URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cu fiecare cretin care vandalizează mobilierul urban, ne dăm seama că încă suntem la stadiul de comună primitivă, intrată abuziv şi prin nebăgare de seamă în U.E.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
30 Martie 2010, 08:00

Laszlo Tokes, părăsit de nevastă

Laszlo Tokes, părăsit de nevastă FAŢĂ ÎN FAŢĂ. Într-o scrisoare adresată Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, Edith Tokes (dreapta) anunţa încă din vara trecută că s-a săturat să mai înghită mizeriile europarlamentarului şi, ca atare, îşi încheie socotelile cu el. În replică, fostul episcop şi-a acuzat colegii de rea-credinţă pentru că au făcut publică scrisoarea. "Nu au luat în considerare că doar o minte bolnavă, o soţie cu nervii zdruncinaţi e capabilă să-l prezinte într-o asemenea lumină pe tatăl copiilor săi", se plângea Laszlo Tokes (stânga)
Laszlo Tokes, părăsit de nevastă DUPĂ EA, PARTAJUL. Edith Tokes s-a despărţit de soţul ei vara trecută, când a şi părăsit cocheta vilă familială de pe strada Louis Pasteur (foto), pentru a se muta în fosta reşedinţă episcopală din strada Libertăţii. În urma divorţului, Laszlo Tokes ar putea rămâne doar cu jumătate din proprietăţi şi fără o treime din venituri, solicitate de Edith pentru întreţinerea celor doi copii care încă nu şi-au finalizat studiile
Laszlo Tokes, părăsit de nevastă CĂSĂTORIE DE FAŢADĂ. Pe lângă că a înşelat-o şi a înjosit-o în mai multe rânduri, Edith Tokes (stânga) spune că europarlamentarul Laszlo Tokes (dreapta) n-a privit cu ochi buni faptul că a încercat să-şi facă propria ei carieră, înscriindu-se la cursurile unei facultăţi. "Am vrut să încep ceva cu viaţa mea, dar în urma insistenţelor lui am fost nevoită s-o las baltă", se plânge femeia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 25 de ani de căsnicie, Laszlo Tokes e pe cale să redevină holtei. Săptămâna trecută, soţia sa, Edith, a solicitat Judecătoriei Oradea desfacerea căsătoriei cu fostul episcop reformat.

BIHOREANUL a aflat că motivul invocat pentru despărţire e comportamentul europarlamentarului, dar şi numeroasele aventuri amoroase pe care episcopul le-ar fi avut de-a lungul anilor. "Nici măcar nu se deranja să fie discret", se revoltă femeia, declarând că, dacă va fi nevoită să-şi dovedească afirmaţiile, va aduce în instanţă martori şi va depune ca probe sms-uri, bileţele şi scrisori de dragoste al căror autor este Laszlo Tokes.

După 20 de ani

Nemulţumirile lui Edith Tokes faţă de comportamentul soţului ei au răbufnit pentru prima dată în public în iunie anul trecut când, într-o scrisoare adresată Episcopiei Reformate de Piatra Craiului, a anunţat că refuză să participe alături de episcop la o conferinţă organizată în memoria Revoluţiei din Timişoara. Iar asta pentru că, zicea femeia, şi-a încheiat socotelile cu europarlamentarul care, în ciuda sacrificiilor pe care ea le-a făcut în acele vremuri tulburi pentru a-l ajuta, i-a întors spatele. La fel ca de altfel altor mulţi foşti camarazi ai săi, arogându-şi toate meritele pentru evenimentele din decembrie 1989.

tokes edith_1.jpg"Încă o dată nu aş mai face ce am făcut pentru el", spune Edith Tokes (foto) în scrisoarea sa, care rememorează momente din iarna lui 1989. În acea vreme, însărcinată fiind, femeia spune că a fost scoasă la înaintare de soţul-preot, atât în faţa Securităţii, cât şi a conducerii oficiale a Bisericii Reformate, care îl cerceta pentru delapidare. "Cu tot sprijinul pe care i l-am acordat, ulterior şi-a bătut joc de mine, 20 de ani la rând. Într-un an şi jumătate de mandat de europarlamentar, o singură dată nu m-a invitat la Bruxelles, spunându-mi că nu am ce căuta acolo. Mi-a întors spatele, a renunţat la familie şi s-a mutat la Bruxelles. Vă scriu aceste rânduri pentru că, după 20 de ani de tăcere, vreau să ştiţi adevărul", arăta, tristă, soţia episcopului.

Mâna "nebună" a Securităţii

Iniţial, Tokes a încercat să stingă zvonurile care circulau despre divorţul său, negând că veninoasa scrisoare ar fi fost redactată de către soţia sa. Într-o conferinţă de presă, europarlamentarul chiar a declarat că depeşa trimisă Eparhiei Reformate ar fi, de fapt, o diversiune murdară pusă la cale, cum altfel, de foştii securişti care îl urmăresc şi în prezent, pentru a-l compromite.

Ulterior, însă, într-o scrisoare adresată Consiliului Eparhial, pe 8 septembrie 2009, Tokes a dat-o la întors, acuzându-şi colegii de rea-credinţă şi nevasta de nebunie pentru că, zicea el, "nu au luat în considerare că numai o minte bolnavă, o soţie cu nervii zdruncinaţi e capabilă să-l prezinte într-o asemenea lumină pe tatăl copiilor săi". Mai mult, Tokes a mers până într-acolo încât i-a ameninţat pe ceilalţi membri ai Consiliului Episcopal că le-o va lăsa în întreţinere pe "soţia mea răvăşită de boală", pe motiv că aceştia s-ar fi făcut părtaşi la "ticăloşirea ei".

"L-am iubit"

După scandalul scrisorii izbucnit vara trecută, Edith Tokes a părăsit vila familială din strada Louis Pasteur şi s-a mutat în fosta reşedinţă episcopală de pe Libertăţii. Deşi toată lumea a crezut că problemele dintre ea şi fostul episcop se vor rezolva cu timpul, săptămâna trecută femeia a intentat un proces de divorţ, cerând judecătorilor desfacerea căsătoriei din vina exclusivă a soţului.

"Probleme s-au ivit deja la începutul căsătoriei, dar pentru că îmi iubeam soţul am decis să rămân lângă el şi să-l ajut cu tot ce puteam, cu toate că el m-a supus unui risc enorm la vremea respectivă. Pe mine mă trimitea la poştă să depun scrisorile pe care le trimitea în Ungaria, deşi eram însărcinată cu al doilea copil şi exista riscul să fiu urmărită şi chiar ridicată de Securitate", arată Edith Tokes în cererea de divorţ.

A trimis-o singură la spital, să nască

După 1990, susţine Edith, Laszlo Tokes s-a schimbat şi mai mult într-o cu totul altă persoană decât bărbatul de care se îndrăgostise în tinereţe. "A devenit din soţul iubitor un om care a uitat complet că mai exist, care abia mă mai suporta şi care m-a traumatizat şi terorizat psihic în toţi aceşti ani de căsătorie".

Ca exemplu elocvent, ea povesteşte despre naşterea fiicei sale când, în momentul în care i s-a declanşat travaliul, europarlamentarul a refuzat să-şi strice somnul şi a trimis-o singură la spital. "Pe 20 iunie 1990, la ora 6, când s-a declanşat travaliul, am fost nevoită să mă duc singură la spitalul din Cluj, unde stăteam atunci, ca să nasc. Soţul meu dormea şi n-a vrut să se trezească. A trebuit să mă descurc singură. Nici nu m-a vizitat la spital, s-a dus la Budapesta, fiind mai preocupat de mineriade decât de fiica sa. Am plecat singură acasă cu copilul, iar el a revenit după două săptămâni", povesteşte soţia fostului episcop. Iar acesta a fost doar începutul unui lung şir de bătăi de joc...

Încuiat în odaie

Edith susţine că după ce s-au mutat la Oradea, iar Tokes a început să avanseze în viaţa publică, soţul a început să se distanţeze şi mai mult de ea şi de copii, până într-atât încât a ajuns să doarmă într-o cameră separată. Pe care, ori de câte ori pleca de acasă, o închidea cu cheia.

Culmea absurdului e însă altceva. Şi anume că "a ajuns să comunice cu mine şi cu copiii prin intermediul scrisorilor pe care mi le trimitea în mod oficial (circa 200 de scrisori) şi, la sfârşit, prin intermediul unui jurnal în care ne scria intenţiile lui, observaţiile lui, întrebările la care aştepta răspuns tot în scris, prin intermediul aceluiaşi jurnal. Eram obligaţi, de pildă, să menţionăm fiecare cheltuială pe care am avut-o şi să ataşez bonul, indiferent dacă era vorba despre lapte, despre fructe sau despre factura de curent".

Preot cu amoruri

Poate că femeia ar fi trecut şi peste aceste ciudăţenii dacă bărbatul nu ar fi înjosit-o, refuzând să se mai afişeze cu ea în public. "Când eram invitaţi oficial undeva, imediat după eveniment, pe mine şi pe copii ne trimitea acasă. La dineuri ori la petreceri mergea singur, refuza să apară cu mine în cercurile de prieteni. Revelionul din 2008, de exemplu, urma să-l petreacă la Budapesta. Eram şi eu acolo, pentru că fusesem operată. Dar când i-am spus că aş vrea să-l însoţesc, m-a refuzat. Mi-a spus că nu se poate. M-a lăsat în stradă. Am fost nevoită să sun un prieten de familie, ca să vină să mă ia cu maşina".

Cel mai mult au deranjat-o, însă, "nenumăratele aventuri" ale episcopului, mai ales că acesta nu se deranja să le ascundă. "Ştiau şi colegii de aventurile lui", spune femeia, precizând că, dacă va fi nevoită să-şi dovedească spusele, va aduce martori şi va depune la dosar sms-urile, bileţelele şi scrisorile de dragoste primite de preot de la femeile cu care a înşelat-o. Ba chiar şi unele notiţe ale lui Tokes despre întâlnirile consumate cu respectivele...

Să plătească!

Picătura care a umplut paharul preotesei a fost un incident petrecut anul trecut, chiar în timpul sărbătorilor de Paşte. "Pentru prima dată de când ne-am mutat la Oradea, m-a invitat la restaurant. Dar nu pentru a petrece cu mine, ci pentru a-mi spune că, dacă nu ar fi fost o persoană publică, ar fi divorţat de mine înainte încă de a se naşte copiii", dezvăluie femeia.

Drept urmare, după 25 de ani de căsnicie, Edith şi-a luat inima în dinţi şi i-a dat bărbatului "satisfacţie", înaintând Judecătoriei cererea de divorţ. "Consider că această căsătorie nu mai poate continua", spune ea, menţionând că umilinţele înşirate în petiţia sa sunt doar "o firmitură" din tot ce a trebuit să suporte de-a lungul căsniciei. Un mariaj în care a mimat o viaţă de familie exemplară doar pentru a nu afecta cariera soţului.

Deşi nu e chiar la prima tinereţe, femeia e hotărâtă să-şi ia viaţa de la capăt, renunţând chiar şi la numele atât de cunoscut în întreaga lume, Tokes, solicitând revenirea la numele de fată: Joo. Nu cere nimic pentru ea, doar o pensie de întreţinere pentru cei doi copii care încă nu şi-au finalizat studiile.

Stâlp al familiei

Tokes Laszlo.jpgDeşi interpelat cu insistenţă de BIHOREANUL, Laszlo Tokes (foto) a refuzat să discute pe marginea divorţului său. "Domnul episcop vrea să-şi apere familia. Ţine mult la intimitatea şi sacralitatea vieţii de familie, şi de aceea nu vrea să dea nicio declaraţie. Nu comentează nimic", a transmis preotul reformat prin intermediul consilierului său, Szilagyi Zsolt.

Evident, pentru fostul episcop, "sacralitatea familiei" se rezumă la discursurile moralizatoare din amvon şi de la pupitrul Parlamentului European. Căci în practică, se pare că nu le aplică, demonstrând încă o dată adevărul vechiului proverb: "Fă ce zice popa, nu ce face el"...


BLESTEM ÎN FAMILIE
Probleme cu cumnatul

Problemele cu membrii propriei familii îl urmăresc peste ani pe actualul europarlamentar Laszlo Tokes. Recent, acesta a declarat că, potrivit propriilor descoperiri, în anii 80 a fost turnat la Securitate chiar de soţul surorii sale. Copiile a peste 60 de rapoarte semnate de Bartha Tibor Zoltan pentru fosta poliţie politică au ajuns în posesia lui Tokes, care le-a şi făcut publice. Este vorba despre delaţiuni privind fiecare mişcare a pastorului care, pe atunci, avea domiciliu forţat la Dej. Nici până astăzi Tokes nu ştie dacă Bartha, de profesie medic ortoped, a intrat în familie din dragoste pentru Eszter, sau a fost împins de Securitate la căsătoria cu aceasta pentru a-l spiona pe el.

Cert este că Bartha, care a întocmit un raport până şi despre propria sa nuntă (listă de invitaţi, manifestări şi declaraţii ale nuntaşilor etc.), a părăsit România imediat după Revoluţie, în 1990. "A căutat tot felul de pretexte pentru a divorţa de sora mea. Ştia că, mai devreme sau mai târziu, fapta sa va fi demascată", a declarat recent europarlamentarul.

Fostul cumnat este acum medic principal la Spitalul de Urgenţe din Budapesta, dar şi un respectat membru al comunităţii romano-catolice din capitala maghiară, fiind organist la o biserică a acestei confesiuni.


REVOLUŢIONAR
Disident de carieră

În vârstă de 58 de ani, Laszlo Tokes şi-a câştigat celebritatea în decembrie 1989, când a devenit scânteia revoluţiei din Timişoara. A fost pastor la Braşov şi Dej, pentru ca în 1984 să fie mutat disciplinar la Sânpetru de Câmpie, judeţul Mureş. Refuzând postul, a fost exclus din rândul preoţilor până în 1986, când în sprijinul său a intervenit Senatul SUA, pe motiv că ar fi fost prigonit de autorităţile comuniste. A primit permisiunea să activeze ca pastor adjunct în Timişoara, unde a început să critice regimul. Fiindcă i-a cerut episcopului Laszlo Papp să-l ungă paroh iar acesta a refuzat, Tokes a intrat din nou în conflict cu conducerea Bisericii Reformate.

Faima de disident şi-a consolidat-o în 1988, trimiţând la Budapesta un protest împotriva desfiinţării trupei de teatru de amatori Thalia, care recita poezii catalogate ca fiind şovine. O altă acţiune a sa a fost cererea ca statul să construiască biserici şi case parohiale noi pentru clerul reformat din satele supuse sistematizării. În iulie 1989, a dat un interviu Televiziunii Maghiare, fapt care a stârnit furia autorităţilor, iar episcopul Papp a decis mutarea lui în judeţul Sălaj. Refuzul de a evacua locuinţa din Timişoara a adunat în jurul său mai mulţi adepţi conaţionali, iar apoi şi români şi germani. Începută ca o solidarizare, mişcarea s-a extins până la protestul anticomunist care a culminat cu ceea ce avea să fie cunoscută ca Revoluţia Română.

În 1990 a fost ales episcop de Piatra Craiului, iar în 2007 parlamentar european independent. Reales pentru Bruxelles în 2009, a renunţat la funcţia de episcop.


LUPUL MORALIST
Una predică, alta fumează

În cel mai recent interviu acordat presei din România, consemnat de BIHOREANUL în decembrie 2009, la împlinirea a 20 de ani de la Revoluţie, Laszlo Tokes afirma că adevărul este cea mai de preţ valoare din viaţa unui om. Inclusiv din viaţa sa de zi cu zi. "Trebuie să conştientizăm că fără adevăr şi fără morală nu putem trăi bine. Deci adevărul nu e o abstracţie care înfrumuseţează viaţa, ci o necesitate de zi cu zi, care are utilitatea sa practică. Dacă vrem să ne fie bine, trebuie să ne bazăm pe adevăr", îndemna Tokes.

În ciuda austerităţii pe care o afişează în public, Tokes a fost însă ani la rândul suspectat că ar fi călcat strâmb, una din escapadele sale fiind prezentate, pe vremuri, de ziaristul Florin Budea, în cotidianul Jurnal bihorean. Potrivit articolului, preluat la vremea respectivă şi de alte ziare, episcopul ar fi fost prins în flagrant de soţia sa în timp ce se întreţinea cu o altă femeie în biroul episcopal. Ulterior, Tokes l-a acţionat în judecată pe autor, care, în lipsa unei confirmări venite din partea soţiei înşelate ori a altor persoane din anturajul celor doi, a fost condamnat pentru calomnie. Deşi divorţul intentat acum de Edith Tokes îi dă dreptate din plin...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bulangii
Scriu in saptamana pastelui din 2011, can pot confirma ca preotul Wagner Eric care sta in locuintele reformate de langa palatul vulturul negru , preot adus din salaj, miercuri seara a dus o fetita la etaj care tipa de orgasme iesind toata curtea affara. Enoriasi! Contribuiti cu bani ! sa aiba wagner eric sa dea la kotofane.sa aiba benzina ect.
Postat 25 Aprilie 2011, 15:24 de Torok stefan
incredibil
Doamne,mare ti-e gradina.Astia sunt preotii pe care trebuie sa-i ascultam si sa-i respectam?Sunt tot mai nerusinati pe zi ce trece.Mai bine nu mai citesc alte articole despre preoti ca nu m-a mai intorc la biserica in graba.
Postat 08 Aprilie 2010, 22:56 de anonim
rusine
ioi ce mai episcop avem cine ne reprezinta peste hotare rusine demisia
Postat 31 Martie 2010, 23:18 de andrei
sa nu preacurvesti...
lup moralist , tokes asta ! sa fiu sincer ? dumnezeu are grija de tot !
Postat 30 Martie 2010, 23:00 de calvin & luther
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
 • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
 • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)
 • Se lucrează la extinderea drumului expres spre Episcopia Bihor. Se va construi şi un viaduct înalt de 10 metri (FOTO/VIDEO)
 • Cum arată Podul Centenarului. Va fi inaugurat înainte de termen, pe 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)
 • Copţi, dar buni! Oradea a dat trei campioni la Openul Austriei de Judo Masters! (FOTO)
 • Nu vă jucaţi cu focul! Opt incendii de vegetaţie uscată, într-o singură zi (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON