A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/04 finante.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Pornim din loc!
URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu se deschideau graniţele şi romii nu puteau pleca, mânaţi de sărăcie, să cerşească şi să-şi valorifice talentele în UE, azi, în mod cert, întâmplări ca la Borod, ar fi fost banale şi frecvente. Ce s-a întâmplat la Borod? Nişte săteni care au avut tupeul să-i surprindă pe ţigani la furat, au fost bătuţi de întreaga şatră şi s-a înregistrat şi o premieră absolută în zonă, agresorii punând pentru prima oară mâna pe lopeţi, furci şi topoare, dar nu neapărat pentru a munci.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
27 Noiembrie 2010, 14:25

Pornim din loc!

Pornim din loc! BIHORUL CREŞTE. Marius Fandly (medalion), director adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, spune că bugetul de stat a adunat de la firmele bihorene 131 milioane lei în primele 10 luni ale anului, faţă de 104 milioane în tot anul trecut, ceea ce, într-un interval atât de scurt, este o creştere de-a dreptul spectaculoasă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţiile şi fundaţiile care activează în domeniul social au pus ochii pe o sursă de venituri până acum neglijată: o cincime din impozitul pe care firmele îl plătesc pe profiturile realizate întrucât, la fel cum o persoană fizică poate dona unui ONG 2% din impozitul pe venituri, şi persoanele juridice pot să direcţioneze 20% din impozitul pe profit.

În plină criză, ideea pare năstruşnică, deoarece se crede că tot mai puţine firme declară şi realizează câştiguri. În realitate, însă, ar putea fi soluţia salvatoare, mai ales că, aşa cum o arată datele oficiale, firmele din Bihor au început să-şi depăşească profiturile de anul trecut. Şi, decât să le lase integral la bugetul de stat, mult mai folositor pentru comunitatea locală ar fi ca o parte din ele să rămână în judeţ. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, au calculat activiştii, s-ar aduna peste 7 milioane de euro de la firme, fără ca acestea să scoată din conturi nici măcar un cent.

Scădere "din burtă"

Cu mai bine de o lună în urmă, revista Capital, considerată una dintre publicaţiile economice serioase, publica un articol conform căruia Bihorul s-ar situa pe primul loc din ţară într-un top negativ al judeţelor cu cele mai mari scăderi economice. "În Bihor, veniturile firmelor au scăzut cu peste 30% faţă de primele 8 luni ale anului trecut, la fel ca în judeţul Bacău", arăta autorul articolului publicat pe 6 octombrie, fără a cita - însă - nicio sursă sau vreun document oficial pe care şi-a bazat afirmaţia.

04 Marius Fandly.jpgRealitatea, cel puţin în ce priveşte Bihorul, este însă exact pe dos, afirmă specialiştii în finanţe, statisticienii, experţii în economie şi chiar oamenii de afaceri înşişi. "Nu ştim ce informaţii a prelucrat revista Capital, deoarece pe noi nu ne-a întrebat nimeni, iar datele pe care le-am transmis la Ministerul Finanţelor arată tocmai contrariul celor afirmate acolo. Adevărul este că doar în primele 10 luni ale anului 2010 veniturile firmelor din Bihor nu au scăzut cu 30%, ci au crescut cu 29% faţă de toate cele 12 luni ale anului 2009 luate împreună", a declarat pentru BIHOREANUL Marius Fandly (foto), director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Bihor.

Finanţistul spune că acelaşi trend se vede şi în evoluţia profitului: dacă în întregul an s-au colectat de la firmele din Bihor 104 milioane lei ca impozit pe profit, în primele 10 luni din acest an suma colectată a depăşit deja 131 milioane lei. Şi, atenţie, nu e vorba de impozite declarate, ci de bani efectiv plătiţi de firme aferent profiturilor făcute!

"Vinovaţi", exportatorii

Directorul afirmă că majorarea încasărilor din impozitul pe profit al companiilor din judeţ are trei explicaţii: creşterea gradului de colectare reuşit de instituţie şi intensificarea inspecţiilor fiscale, în urma cărora s-au recalculat profiturile datorate de firme şi declarate iniţial mai mici, dar şi creşterea exporturilor. Or, dacă primele două cauze pot fi considerate de tip fiscal, creşterea exporturilor este un fenomen pur economic, ce denotă o creştere a producţiei şi a vânzării de bunuri în afara graniţelor ţării.

04 Dana Pasc.jpgDirecţia Finanţelor nu este însă singura instituţie care atestă acest lucru. Potrivit datelor furnizate BIHOREANULUI de către directoarea Direcţiei Judeţene de Statistică, Dana Paşc (foto), "exporturile firmelor din Bihor au crescut în luna iulie a acestui an faţă de luna iulie a anului 2009 cu 23,22%, iar pe primele 7 luni ale anului în curs sunt cu 24,03% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut".

Salvarea, din Occident

04 Dan Octavian.jpgÎntrucât piaţa românească e în continuare blocată prin scăderea tot mai drastică a consumului, singurele sectoare care şi-au majorat profiturile, spune consultantul în afaceri Dan Octavian (foto), sunt cele care fac export. Explicaţiile sunt uşor de identificat. "Fabrici de încălţăminte ca Bihore, din industria mecanică, precum Emsil, care a preluat o parte din fosta Înfrăţirea, din industria electronicelor, cum e Celestica, ori chiar din industria auto, ca UAMT, au beneficiat de comenzile din afară", spune Dan Octavian.

Astfel, dacă în 2009 aceste industrii mai mult au stat, anul acesta, odată cu deblocarea pieţelor vestice, au primit comenzi să producă. "E logic. În 2009, de exemplu, oamenii nu au mai cumpărat maşini, astfel că s-a vândut ce era pe stoc. Stocurile însă s-au epuizat, iar pe de altă parte maşinile în circulaţie au avut nevoie de piese de schimb, aşa că a trebuit să se reia producţia", afirmă Dan Octavian. La fel s-a întâmplat şi în industria încălţămintei: "În acest sector, ca în toată industria uşoară, multe firme au dat faliment anul trecut. Dar tentaţia pieţei europene de a apela la producţia ieftină realizată în China s-a oprit. Aflate în concurenţă şi fără lichidităţi, firmele nu şi-au permis să-şi ţină capitalurile blocate până ce marfa ajunge în Europa, astfel că a devenit mai economic să ceară produse făcute mai aproape, în România".

Oradea, tot mai atractivă

Dan Octavian e convins că trendul crescător al industriei orădene, tocmai pentru că aceasta a fost neglijată în trecut, se va menţine şi în perioada următoare. "În Oradea se întâmplă acum ce s-a întâmplat în Cluj după ce Funar a plecat de la Primărie. Clujul era atât de jos, atât de ocolit de investitori, încât după schimbarea regimului local şi deschiderea oraşului a înregistrat cel mai mare boom de investiţii". La noi fenomentul va continua din acelaşi motiv. "În toată ţara, în criză de bani, administraţiile locale au majorat fiscalitatea. Oradea şi Clujul sunt singurele oraşe care scad taxele şi impozitele locale pentru firme. În 2008, impozitul pe construcţii al persoanelor juridice era în Oradea de 1,6%, în 2009 a fost scăzut la 1,4, iar în 2010 la 1,2 procente. Consiliul Local a hotărât deja pentru 2011 un nivel de 1,1%, iar pe 2012 de 1%. "La asta se adaugă şi programul de facilităţi fiscale pentru firmele care investesc peste 500.000 euro şi angajează cel puţin 200 de salariaţi", spune consultantul.

04 Delia Ungur.jpgRezultatele se văd şi în interesul foarte mare pentru Parcul Industrial. Managerul Delia Ungur (foto) afirmă că aici au venit investitori mari, precum Shinheung (Coreea de Sud), care a investit 25 milioane euro şi a realizat deja un prim trimestru cu profit pe anul în curs. Exemplul e urmat şi de alţi producători de electronice: Faist Mekatronic, Connectronics (care se relochează în Oradea după ce a început la Borş), ori firma americană Plexus, care aduce şi ea o investiţie de minim 25 milioane euro.

Bani pentru oraş

Deşi răzbat numai dinspre firmele exportatoare, veştile bune din economia locală au trezit şi interesul ONG-urilor care, în criză de bani, au început să spere că se vor putea finanţa cu ajutorul acestor companii.

04 Florica Chereches.jpg"Dacă în primele 10 luni ale acestui an firmele din Bihor au plătit impozit pe profit 131 milioane lei, până la finele anului suma va fi de cel puţin 150 milioane. Legea permite ca 20% din impozitul pe profit să fie direcţionat de firme pentru activităţi non-profit, ceea ce înseamnă circa 7 milioane de euro. Adică de peste 5 ori mai mult decât tot bugetul municipalităţii pentru activităţile sociale pe un an! Ne-am gândit ca, în loc ca banii aceştia să fie lăsaţi la bugetul de stat, să-i convingem pe proprietarii companiilor să ni-i doneze nouă. Nu i-ar costa nimic şi, decât să fie cheltuiţi la Bucureşti cine ştie cum, mai bine să-i folosim pentru a rezolva probleme locale", spune Florica Cherecheş (foto), consilier local şi ea însăşi director al unei fundaţii specializate în asistenţa socială.

"Până acum, fundaţiile se finanţau din fonduri obţinute de la Primărie, de la alte autorităţi şi doar sporadic de la firme. Vrem să edităm un catalog cu toate ONG-urile serioase din oraş, nu e vorba de cele care există doar pe hârtie, şi să organizăm un sistem prin care să convingem firmele să ne direcţioneze 20% din impozitul pe profit. Ele nu pierd nimic, în schimb comunitatea în care se află nu are decât de câştigat", spune încrezătoare Cherecheş.

Dacă ONG-urile orădene vor putea profita de câştigul firmelor, rămâne de văzut. Dar parcă şi patronii acestora ar fi mai încrezători să vadă că o parte mai mare din câştigurile lor ar putea rămâne acasă pentru a fi cheltuite mai bine, decât să fie înghiţite la Bucureşti, de stat sau de baroni de tot felul...


NĂRAV VECHI
Oradea "încondeiată"

Anul 2010 nu este primul în care revista Capital afirmă că Bihorul şi mai ales Oradea sunt zone economice neatractive, ba chiar respingătoare pentru investitori. În 2007, de pildă, Capital scria că "ultimul an nu pare să fi fost prea bun pentru oraşul de pe Criş, care a avut un buget local mai mic cu 5% decât în 2006, în consecinţă şi cheltuieli mai reduse". Revista arăta că "niciun centru comercial sau hotel nu şi-a deschis porţile şi nu a avut loc nicio investiţie străină semnificativă. Din contră, fabrica de ulei deţinută de Bunge a fost închisă, producţia fiind mutată în Ungaria. La acest capitol, am putea adăuga faptul că ruşii de la Cemtrade au închis fosta fabrică Alumina, acuzând municipalitatea că le-a crescut preţul la aburul tehnologic pe care acum Electrocentrale îl pierde degeaba, fiind produs secundar".

Primarul de atunci al Oradiei, Petru Filip, a pus însă la îndoială informaţiile, contrazicând ideea că oraşul ar fi avut un buget mai mic. "Nu e adevărat! E o minciună. Păi, dacă nu vin să ia date de la mine... Cotele din impozitul pe profit s-au situat în 2006 la 594 de miliarde, iar anul acesta la 926 de miliarde", spunea Filip, precizând că impozitul pe profit e indicatorul care demonstrează fidel creşterea economiei locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pornim din loc ?
pai, cu minciuni e greu! s-a impozitat profitul care nu exista. ne minte cu nerusinare. ceea ce a crescut este nr taxelor puse de bolojan.
Postat 29 Noiembrie 2010, 16:53 de taxozaurul
Contradictii
In acest articol informatiile se bat cap in cap ......Se afirma ca profiturile au crescut dar in declaratia celui de la finante se afirma ca veniturile firmelor au crescut ( ceea ce nu este acelasi lucru ) si a crescut valoarea impozitului pe profit COLECTAT .....Normal ca a crescut valoarea impozitului pe profit colectat daca firmele au fost obligate prin lege sa plateasca impozit si daca n-au realizat profit .....
Postat 28 Noiembrie 2010, 08:29 de Marcel
cum comenteaza finantele acest caz?
NORDING COM SRL - notificare privind deschiderea procedurii de faliment Textul integral, care cuprinde informaţii detaliate (administrator/lichidator judiciar, termen pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor, formalităţi), este accesibil EXCLUSIV ABONAŢILOR (detalii aici) CUI: 16622190 Data emiterii: 06.11.2009 Data publicării în BPI: 20.11.2009 1 .Date privind dosarul: număr dosar 3237/111/2009, Tribunal Bihor, Secţia Comercială, judecător sindic Ionel Olah. 2.Debitor SC Nording Com SRL, cu sediul în Oradea, str. Barcăului, nr. 15, jud. Bihor, CUI 16622190, J05/1 333/2004. 3.Lichidator judiciar: Eurexpert IPURL, CUI RO1 7334110, sediu str. Narciselor, nr. 11, loc. Beiuş, jud. Bihor, nr. înreg. RSP0162, tel./fax 0359/175824, e-mail sc_eurexpert@yahoo.com. reprezentant lichidator judiciar Herlea Ioan. 5.Subscrisa Eurexpert IPURL în calitate de lichidator judiciar al debitorului SC Nording Com SRL, conform sentinţei comerciale nr. 1860/F/2009 din data de 14.10.2009, pronunţată de Tribunalul Bihor, Secţia Comercială, în dosarul 3237/111/2009, în temeiul art. 108, alin. 1, din L. 85/2006, notifică: 7.Intrarea debitorului în procedura de faliment având în vedere că debitorul nu şi-a declarat intenţia de a intra în reorganizare şi nici o parte din cele îndreptăţite nu a depus un plan de reorganizare; 7.1 .Debitorul are obligaţia ca în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii să depună la dosarul cauzei documentele prevăzute la art.28 alin.(1) din Legea privind procedura insolvenţei. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor în tabelul suplimentar al creanţelor este 14.11.2009. În temeiul art.76 din Legea privind procedura insolvenţei, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor este 02.12.2009. Termenul pentru depunerea eventualelor contestaţii formulate împotriva tabelului suplimentar al creanţelor este 15.12.2009 şi pentru afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor este 20.01.2010.
Postat 27 Noiembrie 2010, 18:24 de ATENTIE
@ cetateanul roman
Aveti dreptate, a fost o greseala pe care am corectat-o. Deci: la fel cum o persoană fizică poate dona unui ONG 2% din impozitul pe venituri, şi persoanele juridice pot să direcţioneze 20% din impozitul pe profit.
Postat 27 Noiembrie 2010, 18:16 de Redactia
3‰ (0,3%) din cifra de afaceri şi nu depăşeşte 20% din impozitul pe profit
Potrivit art. 21 alin. 4 lit p din Codul fiscal, se scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente sponsorizării dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ două condiţii: este în limita a 3‰ (0,3%) din cifra de afaceri şi nu depăşeşte 20% din impozitul pe profit datorat. Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată, în conformitate cu art. 128 alin. 8 lit. f din Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri acordarea de bunuri în mod gratuit, în cadrul acţiunilor de sponsorizare şi de mecenat, în condiţiile stabilite prin norme. Legat de acest aspect, normele metodologice prevăd faptul că bunurile acordate gratuit în cadrul acţiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea totală, în cursul unui an calendaristic, se încadrează în limita a 3 ‰ (0,3%) din cifra de afaceri determinată potrivit art. 152 alin. 2 din Codul fiscal.
Postat 27 Noiembrie 2010, 17:26 de velosportoradea.ro
eu nu am inteles miic din fraza asta va rog sa explicati!
\"cum o persoană fizică poate dona unui ONG 2% din impozitul pe venituri, şi persoanele fizice pot să direcţioneze 20% din impozitul pe profit.\" persoanele fizice....autorizate? sau juridice?
Postat 27 Noiembrie 2010, 16:29 de cetateanul roman
@adevar
Cei de la capital vorbesc prostii. este adevarat ca impozitul minim l-au platit firmele care nu au facut profit si astfel a umflat cifrele referitoare la impozitul pe profit, dar cu cat? In articol, domnul Cris vorbeste despre o crestere de la 104 mil. (in tot anul 2009) la 131 mil. (in 10 luni din 2010). Am verificat datele si sunt corecte. Daca le corelam cu datele comunicate de doamna Pasc atunci putem crede ca a crescut economia. Totusi va dau dreptate, si anume ca nu a crescut atat de mult pe cat o arata cifrele, acestea fiind influentate si de factorii de ordin fiscal (cresterea gradului de colectare sau impozitul minim), nu doar de cei economici. Din pacate au crescut doar firmele cu capital strain, in timp ce firmele oradenilor continua sa se zbata in saracie. Asta este cu adevarat dureros.
Postat 27 Noiembrie 2010, 15:37 de eco
Adevar ....
Domnule Cris ....adevarul este in cele scrise in revista CAPITAL ....Finantele se lauda cu impozitul platit de firme , care ste intr-adevar mai mare ....dar uita sa precizeze ca pe trei trimestre firmele au fost obligate impozit pe profit chiar daca NU AU AVUT PROFIT .....Cei de la CAPITAL au luat datele reale de la firme ( CONTUL 121 ) care arata ca firmele au rezultate mai slabe ....Si eu am platit in 2010 aproape 9000 lei impozit pe profit dar firma are inregistrate pierderi in contabilitate ....
Postat 27 Noiembrie 2010, 15:16 de Bobo
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON