URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
02 Martie 2011, 10:19

Pământ pe alese

Pământ pe alese „COPIATORUL". Şeful OCPI Bihor, Marcel Dragoş (foto), susţine că subalternii săi eliberează toate titlurile de proprietate cerute de Comisia funciară Oradea. „Noi suntem ca un birou de copiat acte. Ce ni se cere, aia scriem", spune directorul. Asta în ciuda evidenţelor Primăriei, care dovedesc că OCPI a eliberat acte doar orădenilor care şi-au cedat drepturile de proprietate negustorilor imobiliari
Pământ pe alese BĂTAIE PE DEAL. Cele 181 hectare ale Staţiunii de cercetări pomicole din Dealul Podgoria (foto) au fost împărţite de Guvern în 2008 între Universitate - care a primit 25 de hectare - şi Primărie, care trebuie să le dea proprietarilor în drept, în baza legii fondului funciar. Pentru că parcelele de la baza dealului sunt mai apropiate de drum şi de reţelele de apă, canalizare şi electricitate, pe ele se bat negustorii de terenuri, care cumpără drepturile de proprietate de la moştenitorii exasperaţi că nu-şi pot primi actele de la OCPI
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două decenii după apariţia legii fondului funciar, zeci de familii încă nu şi-au reprimit terenurile moştenite în Oradea. Până acum câţiva ani, justificarea era că peste tot s-au ridicat construcţii şi, deci, oraşul nu mai avea amplasamente libere.

În 2008, pe ultima sută de metri a guvernării Tăriceanu, municipalităţii i-au fost transferate 400 de hectare aparţinând fostelor staţiuni de cercetări agricole şi pomicole, dar şi fostei unităţi de tancuri, scopul fiind dublu: Primăria să aibă, pe de o parte, teren pe care să înfiinţeze parcuri industriale, pe de altă parte să poată retroceda pământurile celor îndreptăţiţi.

Reîmproprietărirea nu s-a încheiat, însă, nici acum, deşi terenurile de la Guvern sunt suficiente. De ce? "Băieţii deştepţi" vor să devină proprietari pe cele mai bune amplasamente, blocând aplicarea legilor până îşi fac acte pe ele. Evident, cu ajutor din "sistem". De astă dată nu din Primărie, ca în trecut, ci din Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi din Justiţie...

De la falsuri...

Nenumărate au fost în ultimele două decenii cazurile în care cetăţenii de rând nu şi-au putut primi pământurile, în timp ce şmecherii cu conexiuni în instituţiile statului au căpătat şi ce n-au avut niciodată. De cele mai multe ori, cu metode grosolane: prin comisia de fond funciar şi complicii de la Cadastru, o mână de anonimi care nu aveau dreptul la terenuri deveneau posesorii unor titluri de proprietate, pentru ca apoi - după obţinerea actelor - să vândă imediat pământurile, pe preţuri nesemnificative, celor care i-au ajutat să le primească.

Cel mai cunoscut caz l-a avut ca protagonist pe fostul topograf Marin Sterian, care a falsificat la Comisia funciară din Primărie titluri de proprietate pentru 30 de hectare din Dealul Viilor şi din marginea şoselei de centură, pe care titularii le-au cedat ulterior, pe bani de nimic, unor şefi din instituţii-cheie ale oraşului.

... la şantaj legal

După descoperirea afacerii, modul de operare al celor care voiau terenuri bune pe bani mărunţi s-a rafinat. Cum falsificarea titlurilor de proprietate nu mai era posibilă fără riscuri penale, "băieţii deştepţi" au adoptat altă stratagemă. Culmea, i-a ajutat chiar faptul că oraşul a primit în 2008 cele 400 de hectare de la Guvern.

Noua metodă e mai complexă, dar perfect legală. Tot secretul e ca orădenii îndreptăţiţi să nu-şi primească terenurile într-un timp rezonabil, adică să nu li se elibereze de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară actele de proprietate. Mesagerii misiţilor imobiliari contactează asemenea persoane şi le conving că şansele de a-şi primi pământurile sunt nule ori reduse. Apoi, le fac o ofertă: să le cedeze lor drepturile de proprietate. Bineînţeles, naivii nu primesc pe terenurile astfel pre-tranzacţionate preţurile reale, ci sume mult mai mici.

Apoi, cu împuternicirile la mână, negustorii transformă drepturile de proprietate în drepturi litigioase, deschizând zeci de procese împotriva Primăriei pentru unul şi acelaşi teren, pe care şi-l aleg în funcţie de utilităţi, de exemplu după accesul la şosea. Când procesul ajunge pe rolul instanţei "potrivite", iniţiatorii retrag acţiunile de la celelalte complete de judecată, ştiind că judecătorul la care a rămas cazul îi va rezolva favorabil. Restul e o formalitate: împuternicitul prezintă o expertiză topografică că terenul vizat e liber, iar instanţa obligă Primăria să-i facă actele pentru acel teren.

Şah la oraş

Primarul Ilie Bolojan a constatat efectele noii metode la începutul lui 2009, când punea bazele Parcului Industrial din Şoseaua Borşului şi, pe un amplasament până atunci nerevendicat, dintr-o dată au apărut pretenţii din partea afaceriştilor cu terenuri. Noua metodă a fost folosită cu şi mai multă intensitate anul trecut, când Comisia funciară Oradea a vrut să soluţioneze ultimele revendicări, făcând punerea în posesie a celor îndreptăţiţi pe amplasamentul fostei Staţiuni de Cercetări Pomicole din Podgoria.

Procedura e simplă. Cererile sunt verificate şi, dacă se dovedesc în regulă, dosarele se înaintează Comisiei judeţene din Prefectură. Dacă aceasta le validează, actele se întorc la Comisia din Primărie, care pregăteşte punerea în posesie, făcând solicitantului o ofertă pe un teren disponibil. Dacă omul acceptă, Comisia trimite Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) solicitarea să scrie titlul de proprietate pe numele celui pus în posesie.

În Oradea, însă, cetăţenii puşi în posesie nu au mai primit acte de proprietate din iunie 2010. Motivul? Nicidecum nu descoperirea unor falsuri în dosarele Primăriei ori Prefecturii, ci un pretext. "OCPI a refuzat să scrie titlurile de proprietate propuse de municipiu şi validate de judeţ, motivând că Primăria nu a încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) un protocol de preluare a terenurilor fostei Staţiuni Pomicole", spune un funcţionar. Problema e că, în timp ce unii orădeni au rămas din acest "motiv" fără acte, alţii au fost "serviţi" în continuare fără probleme.

"Selectivi"

Primarul Ilie Bolojan e convins că dubla măsură a funcţionarilor de la OCPI nu e întâmplătoare, ci orientată în folosul afaceriştilor imobiliari. "În Oradea sunt câteva persoane specializate în cumpărarea drepturilor de proprietate, pe care le transformă în drepturi litigioase, solicitând terenuri şi primind acte pe ele în timp-record, pe când cetăţenii de rând nu le primesc. OCPI acţionează selectiv, ceea ce ridică mari semne de întrebare privind motivul pentru care procedează în acest fel", spune primarul.

Adevărul e că Bolojan are toate motivele să fie suspicios. BIHOREANUL a aflat că din iunie 2010 Comisia funciară Oradea a trimis la OCPI cereri pentru fix 100 de titluri de proprietate, toate pe fosta Staţiune Pomicolă, dar cadastriştii au scris doar 43. Iar pentru refuzul de completare a celorlalte 57 de titluri, deşi au trecut opt luni, nu au dat nicio explicaţie în scris. Decât, "pe gură", aceeaşi poveste: că aşteaptă ca Primăria să încheie un protocol cu ADS.

Secretul dublei măsuri

Cercetând numele "privilegiaţilor" pentru care OCPI a scris titlurile de proprietate, BIHOREANUL a descoperit că în toate cazurile e vorba de orădeni care şi-au tranzacţionat terenurile cu afacerişti imobiliari gen Adrian Mihuţ ori Florian Jurcuţ, ca de pildă Kun Ida (3.100 metri pătraţi), Vadasi Emeric (6.100 mp), Paul Traian, Dosu Roza, Pop Emil şi alţii. Toţi şi-au cedat drepturile de proprietate, iar misiţii imobiliari, care de cele mai multe ori au angajat serviciile avocatului Paul Călinescu şi ale topografului Nichita Muţiu, au deschis rapid procese contra Comisiei funciare, obţinând prin metoda "alegerii" judecătorului preferat sentinţe de punere în posesie pe amplasamentele anume alese de ei.

Aparent, afacerea nu lezează pe nimeni, căci misiţii cumpără drepturile de proprietate de la moştenitorii terenurilor. O miză însă totuşi există: "băieţii deştepţi" nu mai aşteaptă oferta de punere în posesie a Comisiei din Primărie, care se face după vechimea cererii, în baza principiului "primul venit, primul servit", ci "sar peste rând" şi îşi aleg cele mai bune terenuri, de cele mai puţin valoroase urmând să se bucure cei mai puţin descurcăreţi. Şi nu e totuna să primeşti 5.000 de metri pătraţi la şosea sau în vârful dealului pentru că, deşi suprafeţele sunt egale, valoarea lor diferă după amplasament...

Executant, dar pe sărite

Abordat de BIHOREANUL pentru a explica de ce unora refuză să le scrie titlurile de proprietate iar altora le eliberează fără ca lipsa unui protocol dintre Primărie şi ADS să mai fie o problemă, şeful OCPI Bihor, Marcel Dragoş, a negat că ar discrimina pe unii şi privilegia pe alţii. "Noi suntem ca un birou de copiat acte. La câţi ne-a spus Comisia să scriem titluri de proprietate, la atâţi am scris", susţine directorul. Adăugând, totuşi, că de la jumătatea anului trecut a sistat emiterea actelor tocmai din cauza lipsei invocatului protocol. "Nu am mai eliberat acte decât pentru cei cu sentinţe judecătoreşti, pentru că eram obligaţi să le punem în aplicare", afirmă Dragoş.

Directorul OCPI spune, însă, doar jumătate de adevăr, căci o parte din cele 43 de persoane cărora le-a emis acte nu aveau niciun fel de sentinţe. Iar pentru asta nu are nicio explicaţie, sugerând că doar Comisia funciară din Primărie ar putea dezlega misterul. "Numai ei pot spune de ce nu putem emite titluri pentru toţi cei puşi în posesie", susţine Dragoş, ceea ce însă e o minciună. Căci tocmai asta nu-şi explică membrii Comisiei: de ce OCPI i-a tratat diferit pe cetăţeni, în condiţiile în care municipalitatea a cerut scrierea titlurilor pentru toţi, fără deosebire, indiferent dacă au sau nu sentinţe judecătoreşti.

"Nici nu e normal ca numai cei care deschid procese să primească titluri de proprietate. Normal e să primească toţi cei ale căror cereri au fost validate de Comisia locală şi Comisia judeţeană, fiindcă aşa prevede Legea fondului funciar. Nu se spune în lege că pentru a primi acte de proprietate trebuie să ai sentinţe judecătoreşti", spune şi Alice Lupeş (foto), şefa Direcţiei Juridice din cadrul Prefecturii Bihor.

Întâlnire de gradul III

Emiterea "selectivă" a actelor de proprietate este atât de inexplicabilă încât, cu câteva săptămâni în urmă, problema a fost pusă pe tapet într-o întâlnire dintre primarul Ilie Bolojan, prefectul Gavrilă Ghilea şi jurista OCPI, Geta Popescu. Şi, aşa cum rar s-a mai întâmplat, primarul şi prefectul au fost pe aceeaşi lungime de undă, convenind ca OCPI să furnizeze cât mai repede lămuriri scrise în legătură cu acest lucru şi, totodată, ca ambele instituţii să facă demersuri la Agenţia Domeniilor Statului, pentru a înlătura aşa-zisul obstacol al lipsei protocolului cu ADS. Chiar dacă, de fapt, acesta nu e stiplat în Hotărârile de Guvern prin care oraşul a primit terenurile în 2008.

BIHOREANUL a încercat să afle şi poziţia reprezentanţilor Agenţiei Domeniilor Statului, însă degeaba. Janotă Laszlo, şeful Biroului ADS Bihor, a refuzat orice comentariu, motivând că funcţia pe care o ocupă este prea neînsemnată. "Noi nu avem personalitate juridică. Ar trebui să vă interesaţi sus, la centru", s-a eschivat el. Adică spre şefii de la Bucureşti, cărora însă şi Primăria li s-a adresat încă de anul trecut, fără a primi niciun răspuns nici până în ziua de azi.

Aşa că, până ce misterul va fi dezlegat, chiar dacă pământul aflat la dispoziţia Comisiei funciare ar fi suficient pentru toţi, orădenii care au dreptul să devină proprietari pe terenurile moştenite de familiile lor rămân în continuare fără acte. E drept, nu toţi, ci doar aceia care nu şi-au cedat drepturile de proprietari "băieţilor deştepţi"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sugestii
DOMNILOR........................STUDIEZ ZILNIC DIN SPANIA GAZETA DUMNEAVOASTRA AM RUGAMINTEA DE A PUBLICA TOATE Titlurile de probrietate emise in anul 2011 de O.C.P.I.BIHOR LA NIVEL D JUDET.SOLICIT ACEST LUCRU DAT FIIND FAPTUL CA TIMP DE 20 DE ANI AM FOST FURAT DE PRIMARIA CAPILNA PRIVIND PROPRIETATEA MEA CA MOSTENIRE .........TOTUL A FOST APROBAT DE COMISIA JUDETEANA DE FOND FUNCIAR BIHOR ...DAR IATA CA Titlul nu mai apare S-AU LASATII UN MESAJ PE teosielena@yahoo.com cu stima si respectptr,toti din REDATIA ZIARULUI...Teo..
Postat 03 Aprilie 2011, 22:26 de doru florea
ROmafia
MĂĂĂĂĂ!!!! inconştienţilor! şi aici mă adresez orădenilor cu drept de vot; Filip o furat gârlă şi totul e ok, s-a muşamalizat; bolo, chiar dacă nu sub acuze încă, e preten cu băieţii deştepţi; Oradea se fură sub nasul nostru şi nimeni nu face nimik! votaţi în continuare pnl, psd, pdl, udmr... şi tot acolo rămânem, că doar îs tăţi preteni şi-i doare (sau nu) în falus (acolo să îi doară tAre) de muribunzii fraieri; Concluzie: fără proteste masive în stradă nu rezolvăm nimik; pa
Postat 03 Martie 2011, 00:58 de io
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON