URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2010, 12:45

Justiţie fără sfârşit: S-a judecat timp de 20 de ani, iar acum trebuie să o ia de la început

Justiţie fără sfârşit: S-a judecat timp de 20 de ani, iar acum trebuie să o ia de la început IERI ŞI AZI. Au trecut 4 ani de când BIHOREANUL a prezentat pentru prima oară cazul Anei Polyak. De atunci, supărările şi-au pus vizibil amprenta pe chipul femeii. "Cine a câştigat din tot scandalul ăsta? N-a câştigat nimeni. Am pierdut, şi alţii, şi eu, o viaţă de om. Din 1992, m-am plimbat de la un proces la altul. Sunt atât de sătulă şi stresată, încât nu mai dorm noaptea. Mi-s îmbibaţi creierii cu procese"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 1992 încoace, a avut 31 de plângeri la Parchetul din Marghita, alte 13 la Parchetul judeţean, 23 la Parchetul Curţii de Apel, iar pe rolul instanţelor din Bihor a strâns vreo 40 de procese.

Ana Polyak a dat în judecată funcţionari publici, procurori, judecători, adică pe toţi cei care au refuzat să-i recunoască dreptul de proprietate.

Acum, după aproape 20 de ani, din salba de dosare i-a mai rămas unul singur, la Judecătoria Marghita. Prin el, femeia o ia de la capăt cu procesul, cerând acelaşi lucru ca la început: să-şi recapete pământul luat printr-un fals de vecinul său. Şi speră că de astă dată va câştiga fără să-şi mai piardă decenii din viaţă...

Ajutorul blestemat

Calvarul Anei Polyak, prezentat în urmă cu mai bine de 4 ani de BIHOREANUL, a început în 1987 când, împreună cu soţul ei, a primit un ajutor de la Consiliul Popular Viişoara: un teren de 250 de metri pătraţi pe care să-şi construiască o locuinţă, şi alţi 1.500 mp pentru grădină. Terenul fusese rupt dintr-unul mai mare, de 6.400 mp, intrat în proprietatea statului după ce fostul posesor, Victor Mococian, a emigrat. În 1991, după intrarea în vigoare a Legii fondului funciar, familia Polyak a cerut să fie împroprietărită pe terenul primit. La fel a făcut şi Gheorghe Dan, vecinul lor, care cumpărase în 1983 casa lui Mococian şi acum avea pretenţia să primească pleaşcă întreaga moşie a emigrantului, deci şi terenul pe care se afla gospodăria Polyak.

Pentru a primi terenul, bărbatul a apelat la ajutorul surorii sale, Dorina Gal, funcţionară la Primăria comunei, care a falsificat evidenţa funciară din Registrul Agricol, furând în acte din terenul pe care îl avea familia Polyak în folosinţă şi adăugând la cel al fratelui său. "Am descoperit falsurile şi le-am reclamat la Parchetul Marghita. Am cerut să fie pedepsiţi vinovaţii şi să se refacă Registrul", povesteşte Ana Polyak.

Mătuşa Tofan

Procurorii au trimis-o în judecată nu doar pe Dorina Gal, ci şi pe complicii ei, secretara Consiliului Local, Iuliana Gyorfi, şi pe primarul Andrei Peter. Nici că le-a păsat. În 1996, Gyorfi a comis-o din nou. A înaintat Prefecturii un referat cu evidenţa funciară falsificată, iar prefectul a emis ordinul de împroprietărire: în afară de cei 250 mp pe care se afla casa, întregul teren aflat în litigiu, incluzând grădina şi anexele familiei Polyak, i-a revenit lui Gheorghe Dan. Imediat după primirea titlului de proprietate, acesta a trecut atât casa cât şi terenul pe numele mătuşii sale, Margareta Tofan, inspector la Finanţele din Marghita.

În 1997, după condamnarea la amenzi penale a celor două funcţionare şi a primarului, familia Polyak a cerut restabilirea situaţiei reale. Adică anularea actelor falsificate de cei trei. Surpriză, însă, căci la Primărie i s-a spus că trebuie să ceară în instanţă anularea ordinului prefectului. Aşa că s-a întors iar în Justiţie. Dar de data asta fără succes. Pe considerentul că în momentul emiterii ordinului buclucaş acesta conţinea date reale iar falsul nu a fost demonstrat, magistraţii au refuzat să-l anuleze. Disperată, Ana i-a reclamat, pe toţi grămadă, la Parchet: funcţionari, procurori, judecători...

În procese

Urmarea? Din acel moment, familia Polyak a fost batjocorită la greu de magistraţii care ar fi trebuit să-i facă dreptate. "Procurorii refuzau să mă mai primească, iar judecătorii îmi pasau procesele de la unul la altul, ori le programau pentru ziua de joi, când nu era stabilit niciun complet de judecată, astfel că veneau magistraţi de la Oradea. Iar aceştia, neştiind despre ce era vorba, amânau de la un termen la altul", povesteşte femeia.

De pildă, procurorul Alexandru Mintaş, de la Parchetul Marghita, şi-a anunţat în scris superiorii că "având în vedere că în mai multe dosare am fost citat în calitate de făptuitor de către reclamantă, mă abţin în toate plângerile sau reclamaţiile viitoare, întrucât sunt în duşmănie cu aceasta". Şefa lui, Marinela Ciuperger, a avertizat-o pe femeie că-i va pune cătuşele deoarece, solicitată să dea declaraţii, aceasta a cerut un avocat din oficiu care să o asiste şi să o ajute la nevoie.

"Cel mai urât s-a comportat însă un procuror de la Parchetul Curţii de Apel Oradea, care m-a înjurat şi m-a scuturat fiindcă n-am vrut să declar cum zicea el. Abia după o săptămână am reuşit să intru în audienţă la procurorul general ca să-l reclam. Mă ţineau pe la uşi, ca să nu ajung să fac reclamaţia. Nici acum nu ştiu dacă a luat vreo măsură împotriva respectivului procuror", povesteşte Ana Polyak.

Finul la "executare"

Nici cu judecătorii n-a avut mai mult noroc. Cel mai mult a avut de furcă cu Ioan Gal, de la Judecătoria Marghita. Acesta a amendat-o cu 1.000 de lei pentru că a îndrăznit să comenteze în timpul procesului că lipsesc probe din dosar, iar mai apoi, când într-o cerere de recuzare Ana Polyak a scris din greşeală că-i "incapabil", în loc de "incompatibil", i-a intentat proces pentru calomnie. Pe care, culmea, l-a şi câştigat. Deşi femeia a încercat să explice că a încurcat cele două cuvinte pentru că nu stăpâneşte bine limba română, colegii de la Arad ai judecătorului au condamnat-o la o amendă penală de 1.000 lei şi despăgubiri de alte 5.000 de lei.

Judecătorul Gal a mers până acolo încât, imediat după terminarea procesului, şi-a trimis finul, executor, să-i pună sechestru femeii pe utilaje, în contul despăgubirilor. "Le-ar fi scos la vânzare dacă nu m-aş fi plâns la Consiliul Superior al Magistraturii. Aşa, a renunţat. S-a ruşinat, probabil", spune femeia. Oricum, însă, Ana plăteşte lunar câte 200 de lei din pensie în contul amenzilor şi cheltuielilor judiciare suportate pentru "îndrăzneala" de a-şi apăra proprietatea şi drepturile.

Happy end?

Alţi oameni ar fi renunţat demult. "În 20 de ani, în loc să mă ocup de familie, de copii, a trebuit să mă duc pe la procese şi audieri. Am vrut să renunţăm, să vindem tot. Dar n-a vrut nimeni să le cumpere, din cauza procesului. Vrând-nevrând, a trebuit să mergem mai departe...", zice Polyak.

Totuşi, după ani de scandaluri şi procese, după 8 avocaţi şi 3 experţi topografi schimbaţi, Ana Polyak a început să spere la un final fericit. Dosarul ei, în care cere anularea vechiului titlu şi restabilirea situaţiei anterioare a terenului luat prin fals de vecinul ei, a fost repus în sfârşit pe rol. Aceiaşi magistraţi care i-au respins cererile şi au batjocorit-o sunt puşi acum să-i facă dreptate. Dacă vor putea sau vor voi...


LA CEDO
De la capăt

Pe lângă procesul pe care îl are la Judecătoria Marghita, Ana Polyak a făcut o plângere şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde a cerut condamnarea Statului Român pentru nepunerea în executare a unei sentinţe judecătoreşti.

"Este vorba de sentinţa penală prin care erau condamnaţi Dorina Gal şi secretara Consiliului Local Viişoara, Iuliana Gyorfi, respectiv primarul Andrei Peter, rămasă neaplicată. În baza sentinţei, Polyak a cerut reprezentanţilor Primăriei Viişoara să şteargă înscrierile false din registrul agricol, lucru care nu s-a întâmplat. Ulterior, din această cauză o instanţă i-a respins clientei mele cererea de anulare a ordinului de împroprietărire dat de prefect în beneficiul vecinului ei, ordin ce avea la bază chiar înscrisurile false", spune Carmen Pop, avocata femeii. Dosarul Anei Polyak se analizează deja în camera trei a CEDO şi are şanse mari de câştig.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Incredibil
Concluzia este clara: tara asta se duce de ripa, praful se va alege de ea ... CEDO ar trebui sa dea o singura decizie, si anume, SCOATEREA ROMANIEI DIN RINDUL TARILOR UNIUNII EUROPENE, URMARE NEFUNCTIONARII JUSTITIEI CARE AR TREBUIE SA DECIDA LEGAL PENTRU DREPTATEA CETATENILOR SI NU O FACE.
Postat 06 Martie 2010, 20:09 de TAMTAC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON