URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2009, 23:39

Piromani în libertate

Piromani în libertate RATE PE NIMIC. Abia cumpărată cu 14.000 de euro, maşina Danielei Trifa a fost distrusă în incendiul provocat de duşmanii iubitului ei, Ciprian Petrică (medalion). De acum, acesta îi va achita ratele bancare timp de 10 ani, chit că plăteşte doar scrumul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În septembrie anul trecut, Ciprian Petrică, fostul patron al clubului Seven, s-a trezit cu cauciucurile de la maşină făcute franjuri. O lună mai târziu, încă o bucurie: maşina prietenei a găsit-o incendiată!

Autorii au fost prinşi şi daţi pe mâna procurorilor chiar de el. L-a găsit chiar şi pe cel care a pus la cale răzbunarea, dar de atunci încă mai aşteaptă să i se facă dreptate. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cei care au instrumentat cazul, i-au trimis în judecată doar pe executanţi, în schimb cel care a dat comanda stă liniştit. BIHOREANUL a descoperit că despre dosarul penal deschis pe numele acestuia pentru instigare la distrugere nu mai ştie nimeni nimic, de parcă l-ar fi înghiţit pământul.

Scandal la tonetă

03 petrica.jpgPăţaniile lui Ciprian Petrică (foto) au pornit de la o tonetă din Parcul 1 Decembrie pe care a vândut-o, în vara anului trecut, lui Barta Attila, un orădean care lucra de câţiva ani în Austria. Abia încheiat contractul de vânzare, între cei doi au şi început divergenţele. "Am convenit să nu vândă aceleaşi produse ca şi mine, pentru că eu mai am un chioşc alături, dar el nu s-a ţinut de promisiune. Motiv pentru care, chioşcul lui fiind alimentat de la contorul meu, i-am tăiat curentul şi i-am cerut să-şi facă racord separat", explică Ciprian.

Supărat, Barta a hotărât să se răzbune. În prima fază, pe 6 septembrie, şi-a pus fratele, pe Barta Laszlo, să-i taie "duşmanului" cauciucurile de la maşină, un Audi. "Nici prin cap nu mi-a trecut că ar fi fost mâna lor. Mai ales că Laszlo, cel care se şi ocupa de chioşc şi care locuieşte lângă mine, a venit să-mi spună că, în ciuda certurilor noastre, îi pare rău că mi s-a întâmplat aşa ceva", povesteşte afaceristul.

Octombrie în flăcări

Stricăciunile provocate nu i-au mulţumit, însă, pe fraţii Barta. O lună mai târziu, când l-au văzut circulând cu o nouă maşină, un VW Golf, i-au mai făcut o surpriză. De data asta, una "fierbinte". Potrivit rechizitoriului, cu 200 de euro primiţi de la fratele său, Laszlo a pornit în căutarea unui individ dispus să incendieze noua maşină a lui Petrică. În prima fază, l-a chemat pe Samuel Jipa, angajatul unei spălătorii auto.

Acesta, însă, îl cunoştea pe Ciprian, care îi era client fidel, şi a refuzat. Aşa că a apelat la o altă cunoştinţă de-a lui, Gheorghe Popa, un beţiv fără ocupaţie, care îşi făcea veacul în birtul din apropierea casei sale. Când a auzit de bani, Popa a acceptat târgul. În noaptea de 16/17 octombrie, împreună cu Laszlo, a fabricat un cocktail Molotov pe care l-a aruncat în maşina lui Petrică, parcată în faţa casei, pe strada Meşteşugarilor.

"Maşina era nou-nouţă şi nici măcar nu era a mea, ci a prietenei mele, care abia ce o cumpărase. Nici măcar nu am apucat să-i facem asigurarea. 14.000 de euro, cât am dat pe ea, s-au făcut scrum în cinci minute", se plânge Ciprian.

Spovedanie la avocat

03 mester.jpgPoliţiştii ajunşi la faţa locului nu au găsit prea multe urme, iar dosarul părea sortit să zacă într-un sertar. Norocul lui Petrică a fost cu prietenul său, avocatul Bogdan Meşter (foto) care, la câteva zile de la incident, s-a dus cu maşina la spălătoria unde lucra Jipa. Ros de remuşcări, acesta i-a dat de gol pe incendiatori. "Samuel ştia că sunt prieten cu Ciprian, pentru că adesea veneam împreună la spălătorie. Când m-a văzut, mi-a spus tot. Cum a vrut să-l angajeze Barta, pe cine a luat în locul lui şi cât i-a dat. Imediat l-am chemat pe Cipri şi ne-am dus cu băiatul la Poliţie", povesteşte avocatul.

Chemaţi la audieri, iniţial Barta Laszlo şi Gheorghe Popa au negat orice legătură cu incendierea Golfului. Testul poligraf a demonstrat însă că cei doi mint, iar în final, în timpul confruntării cu denunţătorul lor, au cedat. Ba mai mult, Laszlo a recunoscut nu doar incendierea Golfului, ci şi că, la sugestia fratelui Atilla, tot el tăiase cauciucurile de la Audi.

Anchetă fuşerită

Deşi începută în forţă, anchetarea celor trei incendiatori s-a dovedit a fi în final praf în ochi. "În timpul cercetărilor, Barta Laszlo mi-a plătit 800 de lei pentru cauciucuri şi am semnat o hârtie că nu mai am pretenţii de la el din punct de vedere material. Dar am solicitat să fie tras la răspundere penală şi pentru acea faptă, ca şi pentru faptul că a comandat incendierea Golfului", explică Ciprian.

Procurorii au decis, însă, contrariul şi au dispus trimiterea în judecată a lui Barta doar pentru incendiere. Altfel spus, dacă a plătit cauciucurile înseamnă că şi-a "răscumpărat" vina şi nu mai trebuia pedepsit şi de lege. În plus, în cazul incendierii, procurorii l-au acuzat pe Barta doar de complicitate, chit că el a organizat şi plătit acţiunea, Popa fiind doar un simplu executant.

Dosar pentru... apărare

Curios este că Barta Attilla, cel de la care a pornit afacerea, nu a fost nici măcar anchetat, necum trimis în judecată. În aprilie 2009, când procurorii au trimis în instanţă dosarul fratelui său şi al lui Popa, au disjuns cauza şi, în ceea ce-l priveşte, au dispus continuarea cercetărilor sub acuzaţia de instigare la distrugere, pentru "a i se asigura posibilitatea de a-şi face apărarea raportat la fapta comisă", cum se arată în rechizitoriu.

Ulterior, însă, pentru că Attilla nu s-a sinchisit să apară la audieri, iar procurorul care-l ancheta a plecat într-un concediu de studii până în decembrie, cazul a rămas în ceaţă. Ba, mai nou pare să fi dispărut. Căci în timp ce poliţiştii pretind că a fost cerut de procuror, el nu mai apare în evidenţele Parchetului, decât ca... plecat în cercetări la Poliţia Oradea.

Legea-i pentru fraieri

În aceste condiţii, nici nu e de mirare că, deşi la început cei trei - adică fraţii Barta şi Popa - s-au arătat dispuşi să-i plătească lui Petrică, în rate, maşina distrusă, acum nici nu mai vor să audă de aşa ceva. "Aşa mă apără pe mine legea. Eu voi plăti încă 10 ani rate la o maşină de care n-o să mă folosesc niciodată, iar cei care mi-au distrus-o sunt liberi pe motiv că "nu prezintă pericol social" şi-mi spun că-i doare-n şpiţ, că oricum n-am ce să le fac. Dacă e aşa, hai să ne dăm foc la maşini unul altuia, că şi aşa nu ne face nimeni nimic", se plânge omul, convins pe pielea lui că legea-i doar pentru fraieri, nu şi pentru derbedei...


DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ
Scoateţi dosarul!

Vasile Popa, prim-procurorul Parchetului Oradea, susţine că ancheta n-a fost de mântuială, ci obiectivă şi amănunţită: "Noi ne-am făcut treaba, iar autorii au fost trimişi în judecată". Cât despre dosarul "pierdut" al lui Barta Attilla, prim-procurorul e convins că acesta este la Poliţie, însă n-a fost căutat suficient de bine. "Din evidenţele noastre rezultă că dosarul e predat la Poliţie, unde se află şi acum".

De cealaltă parte, poliţiştii o ţin pe-a lor. "Dosarul a fost predat de la noi la Parchet", afirmă Alexandru Mladin, ofiţer în cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Oradea, cel care a instrumentat cazul. "Cineva minte. Ca atare o să cerem şi Parchetului şi Poliţiei să ne comunice unde e dosarul", zice neîncrezător păgubitul, Ciprian Petrică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON