URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2009, 01:07

Încălzire cu friguri

Încălzire cu friguri ATENŢIE, ARDE! CET e pregătit să reia furnizarea agentului termic imediat ce temperatura medie scade sub 10 grade vreme de trei nopţi consecutiv. Anul trecut, acest lucru s-a întâmplat pe 18 octombrie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coşurile CET fumegă. După o perioadă de acalmie, în care facturile au rămas la un nivel suportabil, sumele trecute cu roşu la aviziere se pregătesc să-l ardă iar la buzunar pe orădeanul de la bloc.

Motivul? Odată cu venirea frigului, vor sări brusc cu cel puţin 145 de lei pentru un apartament cu două camere. Desigur, în sus!

Rezerva strategică

04 Dragos.jpgConductele sparte au fost peticite în urma probei hidraulice din septembrie, punctele termice oprite din cauza defecţiunilor pe reţea funcţionează din nou, iar pe 1 octombrie Electrocentrale a trecut la umplerea cu apă a instalaţiilor de încălzire centrală. Directorul Dragoş Gligor (foto) spune că iarna poate să vină, pentru că pregătirile au fost făcute. "Am făcut toate demersurile pentru a asigura confortul termic în apartamentele orădenilor. Să sperăm că la iarnă nu vom avea avarii pe reţea", anunţă directorul.

Dacă mâine ar veni, brusc, gerul, regia are combustibil cu care să încălzească oraşul cam o lună. CET a contractat câte 600.000 tone de cărbune de la Compania Naţională a Lignitului Oltenia şi Maestro Voievozi, iar în depozit a stocat deja 185.000 de tone. La fel, 3.200 tone de păcură furnizate de Petrom aşteaptă să fie puse în cazane. Necesarul lunar este de 2.500 tone, aşa că aprovizionarea se va face progresiv, pe măsura epuizării stocurilor.

Pe datorie

Problema e că, şi anul acesta, CET va încălzi oraşul tot pe datorie. Electrocentrale are restanţe de 24 milioane de lei către cei doi furnizori de cărbune, la care se vor adăuga şi noile facturi. "Furnizorii ne-au înţeles. Practic, noi, chiar dacă pornim încălzirea săptămâna viitoare, vom avea primele încasări abia în ianuarie, aşa că doar atunci vom începe să ne plătim facturile", spune directorul.

Situaţia e cu atât mai gravă cu cât regia îşi încasează banii cu greutate chiar şi pe vreme de vară, când facturile sunt modeste. O evidenţă încheiată la 15 septembrie arată că orădenii sunt datori vânduţi CET-ului.

Deşi vara abia a trecut, 309 agenţi economici au restanţe de 2,2 milioane de lei doar la energia termică, 84 de asociaţii de proprietari datorează 1,3 milioane de lei, iar 137 de consumatori de la case trebuie să achite 332.496 lei. "Numărul mare de restanţieri ne obligă să luăm măsuri înainte ca situaţia să scape de sub control. Ca atare, vom restricţiona furnizarea căldurii", explică Gligor. Altfel spus, datornicii vor primi căldură doar cât să nu îngheţe în apartamente.

"Încălzire" cu dârdâieli

Lista neagră a primelor 9 asociaţii de proprietari care vor fi debranşate de la reţeaua termică este deschisă de asociaţia 114 Rogerius, de pe Aleea Rogerius, care la sfârşitul săptămânii trecute datora nu mai puţin de 175.168 de lei. Pe locul doi se află Asociaţia de Proprietari 166 din strada Lisabonei, cu 37.152 lei, pe trei - Asociaţia Sovata 13/B, cu restanţe de 20.079 lei. Iar lista ar putea continua. Datoriile totale ale celor 9 asociaţii se ridică la 308.792 lei, sumă la care se adaugă penalităţi de 0,1% pe zi.

Cum numărul restanţierilor este mult mai mare, directorul CET spune că va încerca să-i forţeze să plătească, pentru a nu fi debranşaţi. "Conform regulamentului, nu vom închide încălzirea de tot, dar vom menţine temperatura din apartamente la cel mult 12 grade Celsius", spune Gligor. Lista finală a asociaţiilor care se vor încălzi "la rece" urmează să fie stabilită în urma unor consultări cu conducerea municipalităţii.

Primarul Ilie Bolojan spune că discuţiile sunt însă inutile. "Conducerea societăţii are mână liberă să ia toate măsurile care se impun pentru recuperarea restanţelor, deoarece în caz contrar am periclita întregul sistem şi ar rămâne fără încălzire tot oraşul", argumentează Bolojan.

Facturi mai mari

Dacă CET n-a reuşit să-şi recupereze banii vara, când facturile sunt mici, e greu de crezut că va izbuti la iarnă, mai ales că din acest an preţul gigacaloriei a fost majorat de la 123,75 la 145 de lei. Conform statisticilor, o garsonieră consumă cam 0,7 gigacalorii pe lună, un apartament de 2 camere are nevoie de o gigacalorie, iar pentru apartamentele de 3 şi 4 camere consumul urcă la 1,5 respectiv 2 gigacalorii. În bani, asta înseamnă că la iarnă orădenii vor plăti între 100 şi 290 de lei în plus numai pe încălzire. Dacă, la fel ca anul trecut, mai dă şi gerul, consumul creşte cu 0,5 gigacalorii, şi se mai adaugă încă 72,5 lei!

04 Butiri.jpgReprezentanţii asociaţiilor spun că o soluţie ar fi scăderea consumului. "Orădenii care vor să ţină facturile sub control trebuie să investească în repararea reţelelor din bloc. Dacă acestea sunt înfundate, apartamentul consumă mai multe gigacalorii, deoarece Punctul Termic pompează în reţea mai multă apă fierbinte pentru a menţine o temperatură decentă", explică Alexandru Butiri (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari Fagului. O soluţie suplimentară ar fi termoizolarea blocului, dar costurile sunt ridicate şi procedurile de obţinere a subvenţiei de la stat sunt foarte greoaie.

Aşa că singura certitudine este că se anunţă o iarnă grea. Cel puţin la buzunar...


STATUL ŢINE DE CALD
Subvenţia rămâne!

Conform prevederilor din Tratatul de aderare al României la UE, începând din ianuarie 2010 ajutoarele de la stat trebuie retrase. În acest caz, orădenii vor trebui să plătească nu 145 de lei, ci 264 lei, preţul real la care Electrocentrale produce gigacaloria. Directorul Dragoş Gligor crede însă că acest lucru nu se va întâmpla. "Am primit asigurări de la Guvern că nu va anula subvenţia pentru producerea energiei termice, cel puţin în următorii doi ani. Având în vedere criza, ar fi o nebunie".

Pe lângă subvenţie, orădenii cu venituri mici primesc şi un ajutor pentru încălzire. Compensarea se acordă în funcţie de veniturile medii lunare pe membru de familie, şi începe de la 10% pentru cei care au venituri între 540 şi 615 lei pe membru de familie. Compensarea creşte invers proporţional cu veniturile şi poate ajunge la 90% în cazul celor cu venit mediu lunar între 155 şi 210 lei pe membru de familie. Orădenii care doresc să beneficieze de compensare pot cere acest lucru la cele şase centre sociale multifuncţionale de pe raza municipiului sau direct de la ASCO, până cel târziu la 30 octombrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON