URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
02 Martie 2011, 10:19

Pământ pe alese

Pământ pe alese „COPIATORUL". Şeful OCPI Bihor, Marcel Dragoş (foto), susţine că subalternii săi eliberează toate titlurile de proprietate cerute de Comisia funciară Oradea. „Noi suntem ca un birou de copiat acte. Ce ni se cere, aia scriem", spune directorul. Asta în ciuda evidenţelor Primăriei, care dovedesc că OCPI a eliberat acte doar orădenilor care şi-au cedat drepturile de proprietate negustorilor imobiliari
Pământ pe alese BĂTAIE PE DEAL. Cele 181 hectare ale Staţiunii de cercetări pomicole din Dealul Podgoria (foto) au fost împărţite de Guvern în 2008 între Universitate - care a primit 25 de hectare - şi Primărie, care trebuie să le dea proprietarilor în drept, în baza legii fondului funciar. Pentru că parcelele de la baza dealului sunt mai apropiate de drum şi de reţelele de apă, canalizare şi electricitate, pe ele se bat negustorii de terenuri, care cumpără drepturile de proprietate de la moştenitorii exasperaţi că nu-şi pot primi actele de la OCPI
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două decenii după apariţia legii fondului funciar, zeci de familii încă nu şi-au reprimit terenurile moştenite în Oradea. Până acum câţiva ani, justificarea era că peste tot s-au ridicat construcţii şi, deci, oraşul nu mai avea amplasamente libere.

În 2008, pe ultima sută de metri a guvernării Tăriceanu, municipalităţii i-au fost transferate 400 de hectare aparţinând fostelor staţiuni de cercetări agricole şi pomicole, dar şi fostei unităţi de tancuri, scopul fiind dublu: Primăria să aibă, pe de o parte, teren pe care să înfiinţeze parcuri industriale, pe de altă parte să poată retroceda pământurile celor îndreptăţiţi.

Reîmproprietărirea nu s-a încheiat, însă, nici acum, deşi terenurile de la Guvern sunt suficiente. De ce? "Băieţii deştepţi" vor să devină proprietari pe cele mai bune amplasamente, blocând aplicarea legilor până îşi fac acte pe ele. Evident, cu ajutor din "sistem". De astă dată nu din Primărie, ca în trecut, ci din Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi din Justiţie...

De la falsuri...

Nenumărate au fost în ultimele două decenii cazurile în care cetăţenii de rând nu şi-au putut primi pământurile, în timp ce şmecherii cu conexiuni în instituţiile statului au căpătat şi ce n-au avut niciodată. De cele mai multe ori, cu metode grosolane: prin comisia de fond funciar şi complicii de la Cadastru, o mână de anonimi care nu aveau dreptul la terenuri deveneau posesorii unor titluri de proprietate, pentru ca apoi - după obţinerea actelor - să vândă imediat pământurile, pe preţuri nesemnificative, celor care i-au ajutat să le primească.

Cel mai cunoscut caz l-a avut ca protagonist pe fostul topograf Marin Sterian, care a falsificat la Comisia funciară din Primărie titluri de proprietate pentru 30 de hectare din Dealul Viilor şi din marginea şoselei de centură, pe care titularii le-au cedat ulterior, pe bani de nimic, unor şefi din instituţii-cheie ale oraşului.

... la şantaj legal

După descoperirea afacerii, modul de operare al celor care voiau terenuri bune pe bani mărunţi s-a rafinat. Cum falsificarea titlurilor de proprietate nu mai era posibilă fără riscuri penale, "băieţii deştepţi" au adoptat altă stratagemă. Culmea, i-a ajutat chiar faptul că oraşul a primit în 2008 cele 400 de hectare de la Guvern.

Noua metodă e mai complexă, dar perfect legală. Tot secretul e ca orădenii îndreptăţiţi să nu-şi primească terenurile într-un timp rezonabil, adică să nu li se elibereze de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară actele de proprietate. Mesagerii misiţilor imobiliari contactează asemenea persoane şi le conving că şansele de a-şi primi pământurile sunt nule ori reduse. Apoi, le fac o ofertă: să le cedeze lor drepturile de proprietate. Bineînţeles, naivii nu primesc pe terenurile astfel pre-tranzacţionate preţurile reale, ci sume mult mai mici.

Apoi, cu împuternicirile la mână, negustorii transformă drepturile de proprietate în drepturi litigioase, deschizând zeci de procese împotriva Primăriei pentru unul şi acelaşi teren, pe care şi-l aleg în funcţie de utilităţi, de exemplu după accesul la şosea. Când procesul ajunge pe rolul instanţei "potrivite", iniţiatorii retrag acţiunile de la celelalte complete de judecată, ştiind că judecătorul la care a rămas cazul îi va rezolva favorabil. Restul e o formalitate: împuternicitul prezintă o expertiză topografică că terenul vizat e liber, iar instanţa obligă Primăria să-i facă actele pentru acel teren.

Şah la oraş

Primarul Ilie Bolojan a constatat efectele noii metode la începutul lui 2009, când punea bazele Parcului Industrial din Şoseaua Borşului şi, pe un amplasament până atunci nerevendicat, dintr-o dată au apărut pretenţii din partea afaceriştilor cu terenuri. Noua metodă a fost folosită cu şi mai multă intensitate anul trecut, când Comisia funciară Oradea a vrut să soluţioneze ultimele revendicări, făcând punerea în posesie a celor îndreptăţiţi pe amplasamentul fostei Staţiuni de Cercetări Pomicole din Podgoria.

Procedura e simplă. Cererile sunt verificate şi, dacă se dovedesc în regulă, dosarele se înaintează Comisiei judeţene din Prefectură. Dacă aceasta le validează, actele se întorc la Comisia din Primărie, care pregăteşte punerea în posesie, făcând solicitantului o ofertă pe un teren disponibil. Dacă omul acceptă, Comisia trimite Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) solicitarea să scrie titlul de proprietate pe numele celui pus în posesie.

În Oradea, însă, cetăţenii puşi în posesie nu au mai primit acte de proprietate din iunie 2010. Motivul? Nicidecum nu descoperirea unor falsuri în dosarele Primăriei ori Prefecturii, ci un pretext. "OCPI a refuzat să scrie titlurile de proprietate propuse de municipiu şi validate de judeţ, motivând că Primăria nu a încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) un protocol de preluare a terenurilor fostei Staţiuni Pomicole", spune un funcţionar. Problema e că, în timp ce unii orădeni au rămas din acest "motiv" fără acte, alţii au fost "serviţi" în continuare fără probleme.

"Selectivi"

Primarul Ilie Bolojan e convins că dubla măsură a funcţionarilor de la OCPI nu e întâmplătoare, ci orientată în folosul afaceriştilor imobiliari. "În Oradea sunt câteva persoane specializate în cumpărarea drepturilor de proprietate, pe care le transformă în drepturi litigioase, solicitând terenuri şi primind acte pe ele în timp-record, pe când cetăţenii de rând nu le primesc. OCPI acţionează selectiv, ceea ce ridică mari semne de întrebare privind motivul pentru care procedează în acest fel", spune primarul.

Adevărul e că Bolojan are toate motivele să fie suspicios. BIHOREANUL a aflat că din iunie 2010 Comisia funciară Oradea a trimis la OCPI cereri pentru fix 100 de titluri de proprietate, toate pe fosta Staţiune Pomicolă, dar cadastriştii au scris doar 43. Iar pentru refuzul de completare a celorlalte 57 de titluri, deşi au trecut opt luni, nu au dat nicio explicaţie în scris. Decât, "pe gură", aceeaşi poveste: că aşteaptă ca Primăria să încheie un protocol cu ADS.

Secretul dublei măsuri

Cercetând numele "privilegiaţilor" pentru care OCPI a scris titlurile de proprietate, BIHOREANUL a descoperit că în toate cazurile e vorba de orădeni care şi-au tranzacţionat terenurile cu afacerişti imobiliari gen Adrian Mihuţ ori Florian Jurcuţ, ca de pildă Kun Ida (3.100 metri pătraţi), Vadasi Emeric (6.100 mp), Paul Traian, Dosu Roza, Pop Emil şi alţii. Toţi şi-au cedat drepturile de proprietate, iar misiţii imobiliari, care de cele mai multe ori au angajat serviciile avocatului Paul Călinescu şi ale topografului Nichita Muţiu, au deschis rapid procese contra Comisiei funciare, obţinând prin metoda "alegerii" judecătorului preferat sentinţe de punere în posesie pe amplasamentele anume alese de ei.

Aparent, afacerea nu lezează pe nimeni, căci misiţii cumpără drepturile de proprietate de la moştenitorii terenurilor. O miză însă totuşi există: "băieţii deştepţi" nu mai aşteaptă oferta de punere în posesie a Comisiei din Primărie, care se face după vechimea cererii, în baza principiului "primul venit, primul servit", ci "sar peste rând" şi îşi aleg cele mai bune terenuri, de cele mai puţin valoroase urmând să se bucure cei mai puţin descurcăreţi. Şi nu e totuna să primeşti 5.000 de metri pătraţi la şosea sau în vârful dealului pentru că, deşi suprafeţele sunt egale, valoarea lor diferă după amplasament...

Executant, dar pe sărite

Abordat de BIHOREANUL pentru a explica de ce unora refuză să le scrie titlurile de proprietate iar altora le eliberează fără ca lipsa unui protocol dintre Primărie şi ADS să mai fie o problemă, şeful OCPI Bihor, Marcel Dragoş, a negat că ar discrimina pe unii şi privilegia pe alţii. "Noi suntem ca un birou de copiat acte. La câţi ne-a spus Comisia să scriem titluri de proprietate, la atâţi am scris", susţine directorul. Adăugând, totuşi, că de la jumătatea anului trecut a sistat emiterea actelor tocmai din cauza lipsei invocatului protocol. "Nu am mai eliberat acte decât pentru cei cu sentinţe judecătoreşti, pentru că eram obligaţi să le punem în aplicare", afirmă Dragoş.

Directorul OCPI spune, însă, doar jumătate de adevăr, căci o parte din cele 43 de persoane cărora le-a emis acte nu aveau niciun fel de sentinţe. Iar pentru asta nu are nicio explicaţie, sugerând că doar Comisia funciară din Primărie ar putea dezlega misterul. "Numai ei pot spune de ce nu putem emite titluri pentru toţi cei puşi în posesie", susţine Dragoş, ceea ce însă e o minciună. Căci tocmai asta nu-şi explică membrii Comisiei: de ce OCPI i-a tratat diferit pe cetăţeni, în condiţiile în care municipalitatea a cerut scrierea titlurilor pentru toţi, fără deosebire, indiferent dacă au sau nu sentinţe judecătoreşti.

"Nici nu e normal ca numai cei care deschid procese să primească titluri de proprietate. Normal e să primească toţi cei ale căror cereri au fost validate de Comisia locală şi Comisia judeţeană, fiindcă aşa prevede Legea fondului funciar. Nu se spune în lege că pentru a primi acte de proprietate trebuie să ai sentinţe judecătoreşti", spune şi Alice Lupeş (foto), şefa Direcţiei Juridice din cadrul Prefecturii Bihor.

Întâlnire de gradul III

Emiterea "selectivă" a actelor de proprietate este atât de inexplicabilă încât, cu câteva săptămâni în urmă, problema a fost pusă pe tapet într-o întâlnire dintre primarul Ilie Bolojan, prefectul Gavrilă Ghilea şi jurista OCPI, Geta Popescu. Şi, aşa cum rar s-a mai întâmplat, primarul şi prefectul au fost pe aceeaşi lungime de undă, convenind ca OCPI să furnizeze cât mai repede lămuriri scrise în legătură cu acest lucru şi, totodată, ca ambele instituţii să facă demersuri la Agenţia Domeniilor Statului, pentru a înlătura aşa-zisul obstacol al lipsei protocolului cu ADS. Chiar dacă, de fapt, acesta nu e stiplat în Hotărârile de Guvern prin care oraşul a primit terenurile în 2008.

BIHOREANUL a încercat să afle şi poziţia reprezentanţilor Agenţiei Domeniilor Statului, însă degeaba. Janotă Laszlo, şeful Biroului ADS Bihor, a refuzat orice comentariu, motivând că funcţia pe care o ocupă este prea neînsemnată. "Noi nu avem personalitate juridică. Ar trebui să vă interesaţi sus, la centru", s-a eschivat el. Adică spre şefii de la Bucureşti, cărora însă şi Primăria li s-a adresat încă de anul trecut, fără a primi niciun răspuns nici până în ziua de azi.

Aşa că, până ce misterul va fi dezlegat, chiar dacă pământul aflat la dispoziţia Comisiei funciare ar fi suficient pentru toţi, orădenii care au dreptul să devină proprietari pe terenurile moştenite de familiile lor rămân în continuare fără acte. E drept, nu toţi, ci doar aceia care nu şi-au cedat drepturile de proprietari "băieţilor deştepţi"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sugestii
DOMNILOR........................STUDIEZ ZILNIC DIN SPANIA GAZETA DUMNEAVOASTRA AM RUGAMINTEA DE A PUBLICA TOATE Titlurile de probrietate emise in anul 2011 de O.C.P.I.BIHOR LA NIVEL D JUDET.SOLICIT ACEST LUCRU DAT FIIND FAPTUL CA TIMP DE 20 DE ANI AM FOST FURAT DE PRIMARIA CAPILNA PRIVIND PROPRIETATEA MEA CA MOSTENIRE .........TOTUL A FOST APROBAT DE COMISIA JUDETEANA DE FOND FUNCIAR BIHOR ...DAR IATA CA Titlul nu mai apare S-AU LASATII UN MESAJ PE teosielena@yahoo.com cu stima si respectptr,toti din REDATIA ZIARULUI...Teo..
Postat 03 Aprilie 2011, 22:26 de doru florea
ROmafia
MĂĂĂĂĂ!!!! inconştienţilor! şi aici mă adresez orădenilor cu drept de vot; Filip o furat gârlă şi totul e ok, s-a muşamalizat; bolo, chiar dacă nu sub acuze încă, e preten cu băieţii deştepţi; Oradea se fură sub nasul nostru şi nimeni nu face nimik! votaţi în continuare pnl, psd, pdl, udmr... şi tot acolo rămânem, că doar îs tăţi preteni şi-i doare (sau nu) în falus (acolo să îi doară tAre) de muribunzii fraieri; Concluzie: fără proteste masive în stradă nu rezolvăm nimik; pa
Postat 03 Martie 2011, 00:58 de io
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON