URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2009, 10:42

Hoţii de case

Hoţii de case CASĂ PENTRU PRIETENI. Situat pe bulevardul Magheru, în plin centrul oraşului, un apartament cu trei camere, valorând 75.000 de euro, a ajuns pe mâna găştii de tineri jurişti, care l-a cumpărat la preţ de nimic. Aşa se explică de ce vacanţele oamenilor descurcăreţi sunt atât de relaxante...
Hoţii de case DEPOSEDAT. Costi Nasta (foto) susţine că s-a trezit din senin că apartamentul din Bulevardul Magheru nu-i mai aparţine, din cauza neînţelegerilor cu administratorul asociaţiei: "Casa mi-a fost vândută în secret. Acum mă poate evacua oricând în stradă..."
Hoţii de case S-A LEPĂDAT! Deşi susţine că nimic nu-l leagă de avocata Laura Sălăgian, pe care o numeşte rece "adjudecatara apartamentului", avocatul Bogdan Vîntu şi-a postat pe Hi5 o droaie de poze de vacanţă, în care cei doi apar în ipostaze mai mult decât apropiate. Cu toate acestea, Vîntu minte neruşinat: "Nu e iubita mea. Uitaţi-vă la poze, să vedeţi când sunt făcute". După ce BIHOREANUL a intrat pe fir, atât el, cât şi amica lui, executoarea Bianca Pantiş, au restricţionat accesul la fotografii. Prea târziu...
Hoţii de case EGAL LOVE. Relaţia dintre executoarea judecătorească Bianca Pantiş şi avocata Laura Sălăgian e dovedită şi de mesajele pe care cele două şi le transmit pe Hi5. "Dragă, hai acasă, că nici cafeaua, nici juice-ul nu are acelaşi gust fără tine", i-a scris Sălăgian lui Pantiş, în timp ce aceasta petrecea în Tenerife
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că "dinozaurii" din justiţie învârt lumea atât de bine, încât îşi fac averi colosale pe spatele oricui, violând legea ori mergând târâş la limita ei. Dar parcă tinerii sunt mai buni?!

O executoare judecătorească de nici 30 de ani este acuzată că, în urma unei executări silite, a vândut în secret apartamentul unei familii, fără măcar ca "victimele" să ştie.

BIHOREANUL vă prezintă culisele şocante ale unei executări "cu dedicaţie", menită să aducă un apartament cu 3 camere, la preţ de chilipir, prietenei executoarei, care e în acelaşi timp iubita avocatului angajat de asociaţie să recupereze datoria. Totul, printr-o licitaţie simulată, la care singurul contracandidat al avocatei a fost un consilier juridic. Bineînţeles, prieten de-al celor trei...

Boicotat de administrator

Costi şi Liana Nasta au un copil de 11 ani şi sunt oameni aşezaţi. El consultant în afaceri, ea expert financiar la Biroul de Cooperare Transfrontalieră româno-maghiară, în ultimii ani au pus pe picioare şi o mică afacere. Locuiesc într-un apartament pe bulevardul Magheru, la numărul 3. Încă...

Asta, pentru că îşi vor pierde casa din cauza unor neînţelegeri cu administratorul asociaţiei de proprietari. "De peste 3 ani n-a intrat la noi să citească contorul de apă. Nevasta-mea a fugit nu o dată după el şi n-a vrut să-i ia banii. Asociaţia nu are cont în bancă, administratorul Aurel Ghenţ ţine banii la el, iar dacă nu vrea să-ţi ia banii, n-ai cum să plăteşti", susţine Costi.

Din decembrie 2006 până în august 2008, familia Nasta a acumulat restanţe de 90 de milioane de lei vechi, în mare parte penalităţi. "Toamna trecută, am primit o somaţie că vom fi daţi în judecată, dar apoi n-au au mai venit alte citaţii", susţine Liana. Cu toate acestea, între timp asociaţia a câştigat procesul şi a cerut executarea silită. Anul acesta, în iulie, familia Nasta a primit doar un proces verbal de împărţire a sumei obţinute din vânzarea apartamentului.

Prea târziu

Vestea a fost o lovitură pentru cei doi soţi. Bolnav fiind, Costi aproape că a intrat în comă diabetică. "Trebuia să primim 103.377 de lei din vânzare, bani pe care nici nu i-am ridicat de la CEC, pentru că, normal, vrem apartamentul", spune Liana. Doar că familia s-a trezit cu mâinile legate, nici măcar nu mai putea face recurs. "Era prea târziu, expirase termenul", zice Costi.

Orădenii au cerut explicaţii executorului judecătoresc. Cu greu au obţinut copii ale dosarului, şi au aflat că toate somaţiile care li se adresau aveau menţiunea "prin afişare". Adică, poştaşul nu i-a găsit acasă şi le-a lipit pe uşă! "Mie să nu-mi spună nimeni că într-un an nu m-a găsit acasă. E imposibil, mai ales că aici e şi sediul firmei. E ciudat cum poştaşul ne-a găsit să ne dea alocaţia copilului lunar, dar nu ne-a găsit să ne anunţe că suntem executaţi silit", spune Costi.

Evaluat la subpreţ

Tot o surpriză a fost pentru cei doi şi faptul că apartamentul le-a fost subevaluat de un expert care, deşi era obligat prin lege s-o facă, nici măcar nu i-a căutat. În schimb, a scris în raport că "proprietarul nu a fost de acord" cu inspecţia casei! "N-a venit nimeni să ne caute! Preţul stabilit de evaluator a fost, din burtă, 58.580 de euro. Or apartamentul nostru, cu 3 camere, de 96 mp, valorează pe puţin 75.000 de euro", spune Costi Nasta.

De altfel, întreg raportul întocmit de evaluator Vizi Ladislau dovedeşte că acesta nici nu s-a sinchisit să vadă apartamentul. Altfel nu se explică de ce susţine că blocul are "şarpantă din lemn cu învelitoare de ţiglă", deşi nu are, iar titlul arată că a fost întocmit "pentru garantarea creditelor ipotecare" şi nicidecum pentru executarea silită. "Nici acest aşa-zis raport de evaluare nu l-am primit. Sunt, totuşi, peste 10 coli A4. Nu e o simplă fiţuică, care să se piardă uşor. Era chiar imposibil să nu-l fi văzut dacă era lipit pe uşă", zice Costi.

Superficialitate crasă

08 Pantis.jpgÎn plus, şi reaua-intenţie a executoarei e evidentă. Deşi apartamentul scos la vânzare se afla la vreo 200 de metri de biroul ei, executoarea Bianca Pantiş (foto) nu a verificat nici măcar din curiozitate blocul lui Nasta. Asta deşi potrivit Codului de Procedură Civilă executarea silită se face "sub supravegherea organului de executare".

Profitând de faptul că legea nu prevede executarea graduală, adică banii să fie recuperaţi întâi prin poprire pe salariu, prin vânzarea unor bunuri mobile, iar abia la final, dacă aceste proceduri nu sunt posibile, să se treacă la înstrăinarea locuinţei, avocatul asociaţiei de proprietari, Bogdan Vîntu, a cerut executoarei să scoată la vânzare apartamentul familiei Nasta. Asta, chit că soţii Nasta aveau venituri care ar fi acoperit datoria, plus un autoturism ce putea fi vândut în contul ei! "A existat din start intenţia ca apartamentul să fie vândut cui trebuie, fără ca noi să ştim", susţin oamenii. Iar spusele lor sunt dovedite atât de actele de la dosar, cât şi de modul cum a decurs licitaţia...

Vânzare secretă

Legea spune că atunci când un imobil e scos la vânzare prin executare silită, publicitatea se face cu înştiinţarea datornicului, atât la domiciliul acestuia, cât şi la instanţa de judecată. Se mai fac afişări la Primărie şi la biroul executorului judecătoresc. "Noi n-am fost anunţaţi. N-a fost afişat nimic, nici pe uşa apartamentului, nici la avizierul blocului. Dacă a fost făcută, publicitatea imobiliară a fost strecurată în locuri în care nimeni nu vede, cât să facă o poză la anunţ şi apoi să-l dea jos. Executoarea a vrut să afle numai unii despre vânzare", spune Costi revoltat.

Aceasta dintr-un motiv clar. Ca să scadă preţul locuinţei, "vânătorii de apartamente" nu se prezintă la primul termen al licitaţiei. Apoi, la cel de-al doilea, strigarea poate începe de la 75% din valoarea imobilului. Iar dacă nimeni nu oferă, coboară până se adjudecă... Potrivit actelor din dosar, prima licitaţie în cazul Nasta s-ar fi desfăşurat pe 15 mai, la sediul biroului executoresc. Cum nu s-a prezentat nimeni, la al doilea termen, pe 28 mai, apartamentul a fost vândut cu 27.000 de euro. Cam la o treime din preţul real, şi pentru o datorie de numai 2.000 de euro!

Că notificările nu au ajuns la soţii Nasta se vede inclusiv din dosar. Neatentă, executoarea Pantiş a emis în aceeaşi zi dovezile de primire şi predare a somaţiilor pentru ambele termene ale licitaţiei. Altfel, pe 19 mai ea îi "înştiinţa" pe soţii Nasta, tot "prin afişare", şi în legătură cu primul termen al licitaţiei - chit că acesta deja trecuse! - şi în legătură cu al doilea termen.

Licitaţie cu dedicaţie

BIHOREANUL a descoperit că neglijenţa executoarei are un motiv cât se poate de omenesc: apartamentul a fost vândut la preţ de chilipir prietenei sale, avocata Laura Sălăgian. Fiica cunoscutului avocat Nicolae Sălăgian, noua proprietară e tocmai iubita avocatului angajat de asociaţie, Bogdan Vîntu, în procesul cu Nasta! Conform unor surse din justiţie, cei doi ar plănui chiar să se căsătorească, deci se poate spune că şi-au făcut apartamentul cadou de nuntă...

Pentru a da o aparenţă de legalitate licitaţiei, în cursa pentru apartament a fost cooptat, pe lângă Sălăgian, şi consilierul juridic Călin Coita, prieten al celor doi. Coita a oferit de formă 20.000 de euro, apoi n-a mers mai departe! Legătura dintre cei trei este vădită şi e subliniată şi de recipisele de la CEC prin care cei doi "contracandidaţi" şi-au plătit cota de 18.379 lei, adică 10% din valoarea evaluată a apartamentului, la aceeaşi agenţie, la doar câteva minute diferenţă, chiar în ziua licitaţiei. Şi cererea de participare la licitaţia organizată în biroul executoresc, scrisă de mână în numele lui Coita de avocatul Vîntu, arată că licitaţia s-a ţinut între "tovarăşi".

Din bâlbe în bâlbe

Prinsă cu mişmaşul, Bianca Pantiş a refuzat să dea declaraţii. "E vorba de secretul profesional. Domnul Nasta a fost somat de fiecare dată şi am dovezi. Fiecare are dreptul să susţină ce vrea. Poate să se adreseze instanţei", a spus executoarea, precizând că acuzaţiile sunt "absolut nefondate". Pantiş nu a vrut însă să arate dovezile despre care vorbeşte. "Aş putea să fiu dată în judecată de familia Nasta dacă vă arăt dosarul", a afirmat ea, pe un ton senin.

08 Coita.jpgBIHOREANUL a stat de vorbă şi cu juristul Călin Coita (foto), singurul care a licitat "împotriva" avocatei, ca un bun prieten ce este cu Vîntu. Juristul n-a făcut un secret că a aflat despre vânzarea apartamentului tocmai de la Vîntu, dar a negat că licitaţia a fost trucată. "Sincer, nu aveam bani, abia am avut de cauţiune. Mi-am estimat plafonul la 20.000 euro, cam cât aş aduna de la rude".

Deşi susţine că a fost prezent la licitaţie, tânărul nu poate povesti nimic. Nici măcar cine a mai participat la licitaţie. "N-aş putea să spun cu exactitate...", a spus Coita. "Susţineţi că am fi urmărit vânzarea apartamentului între noi? E o interpretare grotescă". Grotesc sau nu, pe internet apar mai multe poze cu Coita şi Vîntu în excursie, dar juristul insistă că sunt "doar colegi", nicidecum tovarăşi de "trânteli".

Executat a treia oară

Normal, atât administratorul asociaţiei, Aurel Ghenţ, care neagă că a refuzat să ia banii lui Nasta, cât şi avocatul asociaţiei, Bogdan Vîntu, susţin că executarea s-a făcut corect. "Vă stau la dispoziţie doar cu datele tehnice. Orice alte aspecte nu au relevanţă. Că adjudecatara (n.r. - avocata Laura Sălăgian) ar fi sau nu iubita mea, nu face obiectul acestui dosar", a spus avocatul iritat. Vîntu susţine că bănuielile privind vânzarea apartamentului lui Nasta cu dedicaţie pentru iubita sunt "insinuări penibile". Întrebat şi dacă numai la modul teoretic iubita lui ar fi cumpărat imobilul, avocatul a răspuns nonşalant că tot nu vede nicio problemă "câtă vreme nu sunt în incompatibilitate legală".

Vîntu susţine că de licitaţie ştia mai multă lume, că ar fi făcut reclamă apartamentului "în beneficiul clientului" şi cel puţin 4 persoane, avocaţi, dar şi vecini de bloc, s-au interesat de imobil. Chestionat la concret, tânărul avocat nu discută amănunte: nu ştie cine ştia de apartament, nu ştie nici de licitaţie, el n-a fost, nu s-a interesat...

În apărarea lui, avocatul spune că familia Nasta a mai avut un proces de executare silită pentru datorii la asociaţie, soldat cu o sentinţă de evacuare pentru câteva zeci de milioane din 2005 şi 2006, dar datornicii au plătit în ultima clipă. "Am ales această formă de executare pentru că prima oară a plătit. Ne-am gândit că şi acum va face la fel", zice Vîntu. El adaugă că, mai mult, familia Nasta mai are un proces tot pentru restanţe la întreţinere acumulate anul acesta şi are deja o sentinţă prin care datorii de alte zeci de milioane vor fi retrase din banii pe care Nasta ar fi trebuit să-i primească pe apartamentul scos la licitaţie.

Să se anuleze!

Până una-alta, familia Nasta e în prag de evacuare şi a bombardat instanţele şi parchetul cu plângeri. În reclamaţii apar toţi: de la poştaşul care trebuia să aducă citaţiile, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, până la expertul care a făcut evaluarea fără de fapt să-i vadă casa, tot pentru abuz în serviciu plus fals intelectual. Executoarea Bianca Pantiş este incriminată atât pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, cât şi pentru fals intelectual în formă continuată, drept pentru care soţii Nasta cer şi obligarea acesteia la plata prejudiciului suferit şi la achitarea cheltuielilor de judecată.

Aşa cum a făcut-o şi BIHOREANUL, un procuror onest ar putea uşor pune elementele cap la cap şi să demonteze falsa licitaţie.

Costi şi-a angajat avocat şi cere Judecătoriei să constate nulitatea executării făcute de Bianca Pantiş, arătând că nu a avut cum să se apere. Primul termen de judecată va fi pe 3 decembrie. Orădeanul se teme, însă, că se bate cu morile de vânt. Pentru că în cazul lui, legea e reprezentată taman de cei care au încălcat-o. Şi care o învârt pe degete după cum le convine...


PRECEDENTUL
Aceeaşi reţetă, alt rezultat

08 Ungvari.jpgBIHOREANUL a mai prezentat cazul orădeanului Ungvari Tamas (foto), a cărui poveste seamănă izbitor cu cea a soţilor Nasta, dar care a reuşit să-şi recupereze casa. În anii ‘90, Ungvari a adunat datorii la întreţinere, iar banii nu i-au fost primiţi de preşedintele de atunci al asociaţiei, care găsea oameni cu restanţe, obţinea ipotecă pe locuinţe şi îi dădea afară din case cu ajutorul executorului Mihai Negrău, pentru datorii de câteva salarii. Casa lui Ungvari a fost vândută prin licitaţie fiicei administratorului unei alte asociaţii de proprietari.

Orădeanul a contestat în instanţă atât raportul evaluatorului, demonstrând că acesta nu a expertizat apartamentul, şi a invocat faptul că procesul intentat de asociaţie a fost, la fel ca în cazul soţilor Nasta, "secret", el nefiind citat.

Ungvari a obţinut primul succes în 2006, când Curtea de Apel din Alba Iulia, unde fusese strămutat procesul, l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe preşedintele asociaţiei de proprietari, pentru abuz în serviciu, dovedind că a refuzat să încaseze datoria lui Ungvari. Nu după mult timp, orădeanul a obţinut şi evacuarea noilor proprietari din apartamentul său.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
mincinos
Va rog sa il cautati pe acest individ ,, Nasta Costi". este mutat in chirie si refuza din nou sa plateasca cheltuielile lunare care i se cuvin. Este un MINCINOS si un om care incearca sa faca numai rau .
Postat 29 Octombrie 2012, 20:41 de ata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON