URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2009, 18:13

Legea cămătarilor

Legea cămătarilor LEGEA E CU EI. Deşi recidivişti, Alexandru Balogh, poreclit Kali (stânga), şi Claudiu Otvos (dreapta) sunt liberi să-şi continue afacerile penale. Procurorii au apreciat că sunt nişte mieluşei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când a mers pentru întâia oară la Poliţie să-şi reclame atacatorii, Alexandru Faur n-a apucat să depună plângerea. A zbughit-o din biroul poliţiştilor înainte să scrie vreun rând, de teamă că oamenii care îl urmăreau şi pe care voia să-i dea pe mâna autorităţilor se vor răzbuna.

A revenit, după două săptămâni, timp în care a fost călcat în picioare de recuperatorii trimişi pe capul lui de Alexandru Balogh, cumnatul fraţilor Neguş şi cunoscut cămătar, de la care făcuse greşeala să se împrumute. De data asta n-a mai fugit, ci a dezvăluit calvarul pe care îl trăia de câteva săptămâni. Bătăi, ameninţări, şantaje. Doar că a făcut-o degeaba. Deşi au fost reţinuţi în urma unui flagrant, agresorii săi au fost puşi în libertate prin mărinimia procurorilor. Unul dintre argumente ar fi că, de fapt, interlopii nu prezintă pericol social!

Cămătarul ţiganilor

Alexandru Balogh, zis Kali, e cunoscut în lumea interlopă. Surse din Parchetul Bihor spun că Balogh şi-a îndatorat deja mai bine de jumătate dintre ţiganii din Velenţa şi e nelipsit din micile cazinouri ilegale din cartier, unde îşi culege clienţii din rândul împătimiţilor de poker, ruletă şi jocuri mecanice care, pentru a face rost de nişte bani, nici nu se uită la ce semnează. "Aşa ajung să se îndatoreze pe viaţă ori să fie scoşi în drum, după ce le ia locuinţele în contul datoriilor. De reclamat nu l-a reclamat până acum nimeni. Le este teamă de el", explică un procuror.

Alexandru Faur a fost adus la Balogh de Claudiu Otvos, una din "săgeţile" pe care le trimite să-i recupereze datoriile. Omul avea nevoie de 1.200 de euro pentru o lună, convenind ca, pe lângă suma datorată, să-i mai achite cămătarului 350 de euro în plus. Kali i-a dat banii lui Faur, însă acesta n-a reuşit să-i returneze la timp. Până în toamnă, datoria s-a umflat la 6.000 de euro. Şi tot atunci au început şi presiunile.

"Muiat" cu pumnii

Primii care s-au dus peste datornic au fost Claudiu Otvos şi Răzvan Parfene, şi el tot "săgeată", adică recuperator şi bătăuş, reclamat anul trecut pentru lovire şi ameninţare după ce s-a încăierat cu Florin Zirbo, un apropiat de-al lui Gabriel Tămăşdan, prins într-unul din cazinourile controlate de Balogh "Kali".

Otvos şi Parfene l-au bătut pe Faur chiar la serviciu, de faţă cu colegii acestuia, cărora le-a fost frică să intervină. I-au luat şi buletinul, pe care intenţionau să-l folosească la întocmirea unei adeverinţe de venit false, cu care omul urma să fie trimis la bancă, pentru un credit, banii urmând să-i revină lui Balogh.

Faur a refuzat, iar după plecarea recuperatorilor, a dat fuga la Poliţie, pentru a-şi depune plângerea. S-a răzgândit, însă, de teamă, şi a cerut o nouă păsuire pentru plata datoriei. Doar că Balogh nu mai voia să audă de amânări şi, la o săptămână după prima vizită, cele două "săgeţi" s-au întors să-l mai înmoaie un pic. Cât să-l convingă ca, în contul datoriei, să predea actele garsonierei în care locuia mama sa.

Sătul de bătăi, Faur s-a dus de data aceasta la Poliţie, iar ofiţerii au decis să-i prindă pe cei doi recuperatori în flagrant, urmând să-i reţină, ca şi pe şeful lor, pentru şantaj.

Cu "şeful" în acţiune

Următoarea întâlnire a lui Faur cu recuperatorii urma să aibă loc pe 28 octombrie acasă la Otvos, unde omul trebuia să se prezinte cu actele garsonierei. Deşi nimeni nu se aştepta, la întrevedere şi-a făcut apariţia, pe lângă Otvos, însuşi Balogh. Care, când a aflat că Faur a venit cu mâinile goale, l-a luat de gât şi se pregătea să-l târască după documente, când au intervenit procurorul şi echipajele de Poliţie mobilizate în apropiere.

"În urma acţiunii, au fost puse sub învinuire, pentru şantaj, trei persoane, dintre care două au fost reţinute. După audieri, procurorii au decis să continue cercetările cu cei doi inculpaţi în stare de libertate, aceştia fiind obligaţi să nu părăsească localitatea pentru o perioadă de 30 de zile", a declarat imediat după eliberarea lui Balogh şi a lui Otvos purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, procurorul Dorel Moţiu.

Şantajişti cu vechime

Moţiu a refuzat să comenteze decizia procurorului de caz, Teodora Borsos, deşi soluţia este cel puţin ciudată şi ar fi de înţeles doar prin prisma faptului că magistratul se află doar de puţin timp la Oradea, fiind proaspăt transferată de la Parchetul Aleşd. Ca atare, nu avea cum să-i cunoască, încă, pe "justiţiabilii" aduşi în faţa sa. Căci, pe lângă gravitatea, caracterul premeditat al faptelor şi ferocitatea cu care au acţionat, şi peste pericolul că-şi vor teroriza victima care îi denunţase, cei trei şantajişti nici măcar nu sunt la prima lor faptă de acest gen.

Răzvan Parfene şi Claudiu Otvos figurează în evidenţele Poliţiei ca recuperatori extrem de violenţi, chiar şi pentru câteva sute de euro, iar Kali are vechime în cămătărie şi în şantaje. În urmă cu doi ani, a fost reţinut împreună cu cumnatul său, Markovics Sandor jr., în urma unei reclamaţii depuse de Kallo Albert, patronul night-cluburilor Cleopatra şi Big Mamma. Omul le plătise până atunci taxă de protecţie de 20% din încasările zilnice, deoarece, în caz de refuz, bătăuşii îi provocau, seară de seară, scandaluri în localuri, soldate cu pagube mari, plus amenzi din partea Poliţiei, pentru... tulburarea liniştii publice. Ulterior, Neguş şi Kali i-au cerut să le cedeze unul din localuri, moment în care Kallo a cerut ajutorul Poliţiei, iar şantajiştii au fost prinşi în flagrant, cu actul de cesiune în mână.

Tot anul trecut, într-o tentativă de a-şi demonstra supremaţia, împreună cu peste 15 persoane, Kali l-a urmărit pe Gabriel Tămăşdan până în Benzinăria Lukoil din Nufărul, unde a provocat un scandal monstru, în urma căruia s-a ales cu un dosar pentru vătămare corporală.

Fără probe

În ciuda numeroaselor incidente, Alexandru Balogh are şi în prezent cazierul curat şi, prin mărinimia magistraţilor care îl anchetează, poate să sfideze legile, deoarece "nu prezintă pericol social". "În dosarul de acum există indicii privind comiterea faptei, dar nu sunt suficiente probe care să susţină măsura arestului preventiv, motiv pentru care s-a dispus ca persoanele cercetate să nu părăsească localitatea. Dacă în timpul cercetărilor se vor administra probe care să demonstreze pericolul social, procurorul poate solicita arestarea celor trei", a încercat să-şi apere subalterna prim-procurorul Parchetului Oradea, Vasile Popa, care, invocând secretul anchetei penale, a refuzat să mai facă şi alte declaraţii despre caz.

Între timp, însă, n-ar fi de mirare ca victima să fie "convinsă" să-şi retragă ori să-şi modifice declaraţiile. S-a mai întâmplat. Căci nu numai banii cumpără şi răscumpără orice, ci şi frica de moarte...


ŞMECHERII
Taxaţi pentru furturi

Cămătăria nu este singura preocupare a lui Alexandru "Kali" Balogh. Surse din Parchet au declarat BIHOREANULUI că interlopul nu se sfieşte să-i taxeze, pentru "protecţie", şi pe hoţii de buzunare, pe cei care fură din maşini ori din locuinţe. Anul trecut, împreună cu alte patru "săgeţi", Kali a fost reţinut după ce a tăbărât peste doi hoţi de apartamente aflaţi în complexul comercial Lotus şi i-a luat la bătaie pentru că au refuzat să le plătească "taxa de şmecher", adică 20% din cei aproximativ 10.000 de euro obţinuţi de pe urma ultimei spargeri.

În urma scandalului, cei doi spărgători au fost băgaţi în spital, refuzând să mai depună vreo plângere împotriva atacatorilor. Balogh şi oamenii săi s-au ales doar cu o amendă administrativă pentru tulburarea liniştii publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Agentia de Stiri
Ministrul Justitiei, Cătălin Predoiu, va efectua miercuri, 19 ianuarie, o vizita la Curtea de Apel Timişoara. În cadrul vizitei, ministrul Justiţiei va avea o întalnire cu magistratii din cadrul Curţii de Apel şi a instanţelor subordonate. Felix ilie Seful Departamentului de Comunicare
Postat 18 Ianuarie 2011, 14:31 de Gold Press Media
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON