URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2010, 14:33

Galea eliberatorul

Galea eliberatorul OVI CONTRA. După o carieră ratată de ofiţer de Securitate din cauza Revoluţiei, una de poliţist de frontieră şi o alta de ofiţer la celebra "Doi şi-un sfert", Ovidiu Galea (foto) a ajuns să împartă dreptate. Întâi ca procuror, apoi ca judecător şi mai mult după ureche, spun colegii săi magistraţi, pe care a ajuns să şi-i ridice în cap după ce a decis să interpreteze procedura penală de o manieră cu totul personală
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Justiţia bihoreană este din nou în fierbere! Ovidiu Galea, judecător la Tribunalul Bihor, a reuşit ca, în decurs de numai câteva săptămâni, să elibereze din arestul preventiv, în care se aflau în aşteptarea proceselor, trei criminali şi patru escroci acuzaţi că au furat 25 de maşini de la mai multe firme de închirieri auto.

Şi până acum Galea era bârfit de colegi pentru isprăvi similare, după ce a pus în libertate mai mulţi spărgători, dar de data asta treaba s-a îngroşat. Cei trimişi de judecător înapoi în societate sunt indivizi periculoşi, care oricând pot comite o nouă crimă, înainte să fie judecaţi pentru cele deja comise.

Procurori vs. judecător

Conflictul dintre magistraţii bihoreni şi judecătorul Galea a izbucnit înainte de Crăciun, când deciziile acestuia i-au făcut pe propriii colegi să ia atitudine. Printr-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, anunţa pe 22 decembrie că judecătorul Galea a eliberat din arest trei persoane inculpate pentru omoruri.

Într-unul dintre dosare, arădeanul Ioan Florea şi covăsneanca Balazs Iren erau anchetaţi în stare de arest preventiv pentru că, în august, şi-au omorât şi aruncat în fântână gazda la care stăteau în chirie, în satul Boiu, iar apoi au fugit. "Cadavrul a fost descoperit două luni mai târziu iar cei doi au fost arestaţi pe 3 noiembrie, iniţial pentru 10 zile iar apoi pentru încă 15, măsura arestului preventiv expirând pe 27 noiembrie", explica purtătorul de cuvânt. Problemele au început pe 23 noiembrie, când, cu patru zile înainte să expire perioada de arest, procurorii au cerut judecătorului s-o prelungească cu încă 30 de zile. Galea a acceptat, dar a adăugat în încheierea sa o sintagmă care, practic, avea să ducă, din contră, la eliberarea celor doi criminali.

Prelungire, de unde?

Enunţul judecătorului e considerat o premieră, căci nu este prevăzut în procedura penală. Galea hotărâse că prelungirea arestului se va aplica de la data rămânerii definitive a hotărârii, adică după judecarea eventualului recurs la instanţa superioară, şi nu cum era normal, de la data la care expira primul mandat de arestare preventivă, adică 27 noiembrie.

Deoarece recursul declarat de cei doi inculpaţi a fost judecat de către Curtea de Apel abia în 3 decembrie, dată la care mandatul de arestare emis pe numele inculpaţilor expirase deja, şi pentru ţinerea lor în arest nu mai exista astfel temei legal, procurorii au cerut conducerii Tribunalului să clarifice dacă bizara decizie a lui Galea, viciată în forma în care acesta a dat-o, mai putea fi pusă în aplicare. Evident, răspunsul a fost negativ, motiv pentru care Balazs Iren şi Ioan Florea au şi fost puşi imediat în libertate.

Criminal "liniştit"

Într-un alt dosar, judecătorul a pus în libertate tot un ucigaş. Gheorghe Haş, din Homorog, fusese trimis în faţa instanţei sub arest pentru omor calificat şi pentru tentativă de omor, după ce în luna august a anului trecut, aflându-se în faţa unui birt din sat, i-a dat unui bărbat cu o sticlă de bere în cap, iar apoi, folosindu-se de gâtul sticlei sparte, l-a lovit pe un altul în zona gâtului, secţionându-i jugulara. Victima, un băiat de 19 ani, a murit în nici două minute, în braţele prietenei sale.

Pe 15 decembrie, la primul termen de judecată, când magistratul trebuia să-i prelungească lui Haş arestul preventiv cu 60 de zile, aşa cum este practica în cazul faptelor comise cu violenţă, Galea a mai comis una. El a dispus înlocuirea arestării cu interdicţia ca ucigaşul să părăsească localitatea, motivând că acesta se află la prima lui faptă şi "nu prezintă pericol social". De această dată, pocinogul a putut fi reparat de colegii lui Galea de la Curtea de Apel, care au dat în timp util o altă decizie, prelungindu-i criminalului starea de arest.

Pe cuvânt de hoţ

Şi mai straniu a fost comportamentul judecătorului Ovidiu Galea în dosarul unor escroci anchetaţi pentru că au închiriat 25 de maşini de la mai multe firme de profil din ţară, însă în loc să le înapoieze le-au fabricat acte false şi le-au vândut în Republica Moldova.

Potrivit procurorilor, în toamnă, când l-au adus în faţa judecătorului pe Babiker Anwar, considerat capul afacerii, cerând arestarea lui, în loc să ia o decizie în acest sens, Galea a hotărât să amâne pronunţarea pentru a doua zi, după ce în prealabil l-a întrebat pe escroc dacă e de acord şi dacă se va prezenta la judecată. Evident, a doua zi ia-l pe Babiker de unde nu-i!

Avea să fie arestat în lipsă, alături de alţi trei complici ai săi, Benczo Sandor, Saiti Samuel şi Gheorghe Bădescu, în octombrie. Nici cei trei n-au stat în arest, însă, decât o lună, până când dosarul a ajuns la Galea, mulţumită aceleiaşi "inovaţii" a judecătorului, care a decretat că prelungirea arestului se va aplica de la data rămânerii definitive a hotărârii.

În contre

Nemulţumiţi că infractori prinşi cu greutate le scapă printre degete din cauza unui judecător care interpretează legea după ureche, procurorii bihoreni l-au sesizat pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Valentin Mirişan, iar acesta, la rândul lui, a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să comunice dacă mai există cazuri precum cele pe care Galea şi-a pus amprenta. "Am cerut să ni se comunice dacă au mai existat exprimări de genul celei folosite de magistratul Tribunalului. Dorim să iniţiem un recurs în interesul legii, ca să existe o practică unitară în astfel de cazuri, iar situaţiile de acest fel să nu se mai întâmple. Răspunsul care ni s-a comunicat a fost negativ", a spus prim-procurorul Parchetului Bihor, Viorel Gavra, explicând că nicăieri în ţară nu s-a mai pomenit vreo decizie precum cele adoptate de Ovidiu Galea.

Inovaţia judecătorului e contestată, însă, nu doar de procurori, ci până şi de colegii lui judecători. "Ceea ce a făcut domnul Galea în cazul prelungirii arestului preventiv doar de la data rămânerii definitive a hotărârii este comparabil cu încercarea de a prelungi un fir de aţă, dar nu de unde se termină, ci de undeva din neant", spune unul dintre judecătorii contrariaţi de "interpretările" date legii de către Galea.

Codul lui Galea

De cealaltă parte, magistratul incriminat susţine totuşi că deciziile sale au fost legale atât timp cât au fost menţinute de instanţa superioară. "Nu mai suntem ca pe vremea lui Ceauşescu, să ne supunem procurorilor. Dacă hotărârea mea este apreciată ca netemeinică şi nelegală, poate fi atacată, e dreptul părţilor", susţine Galea. "Potrivit Codului de procedură penală, instanţele sunt obligate să judece cauza într-un termen clar stabilit, în speţă până la expirarea mandatului", spune magistratul, sugerând că, dacă procurorii ar fi solicitat din vreme prelungirea mandatelor, acestea s-ar fi judecat în timp util şi nu ar mai fi existat probleme.

Aparent, Galea are dreptate. În fond, însă, ceea ce spune este tot o aberaţie întrucât dacă procurorii ar proceda cum spune el şi ar obţine prelungirea unui arest înainte ca mandatul să expire, ar însemna că un inculpat poate fi ţinut arestat în baza a două hotărâri judecătoreşti: cea de arestare iniţială şi cea ulterioară de prelungire.

Drept urmare, dilema rămâne: cum să-i impui unui judecător "rebel" să ţină seama de raţiune şi de lege? Şi poate nu fiindcă vrea neapărat s-o încalce, sau pentru că ar fi făcut înţelegeri cu borfaşii. Ci mai degrabă, cum comentează tot mai mulţi, pentru că vrea să pară mai deştept decât cei care au făcut legea şi decât toţi ceilalţi care o aplică.


MAGISTRAT CONTROVERSAT

Cu duhul blândeţii

Judecătorul Ovidiu Galea nu e pentru prima dată în colimatorul procurorilor. Anul trecut, de pildă, pe 23 aprilie, când încă era magistrat la Judecătorie, i s-a imputat eliberarea unui hoţ acuzat de peste 20 de spargeri. Reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, Liviu Rotundu urma să fie prezentat de procurori cu propunere de arestare preventivă la Judecătorie. Cum însă audierile s-au prelungit până după-amiaza târziu, Galea, care era de serviciu, nu a avut chef să se întoarcă în seara de Sfântul Gheorghe în sala de judecată. Motiv pentru care hoţul a fost pus în libertate de procurori şi i s-a dat doar o interdicţie de a părăsi localitatea, pentru ca imediat, aşa cum era de aşteptat, să-şi continue seria de spargeri.

Pe 13 noiembrie, promovat ca judecător la Tribunal, Galea a dispus condamnarea cu suspendare a patru hoţi de lemne din Tileagd care au încercat să ucidă un pădurar şi i-au incendiat casa. Magistratul a schimbat încadrarea în cazul lor, din tentativă de omor deosebit de grav în tentativă de omor calificat,  şi le-a dat suspendare motivând că "scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia". Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată de procurori la Curtea de Apel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON