URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2010, 17:10

Lecţia maghiară

Lecţia maghiară LA "EXPORT". De la preluarea fermei din Biharkeresztes, unde cultivă grâu, porumb, floarea soarelui, orz şi soia, italienii au investit nu mai puţin de 15 milioane de euro. "Cam 60% din producţie se vinde în Italia, unde preţul e mai bun, iar diferenţa în Ungaria şi România, care sunt considerate pieţe sărace", spune administratorul Cogoi Giancarlo
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au aceeaşi climă, acelaşi tip de sol, acelaşi context economic, aceleaşi instituţii şi aproape aceleaşi legi. Şi totuşi, firmele din ţara vecină fac profit, iar companiile româneşti trăiesc de pe o zi pe alta.

BIHOREANUL vă prezintă motivele pentru care o afacere are succes în Ungaria, dar are şanse mici să facă profit dincoace de Borş...

Oglinda strâmbă

Testul este simplu şi lămuritor. Un investitor italian a cumpărat, în 2003, câte 4.000 de hectare de teren în Ungaria şi România. Dacă la Biharkeresztes conduce acum o afacere care face profit de un milion de euro pe an, în zona Ineu nu a reuşit nici măcar să se întăbuleze pe teren. Cel care administrează firma Kutas 95 Zrt este un fost profesor de italiană la Universitatea din Debreţin, Giancarlo Cogoi. "Când am venit aici, am avut de ales între Ungaria, România, Serbia şi Ucraina. Ucraina nu prezenta siguranţă, în Serbia trebuia să obţii prea multe autorizaţii, aşa că au rămas doar primele două. Calitatea pământului, clima, seminţele şi îngrăşămintele sunt aceleaşi, dar premisele sunt mult mai bune aici", povesteşte pentru BIHOREANUL Cogoi Giancarlo.

Astăzi firma deţine circa 3.800 de hectare în Biharkeresztes, a mai luat 400 de hectare în arendă de la alţi proprietari, şi preia şi recoltele obţinute de producători mici pe încă 6.000 de hectare. În total, firma cu doar 30 de angajaţi se bazează pe producţia de pe circa 10.000 de hectare, ce aduc profit de un milion de euro pe an. Suma diferă în funcţie de preţul cerealelor...

Pământuri "zburătoare"

Zâmbitor şi degajat, Giancarlo se declară un prieten al românilor, fie şi doar pentru că le-a învăţat foarte uşor limba. Bărbatul este un bun cunoscător al pieţei din România pentru că aici a investit în terenuri, de aici cumpără îngrăşăminte şi aici vinde 20% din producţie. Totuşi, nu a reuşit să lanseze o fermă dincoace de Borş.

"În Ungaria, când ai cumpărat 4.000 de hectare de teren, e tot la un loc, toată situaţia juridică e la zi şi totul se poate verifica pe GPS. În România, achiziţionarea e o problemă juridică încurcată. Lucrezi cu proprietăţi mici, de câteva hectare împrăştiate care pe unde, şi durează foarte mult până obţii CF-ul. Te trezeşti că ai un titlu de proprietate de la un pensionar care a murit, dar care are patru copii, din care doi decedaţi, plus şase nepoţi, din care trei plecaţi în Spania, şi de la toţi trebuie să obţii semnăturile. Şi atunci te întrebi de ce te încăpăţânezi să cumperi...", povesteşte bărbatul cu umor.

Parcă nu ar fi de ajuns handicapul dispersării terenurilor, care majorează consistent costurile de exploatare, dar intervine şi problema infrastructurii. "Firma a cumpărat cu peste un milion de euro un uscător de cereale automatizat, cu benzi de transport, şi a amenajat depozite special construite pentru controlul umidităţii. Am reuşit toate astea pentru că aici există reţea de gaz, dar în România n-aş fi reuşit", susţine Giancarlo. Italianul spune că pentru români inclusiv drumurile sunt duşmanul afacerilor: "Parcul auto se uzează mult mai repede şi asta se reflectă în costuri".

Codificat ostil

11 Dan Octavian.jpgPatronii lui Giancarlo au şi alte motive pentru care s-au oprit la Borş. Iar acestea sunt valabile pentru orice fel de firmă. "În Ungaria, dacă greşeşti o declaraţie fiscală, trimiţi o rectificare şi nu se întâmplă nimic, pe când în România eşti amendat imediat", spune mâhnit italianul. Semn că a păţit-o...

Dacă la asta mai adăugăm tradiţionala birocraţie miliţienească, tabloul este complet. "În Ungaria organele de control au rol preventiv, nu ca la noi unde au un caracter duşmănos. La ei scopul nu este să dea neapărat amendă, ci să ajute la realizarea unui mediu de afaceri sănătos care să genereze venituri la buget din impozite. Dacă găseşte nereguli îţi dă un plan de măsuri şi abia dacă nu l-ai îndeplinit te amendează", povesteşte consultantul în afaceri Octavian Dan (foto).

Avantaj, ungurii...

Reprezentanţii patronatelor bihorene recunosc că întreprinzătorii maghiari sunt avantajaţi pe piaţă.

11 ioan lucian.jpg"Nu e raiul pe pământ nici la ei, dar sistemul e mai stabil şi poţi să-ţi faci o strategie pe termen mediu şi lung, iar fiscalitatea este mai redusă cu circa 30%, ceea ce e un avantaj enorm când concurezi cu ei pe aceeaşi piaţă", spune Ioan Lucian (foto), preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor.

Ieşind mai repede din comunism, companiile maghiare au apucat să se capitalizeze, pe când românii au şi acum credite în bancă. "Multe firme româneşti nu şi-au amortizat încă utilajele. Acest cost pe care vecinii noştri nu îl au, împreună cu creditele luate, se reflectă în preţul final al produsului, care în mod clar e mai mare", zice omul de afaceri.

Dacă luăm în calcul şi faptul că pentru a exporta în Europa occidentală producătorii autohtoni sunt obligaţi să transporte mărfurile la o distanţă mai mare, e clar că vor avea costuri suplimentare şi vor fi nevoiţi să vândă mai scump. Asta până când, forţaţi de împrejurări, vor produce mai ieftin sau vor da faliment. O alternativă acceptabilă ar fi să fie preluaţi de companii mai mari care să păstreze măcar brandul produsului. "Fabricat în România"...


INDUSTRIAL
5.000

de tone de grâu adăposteşte fiecare din cele patru depozite ale fermei pentru a putea fi vândut când preţul devine atractiv


"Dacă se elimină problemele de infrastructură, o astfel de fermă ar putea fi construită fără nicio problemă în România. Nu există nimic în plus aici. Diferenţa o dau câteva lucruri pe care oamenii le pot face"

Giancarlo Cogoi


PARIUL CU AGRICULTURA
Faultaţi la subvenţie

Orădeanul Ioan Cuc, patronul unei exploataţii agricole de circa 7.000 de hectare în zonele Biharia şi Cefa, a văzut ferma de la Biharkeresztes şi spune că astfel de exploataţii ar putea exista şi în România dacă ar fi sprijinite de stat. Dacă în ţara vecină subvenţiile la hectar pot ajunge şi la 140 de euro, în România abia ating 100 de euro. "Ungurii au subvenţii mai mari decât noi şi beneficiază de tot felul de programe europene. În România te omoară birocraţia. Eu am depus o cerere de finanţare în noiembrie şi până acum nu am aflat nici măcar dacă a fost aprobată sau nu", spune Cuc.

Omul de afaceri susţine că întreprinzătorii maghiari au fost mai norocoşi: "Au avut cap, nu au fărâmiţat terenurile şi nu au distrus CAP-urile, aşa că le-a fost mai uşor să se relanseze". Pentru că agricultorii români s-au grăbit să-şi ia terenurile, iar apoi le-au lăsat în paragină, multe din ele s-au degradat. Specialiştii spun că după o perioadă de 20 de ani de paragină terenurile din România au nevoie de cel puţin 5 ani de exploatare ca să ajungă la aceeaşi productivitate ca amplasamentele similare din ţara vecină. Iar asta costă alţi bani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
dependenti de politic
Sunteti incredibili, nu reusiti sa va rupeti de politica nici pe un articol economic. Eu nu stiu sa fi dat Dan Octavian TEPE cuiva sau sa fi falimentat vre-o firma, dar daca ziceti voi asa o fi, insa daca nu aveti dreptate nu faceti altceva decat sa denigrati in mod gratuit un om care nu v-a facut nimic. Merita oare?????
Postat 15 Martie 2010, 20:55 de doct
Pt Dan Octavian
Foarte bine spunea cineva mai jos "Doi de-un leu". La ce va asteptati bun de la Dan Octavian? Intrebati-l cum e sa dai TEPE la firme , stie el foarte bine, iar acum vine si face pe nevinovatul la fel ca seful sau Bolojan, care si el acum cativa ani a impartit spatii In Alesd si inclusiv magazinul lui este pe domeniul public. Vin ei si ne dau lectii de CORECTITUDINE? SA LE FIE RUSINE!!!
Postat 15 Martie 2010, 20:35 de ????
Felicitari
Un articol de nota 10 + .. Presa este un factor primordial in educatia potiei unei tari. Cu astefel de articole se pot deschide ochii unor persoane.... ...speram doar ca nu degeaba! Numai bine!
Postat 14 Martie 2010, 22:46 de Crisstalboy
Patroni fără firme
Aceştia doi, PUIU LUCIAN şi OCTAVIAN DAN, gestionează patronatul bihorean. Dar în afară de a se plânge, nu i-am văzut niciodată venind cu eventuale soluţii. Doi de-un leu.
Postat 14 Martie 2010, 16:28 de TAMTAC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON