUT O PARTE DIN PROPRIETATEA MEA CU ACTE IN REGULA ,CU O SCHITA FACUTA SUPERFICIAL DAR CU STAMPILA OCOT SI O SEMNATURA DE LA UN VECIN IN FATA NOTARULUI FARA A AVEA NIMIC DE-A FACE CU TERENUL MEU ,ADICA CU ACTE FALSE, AS DORI SA STIU DACA CINEVA SE AUTO SESIZEAZA ,PENTRU ASEMENEA MARSAVII .
Postat 03 Martie 2010, 12:02 de mircea ardelean
Averea FABULOASA a familiei Badiceanu
Drept la replica refuzat Am fost obişnuiţi ani de zile a asista neputincioşi la susţinute campanii de denigrare concertate şi comandate la adresa senatorului şi omului Nistor Bădiceanu, mai ales pentru prezumtive fapte de corupţie. Domnul senator Bădiceanu părea a fi o ţintă comodă , iată, pentru simplul motiv că nu dădea importanţă acestor alegaţii, ştiindu-se cu o conştiinţa curată, întrucât nu şi-a însuşit ilegal din bunul public absolut nimic. De aceea nu am înţeles supoziţia clar tendenţioasă a dlui redactor Adi Criş, (deşi nu ar fi trebuit să ne mire având în vedere experienţa de ani de zile a dumnealui la cotidianul Crişana). Referitor la acest teren de 8367 mp. (sau o parte a acestuia) obţinut prin “donaţie” de la ordinul călugăriţelor Ursuline, este o pură născocire a semnatarului articolului. De altfel, dacă ar fi să analizăm discursul dlui Criş, putem observa că dumnealui relativizează acuzaţia prin utilizarea termenului de “supoziţie“. Nimic nu este cert, aşadar! Dar nu putem ignora această tehnică de modelare a opiniei cititorului, pe principiul “Iadul este pavat cu bune intenţii!” Îl întrebăm pe această cale pe dl. Criş, dacă procurorii DIICOT ar fi avut cea mai mică bănuială care să fi condus la familia noastră, nu ar fi fost chemat şi senatorul Bădiceanu să dea cu “subsemnatul” în 2003, cu atât mai mult cu cât nu mai avea nici o susţinere politică şi nu se mai regăsea în rândurile “protipendadei politice“ a judeţului? Dimpotrivă, Bădiceanu ar fi fost un nume răsunător care putea fi dat de exemplu pentru lupta împotriva corupţiei la vârf. Cunoaştem cu toţii că nu a fost citat la astfel de anchete. Dacă ar fi avut loc vreo anchetă, aţi fi dat dovadă de profesionalism şi aţi fi consemnat, fireşte. Nu contestăm că acel document s-ar fi putut semna în biroul senatorului. Au fost unii şi alţii care au profitat din plin cât au fost la putere, iar mai apoi, ca să-şi acopere faptele, au împroşcat sistematic cu noroi pentru a distrage atenţia de la realităţile efective. Ar trebui să fie căutaţi, cercetaţi şi condamnaţi dacă este cazul. Prin urmare, îl rugăm pe domnul redactor să caute şi să cerceteze cu bună credinţă pe mai departe pentru a afla adevăraţii proprietari ai terenurilor amintite în articol, mai ales că terenul în discuţie are o evidenţiere cadastrală şi în urma unei minime investigaţii jurnalistice pot fi identificaţi foştii şi actualii proprietari, chiar dacă procurorii DIICOT nu au elucidat aceste aspecte. În cazul în care dl. Adi Criş descoperă că avem terenuri, alte imobile sau bunuri, în proprietatea familiei, (în afară de locuinţele personale), pentru munca asiduuă îi oferim 25% din valoare, alăturând scuzele de rigoare adresate public. Dacă domnia sa doreşte, îi putem pune la dispoziţie certificatul de moştenitor, pentru a afla exact care sunt toate bunurile imobile şi mobile lăsate în urma plecării dintre noi a părinţilor noştri. Se va putea constata direct de la sursă că nu există nici vile, nici benzinării, nici spaţii comerciale sau terenuri (în afară de 6,5 ha în comuna natală Chiraleu. Nu ascundem că senatorului Bădiceanu i s-a propus un schimb cu aceste 6.5 ha de terenuri pentru a le transfera în Oradea şi la Coada Lacului, dar nu a acceptat). Nici “conturi babane” nu a avut în ţară sau în străinătate. Nici ei şi nici alţi membri de familie nu am fost şi nu suntem proprietari ai diferitelor bunuri mai sus amintite. Pentru noi lucrurile s-au orientat spre A FI nu spre a A AVEA. Am declarat toate acestea pentru a pune capăt odată şi pentru totdeauna, aşa ziselor fapte de corupţie din care familia Bădiceanu ar fi tras beneficii uriaşe. Nu spunem că nu a făcut greşeli ca om sau ca politician, unele dintre ele chiar foarte regretabile; de multe ori, din prea mare încredere în oameni şi în cuvântul dat, dar cu siguranţă nu a fost corupt. Ştim că este greu de crezut că în urma a două mandate de senator, din care unul fiind la guvernare, nu a profitat din plin, mai ales că repetatele campanii mass media au susţinut că ar fi beneficiarul unei averi fabuloase, chiar a unui castel de vânătoare în Innsbruck, o vilă pe Cote d`Azur, etc., pe principiul unor experienţe bine cunoscute în rândul politicienilor . Fără îndoială, fiecare va plăti într-un fel sau altul. La ceea ce au contribuit părinţii noştri şi ceea ce ne-au lăsat ca moştenire, au fost cu precădere educaţia şi bunul simţ, crezurile şi principiile lor, iubirea de frumos, de cultură adevărată şi tradiţională, bucuria şi voinţa de a trăi iubind familia, neamul, pe Dumnezeu şi pe aproapele. Aşa că îl rugăm pe domnul Adi Criş şi pe cei care nici după atâţia ani nu s-au săturat să ne ponegrească familia, dacă nu au dovezi palpabile, ci numai zvonuri şi presupuneri, să-şi ceară scuze în mod public şi să-şi canalizeze energiile în depistarea adevăratelor infracţiuni şi în modelarea conştiinţelor prin utilizarea benefică a puterii cuvântului. Monica, Ioana şi Alin Bădiceanu
Postat 02 Martie 2010, 11:10 de Badiceanu, fiul
De la cine..
De la cine va asteptati sa faca dreptate ..? De la BABA OARBA - adica justitia romana , care a imbatrinit, s-a sclerozat , damblagit , cocarjat....Nu va imaginati cum arata? PRESCRIPTIA E INVINGATOARE ! Prin trecerea timpului EXCROCII ASTIA SCAPA NEPEDEPSITI ! Au vrut pamintul altora : SA DEA DUMNEZEU SA AJUNGA CAT MAI REPEDE IN EL !
Postat 01 Martie 2010, 23:06 de BABA OARBA
Cind
Cand vad mutra de BIDON TURTIT al lui Sturza ce apare in articol , imi vine sa-i dau un pumn monitorului . Cind vad BURDIHANUL lui Viorel Micula , imi vine sa fug din fata monitorului , sa ma ascund, ca acusi-acusi , face explozie ul din burdihanu ce-l scoate in fata porcu asta gras. Cand vad MUTRA DURA afisata de procurorul Leucea Alin , imi vine sa vomit de greata ... Cand citesc si alte nume din articol , ma gindesc la parintii mei , la bunicii mei ..( Dumnezeu sa-i odihneasca ) ... de ce dracului m-au nascut in aceasta tara , nu puteau sa fuga , sa emigreze oriunde ..numai in aceasta tara de banditi nu ar fi trebuit sa ramina ... si nici eu sa nu fi aparut pe aceste meleaguri. Si in pustiul Patagoniei ar fi fost mai bine....
Postat 01 Martie 2010, 22:57 de DRACUL GOL
PUSCARIE
SCURT SI LA SUBIECT: ---LA PUSCARIE CU TOTI SI TOT CLANUL LOR---ce mai niste gunoaie de oameni care posteaza si acum prin functiile pe care mai au tupeul sa le detina. RUSINE
Postat 01 Martie 2010, 15:42 de ss
Furt peste tot
Asta este, este o metoda de a fura si daca luam un calcul ca aproape in fiecare localitate a fost un "colonel". Sunt curios cati dintre acesti oameni o sa primeasca sentinta definitiva.
Postat 01 Martie 2010, 15:15 de AAA
justitia e oarba
vai si amar de tara asta.mi-ar parea bine daca materialul d.lui jurnalist ar trezi niste interese si pe la Bucuresti ,pentru ca cei de aici sunt toi o apa si un pamant. Munciti fratilor si platiti taxe si altii isi bat joc de munca voastra. Justitia e oarba ,..in fata hotilor se pare
Postat 28 Februarie 2010, 22:53 de anonim
Dupa apocalipsa
De ce asa tirziu acest articol? Au trecut peste 10 ani de la unele dintre ingineriile imobiliare ale "colonelului". Primul proces impotriva colonelului topograf a inceput in 1999. Ce ai visat bihoreanule pina acum?
Postat 28 Februarie 2010, 18:39 de Sterian
terenuri pentru ce?
Ar fi interesant de realizat o ancheta jurnalistica care sa arate ce si cine a construit pe aceste terenuri, pentru ca exista semnale certe ca, in multe astfel de situatii, actualii proprietari nu detin avize, acorduri si autorizatii de construire (lipsa PUD, certificate de urbanism, etc), conform zicalei "afara e vopsit gardul iar inauntru este leopardul". Asta apropo de gardurile lui Micula si edificatele din spatele acestora.
Postat 28 Februarie 2010, 18:32 de TAMTAC
tribunalul poporului
ar trebui ca toti acestia si este posibil sa mai fie si altii sa fie judecati si condamnati de un tribunal format din oameni din popor, din bihor, daca se poate sa fie format din acei care nu si-au primit pamantul, ca sa fie impartiali, si obligatoriu sentinta sa fie data in 2 ore de la inceperea sedintei si fara recurs, definitiva, iar pe langa anii de puscarie (la maxim) sa le fie confiscate averile atat lor cat si rudelor pana la gradul 4, ca toti au profitat. Sa auzim numai de bine.
Postat 27 Februarie 2010, 20:33 de petru
?
Oare chiar nu vor fi exproprietariti gunoaile astea??? chiar nu se face nimica?
Postat 27 Februarie 2010, 10:56 de incotro
CARACATITA ROMANEASCA
DIN PACATE NOI I-AM TOLERAT SI LE TOLERAM IN CONTINUARE HOTIILE SI * PE CARE N-I LE TOARNA IN FIECARE CAMPANIE ELECTORALA SI IN FIECARE ZI.POZEAZA IN OAMENII BUNI SI CARE VOR SE NE AJUTE DAR EI DEFAPT INCET,INCET AU FURAT SI FURA IN CONTINUARE NESTINGHERITI DE 20 DE ANI.DACA UN OM CINSTIT SI AMARAT MERGE LA PRIMARIE,JUDECATORIE SAU ORICE INSTITUTIE CU O PROBLEMA ESTE PUR SI SIMPLU INJOSIT DE CATRE ACESTI EXCROCI,CARE SANT MANA IN MANA.DA OAMENI BUNI IN ACEASTA ANCHETA SE AFLA NUME GRELE SI VA DATI SEAMA CUM SE VA FINALIZA?VA FI SCOS NEBUN ACEST DOMN STERIAN.DAR OARE CEI CARE AU BENEFICIAT DE ACESTE PARCELE NU AVEAU DATORIA SA VERIFICE LEGALITATEA ACESTOR PARCELE DACA VOR INVOCA CA NU AU STIUT NIMIC DESPRE FALSURI?ORICUM ESTE CLAR C-A LUMINA ZILEI CA AU STIUT SI DE FAPT EI AU FOST ARTIZANII DOAR CA TREBUIA SCOS TAP ISPASITOR UN SINGUR OM EXACT C-A SI IN AFACEREA CARITAS SAU ALTE TEPE MARI TRASE ROMANILOR SI PE CARE LE STITI FOARTE BINE DRAGI PAGUBITI.ASTA ESTE STILUL MAFIEI ROMANESTI. SI AM MAI PUTEA AMINTII AICI SI ALTI EXCROCI CARE NU AU AVUT ONOAREA SA BENEFICIEZE DE ASEMENEA CHILIPIRURI DAR CARE SI-AU IMPARTIT DARURILE PRIN UNELE FIRME CARE ERAU ABONATE LA LICITATIILE PENTRU LUCRARILE PUBLICE ALE URBEI SI NU NUMAI.TOTI DAR TOTI SANT IMPLICATI SI IN SCHIMB NOI PLEBEA SA STRANGEM CUREAUA.ASTA ESTE NE MERITAM SOARTA PENTRU CA SANTEM NISTE LASI SI NU LUAM MASURI AR TREBUI LINSATI ACESTI MAFIOTI IN CENTRUL ORASULUI SI CONFISCATE TOATE AVERILE FACUTE PE SPATELE BITILOR ROMANI DE RAND DAR NU-I CINE PENTRU CA NU AVEM ACEST CURAJ SI EI NE VOR FURA IN CONTINUARE.TRAITI BINE DRAGI ROMANI SUB ORICE COLORATURA POLITICA CACI TOT EI SUNT.
Postat 26 Februarie 2010, 23:27 de LEGEA
marius.pop@gmail.com
Ce bine-i ca toti acesti hoti care ne-au condus si inca o mai fac sunt liberi! Si au tupeu! De dimineata pana seara, filip si lacheii lui injura la bolojan dar mai mult nu-i pot face. Ala nici nu fura, nici nu minte, ceea e - nu-i asa? - ingrozitor.
Postat 26 Februarie 2010, 10:59 de marius
felicitari
Felicitari, Adi Cris! Jos palaria! E un material jurnalistic excelent. Asteptam si opinia celor implicati, dar nu apare. N-au vrut sa comenteze sau nu i-ai intrebat? Ma refer la Filip and co.
Postat 26 Februarie 2010, 03:09 de adi
curiozitate
as fi curios ce pensie are crisan ala care duap ce si-a facut treaba si a musamalizat escroci a iesit la pensie .
Postat 25 Februarie 2010, 23:14 de cetatean
Pt asta
Dragilor de la Bihoreanul, pt articole ca si acesta va iubesc eu pe voi...
Postat 25 Februarie 2010, 19:39 de kaboom
Cartea Funciara incotro?
Mai adinciti implicarile celor de la cartea funciara si veti afla ca, urmare procesului inceput in 1999 de consilierul Tarta si prin ancheta Corpului de Control a IGP din 2000, a fost arestata sefa de la cadastru, Lucia Dem, care a fost acoperirea actelor lui Sterian, iar procurorul Sasa Cercel a emis 18 mandate de arestare, oprite la acel moment de catre justitiarul Modovan, ajuns ulterior sef la DNA Oradea.
Postat 25 Februarie 2010, 18:23 de TAMTAC
un fost procuror
la ce a vazut fostul procuror nu ma mir ca s a putut abtine, ce nu inteleg eu ca om este ca nu merita sa intri in cercuri sociale pe care unnii le considera o mare realizare, nici visul de a candida ca procuror nu m ar implini de a fi marioneta jocurilor politice a mafiei=practic asta este nu vrem sa recunoastem dar pretul e ff mare, a fi un om modest este mult mai sanataos decat sa fi un om care traieste intre hiene, lupi este o marioneta sociala........sa le fie cu spor aceasta viata murdara care e mai bine sa fi orb decat sa o privesti.........
Postat 25 Februarie 2010, 14:40 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON