URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
16 August 2010, 12:43

Goana după putori

Goana după putori ŞI-A BĂGAT PICIOARELE. Ferma Nutrientul din Ioşia încalcă autorizaţia de Mediu, iar BIHOREANUL are dovada de necontestat: imaginile care arată că ferma nu a plantat în jurul "lacului" cu dejecţii porcine copaci care să atenueze mirosul pestilenţial şi să-l împiedice să se ridice peste oraş. Managerul Nutrientul, Iosif Pazuric, a refuzat însă orice discuţie. "Nu mai am ce discuta cu dumneavoastră. Mulţumesc pentru aprecierea că aş fi un porc în două picioare", a fost răspunsul lui Pazuric (medalion), rănit în orgoliu de articolul de săptămâna trecută, încheiat cu constatarea că oraşul a rămas cu mirosul şi cu porcii pe patru şi pe două picioare. Deşi nimeni n-a făcut vreo referire la el...
Goana după putori ASTA E! Vinerea trecută, inspectorii de mediu au mai descoperit încă o sursă a putorii care se propagă în oraş - halda de reziduuri a fabricii de zahăr, necurăţată de mai bine de un an! Lui Ioan Buzlea, comisarul Gărzii de Mediu (foto), mirosul i-a provocat un vizibil disconfort. Însă nu atât de puternic încât să-i amendeze pe putorile care au lăsat borhotul în drum...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când BIHOREANUL a sesizat problema urât mirositoare cu care se confruntă orădenii din Ioşia şi Rogerius, autorităţile, prinse pe picior greşit, se agită să-şi demonstreze preocuparea de a găsi soluţie.

În prima fază, după bunul obicei birocratic, funcţionarii au încercat să scape de problemă, pasând-o de la unul la altul. Primăria a cerut autorităţilor de mediu să-şi facă treaba, iar acestea, la rându-le, au aruncat putoarea în curtea Prefecturii, a Consiliului Judeţean, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Autorităţii de Sănătate Publică.

Într-un târziu, inspectorii Gărzii de Mediu şi cei ai Agenţiei de Protecţia Mediului au făcut ceea ce trebuia să fi făcut de la bun început. Adică şi-au mişcat fundurile din birouri. Aşa s-a descoperit că putoarea emanată de ferma de porci din Ioşia a firmei Nutrientul nici măcar nu e singura problemă. Orădenii sunt intoxicaţi şi cu reziduurile necurăţate de la fabrica de zahăr.

Culmea e însă, că ambii poluatori au scăpat cu un... plan de măsuri! Asta în condiţiile în care, după cum a descoperit BIHOREANUL, ferma de porci încalcă de ani de zile obligaţiile asumate prin autorizaţia de mediu şi, deci, aceasta putea fi anulată sau măcar suspendată!

Porcărie cu acte

BIHOREANUL arăta săptămâna trecută cum, de ani buni, în fiecare vară, locuitorii din vestul Oradiei sunt obligaţi să suporte o duhoare grea de dejecţii porcine, iar funcţionarii ridică din umeri, lăsând să se înţeleagă că ar fi o problemă fără rezolvare. Asta pentru că, după cum declarau atât reprezentanţii autorităţilor de mediu cât şi cei ai Primăriei, principalul "suspect", ferma de porci a Nutrientul Palota, are autorizaţie de mediu la zi şi, ca atare, nu pot lua nicio măsură împotriva ei.

După apariţia articolului, chestiunea a fost aprig dezbătută pe forumul BIHOREANULUI, cititorii exprimându-şi fără menajamente nemulţumirea pentru neputinţa autorităţilor de a rezolva o problemă ce afectează practic jumătate din oraş. "E interesant de verificat cine a dat autorizaţia de mediu în 2007, probabil PDL, prin Călin Mocan. Sunt curios cine a verificat distanţa dintre ferme, batalul de depozitare a dejecţiilor şi cele mai apropiate case din Oradea sau Sântandrei. Primăria ar putea să facă verificări şi să solicite anularea pe cale judecătorească a autorizaţiei", se arată într-unul din mesaje.

Ce faci don Mocan?

11 Calin Mocan.jpgCele mai multe critici i-au fost aduse comisarului-şef al Gărzii de Mediu, Călin Mocan (foto), care era şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) în 2007, atunci când ferma de porci a primit autorizaţia de mediu. "Cine a semnat pentru ca această fermă de porci să funcţioneze chiar nu are nici o responsabilitate, don' Mocan?", întreba un cititor, în timp ce alţii nu s-au sfiit chiar să-l acuze pe director de corupţie, pentru că a contribuit la autorizarea unei ferme care creşte 6.000 de porci la o aruncătură de băţ de oraş, dar şi pentru că nu a sancţionat-o, în ciuda neregulilor care put de la o poştă.

11 Iosif Pazuric.jpg"Mocan nu simte mirosul pentru că activitatea lui pute de o mie de ori mai tare. Oare patronii de la Palota au şi alte firme care cumva au făcut un contract frumos cu o firmă de publicitate din Oradea?", se arată într-un alt mesaj, ce sugerează că Iosif Pazuric (foto), managerul Nutrientul, ar fi beneficiat de protecţia lui Mocan mulţumită relaţiilor de afaceri pe care le-ar fi avut cu firma de publicitate patronată de soţia şefului de la Mediu.

Şi totuşi, pute!

Nemulţumirea oamenilor e de înţeles în condiţiile în care, chiar şi după apariţia articolului, duhoarea continua să se răspândească, fără a muta însă din loc nasul inspectorilor de mediu. Reclamaţiile chiar s-au înmulţit, după cum a recunoscut purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Petri Csilla, motiv pentru care, într-un final, primarul a sesizat Garda de Mediu şi Prefectura, solicitând identificarea poluatorului şi obligarea acestuia la înlăturarea sursei poluării.

În prima fază, reprezentanţii APM şi ai Gărzii de Mediu s-au eschivat, pasând răspunderea în curtea Prefecturii, Consiliului Judeţean, DSV şi Direcţiei de Sănătate Publică. "DSP are competenţa să soluţioneze problema, nu noi", a susţinut comisarul-şef Călin Mocan.

Chestionat de BIHOREANUL despre afacerile firmei de publicitate a soţiei cu Nutrientul, Mocan a izbucnit. "În primul rând, fiind vorba de un mare poluator, toată documentaţia pentru autorizaţia de mediu a Nutrientul s-a depus la Agenţia Regională de Mediu Cluj. Acolo s-au făcut verificările, acolo s-a emis şi autorizaţia. Agenţia de la Oradea n-a avut nicio implicare. Cât despre aşa-zisele afaceri, acestea nu au existat. La ce să-i fi făcut reclamă? La porci?...", pretinde şeful Gărzii de Mediu.

Cât priveşte mirosul emanat de la batalurile fermei, Mocan susţine că acesta e în "limite normale". "Din verificările făcute, societatea a luat toate măsurile pentru reducerea mirosurilor. Se folosesc enzime şi odorizante în vederea reducerii concentraţiei de amoniac, iar dejecţiile din iazurile de stocare temporară sunt acoperite permanent cu paie. În autorizaţia de mediu nu sunt prevăzute alte măsuri", spune el.

Probleme cu perdea

BIHOREANUL a descoperit, însă, că lucrurile nu stau cum le prezintă Mocan. Potrivit autorizaţiei de mediu, Nutrientul are obligaţia să monitorizeze emisiile de noxe pe direcţia Ioşia. "Se va monitoriza săptămânal starea stratului de paie aşternut pe suprafaţa batalurilor, iar în cazul deteriorării acestuia se va proceda de urgenţă la reîmprospătarea sau înlocuirea lui", se specifică în autorizaţie.

Totodată, proprietarii fermei erau obligaţi să planteze în jurul batalurilor şi al fermei o perdea de arbori care să oprească propagarea mirosurilor către oraş. La faţa locului, însă, reporterii au constatat că niciuna din aceste condiţii nu sunt îndeplinite. În jur nu există decât un mărăciniş de buruieni, iar stratul de paie care trebuia să acopere batalul cu dejecţii porcine şi care trebuia să aibă 10 centimetri grosime lipseşte cu desăvârşire. "L-a luat vântul!", a pretins şeful fermei, Alexandru Tanasz.

Totodată, deşi prin autorizaţia de mediu se interzice evacuarea dejecţiilor în bataluri pe timp de ceaţă, presiune scăzută sau când vântul bate spre oraş, nu se respectă nici aceste prevederi. Locatarii din Ioşia sunt cei mai buni martori, fiindcă de câte ori bate vântul duhoarea se aşază peste cartier.

La control

11 Ovidiu Daescu.jpgÎn mod normal, în cazul încălcării condiţiilor enumerate în autorizaţie, emitentul acesteia, adică Agenţia Regională de Mediu Cluj, poate suspenda ori chiar închide activitatea fermei, până la reglementarea situaţiei, explică actualul şef al APM Bihor, Ovidiu Dăescu (foto). De ce nu s-a luat vreo măsură până acum, pentru ca ferma să intre în legalitate ori să se închidă? Nu ştie nimeni. Nici Dăescu şi nici Mocan.

Cert este că acum, pentru a nu fi acuzaţi că ascund putoarea sub preş, şefii celor două instituţii au raportat cazul la Cluj şi au cerut Prefecturii, Consiliului Judeţean, DSV şi DSP să facă şi ele verificări. "Sunt demersurile preliminare pentru verificarea sesizărilor legate de activitatea fermei. Ulterior, rezultatele le vom înainta la Cluj, iar Agenţia Regională va decide măsurile care se impun", a declarat şeful APM Bihor.

Mai sunt şi alţii

Culmea e că putoarea de la ferma Nutrientul nici măcar nu e singura problemă olfactivă a zonei. La sfârşitul săptămânii trecute, însoţiţi de ziarişti, inspectorii celor două autorităţi de mediu au verificat şi alţi poluatori din zona industrială. Aşa s-a aflat că orădenii sunt intoxicaţi şi cu mirosurile emanate de o cantitate imensă de reziduuri de sfeclă de la fabrica de zahăr. Circa 1.000 mp de pe platforma acesteia e acoperită cu borhot fermentat rămas din 2009, care răspândeşte un miros înfiorător.

Tot în incinta fabricii de zahăr există şi peste 50.000 de metri cubi de apă uzată, plină cu materii organice în fermentaţie, care generează mirosuri prin descompunere. "Apele uzate trebuiau epurate, lucru care nu s-a făcut deoarece staţia de pre-epurare a societăţii a intrat în revizie. Am dispus remedierea imediată a situaţiei şi salubrizarea platformei", a declarat consilierul APM Nelu Nistor.

Culmea e însă, că, în ciuda disconfortului provocat cu bună ştiinţă orădenilor, firma Zahărul SA nu a primit nici măcar un avertisment. La fel ca Nutrientul, fabrica a scăpat doar cu un plan de măsuri! Şi atunci, e de mirare că nu miroase a bine?...


PORCĂRIE CU ACTE
Condamnaţi la putoare

Deşi ferma de porci Nutrientul funcţionează pe terenul municipiului Oradea, reprezentanţii Primăriei nu pot evacua ferma deoarece contractul de concesiune încheiat în urmă cu 9 ani nu prevede sancţiuni pentru problemele cauzate de funcţionarea defectuoasă a acesteia. Cele 18 hectare de teren pe care se află ferma au fost preluate de Primăria Oradea în 2001 şi au aparţinut iniţial Primăriei Sântandrei, care în 1991 le-a concesionat pentru 49 de ani firmei Nutrientul fără clauze referitoare la poluare şi, în plus, la un preţ derizoriu, de numai 500 de lei vechi pe metrul pătrat!

"După preluarea terenului, Primăria Oradea a încercat să rezilieze contractul în instanţă, dar judecătorii au respins solicitarea. Singura cerere care ne-a fost admisă a fost schimbarea valorii redevenţei. Din 2008, firma plăteşte 0,2579 RON/mp, în total, 46.422 lei anual", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Petri Csilla.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Porcaria (institutionala) si putoarea - brand de tzara
Sa zicem ca-l condamnam pe Filip la munca silnica pe viata la porci. Chiar merita pentru cate porcarii a facut. Sau il impuscam ca pe Ceausescu. Si atunci n-o sa mai puta in Oradea? Problema dejectiilor si a putorii se va remedia de la sine? Autoritatile de-acum nu trebuie sa mai faca nimic decat sa dea vina pe "greaua mostenire"? Chiar nimeni nu-si asuma nici o responsabilitate in orasul si tara asta? Pute, domnule, pute. Faina primire in "micul Paris" de la granita! Asta da brand de tara! Bine ati venit in c-a-c-a-t! Asa ceva chiar nu exista in tarile dvs.
Postat 18 August 2010, 09:41 de Titus
filip la porci!
filip ar trebui condamnat la munca silnica la porci!
Postat 17 August 2010, 11:40 de mari
Ce treaba sa-si faca?
"bolojane, de ce nu-ti faci treaba ? rusine bolojane, nu mai pupi tu primaria" Ce treaba sa-si faca? Cand Filip ne-a vandut pe 49 de ani, o sa suferim in continuare si noi si copii si nepotii nostri de putoarea pe care a lasat-o in urma PDL-ul. Cine o sa pupe primaria Filip sau Biro? Gunoaie pedeliste luati mita cu amandoua mainile si dupa aceea tipati ca de ce nu-si fac autoritatile treaba sa repare ce ati stricat si ati furat voi.
Postat 17 August 2010, 08:12 de Emil
replica la articol
Rezolvarea acestei probleme cu putori porcinr ar fi mutarea fermei de porci a socitetii Nutrientul in locatia Palota in fostul ISCIP Palota,fostul SuinProd Palota propritateaNitrientiulPalota.Porcul dreacului Pazurik Iosif nu a investit2 mildeuro in fermade porci Iosia ,poate ca a investitin fabrica dr nutreturi combinate din proprietate lui ,Suin Prod Palota si ferma Iosia au fost preluate in contul datoriilor avute de catre acestea la Nutrientul.Tehnologia cresteri suinelor la ferma Iosia este vechedin ani 1970 de cind s-au terminat de construit si Suin Prod Palota ,nici o investitie nu s-a facut doar cirpeli la instalatiile electrice la apa si la canalizare.Porcul dreacului Pazuric Iosif un vot a cintarit greu in consiliul de admnistratie ,acuma-l platesc inapoi nu vreau nimic doar dreptate si adevar pentru @Romanul Simplu,Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 16 August 2010, 20:10 de Romanul Simplu
pute
bolojane, de ce nu-ti faci treaba ? rusine bolojane, nu mai pupi tu primaria.
Postat 16 August 2010, 17:00 de rtw
dreptate
Trebe putin aplicata legea........da nu-i cine.........Fraierii cu fraierii,gunoaiele cu gunoaiele,mocanii cu mocanii si tot asa.........
Postat 16 August 2010, 16:51 de scaramouche
filip?
Acum sa tina Filip o conferinta de presa, nu cand trage Bolojan o besina. Sa vedem ce spune lucrop despre ce a lasat in urma. C-o fo cinshpe ani primar!
Postat 16 August 2010, 16:27 de zoom
Profesionalism.
Mocan si Daescu sunt mentinuti pe functii ca model al profesionalismului in materie de protectie a mediului. Consecintele le suportam noi, oradenii.
Postat 16 August 2010, 14:45 de Oradean.
BUGETARII !!
OVIDIU DAESCU !? ASTA SPECIALIST NU A FOST PE LA DACIA SERVICE , PE LA RAR..... SI ALTE LOCURI DE CIUPELI
Postat 16 August 2010, 13:48 de SCARBITUL
BUGETARII !!
BUGETARII ASTIA "LUMINATI" SUNT CA NSTE CERSETORI CU ACTE !! CERSESC MITA SI FAC PE GROZAVII , CINE SUNT EI !!! GUNOAIE POLITICE CARE ACUM CAND TARA PIERE DE PE URMA HOTIILOR SUPRAVEGHEATE DE EI ( DE BUGETARI ) SE DAU DE CEASUL MORTII CA CINEVA SE ATINGE DE PRIVILEGIILE LOR DE ARIENI IN TARA DE "VIERMI " ROMANIA !
Postat 16 August 2010, 13:46 de SCARBITUL
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON