URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Primar de Oradea

Primar de Oradea CLĂDIREA-ETALON. Sediul Primăriei a fost proiectat de arhitectul Rimanoczy Kalman jr. la comanda lui Rimler Karoly (medalion), cel mai longeviv primar al Oradiei, pe vremea căruia s-au construit şi alte clădiri impunătoare, precum Palatul Apollo şi Palatul Vulturul Negru
Primar de Oradea FRATELE CEL MARE. Rimler Karoly (primul din stânga) a fost cel mai mare dintre cei şapte copii ai lui Rimler Karoly, preot evanghelist, şi ai soţiei acestuia, Emilia. În portretul de familie mai apar cei doi fraţi ai fostului primar, Pal şi Gyula şi surorile Iren şi Maria, mezina familiei care a decedat în 1955. Ceilalţi doi copii ai familiei Rimler au murit de mici
Primar de Oradea LA BELLE EPOQUE. Oradea începutului de secol XX era bogată şi în plină dezvoltare. Istoricii notează că magazine şi cafenele de toate tipurile împânzeau oraşul, iar electricitatea, tramvaiul şi cinematograful erau atracţiile noului secol. În 1910, populaţia oraşului era de 64.169 de locuitori, majoritatea (58.421) de etnie maghiară (dar în această cifră erau cuprinşi şi evreii), restul fiind români (3.604), germani, slovaci, croaţi şi sârbi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de 18 ani a fost primar al Oradiei şi a condus cu o mână de fier oraşul aflat pe atunci în Imperiul Austro-Ungar, chiar şi în perioada dificilă a Primului Război Mondial.

Însă pe 20 aprilie 1919, chiar în ziua de Paşti, Rimler Karoly a întâmpinat trupele române conduse de generalul Traian Moşoiu, predându-le de bunăvoie "cheile" oraşului. Era cu puţin înainte de a se retrage din funcţie, lăsând în urmă realizări pe care încă nu le-a egalat nici un urmaş.

Secretul? Disciplina!

Despre puţini oameni se poate spune că au contribuit decisiv la construcţia unui oraş, la îmbunătăţirea spectaculoasă a vieţii locuitorilor acestuia şi mai ales la păstrarea ordinii unei comunităţi în haosul unui război. Un fost primar al Oradiei a izbutit toate acestea, fiind reales până a stabilit recordul celei mai lungi administraţii din istoria oraşului: 18 ani.

04 Matyas Attila.jpgNăscut pe 23 august 1857 la Bekescsaba, în Ungaria, Rimler Karoly s-a mutat cu familia la Oradea în 1860, tatăl său devenind preot al Bisericii Evanghelice de aici. Viitorul primar a fost primul din cei şapte copii ai familiei. "Rimler Karoly jr. a urmat studii juridice şi de administraţie publică, cel mai probabil la Budapesta, iar tatăl lui a fost şi consilier al Primăriei", povesteşte Matyas Attila (foto), actualul paroh al Bisericii Evanghelice din Oradea.

După ce a avut diverse funcţii în cadrul Poliţiei oraşului, Rimler a devenit în 1891, la doar 34 de ani, şeful acesteia, postură pe care o va schimba peste câţiva ani cu cea de notar al oraşului, echivalentul de azi al secretarului Consiliului Local. "Rimler a crescut pe lângă Bulyovszky Jozsef, primarul de la acea vreme, de la care a învăţat să conducă. În 1901, când s-a îmbolnăvit Bulyovszky, cel care construise clădirea Teatrului, Rimler i-a luat locul ca interimar", spune istoricul Janos Fleisz, consilier local şi autor al cărţii "Metamorfoza unui oraş - Oradea 1850-1940".

Din martie 1902, Rimler a fost ales primar, prin vot cenzitar, adică de către pătura înstărită şi mijlocie a oraşului, pe atunci nebeneficiind de dreptul de a vota muncitorimea sau femeile. Aşa a început lunga sa "domnie", în care a introdus ordinea şi disciplina în toate...

Investitor curajos

Odată ales, Rimler şi-a folosit rigurozitatea câştigată ca şef al Poliţiei, începând să implementeze proiecte care au dezvoltat spectaculos oraşul la începutul secolului XX, între cele mai importante realizări fiind construcţia clădirii Primăriei, între februarie 1902-octombrie 1903.

04 Rimanoczy Kalman.jpgProblema unui nou sediu al Primăriei, care până atunci îşi desfăşurase activitatea în clădiri modeste, inclusiv pe amplasamentul actualei şcoli Oltea Doamna, se pusese cu zeci de ani înainte. Abia în 1901 însă, sub administraţia lui Rimler, arhitectul Rimanoczy Kalman jr. (foto) a fost ales de Comitetul de construcţii al oraşului să combine trei proiecte şi să realizeze unul demn de o clădire reprezentativă a oraşului.

Arhitectul s-a conformat, oferindu-şi serviciile gratuit. Potrivit volumului "Oradea, pagini de istorie", scris de mai mulţi istorici orădeni, construcţia clădirii Primăriei, dar şi a altora, la fel de impunătoare, s-a datorat în primul rând curajului primarului de a contracta credite. "În acea perioadă, oraşul s-a comportat ca un mare întreprinzător", spune şi istoricul Fleisz. Construcţia şi mobilarea clădirii Primăriei a costat 700.000 de coroane.

Vizionar

Inaugurarea oficială a clădirii a avut loc pe 10 ianuarie 1904, într-o festivitate cu public, la care primarul a ţinut un discurs despre istoria Oradiei. "Holul şi scara impozantei clădiri a Primăriei, împodobite cu flori meridionale, i-au încântat pe toţi invitaţii. Dar această încântare s-a intensificat atunci când au observat tablourile, ce le aduceau în faţa ochilor vremurile glorioase ale trecutului", scria arhivarul Primăriei, Lakos Lajos. Proiectată în stil eclectic cu o faţadă în stil neoclasic, clădirea a fost ridicată în aşa fel încât să aibă cel mai înalt post de observaţie din oraş, folosit de pompieri.

04 Janos Fleisz.jpgÎn perioada lui Rimler, în Oradea s-au construit şi alte clădiri emblematice, printre care Palatul Vulturul Negru şi Palatul Apollo. "Populaţia bogată solicita dezvoltarea intensivă, pentru că exista o concurenţă între oraşele Imperiului Austro-Ungar. Rimler a colaborat foarte bine cu burghezii şi în acea perioadă s-a realizat practic Oradea modernă", spune Janos Fleisz (foto).

Luminile oraşului

Tot sub conducerea lui Rimler, în oraş a fost introdus, în decembrie 1903, iluminatul electric, Oradea "luând faţa" unor oraşe precum Clujul şi Debreţinul. Construirea Uzinei Electrice a început în 1902 şi a costat 810.000 de coroane. La început, uzina a deservit 660 de clienţi, dar consumul s-a răspândit rapid, astfel încât a trebuit imediat extinsă. În 1907, furniza gratuit energie pentru iluminatul public şi cel al instituţiilor.

Tot sub Rimler, după 1906, s-a introdus canalizarea, printr-un sistem considerat cel mai modern la acea vreme. Apa de ploaie era transportată printr-un sistem de reţele direct în râuri, iar cea menajeră la staţia de epurare. Până în 1913, Oradea avea deja 41,4 kilometri de canale de ape uzate şi 39,3 kilometri de apă pluvială. Investiţia în conducte şi canale a fost de 1.800.000 de coroane.

Odată cu canalizările, s-a continuat şi pavarea şi asfaltarea străzilor. "La începutul secolului XX, modernizarea străzilor a cunoscut un nou avânt. Lucrările efectuate atunci au fost multiple", scrie istoricul Fleisz, care consemnează că în 1908 Oradea avea 120 de străzi pavate, iar transport public cu tramvaie încă din 1906.

Cu toate că era la cârma unui oraş bogat, se pare că primarul Rimler nu avea o avere mare. "Tatăl său nu a avut nicio proprietate cumpărată, ci locuia în casa parohială. Iar fostul primar cred că avea o locuinţă de serviciu. Era un om foarte cinstit", spune preotul Matyas.

În vreme de război 

În 1910, Oradea ocupa locul al patrulea ca ritm de dezvoltare între celelalte oraşe ale întregului Imperiu, după Budapesta, Bratislava şi Zagreb. "Era o perioadă "belle epoque" a oraşului, care a avut o dezvoltare surprinzător de dinamică, uneori chiar de tip american, neegalată până acum", spune Fleisz.

Ascensiunea a fost stopată doar de începerea Primului Război Mondial. Iniţial, orădenii manifestau pe străzi în favoarea războiului. "La 5 august (1914 - n.r.), primarul Rimler Karoly a dat însă primul semn de luciditate, adresând tuturor locuitorilor un apel la unire, pentru sprijinirea familiilor celor plecaţi pe front", atestă autorii "Istoriei oraşului Oradea".

Cei rămaşi acasă au început să adune bani, iar treptat s-a organizat o cantină pentru săraci. Când lucrurile s-au înrăutăţit, primarul a interzis contactul localnicilor cu prizonierii de război şi răniţii sosiţi de pe front, motivându-se că "informaţiile acestora pot provoca spaimă în rândul populaţiei". Efectele războiului au cuprins totuşi oraşul, astfel că la 1 mai 1915 pâinea a fost raţionalizată (250 de grame zilnic pe persoană), iar apoi şi alte alimente, în timp ce consumul de electricitate a fost redus.

În ciuda situaţiei, istoricii laudă capacităţile organizatorice ale lui Rimler. "Buna aprovizionare şi mai ales felul în care Primăria a ştiut să asigure necesarul de alimente a dus vestea oraşului în întregul Imperiu, şi tot mai multă lume venea să se stabilească aici", scriu autorii. În acea perioadă, Rimler a preluat personal frâiele economiei din oraş, cerând Ministerului Agriculturii ca administraţia să se ocupe direct de creşterea animalelor şi de furaje. "Cu toate greutăţile, administraţia a reuşit să asigure necesarul în domeniul alimentaţiei", afirmă istoricii.

Pâine şi sare pentru Moşoiu

04 Traian Mosoiu.jpgDupă terminarea războiului, între 22 martie şi 18 aprilie 1919, Oradea a căzut în mâna bolşevicilor lui Kun Bela, timp în care primarul Rimler a fost îndepărtat din funcţie. Însă transformarea Oradiei într-un oraş al comuniştilor "roşii" s-a oprit în noaptea dintre 18 şi 19 aprilie, când a început ofensiva antibolşevică, bazată pe sprijinul armatei române conduse de generalul Traian Moşoiu (foto) şi ajunse lângă Tileagd.

În dimineaţa de Paşti, pe 20 aprilie, reinstalat în fruntea Primăriei, Rimler a făcut parte din delegaţia care i-a întâmpinat cu pâine şi sare pe generalul român şi trupele sale, la intrarea în oraş, în dreptul Uzinei de Apă din Calea Clujului. "Rimler era între două părţi, comuniştii şi armata română. A ales să primească benevol armata pentru a face ordine în oraş. L-a condus pe Traian Moşoiu şi i-a predat Primăria", spune Fleisz.

Cartea "Zile trăite", scrisă de episcopul Roman Ciorogariu, atestă că Rimler a cerut trupelor române chiar la intrare "ocrotirea oraşului". După eliberarea Oradiei, primarul maghiar a colaborat o perioadă cu autorităţile române. "Marţi, a treia zi de Paşti, a avut loc deputaţia senatului orăşenesc, condusă de dl. primar Rimler, care, bineinvitând pe dl. general Holban (cel care rămăsese comandant al trupelor din Oradea) şi prezentându-i omagiile oraşului întreg, îl roagă să asigure ordinea şi siguranţa publică şi să ia măsuri pentru provederea oraşului cu alimente şi cărbuni", notează episcopul Ciorogariu.

După ce i-a asigurat pe români de cooperare, edilul a fost păstrat în funcţie, iar pe 13 mai i-a primit în Oradea şi pe Regele Ferdinand şi Regina Maria. Peste numai o lună, însă, la 62 de ani, primarul şi-a cerut pensionarea, invocând o stare precară de sănătate. A murit în 1922, la 65 de ani, şi a fost înmormântat în actualul Cimitir Municipal, alături de restul familiei.

Memoria lui este cinstită acum prea puţin, doar prin denumirea unei străduţe laterale de pe dealul Ciuperca şi a sălii mici a Primăriei, cea mare purtând numele generalului Moşoiu. "Prin realizările sale, Rimler poate fi considerat cel mai important primar al oraşului", spune Fleisz. Şi pe bună dreptate, căci a avut puterea de a face din Oradea un oraş de elită al Europei, în doar câţiva ani. Rezultatele muncii sale se văd şi astăzi, când Oradea doar se zbate, cu mari forţări, să redevină un oraş european...


04 mormant Rimler.jpgFĂRĂ URMAŞI
S-au înmormântat peste el

Rimler Karoly a fost căsătorit cu Mandel Vilma, însă nu a avut copii. "În acea vreme nu era un lucru obişnuit. Probabil la mijloc au fost probleme de sănătate", spune parohul Bisericii Evanghelice, Matyas Attila.

Din cei şapte copii ai familiei sale, primarul Rimler a fost cel mai mare. Doi dintre fraţii săi au murit de copii. Rimler Pal a fost pădurar în Sânmartin, iar Gyula a fost viticultor în Budapesta. Surorile fostului primar, Iren şi Maria, au trăit în Oradea, mezina familiei fiind Maria, care a decedat în 1955.

Înainte de a muri, ea a semnat un contract cu un angajat al Cimitirului pentru îngrijirea locului de veci al părinţilor şi fraţilor săi. "Contractul a fost apoi falsificat într-unul de vânzare-cumpărare. Obeliscul cu numele lor a fost întors cu spatele, iar în faţă sunt trecute acum alte nume ale celor îngropaţi ulterior", spune preotul Matyas.


04 panou (optional).jpgGALERIA PRIMARILOR
Oraşul cu 51 de edili

Din 1849 şi până în prezent, Oradea a avut 51 de primari. Cel dintâi român a fost ales în 1920, Coriolan Bucico, de profesie tot avocat, la fel ca Rimler. "Nu putem să comparăm realizările primarilor de atunci cu cei de acum. La începutul secolului XX, mulţi dintre orădeni erau bogaţi, burghezi, şi aveau o mulţime de iniţiative, nu aşteptau totul de la Primărie. Era o perioadă favorabilă în acest sens în toată Europa", explică istoricul Janos Fleisz.

Actualul primar, Ilie Bolojan, spune despre Rimler că a fost un primar merituos. "Având în vedere durata mare de timp în care a administrat oraşul, dar şi realizările sale, cred că a fost unul dintre cei mai importanţi primari ai Oradiei. Toţi oamenii care au făcut ceva pentru oraş trebuie onoraţi şi, probabil, Rimler Karoly nu este onorat aşa cum ar trebui", recunoaşte Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
felicitari!
hai ma lasati de mortii intodeauna se scrie sau vorbeste numai de bine, asa ca o scurta relatare nu reprezinta relitatate decat partiala. Important este ca ne a gestionat un domn si nu un TARAN, retineti esenta conteaza relatiile extraordinar cand vrei sa dezvolti ceva se sustin si au randament.
Postat 09 Mai 2011, 10:03 de radu
hunii
@nascut in Oradea: originar din Asia. Ce mare * a mai facut si obositu' asta ? Nu si-a facut decit datoria. Voi asiaticii, aveti tendinta sa exagerati cu orice mizilic pe care il declara un conational de-al vostru. La fel si cu orice produs sau productie, aveti impresia ca daca e "magyar" e implicit si bun. Din pacate pt voi, cind va treziti la realitate multora dintre voi le cedeaza neuronu' si isi pun streangu la git. Iar Bolojan nu va fi inmormintat in Oradea ce undeva pe la Alejd, in cimitiru' unguresc daca va mai exista unu pe atunci.....
Postat 09 Mai 2011, 09:32 de OVIDIU
FRUSTRATI
Pentru astia cu comentarii. Sunteti FRUSTRATI rau de tot. La fiecare articol care descrie o parte din istoria acestui oras, voi sariti ca niste arsi. Puteti lua o pauza, Nu vrea nimeni sa va ia Ardealul!
Postat 09 Mai 2011, 08:18 de nascut in Oradea
pt kaboou
Vremelnica ocupatie ungureasca din Transilvania, reprezinta, "cartea neagra" a istoriei acestor taramuri ! Multa suferinta si mult sange de roman a curs, datorita lacomiei si lipsei de omenie din partea barbarilor navalitori.
Postat 09 Mai 2011, 00:51 de Ardealul
cocis
Tot respectul pentru realizarile primarului Rimler. Poate ar trebui popularizate mai mult asemenea personaje.
Postat 08 Mai 2011, 22:31 de erdeli
cocis
Popescule, statistica aia e mincinoasa. Bunicii mei au trebuit sa-si maghiarizeze numele, la presiunea oficialilor mahiari. Ca si ei, majoritatea romanilor din Ardeal. Asa a iesit statistica ta, numarand numele maghiare, nu nationalitatea reala a oamenilor. Daca intr-adevar esti de prin Ardeal, trebuie sa stii o gramada de nume maghiarizate.
Postat 08 Mai 2011, 22:29 de erdeli
mda
ocupatia ungureasca din Transilvania, a fost un dezastru, o catastrofa pentru romani, discriminati si nedreptatiti pe propriul lor pamant.
Postat 08 Mai 2011, 21:30 de forum
@"popescu ioan"
bai kaboou, daca nu ne eliberam de ungurii bolesevici (ungurii au fost a doua tara comunista, din Europa!!!.... la fel au procedat si cand s-au agatat de germania nazista!!!!!, crezand ca acestia le vor da o tara mare pe continentul european !!!!), exploatarea ungurilor navalitiori in Ardeal, ar fi creat si mai multa suferinta in Transilvania ! Degeaba vii cu procentele astea, ele sunt nesemnificative ! Pe vremea ocupatiei unguresti, romanilor le-a fost interzis sa se stabileasca in Oradea ! abia dupa Eliberarea Ardealului de sub ocupatia hortista, in 1945, Statul Roman a inceput investitiile masive in Oradea si romanii au inceput sa se stabileasca in orasul lor! ungure, cand vii cu cifrele astea, ar trebui sa-ti crape obrazul de rusine! MA, DEMENT FRUSTRAT, ACESTA E ADEVARUL !
Postat 08 Mai 2011, 18:23 de Oradean
ce trist
a fost un ctitor de opere dar in acelasi timp a murit fara sa auda gasul propriului copil, ff trist a ales modul sa moara singur chiar daca putea adopta un copil un suflet nu a facut o ce intelegeti? o fi avur si moarvuri usoare:)) deci ceva e toaletizat ca si Eminesc de altfel:)) adevarata OPERA care are datoria omul sa o lase este transmiterea genelor restul sunt lucruri materiale lumesti non valori spirituale, puteti sa claditi oricate ca nu aveti viitor decat prin copii... dar sanatosi:))
Postat 08 Mai 2011, 17:09 de anca
Adevărul
Coriolan Bucico a fost numit prin decret primar al Oradiei și nici decum ales..... pînă 1970 majoritari erau ungurii Structura etnică Anul Populația Români Maghiari Germani Evrei Țigani Ucrainie 1880 31.324 2050 27.220 1171 - 55 46 33 344 405 1890 38.557 2527 34.239 1014 - 520 40 18 297 98 1900 50.177 3335 44.750 1404 - - 27 21 188 452 1912 64.169 3604 58.421 1416 - - 25 59 279 365 1920 68.081 8441 40.744 598 17.880 - - - - 418 1930 82.687 22.412 42.630 927 14.764 571 414 75 228 666 1948 82.282 26.998 52.541 165 1837 - - - - 741 1956 98.950 35.581 58.424 343 3610 28 14 28 106 816 1966 122.534 56.436 62.955 518 1463 47 24 63 178 850 1977 170.531 91.925 75.125 618 785 1009 53 27 213 776 1992 222.741 144.244 74.225 959 284 2137 60 31 534 267 2002 206.614 145.284 56985 563 166 2449 93
Postat 08 Mai 2011, 15:30 de Popescu Ioan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON