URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 12 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Decât să tipărim broșuri și să ne batem cu pumnii-n piept, mai bine ne aplecam pe probleme importante. Să lichidăm toaletele din fundul curții, să racordăm gospodăriile țărănești la gaz metan, să oprim migrația care duce la depopularea țării, acestea erau proiecte ce meritau închinate mărețului Centenar. De autostrăzi nici n-are rost să mai vorbim.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
17 Noiembrie 2009, 10:25

Hayssam la Oradea

Hayssam la Oradea OMAR, DOSAR AMAR. Pentru că au de judecat un arab care a strâns pe urma sa toate serviciile secrete ale României, iar dosarul său conţine numeroase secrete de stat, judecătorii orădeni s-au trezit în faţa unei situaţii inedite: să trebuiască să ceară certificate care să le permită accesul la informaţii clasificate
Hayssam la Oradea TERORISTUL. Stabilit în România încă dinainte de 1989 şi lansat în afaceri pe picior mare, benefiind de spate politic din partea PSD, Omar Hayssam a devenit prima persoană judecată pentru terorism în România ultimilor 20 de ani. În lipsă. Ceea ce spune totul despre capacitatea statului de a duce la bun sfârşit un astfel de caz...
Hayssam la Oradea DOSAR FIERBINTE. Cel mai încins dosar al Justiţiei româneşti a aterizat la Curtea de Apel Oradea, chiar dacă niciunul dintre magistraţii acestei instanţe nu are competenţa legală să-l vadă în întregime. Abia acum, după o jumătate de an de la preluarea cazului, judecătorul Traian Munteanu (foto), suspendat în trecut câţiva ani din magistratură sub suspiciuni de corupţie, face demersurile necesare pentru a fi certificat de Oficiul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat să aibă acces la documentele din dosar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Ştim precis cum a plecat. Orice speculaţie că ar fi fost ajutat sau că ar fi existat deficienţe legate de supravegherea şi monitorizarea lui se regăsesc în dosar", a anunţat zilele trecute directorul SRI, George Maior, referindu-se la fuga lui Omar Hayssam, sirianul condamnat pentru că, în 2005, a orchestrat răpirea în Irak a ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jean Ion.

Pentru fugă au plătit cu funcţiile procurorul general Ilie Botoş şi trei şefi de servicii secrete: Radu Timofte (SRI), Gheorghe Fulga (Serviciul de Informaţii Externe) şi Virgil Ardelean (Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Administraţiei şi Internelor).

Explozivul proces în care, pe lângă Omar Hayssam, mai sunt judecaţi fraţii săi, Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, plus omul de afaceri Tartousi Mustafa, toţi fiind acuzaţi că au organizat fuga, va începe săptămâna viitoare la Oradea. BIHOREANUL a văzut o parte din dosar şi vă prezintă, în exclusivitate, amănunte până acum nespuse despre modul în care Hayssam a reuşit să plece din România, trăgând pe sfoară toate serviciile secrete.

Traficant de arme

Ancheta în cazul Hayssam a început în 2005, iniţial într-un dosar aflat pe rolul structurii centrale a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), dosar în care sirianul era cercetat pentru constituirea unui grup de criminalitate organizată în vederea traficului internaţional de armament, contrabandă cu produse petroliere, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

04 Nastasiu.jpgPotrivit rezoluţiei procurorului Ciprian Nastasiu (foto), cel care a început ancheta, în timpul investigaţiilor s-au găsit inclusiv legăturile sirianului cu diverse state suspectate de finanţarea şi iniţierea unor acte teroriste. "Există influente grupuri formate din străini şi români care desfăşoară operaţiuni de sprijin financiar şi logistic al terorismului internaţional", arăta procurorul.

Scăpat din arest

Ulterior, Nastasiu a stabilit că Hayssam a conceput planul răpirii ziariştilor pentru a poza în salvator şi a negocia cu autorităţile române exonerarea sa de sub răspunderea penală din alt dosar. În acel caz, spunea procurorul, Hayssam urmărea scoaterea averii din ţară, sub pretextul unei recompense oferite pentru eliberarea ziariştilor, iar apoi să părăsească şi el România.

Arestat pe 5 aprilie 2005 şi trimis în judecată, Hayssam a avut nevoie de un nou plan de scăpare. Un an mai târziu, pe 10 martie, sirianul şi-a rezolvat punerea în libertate cu ajutorul unei adeverinţe eliberate de doctorul Mircea Beuran, fost ministru al Sănătăţii, care arăta că Hayssam suferă de cancer la colon.

Planul de fugă Hayssam l-a pregătit ajutat de alţi afacerişti cu conexiuni mari. "Există indicii că persoane implicate în traficul de armament au înlesnit ieşirea lui din ţară", arăta Nastasiu.

Pregătiri

Potrivit rechizitoriului DIICOT, Hayssam a părăsit România în noaptea de 29/30 iunie 2006. Dispariţia a provocat un uriaş scandal naţional. Preşedintele Băsescu a catalogat "penibil" faptul că un terorist a reuşit să fugă din ţară după ce fusese arestat şi eliberat pe motiv de boală şi, conform procedurilor judiciare, ar fi trebuit supravegheat non-stop până la pronunţarea unei sentinţe definitive. În urma acuzaţiilor de neprofesionalism, au demisionat atât procurorul general cât şi şefii celor trei servicii secrete: SRI, SIE şi DGIPI. Scandalul continuă şi azi, când se forţează ipoteza implicării în răpirea ziariştilor dar şi în scăparea lui Hayssam a unor cadre din serviciile secrete sau chiar a însuşi preşedintelui Băsescu.

Dacă iniţial s-a crezut că sirianul a plecat din portul Midia, la bordul navei "Al Mahmoud", care transporta oi, în final procurorii DIICOT au stabilit că, de fapt, Hayssam a fugit la bordul navei Iman T. Anchetatorii i-au reconstituit traseul, identificând numerele de telefon şi codurile IMEI ale celularelor folosite de sirian şi de complicii săi, iar mai apoi locaţiile acestora, cu ajutorul bazelor de date ale releelor reţelelor de telefonie din care s-au făcut apeluri ori s-au transmis sms-uri.

Cel care l-a ajutat pe Omar să plece a fost Mustafa Tartousi, tot sirian, care a pus la dispoziţie o navă a sa. Tartousi era stabilit la Constanţa, fiind acţionar şi administrator al unor firme de transport naval, folosite de familia Omar pentru exportul de cherestea. În mediile interlope şi în comunitatea arabă se ştia, însă, că Tartousi avea şi alte preocupări, între care contrabanda, evaziunea fiscală şi traficul de persoane. "Se ştia că datorită relaţiilor sale cu Poliţia de Frontieră, Vama şi Sanepidul, Tartousi poate să introducă orice persoană în port, s-o urce pe vapor şi s-o scoată din ţară", a declarat unul din martorii sub acoperire citaţi în dosar, dezvăluind că sirianul a mai scos şi alte persoane din România, nu doar pe Omar Hayssam.

Tartousi a acceptat să-l ajute pe Hayssam în schimbul unui serviciu pe care un alt afacerist sirian, Tarek Mustafa, i-l făcuse anterior. "Tarek s-a întâlnit cu o persoană care i-a cerut să-l ajute pe Hayssam. Tartousi îi era dator, dar a spus că îl va costa şi câteva zeci de mii de euro. Bărbatul a spus că suma va fi rezolvată de la arabii care învârt legume şi fructe în Voluntari", a mai explicat martorul botezat "Adrian".

Plan de bătaie

Tartousi trebuia să pregătească traseul lui Hayssam din Constanţa până în port, să se asigure că acesta nu va fi identificat şi oprit de autorităţi, să-l urce pe vapor şi să să-i asigure securitatea atât în apele teritoriale româneşti, cât şi în porturile de tranzit, până la destinaţie.

Pregătirile au demarat la finele lunii iunie 2006. Pentru a deruta serviciile secrete puse să-l supravegheze, Hayssam îşi procurase telefoane mobile şi maşini cu care el şi fraţii săi nu circulaseră până atunci, şi a fixat sarcini fiecărui membru de familie. Cercetările au relevat că Omar Mukhles, de pildă, avea ordin să-i supravegheze locuinţa până la îmbarcare şi să-l anunţe în eventualitatea unor controale ale autorităţilor. Totodată, Mukhles s-a îngrijit şi ca autorităţile să afle cât mai târziu despre plecare, angajând persoane cu talie asemănătoare lui Hayssam care să locuiască în casa fratelui său şi să se plimbe prin curte.

Omar Mahmoud, care se ocupa de exporturi maritime, l-a călăuzit până în Constanţa, de unde Hayssam a intrat în grija lui Tartousi, acesta urcându-l pe vapor şi asigurându-i transportul până în Siria. Cei patru au ţinut legătura prin telefoanele mobile, folosind aparate şi cartele noi, mai greu de detectat.

Plecarea

Potrivit DIICOT, Hayssam a plecat din Bucureşti la Constanţa în după-amiaza de 29 iunie 2006, cu un Renault Laguna aparţinând firmei City Center, patronate de el şi de fraţii săi. Detaliul este cunoscut acum deoarece maşina fusese înregistrată de radar, la ieşirea din Bucureşti, spre Urziceni, la ora 15.50. În plus, criminaliştii au găsit ulterior pe bancheta din spate a ei probe biologice care, după analiza ADN, s-au dovedit a aparţine lui Hayssam. Tot prin mijloace tehnice, s-a stabilit că, pe drum, sirianul a făcut şi ultimul apel de pe mobil pe teritoriul României. "În Slobozia, a trimis un SMS către concubina sa, Violeta Pârvan", a relevat ancheta.

Ajuns la Constanţa în jurul orei 20.30, Hayssam a fost preluat de Tartousi abia la ora 2.00, când a şi fost urcat pe Iman T, în prezenţa căpitanului navei, Youssef Tartousi, văr cu Mustafa. "Youssef a recunoscut în faţa autorităţilor libaneze că Hayssam a plecat în baza unui plan al fratelui său, Hayssam fiind cazat într-o cabină a marinarilor", afirmă rechizitoriul.

Între orele 2.00 şi 3.00, vaporul a fost supus unui control de către trei subofiţeri ai Poliţiei de frontieră, doi ofiţeri SRI şi câţiva vameşi care n-au găsit nimic suspect. Neglijenţa poliţiştilor de frontieră avea, de altfel, să-i coste. Marin Savin, George Vintilă şi Daniel Botea au fost sancţionaţi disciplinar pentru că "n-au remarcat elemente de natură să stabilească faptul că Hayssam s-ar fi aflat pe navă".

Identitate schimbată

După controlul de frontieră, nava a părăsit România. Pe 1 iulie, se afla pe coasta Turciei, de unde Hayssam şi-a sunat din nou concubina. "Semnalul telefonic a fost iniţiat dintr-un releu al unei reţele turceşti de la nord de Istanbul, destinat comunicărilor pe mare", arată procurorii.

Pe 5 iulie, Iman T a ancorat la Alexandria, în Egipt, unde Hayssam a fost preluat de oamenii lui Tartousi, care l-au ajutat să evite controlul de frontieră, iar apoi s-a întâlnit cu fratele său Samir. Profitând de asemănarea izbitoare cu acesta, Hayssam i-a luat paşaportul şi, sub identitatea de Omar Samir, s-a cazat la hotelul Paradise Inn.

Vacanţă cu iubita

În timpul şederii în Egipt, pentru a îngreuna ancheta începută în România, Hayssam şi fraţii săi au lansat zvonul că a plecat cu avionul. "Hayssam a încercat să acrediteze ideea părăsirii României pe cale aeriană, cu un avion plecat de pe Aeroportul Henry Coandă. SRI a verificat însă înregistrările camerelor de supraveghere din toate aeroporturile civile, iar Hayssam nu apărea nicăieri", spune rechizitoriul.

Tot din Alexandria, Hayssam şi-a sunat în mai multe rânduri concubina, însă de pe un alt număr, aparţinând unui asociat al lui Tartousi. Pe 11 iulie, Pârvan i-a făcut o vizită. Cei doi au stat împreună până pe 15 iulie, când femeia s-a întors în România. A doua zi, folosindu-se de paşaportul fratelui său, Hayssam s-a reîmbarcat pe Iman T şi a plecat spre Siria. De atunci nu se ştie ce s-a mai întâmplat. "Procurorii au efectuat căutări internaţionale pentru a-l repera, iar pe 26 iulie 2006 au emis pe numele lui un mandat de arestare european, fiind dat în urmărire internaţională".

Vor în pelerinaj

La Curtea de Apel Oradea, dosarul a ajuns în luna mai 2009, după ce a fost strămutat de la Curtea de Apel Bucureşti, la cererea familiei Omar, care acuza lipsa de obiectivitate a magistraţilor care se pronunţaseră şi în cazul răpirii. Judecătorii orădeni au solicitat Ministerului Justiţiei să comunice dacă Hayssam, despre care tatăl său pretindea că ar fi arestat în Siria, este deţinut într-adevăr în această ţară. Răspunsul MJ n-a fost, însă, de niciun folos. "Am înaintat solicitarea autorităţilor siriene pe 5 mai 2009, dar până la 29 iunie 2009 nu am primit răspuns", a comunicat Ministerul Justiţiei către Curtea de Apel Oradea.

Cât despre fraţii lui Hayssam, procurorii le-au interzis să părăsească Rămânia. Acum, însă, Omar Mukhles şi Omar Mahmoud au solicitat Curţii ca pe 25 noiembrie, la următorul termen de judecată, să le ridice interdicţia pentru a putea participa la un pelerinaj religios la Mekka, până pe 5 decembrie. "Procesiunea trebuie realizată cel puţin o dată în viaţă şi nu trebuie amânată din momentul în care există posibilitatea efectuării ei", şi-au justificat sirienii religiozitatea.

Calomnii!

04 Tartousi.jpgŞi Mustafa Tartousi (foto), proprietarul vasului Iman T, are interdicţie de a părăsi România. Afaceristul care pretinde că nu are nicio implicare în fuga lui Hayssam a depus la dosar o sentinţă a unui tribunal libanez pronunţată într-un proces intentat vărului său, Youssef Tartousi, "pentru că acesta a inventat probe" împotriva lui, adică a declarat că i-a cerut scoaterea lui Hayssam din România. În timpul procesului, Youssef şi-a recunoscut docil vinovăţia, fiind condamnat la plata unei amenzi de 100.000 de lire libaneze sau la 10 zile de închisoare plus 5 milioane de lire libaneze ca daune pentru Mustafa. Practic, o batjocură "servită" direct Justiţiei române, care astfel pierdea o probă incredibil de uşor...

Potrivit altor documente din dosar, Mustafa a pus la îndoială şi veridicitatea probelor şi profesionalismul serviciilor secrete româneşti. În condiţiile în care, în 2008, el era inculpat pentru terorism, firma sa Askila Shipping primise autorizaţie de la Agenţia Naţională de Control al Exporturilor pentru export de armament, marfa fiind transportată tot cu nava Iman T. "Aceasta este relevant pentru modul în care autorităţile din domeniul siguranţei naţionale îl privesc pe Mustafa Tartousi", remarca unul din avocaţii sirianului, adăugând că firma acestuia a făcut "patru asemenea transporturi strategice cu acordul statului român".

Secrete, secrete

04 dosar_1.jpgÎn dosarele analizate de BIHOREANUL nu există nicio declaraţie a părţilor implicate sau a martorilor, cum nu există nici rapoartele de control ale Ministerului Internelor, Poliţiei de frontieră ori serviciilor secrete. Toate acestea sunt secrete, deoarece conţin numeroase referiri la siguranţa statului şi modul în care funcţionează serviciile de informaţii, iar accesul la ele este permis doar persoanelor care deţin certificate de securitate emise de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Ca atare, pentru a putea analiza probele, magistraţii Curţii de Apel Oradea au demarat formalităţile pentru obţinerea documentului. "Până în prezent, niciun judecător nu deţine certificat de securitate ORNISS, care permite accesul la informaţiile clasificate. Pe 16 noiembrie, conducerea Curţii a făcut demersurile necesare pe lângă Oficiul Naţional", spune prim-grefiera Curţii, Cornelia Precup.

Potrivit legii, solicitanţii vor primi un formular pe care îl vor completa şi înainta la ORNISS. Chestionarul conţine întrebări delicate, ca de pildă eventuale legături extraconjugale, dar şi unele referitoare la existenţa unor momente biografice care ar face discutabilă obţinerea unui certificat de securitate. După înaintarea chestionarului, solicitanţii, familiile şi persoanele din anturajul lor vor fi supuşi unor verificări de către SRI, iar în baza raportului acestui serviciu se va emite, sau nu, certificatul. Printre magistraţii care "se riscă" şi doresc să capete certificatul se numără preşedintele Curţii, Gheorghe Groza, vicepreşedintele Gabriela Ţarcă şi judecătorii Mircea Puşcaş, Mihaela Pătrăuş şi Traian Munteanu, cel din urmă preşedintele completului care va judeca dosarul Hayssam.

Abia apoi procesul poate începe. Dacă va fi cine să judece...


DEZVĂLUIRI
Un procuror acuză

04 carte (optional).jpgFostul procuror Ciprian Nastasiu şi scriitorul Victor Gaetan vor lansa în curând cartea "Prădarea României", care prezintă cazul Hayssam, prin relatările fostului magistrat. "Povestea lui Hayssam ilustrează comportamentul periculos al preşedintelui Băsescu, care a ascuns informaţii, subminându-i pe cei care erau foarte aproape de a-l lega pe sirian", arată autorul.

Nastasiu, fost prim-procuror adjunct al DIICOT, a demisionat în octombrie 2008 după ce fusese schimbat din funcţie şi sancţionat cu diminuarea salariului pe trei luni, pentru că a prezentat instanţei adeverinţa din care rezulta că Hayssam suferea de cancer, iar în baza ei judecătorii l-au eliberat pe sirian, care la scurt timp a fugit din ţară. Nastasiu a contestat în instanţă sancţiunile, argumentând că nu poate fi făcut responsabil, întrucât cei care trebuiau să-l supravegheze pe Hayssam erau serviciile secrete. Neavând succes, în final a demisionat.

În dosarul răpirii, Hayssam a fost condamnat definitiv, în contumacie, la 20 de ani de închisoare, pentru terorism.


RĂPIREA DIN BAGDAD
Cu sufletul la gură

04 rapire.jpgRăpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian (pe atunci la România Liberă, acum liber profesionist), Marie Jeanne Ion (fost reporter Prima TV) şi Sorin Mişcoci (fost Prima TV, acum cameramanul oficial al preşedintelui Băsescu) a ţinut o ţară întreagă cu sufletul la gură, de la 28 martie 2005, data răpirii, până la 22 mai 2005, data eliberării lor.

Pe întreaga perioadă a prizonieratului lor, la Cotroceni a funcţionat o celulă de criză condusă de preşedintele Traian Băsescu, cel care a şi cules, de altfel, laurii eliberării lor.

Deşi secretizat pe 50 de ani, dosarul a stârnit de la început controverse aprinse, fiindcă spre deosebire de alte cazuri, această răpire nu a fost revendicată de nicio organizaţie teroristă.

04 jurnalisti.jpgPe de altă parte, povestea a fost intens politizată: Băsescu a subliniat vehement calitatea de membru PSD a lui Omar Hayssam, fiind la rându-i acuzat pentru că a încredinţat averea acestuia unui apropiat al său, "cinstitul Yassin Mohamad", despre care ulterior s-a descoperit că avea relaţii cu Băsescu de pe vremea când era primarul general al Capitalei.

Detaliul, ca descoperirea că Hayssam comunica din închisoare cu Băsescu, plus referirea sirianului la "domnul Profesor", alimentează suspiciunile, niciodată dovedite însă, că preşedintele ar fi ştiut despre răpire cu mult înainte ca aceasta să aibă loc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Merită vizitat! Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat (FOTO/VIDEO)
 • O oră de linişte, din respect pentru autişti, în toate magazinele Kaufland, la iniţiativa Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON