URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2010, 13:33

Filip şi Maghiar în mafia terenurilor

Filip şi Maghiar în mafia terenurilor BOGĂŢIE DIN HOŢIE. În asociere cu clanul Maghiar, familia Filip a achiziţionat în 1996, cu numai 2 milioane de lei vechi, un teren al cărui valoare reală era la vremea respectivă de 700 de milioane. "Fiind prieteni de familie, voiam să ne facem în comun o casă de vacanţă în afara oraşului", motiva Valeria Filip, chiar dacă împreună cu soţul ei, primarul Petru Filip, mai deţinea deja o casă de vacanţă la Paleu...
Filip şi Maghiar în mafia terenurilor CINE SE ASEAMĂNĂ... Familiile fostului rector Teodor Maghiar (foto) şi fostului primar Petru Filip s-au bucurat din plin de falsurile topografului Sterian. La anchetă, Marioara Maghiar şi Valeria Filip au declarat că au cumpărat de la un interpus al "Colonelului" peste 10.000 mp în Podgoria pentru a-şi face împreună o casă de vacanţă, plătind câte un milion de lei vechi. Deşi preţul era vădit fictiv, procurorii au menajat cele două VIP-uri, astfel încât la proces doamnele apar ca martore, nu învinuite pentru complicitate la fals şi înşelăciune
Filip şi Maghiar în mafia terenurilor PĂMÂNT DE VILĂ. Fostul director adjunct al Apaterm Constantin Tomulescu (medalion) a profitat de două ori de furturile de teren comise de fostul topograf al Primăriei. În 1994, printr-o firmă a fiului său, el a cumpărat fictiv 3.100 mp în Podgoria puşi în fals de Sterian pe numele unui anume Dragoş Gavril, iar în 1997 o altă parcelă pusă, tot în fals, pe numele Negrău Petru. Rezultatul se vede pe strada Făcliei, unde Tomulescu şi-a ridicat o vilă (foto) pe terenul furat, conectată apoi pe şest, cu nesimţire, la reţeaua publică de apă
Filip şi Maghiar în mafia terenurilor FAŢĂ TRISTĂ... Dacă în 2004 medicii îl considerau pe "Colonelul" Marin Sterian (foto) doar alcoolic şi depresiv, însă deplin responsabil de faptele sale, ulterior tot ei i-au găsit suferinţe - printre care şi "faciesul trist"! - care îl împiedicau să ia parte la proces. Un singur procuror, Ovidiu Naghi, a observat la începutul urmăririi penale că diagnosticele au pornit de la col. dr. Decebal Colceru, de la Spitalul Militar, care cumpărase de la Sterian un teren ieftin ca aspirina. Deşi detaliul punea la îndoială corectitudinea actelor medicale, procurorii Parchetului Curţii de Apel, care au preluat dosarul, nu au cercetat deloc cum a fost "îmbolnăvit" topograful tocmai de propriul client
Filip şi Maghiar în mafia terenurilor CINE SE ASEAMĂNĂ... Familiile fostului rector Teodor Maghiar şi fostului primar Petru Filip s-au bucurat din plin de falsurile topografului Sterian. La anchetă, Marioara Maghiar şi Valeria Filip au declarat că au cumpărat de la un interpus al "Colonelului" peste 10.000 mp în Podgoria pentru a-şi face împreună o casă de vacanţă, plătind câte un milion de lei vechi. Deşi preţul era vădit fictiv, procurorii au menajat cele două VIP-uri, astfel încât la proces doamnele apar ca martore, nu învinuite pentru complicitate la fals şi înşelăciune
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a prezentat o primă parte din povestea celui mai mare tun imobiliar dat vreodată în Oradea.

Derulat între anii 1992-2001, el a constat în furtul a 30 de hectare de teren din Dealul Viilor şi din marginea şoselei de centură, şi s-a soldat cu un prejudiciu stabilit de procurori în 2003 la 96 miliarde (actualizat acum la 200 miliarde) de lei vechi. Plus un dosar penal cu un singur vinovat, aflat în judecată la Tribunalul Bihor din 2005, anul când îşi încheia rechizitoriul procurorul Nicolae Bonchiş de la DIICOT. Autorul "fizic" al jafului a fost topograful Marin Sterian, transferat în 1992 de la unitatea de grăniceri la Comisia funciară din cadrul Primăriei, însă coautori şi autori morali au fost atât ceilalţi membri ai Comisiei, care l-au ajutat, cât şi şefii din Primărie, Universitate şi din Justiţie care, prin operaţiuni succesive de vânzare-cumpărare menite să facă pierdută urma terenurilor, au ajuns proprietari pe ele.

Dacă în prima parte a descrierii acestui furt BIHOREANUL v-a dezvăluit cum au fost împroprietărite personaje ca Viorel Micula (proprietar al grupului Transilvania), Ovidiu Tăutu, Emil Chirilă, Lucia Iacob şi Lucia Roiti (angajaţi la Primăria Oradea) ori Maria Leuca (soţia prorectorului Teodor Leuca), povestea continuă cu o nouă galerie de VIP-uri: Ioan Codău (fost primar PD al comunei Oşorhei), Florian Urs (fost viceprimar de Oşorhei), Dumitru Marc, Aurel Giurcă şi Andrei Luncan (Primăria Oradea), Călin Hirţe (fiul fostului şef al RAPAS, Ioan Hirţe), Ioan Ciursaş (fostul director general al Apaterm), Constantin Tomulescu şi Rodica Ungur (foşti adjuncţi la aceeaşi regie), Doru şi Carmen Maghiar (fiul şi nora fostului rector Teodor Maghiar) şi, în fine, Marioara Maghiar (soţia fostului rector) şi Valeria Filip (soţia fostului primar al Oradiei, Petru Filip).

Percheziţie cu surprize

Sterian 18.JPGDosarul în care Marin Sterian (foto) e judecat la Tribunalul Bihor pentru fals şi înşelăciune a fost finalizat în 2005 de procurorul Nicolae Bonchiş de la DIICOT, dar a pornit în 1999 de la un proces declanşat de Marcel Tarţa (pe atunci consilier local UFD, acum consilier judeţean PDL) împotriva Primăriei Oradea, primarului Mihai Sturza şi a necunoscutei Maria Dascăl.

Tarţa acuza că topograful Sterian a falsificat la indicaţia fostului primar un titlu de proprietate prin care Dascăl primea un hectar pe Dealul Viilor (în zona străzilor Bartok Bela-Colinelor). Terenul fusese al statului încă din perioada interbelică şi, deci, nefiind naţionalizat de comunişti, nu putea face obiectul legii de reconstituire a dreptului la proprietate. Scopul real al operaţiunii, mai spunea Tarţa, a fost ca, prin vânzări succesive şi simulate cu ajutorul unor interpuşi ce jucau rolul de falşi cumpărători şi apoi de falşi re-vânzători, terenul să ajungă la omul de afaceri Viorel Micula. Care, de altfel, şi-a şi construit pe el o vilă.

În urma anchetei declanşate, în 2003 a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare, de către Judecătoria Suceava, doar topograful Primăriei, Marin Sterian, cunoscut sub numele "Colonelul". Cum, însă, procurorii au dispus o percheziţie domiciliară, în apartamentul topografului au fost găsite peste 30 de titluri de proprietate pe diverse nume, toate falsificate. Cercetându-le, au început să facă legătura între Sterian şi beneficiarii falsurilor aflaţi în funcţii de decizie în instituţii importante, de la Primărie şi Universitate până la Cadastru şi Justiţie.

Legături periculoase

Studierea actelor a permis procurorilor să desluşească şi modul în care opera Sterian. Topograful găsea sau îi erau găsite persoane, de obicei în vârstă şi domiciliate în Oşorhei, în numele cărora depunea la Comisia funciară Oradea cereri pentru terenuri. Apoi, membrele Comisiei (Minodora Pădurean, Viorica Bar şi Eliza Totorean) avizau documentaţiile pentru eliberarea titlurilor de proprietate fără măcar să ceară solicitanţilor minima declaraţie din care să rezulte că aceştia erau îndreptăţiţi să revendice pământ. Ulterior, cu împuterniciri reale sau falsificate ca din partea titularilor sau a moştenitorilor (care adesea erau complici), Sterian ori moştenitorii înşişi vindeau terenurile unor şefi din Primărie, cadre universitare, avocaţi, procurori şi, mai rar, oameni de afaceri.

03 Codau.jpgÎntre titlurile de proprietate din locuinţa lui Sterian procurorii au găsit încă unul pe numele aceleiaşi Maria Dascăl de la care izbucnise scandalul Tarţa-Micula. Este vorba de TP 2.680 emis în aprilie 1996 pentru 1,17 hectare vândute de Sterian avocaţilor Ilie Morar şi Ioan Bozga, precum şi lui Gheorghe Raţiu (inginer-şef la Orser, angajat la Facultatea de Mediu, cunoscut ca om de casă al fostului rector Teodor Maghiar). Acesta a vândut apoi o parte din teren primarului de Oşorhei, Ioan Codău (foto).

Ulterior, procurorii au descoperit că o operaţiune similară a avut loc în beneficiul aceluiaşi primar pe baza unui alt titlu de proprietate, falsificat de data asta pe numele Abrudan Ioan pentru 5.800 mp în cartierul Podgoria. Cu o împuternicire, Sterian a vândut terenul aceluiaşi Raţiu, care l-a revândut apoi, pe parcele, lui Sterian însuşi, inginerului Ovidiu Tăutu (Primăria Oradea) şi primarului de Oşorhei.

Proprietar fără voie

În 2001, Ioan Codău s-a apărat în faţa procurorilor cu o poveste ca pentru tâmpiţi. "Nu eu am cumpărat terenul şi nici nu ştiu cine a avut interesul să cumpere pe numele meu acest teren", declara primarul la Parchetul Oradea. Altfel spus, cineva, nu se ştie cine (e drept că nici procurorul n-a insistat să afle) i-ar fi cumpărat teren şi l-ar fi trecut pe numele lui fără să fi fost pus de nimeni şi fără vreo răsplată.

Patru ani mai târziu, în 2005, Sterian declara însă, în faţa unui procuror de la Parchetul Curţii de Apel, că a modificat titlurile de proprietate chiar la cererea membrilor Comisiei funciare şi că a vândut terenul lui Raţiu "care la rândul lui a vândut persoanelor la care practic terenul trebuia să ajungă". Deci, Codău fusese un destinatar prestabilit. Varianta lui Sterian era întărită şi de Tăutu, care recunoştea că i-a vândut pământul lui Raţiu, iar acesta i l-a revândut lui Codău. Degeaba, însă, fiindcă primarul avea să scape cu incredibila sa poveste de adormit procurorii.

Viceprimar proprietar

De o învârteală similară a beneficiat şi Florian Urs, viceprimarul comunei Oşorhei. Tot în aprilie 1994, Sterian a falsificat TP 2.684 pe numele Toderici Nicolae, pentru 1,23 hectare de teren intravilan din strada Făcliei.

Procurorii au reţinut că topograful şi-a făcut procură în numele lui Toderici şi apoi a vândut 8.000 mp lui Raţiu Gheorghe, Angelei Negruţ, lui Emil Chirilă, Ionel Iacob şi Luciei Iacob (ultimii din Primăria Oradea) cu câte 3 milioane de lei. Dar magistraţii au ignorat declaraţia lui Sterian, conform căreia a falsificat acest titlu de proprietate chiar în înţelegere cu Urs, care era rudă cu titularul. "Acest Toderici era socrul lui Urs Florian, fostul viceprimar al comunei Oşorhei", explica Sterian, dezvăluind astfel că nu degeaba a comis falsul, ci cu scopul de a-l ajuta, astfel, pe ginerele-viceprimar să pună mâna pe teren în Oradea.

ioan ciursas 01.jpgCadouri la Apaterm şi Primărie

Procurorii care l-au anchetat pe Sterian au stabilit că în 1996 acesta a falsificat şi TP 2.682, emis pe numele Ghirdan Victor, Baciu Floarea şi Peţan Irina, pentru 1,3 hectare, teren pe care, deşi în titlu apărea în extravilan, l-a "mutat" în intravilanul oraşului. "Deşi falsul era vizibil, notarul Bodea Floare (n.r. - soţia procurorului Radu Bodea) l-a legalizat", arată procurorul DIICOT Nicolae Bonchiş în rechizitoriu. Ulterior, cu o procură de la moştenitorii celor trei titulari decedaţi între timp, Sterian a vândut cinci parcele avocaţilor Ilie Morar şi Ioan Bozga, iar moştenitorii au vândut alte două parcele către Dumitru Marc, jurist la Primărie, şi Ioan Ciursaş (foto), directorul general al Apaterm.

La anchetă, moştenitorii au declarat că fuseseră duşi la notar de către Sterian şi că au semnat actele fără a le citi, însă topograful a arătat că aceştia nu erau uşi de biserică. "Titlul a fost modificat de mine la ordinul Comisiei, pentru că nepoata lui Ghirdan lucra la Primărie. Nici nu am primit bani de la cumpărătorii cărora în numele titularilor le-am vândut terenurile", explica Sterian procurorilor, arătând astfel că Marc şi Ciursaş n-au plătit pământurile primite.

Texte cu "chiaburi"

Procurorii au aflat că o altă modalitate prin care Sterian inventa proprietari era emiterea de titluri pentru persoane care n-au avut terenuri, dar despre care martori inventaţi susţineau la Comisia funciară că în anii 1950-1960 ar fi cumpărat hectare întregi în Oradea. Adică după colectivizare, când o aşa faptă era de neconceput! Declaraţiile au fost totuşi acceptate la dosarele de "reîmproprietărire" de către membrele Comisiei funciare ca şi cum acestea n-ar fi ştiut niciodată că în comunism nu existau moşieri.

Un exemplu în acest sens este TP 2.918 emis în aprilie 1997 pentru 1,36 hectare pe numele Boroş Dumitru, domiciliat în Oşorhei. Sterian a obţinut titlul depunând la Primăria Oradea o declaraţie dată de un anume Baki Francisc, cum că în 1961 Boroş cumpărase de la tatăl său 1,7 hectare în Oradea.

La anchetă, Baki s-a "scos" spunând că habar n-avea despre respectiva declaraţie. Totuşi, nici el nu era atât de inocent pe cum se pretindea, întrucât singur a recunoscut că îl contactase pe Sterian ca să-i "procure" un teren, iar în această situaţie preţul cerut de topograf a fost, probabil, tocmai participarea lui la fals prin mărturia mincinoasă. Cert e că membrele Comisiei au avizat documentaţia, iar după emiterea titlului de proprietate ginerele lui Boroş, Paşca Pavel, a vândut o parte din teren inginerului Ovidiu Tăutu de la Primăria Oradea şi lui Călin Hirţe, fiul şefului RAPAS, Ioan Hirţe.

Tot pe baza unei declaraţii mincinoase a fost emis în martie 1996 şi TP 2.689, pe numele Paşca Pavel. De astă dată, declaraţia mincinoasă fusese dată de fiul acestuia, care pretindea că în 1955 tatăl său cumpărase 4,4 hectare în Oradea. Ulterior, Paşca junior a susţinut în faţa procurorilor că nu el a depus declaraţia şi că nu ştia nici măcar că tatăl său fusese împroprietărit. "Nu ştiu cum Paşca poate să mintă în halul acesta", comenta însă Sterian, revoltat că totul era aruncat asupra lui.

Tomulescu, lângă Maghiar

În 1997, Sterian a mai falsificat un titlu de proprietate, pe numele Negrău Pavel, pentru 3,2 hectare, tot pe baza unei declaraţii false cum că titularul ar fi cumpărat pământ sub comunişti. Declaraţia fusese dată de o anume Codău Iuliana din Oşorhei, care susţinea că în 1960 Negrău ar fi cumpărat de la bunicul ei 4 hectare în Oradea. Negrău a murit înaintea eliberării titlului, iar fiul său a declarat procurorilor că a ridicat actul de la Primăria Oradea, dar I l-a înapoiat lui Sterian.

Cert e că, în numele lui Negrău, Sterian a vândut mai multe terenuri din Podgoria şi de pe şoseaua de centură Rodicăi Ungur şi lui Constantin Tomulescu, ambii directori adjuncţi la Apaterm, dar şi către Maghiar Teodor Traian, fiul fostului rector Teodor Maghiar, şi soţia sa, Maghiar Carmen, aceştia doi "cumpărând" fiecare câte o parcelă de 2.500 mp. Culmea e că în 2003, la iniţiativa Primăriei conduse atunci de Petru Filip, care motiva că familia Maghiar era păgubită întrucât pe terenurile ei se construise centura, cele două parcele de câte 2.500 mp au fost schimbate cu două parcele de câte 5.000 mp, date tot pe marginea şoselei. Aşa că Maghiarii au ieşit câştigaţi de două ori din unul şi acelaşi fals!

Ulterior, Sterian a declarat procurorilor că Negrău junior era parte în afacere, şi nu un nevinovat. "Documentaţia a fost trimisă (n.r. - la Primăria Oradea) de la Primăria Oşorhei, ştie Negrău (om de casă) pentru cine", scria Sterian, sugerând astfel că terenurile fuseseră dinainte pregătite pentru cei la care au şi ajuns.

Maghiar, lângă Filip

Una dintre cele mai clar frauduloase tranzacţii a fost făcută tot în beneficiul clanului Maghiar, dar de astă dată şi al fostului primar Petru Filip. Trânteala a început în 1994, când Sterian a falsificat TP 124, pentru 1,27 hectare din cartierul Podgoria, pe numele lui Stroe Aurel, un ofiţer cu care topograful fusese coleg la grăniceri.

"Acest titlu a fost eliberat în fals, pe baza unor documente false prezentate de titular Comisiei funciare, întrucât terenurile nu i se cuveneau", a reţinut procurorul DIICOT Nicolae Bonchiş în rechizitoriu. Ulterior, în 1997, Stroe a "vândut" cea mai mare parte a terenului Valeriei Filip (8.074 mp) şi Marioarei Maghiar (2.476 mp), fiecare plătind aceeaşi sumă: câte 1 milion de lei. Asta în ciuda diferenţei dintre cele două suprafeţe, ceea ce arată că preţul n-a contat, fiind fixat "din burtă". Preţul real, au stabilit mai târziu procurorii, era atunci de 700 milioane de lei, deci de 350 de ori mai mare!

04 Luncan.jpgDe asemenea, din ancheta procurorilor rezultă că în 1996 Stroe vânduse o altă parte a terenului către Aurel Giurcă, fost director tehnic al Primăriei - 1.200 metri pătraţi, şi Andrei Luncan (foto), fostul arhitect şef - 1.400 mp, de unde se poate lesne trage concluzia că toţi capii importanţi ai Primăriei s-au înfruptat din terenurile oraşului.

Poveşti de adormit procurori

Audiat în 2001 de procurorul Octavian Crişan de la Parchetul Curţii de Apel, Stroe declara că nu ştia nimic despre acest titlu de proprietate, iar magistratul s-a grăbit să-l "creadă". Peste 4 ani, însă, acelaşi Stroe inventa în faţa altui procuror, Saşa Cercel, o poveste absolut incredibilă despre cum a ajuns proprietar.

"Înainte de revoluţie am primit de la cineva 10 ari în Fughiu. Nu ştiu de la cine, deoarece l-am primit prin altcineva. Dar întrucât acest teren a fost revendicat, persoana care mi l-a rezolvat mi-a propus să primesc alt teren în compensaţie, chiar dacă pe primul nu l-am primit cu acte. Inculpatul Sterian Marin mi-a spus că o să rezolve la Primărie, dar nu mi-a spus că se va emite un titlu de proprietate pe numele meu", îşi susţinea Stroe ficţiunea.

Procuroarea a reţinut totuşi că Sterian l-a asigurat pe Stroe "că se va ocupa de problemă, că va emite un titlu în care vor fi prinse şi parcelele vecinilor, dar că el (n.r. - adică Stroe) va trebui să le revândă formal acestora. În acest context, Stroe declară că a semnat contractele de vânzare către aşa-zişii vecini", a consemnat procuroarea, fără a menţiona că "aşa-zişii vecini" erau, de fapt, Maghiar şi Filip.

Pus iniţial sub învinuire pentru complicitate la infracţiunile de fals şi înşelăciune săvârşite de Sterian, Stroe a scăpat totuşi nepedepsit. "Având în vedere că la data respectivă pedeapsa pentru înşelăciune era de 3 ani, în cauză s-a scurs termenul de prescripţie specială, astfel încât se va dispune neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Stroe Aurel", scria procurorul Nicolae Bonchiş în rechizitoriul din 2005.

Fără fereală

Anchetatorul constata că în acest caz siguranţa celor implicaţi a fost atât de mare încât nici măcar nu s-au mai folosit împuterniciri din partea titularului terenului, ci s-a trecut la vânzarea directă a pământurilor către Maghiar şi Filip, fără ca ele să fi fost filtrate printr-o altă persoană "spălătoare de terenuri". "Învinuitul Sterian nu şi-a mai procurat nicio procură, ci a trecut la vânzarea terenurilor, evident cu acordul lui Stroe", consemna procurorul, arătând astfel, indirect, că totul era premeditat şi gândit din Primărie, iar oameni ca Stroe nu erau decât intermediari de faţadă.

familia Filip.jpgLa 17 martie 2005 procurorul DIICOT le-a luat declaraţii de făptuitoare Valeriei Filip şi Marioarei Maghiar, amândouă înşirând aceeaşi poveste. "Ca urmare a unor discuţii prieteneşti cu familia Maghiar, ne-am hotărât să achiziţionăm un teren pe care să ne amenajăm împreună o casă de vacanţă", arăta Filip, copiată ad-literam de Maghiar. Valeria Filip mai spunea că, fiind prietenă cu notarul Drăgoiu şi "ştiind că acesta se ocupă cu terenuri, i-am cerut să ne anunţe dacă află de terenuri în Podgoria la un preţ convenabil".

Soţia fostului primar susţinea că s-a dus la notar "cu doamna Maghiar" şi că "ne-a convenit suprafaţa şi preţul, şi amândouă ne-am dat acordul să cumpărăm ce ni s-a oferit". Filip mai arăta că şi-a lăsat buletinul la Drăgoiu, urmând "să ne prezentăm pentru a semna actele" ulterior, deoarece "sunt medic şi am o muncă foarte solicitantă". "Ne-am prezentat într-o zi amândouă la biroul notarului Drăgoiu, acesta spunând că proprietarul terenului nu a mai avut timp să ne aştepte, dar că toate actele sunt în regulă, rămânând să le semnăm doar noi. Întrucât nu am apucat să mă văd cu vânzătorul, l-am rugat pe notar, din prietenie, să-i predea el banii. De altfel, eram grăbită, având un caz special la serviciu", susţinea Valeria Filip.

La dosar nu există nicio interpretare a acestor fapte, deşi ele erau clar ilegalităţi, întrucât legea interzice explicit semnarea unor contracte în absenţa părţilor.

Hoţ neprins, negustor cinstit

Opinia publică ar fi interesată să afle ce spun în prezent beneficiarii falsurilor lui Sterian, dar un demers în acest sens ar fi inutil. Pe de o parte pentru că, în cursul anchetelor, toţi profitorii s-au declarat "cumpărători de bună-credinţă", chit că pe pământurile primite direct de la Sterian sau prin intermediul lui au plătit mereu preţuri fictive, fără nicio legătură cu realitatea. Pe de altă parte, dovada cea mai clară că ştabii din Primărie (Filip, Giurcă, Luncan etc.) şi din Universitate (Maghiar, Leuca etc.) sunt în continuare stăpâni pe terenurile furate se află chiar în declaraţiile lor de avere, în care îşi asumă aceste proprietăţi.

Marioara Maghiar - Teodor Maghiar.jpgDe asemenea, era improbabil ca întrebările să fi primit răspunsuri noi sau diferite de cele date oricum în dorul lelii procurorilor, după ce unii dintre beneficiari, precum chiar Marioara Maghiar şi Valeria Filip, au refuzat să apară chiar şi în faţa instanţei care îl judecă pe Sterian. Avocatul topografului, Marius Popoviciu, a insistat ca cele două să depună o mărturie în faţa judecătoarei, motivând că la data tranzacţiei Stroe era nu doar coleg cu Sterian, dar şi student la Universitate. Astfel, avocatul sugera că vânzarea putea fi o "şpagă" către soţia rectorului, la fel cum putea fi o răsplată a lui Sterian, ca angajat al Primăriei, pentru soţia primarului.

Vreme îndelungată, însă, cele două doamne au refuzat să compară în faţa instanţei, astfel încât judecătoarea a emis pe numele lor un mandat de aducere cu Poliţia. Abia aşa Filip şi Maghiar au depus mărturie la Tribunal, pe 16 iunie 2009. Dar, asistate de avocatul Mihai Carp, amândouă au repetat povestea spusă procurorilor cu câţiva ani înainte, menită să le arate cumpărătoare de bună-credinţă, cinstite.

Înnebunit de doctori

Dosarul aflat la Tribunal este plin de documente medicale ce relevă încercarea ca fostul topograf să fie declarat suferind psihic şi, deci, ca procesul să fie oprit. Şi în această privinţă sunt de remarcat câteva bizarerii. Astfel, în 2004, un raport de expertiză întocmit de Serviciul de Medicină Legală Bihor concluziona că inculpatul "prezintă o tulburare depresiv-anxioasă, toxicofilie etanolică" (n.r. - alcoolism), dar că "această suferinţă nu-i afectează capacităţile psihice", deoarece "a avut discernământ" la comiterea faptelor, iar "boala nu îl împiedică să ia parte la procesul penal".

Un an mai târziu, însă, urmărirea penală împotriva lui Sterian era suspendată pe motiv că acesta se afla sub tratament pentru "episod depresiv sever" (altfel spus, pentru că era deprimat). Iar după încă un an, la 1 februarie 2006, acelaşi Serviciu de Medicină Legală descoperea că "numitul suferă de afecţiuni psihice şi organice (facies trist, tristeţe accentuată, apatie, insomnii rebele, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, arteriopatie, depresie persistentă) care îl împiedică în prezent să participe la judecată".

Timp de trei ani, Sterian s-a blindat cu zeci de adeverinţe medicale şi la un moment dat a cerut chiar oprirea procesului, depunând la instanţă un act potrivit căruia "prezintă risc suicidar crescut". Judecătoarea a refuzat totuşi blocarea cazului, hotărând ca procesul să continue fără prezenţa lui Sterian, prin audierea celorlalte personaje implicate.

AMR 5 ani

Pedeapsa maximă pe care o riscă Marin Sterian pentru falsuri şi înşelăciune este de 10 ani de închisoare. Pentru că deja procesul a început, a intervenit termenul de prescripţie specială, echivalent cu această pedeapsă plus jumătate, adică 15 ani, socotiţi din momentul producerii faptelor de fals, uz de fals şi înşelăciune pentru care fostul topograf e judecat. Ca urmare, dosarul poate fi soluţionat până în anul 2016.

Dacă Sterian va fi condamnat, automat instanţa va trebui să dispună şi anularea tuturor titlurilor de proprietate falsificate, precum şi a contractelor de vânzare-cumpărare măsluite de Sterian şi de colaboratorii săi, inclusiv notarii Igna şi Drăgoiu, care au legalizat titlurile şi au autentificat actele fără să pretindă ca la încheierea lor să fie prezenţi atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii. Aşadar, în acest caz, VIP-urilor din Primărie, Universitate şi Justiţie fie li se vor confisca terenurile de sub vile, fie vor trebui să achite contravaloarea lor reală.

Există deopotrivă şi posibilitatea ca Sterian să nu fie condamnat ori, pur şi simplu (având în vedere că acum are 62 de ani), să nu supravieţuiască procesului. Chiar şi aşa, însă, Primăria Oradea ar putea recupera prejudiciul calculat de procurori la 96 de miliarde de lei (la valoarea din 2003), deoarece legea permite, inclusiv după decesul inculpatului, ca procesul să poată continua pe partea civilă.

Până atunci, însă, rămâne de văzut dacă magistratul care judecă dosarul va merge până în pânzele albe ori îl va "dezumfla" încet-încet, aşa cum au făcut, înaintea sa, unii dintre procurorii care s-au ocupat de el. Şi care l-au inculpat doar pe cel care făcea falsurile semnând actele, nu şi pe cei care i-au pus pixul în mână pentru a le comite.


CAMARADERIE ÎN HOŢIE
Pământ cu epoleţi

Aşa cum procura terenuri pentru mai-marii din instituţiile civile, "Colonelul" Marin Sterian a ştiut să facă rost de pământ şi pentru foşti colegi ofiţeri.

În aprilie 1996, topograful a falsificat un titlu de proprietate aferent unei suprafeţe de 1,49 hectare, emis pe numele Luncan Iosif în baza mărturiilor aberante ale unor anume Miko Iosif şi Varga Ştefan, cum că în 1956 - deci în plin comunism - Luncan cumpărase 3,5 hectare în Oradea. După nici două luni, în iunie, cu o procură ca de la titular, Sterian a vândut terenul pe parcele, cu câte 3 milioane, către 12 ofiţeri. Între ei, şi colonelul doctor Decebal Colceru, care avea să-i elibereze lui Sterian adeverinţe de boală potrivit cărora nu putea suporta urmărirea penală şi judecata. "Toţi aceştia (n.r. - ofiţerii) sunt colegi cu învinuitul Sterian Marin, de unde se poate trage concluzia premeditării faptei", sublinia procurorul Nicolae Bonchiş în rechizitoriu.

Aparent, titularul Luncan Iosif (81 ani), nu avea niciun amestec în afacere, dar numai pentru cine ignora amănuntul că fiul său, Liviu, era el însuşi ofiţer la grăniceri şi a "cumpărat" teren de la tatăl său prin Sterian. Din "vânzarea" acestor terenuri topograful a încasat, scriptic, 36 milioane lei, în timp ce valoarea lor reală era de 1,04 miliarde!


04 Bogdan.jpgPE LINIE MOARTĂ
Complice, dar nevinovate

La anchetarea "Colonelului", subcomisarul de Poliţie Luminiţa Stamate constata în 2003 că Marin Sterian nu putea falsifica titlurile de proprietate fără complicitatea funcţionarelor din Comisia funciară a Primăriei Oradea. Totuşi, Minodora Pădurean, Viorica Bar şi Eliza Totorean au scăpat de trimiterea în judecată deoarece procurorii parcă nici n-au vrut să afle de ce nu şi-au îndeplinit obligaţia de a verifica actele în baza cărora avizau emiterea titlurilor de proprietate. Declaraţiile date de cele trei funcţionare la Parchetul local şi la Parchetul Curţii relevă că audierea lor s-a făcut de ochii lumii. De pildă, întrebată de ce nu a verificat documentaţia înaintea aprobării emiterii titlurilor de proprietate, Pădurean a răspuns, pur şi simplu, că "nu am verificat actele", iar procurorii s-au mulţumit cu acest răspuns ce relua chiar întrebarea. La fel, chestionată de ce nu a luat declaraţii pe proprie răspundere persoanelor care au cerut ilegal terenuri, Bar a răspuns cu aceeaşi degajare: "Această declaraţie nu există în dosar şi nu ştiu să i se fi luat titularului o asemenea declaraţie".

Ca urmare, în 2005, când a întocmit rechizitoriul, procurorul Nicolae Bonchiş nu avea altceva de făcut decât să constate că, "fără să fie stabilită vinovăţia lor, asupra membrilor Comisiei de aplicare a legii 18/1991 urmează a se dispune neînceperea urmăririi penale, întrucât pentru faptele lor a intervenit prescripţia". Singura consecinţă suportată de cele trei funcţionare a fost că, în perioada următoare, au trebuit să-şi ceară pensionarea sau transferul de la Primărie.

Nu numai faţă de membrele Comisiei funciare au manifestat procurorii îngăduinţă, ci şi faţă de juristul Traian Bogdan (foto). Deşi era obligat să supravegheze legalitatea activităţii Comisiei, acesta a declarat, senin, că "n-am pretins membrilor Comisiei să respecte dispoziţiile legale care se referă la declaraţiile pe proprie răspundere din partea solicitanţilor de terenuri". Şi el a scăpat prin transfer, la Prefectura Bihor.


REPLICI
Cu numele curate

În primul episod al "Jafului secolului", BIHOREANUL relata că, intrat în posesia unui teren de peste 8.300 mp aferent unui titlu de proprietate falsificat de Marin Sterian, inginerul Ovidiu Tăutu a vândut o parte din el unui pensionar, Constantin Selegean, care a declarat că semnarea contractului s-a făcut în biroul senatorului PNŢCD Nistor Bădiceanu. Ulterior, însă, "cumpărătorul" Selegean a fost pus de acelaşi Tăutu să doneze pământul Mănăstirii Ursulinelor, ceea ce, după cum au remarcat şi procurorii, nu avea nicio logică, bănuiala fiind că terenul putea ajunge la familia ori apropiaţii senatorului ţărănist. Familia acestuia precizează, însă, că fostul senator n-a avut nicio implicare în tranzacţie, dar şi că - dată fiind totuşi semnarea contractului în cabinetul acestuia - profitorul putea fi o altă persoană din anturajul politicianului. "Din păcate am aflat ulterior că unii au abuzat de numele lui rezolvându-şi anumite beneficii, inclusiv terenuri (unul chiar a avut tupeul să ni-l ofere să-l cumpărăm), ulterior ajungând să-l ponegrească pentru a-şi acoperi ei mârlăniile", afirmă Ioana Bădiceanu, fiica fostului senator.

Pe de altă parte, fostul primar Mihai Sturza, despre care Traian Bogdan a declarat procurorilor că la indicaţia lui s-ar fi făcut falsul prin care Viorel Micula a devenit proprietar pe străzile Bartok Bela-Colinelor, a declarat BIHOREANULUI că "la Parchet am fost confruntat, în 2001 sau 2002, când nu mai eram primar, atât cu topograful Marin Sterian, cât şi cu juristul Traian Bogdan. Sterian a declarat că eu nu i-am cerut să facă niciun fals, ci Bogdan, iar acesta a recunoscut că eu i-am cerut doar urgentarea activităţii Comisiei funciare, fără să-i cer soluţii favorabile cuiva sau altcuiva". Straniu e că, deşi fostul primar a dat şi el o declaraţie în faţa procurorilor, ea a dispărut din dosar. "Poate fiindcă s-a dorit protejarea lui Bogdan, care activa pe aceeaşi funcţie, de şef al Serviciului Juridic, la Prefectură", presupune Sturza.

În fine, şi soţia fostului viceprimar Kapy Ştefan a ţinut să dezmintă declaraţia lui Sterian dată în faţa procurorilor, potrivit căreia, la îndemnul udemeristului, topograful ar fi făcut un fals pentru ca terenul aferent dispensarului medical de pe bulevardul Ştefan cel Mare să ajungă în posesia familiei Kapy.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
imagini
Mai schimbati imaginile din fundalul bihoreanului, sunt trecute de mult,lasati mortii sa se odihneasca, schimbati imaginea,noi cititorii fideli ne-am plictisit de asta, aveti ceva nou?
Postat 09 Octombrie 2012, 08:46 de cititor
pt dl. Cris
Buna seara. Am avut un limbaj foarte civilizat in dreptul la replica, pe care nu ati avut bunavointa sa-l publicati. Nu stiu cum v-ati simti daca parintii dvs. ar fi fost in mod sistematic ponegriti, si dupa atatia ani de la plecare lor . Si de catre cine in fond si la urma urmei. Nu stiu daca aveti autoritatea morala de a face supozitii, numai de dragul senzatiei. Macar daca aceste dezvaluiri senzationale ar avea vre-un efect. Daca s-ar efectua cateva arestari, cercetari serioase, confiscarea bunurilor dobandite in mod ilicit. Dar intr-adevar si ziarul trebuie sa traiasca din ceva Dar cainii latra - caravana trece, si ramaneti numai cu latratul. Asa ca.....
Postat 09 Martie 2010, 21:53 de Ioana B.
Sant..
Sant curios pe unde mai face " ravagii " Luncan ( zis cel Groaznic) de cand a fost scos cu picioare in fund din feuda sa - Primaria. Ma si miram ca numele lui sa nu fi aparut in mafia terenurilor , dupa cum stim bine ca numele lui este strins legat de mafia autorizatiilor date pe ochi frumosi ( ochi=bani) care a facut din frumoasa noastra Oradie , un kitch imobiliar . Sa-ti fie rusine BARBOS SLINOS SI PAROS! PTIU!
Postat 09 Martie 2010, 21:04 de ORADEAN
si altii implicati
Există şi alţi topografi implicaţi în astfel de înşelăciuni - d-na Klepp Ileana, care fusese tot angajată a Primăriei Oradea şi d-l Vinczeffy, topograf activ şi astăzi la Primăria Paleu...ar interesant să faceţi o anchetă jurnalistică şi în acest sens!
Postat 09 Martie 2010, 14:23 de Aragonit
Pt DNA
Nu va mai luati numai de vechea conducere , mai aruncati un ochi si l-a actuala ca nu este mai buna.Si daca tot vrea domnul chis un pont de constructii fara autorizatie sa verifice Ibsen nr 5 si vecinul dansului care este finul doamnei Iacob, mai marea arhitecta a orasului. Exemplul este foarte graitor nasa si finul. Iar cel de la Ibsen nr 5 , lucreaza numai noaptea si numai la sfarsit de saptamana vineri, sambata, duminica. Ia mai face-ti cecetari!!! Mai cercetati si cum domnul Bolojan vrea sa-i faca cadou din bani publici domnului Sabau care este finul fostului sef DNA un loc de parcare , loc care pentru a intra in posesia primariei v-a trebui expropiat . Expropiere care se v-a face din propietatea unei familii , familie pe care domnul Sabau si-a pus pata si i-a promis ca il v-a aranja. Lucru care s-a si intamplat punandu-si in functiune puterea si functia atat a lui cat si a apropiatilor.
Postat 08 Martie 2010, 21:03 de ?????
cadastru
De ce credeti ca la cadastru este sef cine este? dl Adi
Postat 08 Martie 2010, 14:28 de b
Bonus pentru Adi Cris
Inca doua pe str. Soarelui. La proprietatile avocatului "justitiar" CUTUS si fostul director tehnic de la CAO ... TOMULESCU. Urmeaza MAGHIAR, la un colt de drum, daca vedem ca se misca ceva ...
Postat 07 Martie 2010, 20:54 de TAMTAC
Pentru ADI CRIS
OK! Deocamdata str. Colinelor 7-9 si Colinelor 48. Dar inainte de ancheta jurnalistica aveti posibilitatea sa cereti la Urbanism (PMO), atit istoricul acestor imobile cit si hotaririle CLMO (inexistente) pentru Planurile Urbanistice de Detaliu, cit si dispozitiile primarilor (de acum si cel anterior) privind Certificatele de Urbanism si Autorizatiile de Construire (deasemenea inexistente). Dar, atentie si la faptul ca fostul inspector sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii a ascuns toate reclamatiile administrative privind acest subiect, acum supervizind situatia din postura de inspector in cadrul Corpului de Control al Inspectoratului de Stat in Constructii, la Bucuresti adica. Nu este strain de aceasta situatie nici mr. Bugner, actualul sef de la ITC Nord-Vest cu sediul in Oradea. Daca va miscati corect, va pot da atitea informatii incit va veti vinde spectaculos saptaminalul pina la sfirsitul anului curent.
Postat 07 Martie 2010, 20:10 de TAMTAC
pt TAMTAC - constructii
Poate ma ajutati (vad ca aveti info) cu niste adrese unde se ridica vile fara autorizatii. Asa, sa fie niste capete de pornire... Adresa mea de e-mail: adrian.cris@bihormedia.ro. Puteti incerca si redactia@bihormedia.ro. Multumesc pt pont.
Postat 06 Martie 2010, 23:50 de adrian cris
Constructii la vedere
Nu domnule Cris! In perioada de acum se fac majoritatea constructiilor pe acele terenuri. Va garantez, pentru ca am ocazia sa le vad aproape zilnic hoardele de muncitori adusi din Ungaria pentru a le finaliza. Si daca tot ne raportam la Filip spre exemplu, incercati sa aflati de unde are fostul primar o avere de peste 20 de miliarde de lei vechi, conform declaratiei sale de avere, cind salariul de primar nu a depasit niciodata mai mult de 1.000 euro lunar ?!? Tipul este atit de las incit si-a lasat pina si nevasta la inaintare, sa raspunda singura in fata procurorilor pentru ce a facut chiar el.
Postat 06 Martie 2010, 19:57 de TAMTAC
pt TAMTAC si Kaboom
Da, este cazul palatului Micula de pe Colinelor-Bartok. Numai ca, asa cum Bihorel a aratat saptamana trecuta intr-unul din premiile sale, proprietarul a fost amendat, deja, de Primarie si Inspectoratul de Stat in Constructii. In rest, din pacate, VIP-urile improprietarite prin falsurile lui Sterian si-au ridicat de mult vilele pe terenurile respective, inca in perioada 1994-2004.
Postat 06 Martie 2010, 10:10 de adrian cris
@adrian cris
Userul TAMTAC a facut o observatie interesanta, poate ar fi interesant sa fie verificata.... Citez: "Toti cei la care face bihoreanul referire, si care s-au apucat sa-si construiasca diverese edificate, de cind a inceput dezvaluirea jurnalistica, s-au pornit sa finalizeze acele constructii intr-un ritm demn de invidiat. Mergeti pe Colinelor si Bartok Bela si nu o sa va vina sa credeti ce s-a realizat acolo in decursul ultimelor doua saptamini. NU planuri urbanistice, NU certificate de urbanism, NU autorizatii de constructii. Totul cit mai repede ca nu cumva sa trebuiasca sa dea terenurile inapoi primariei. Pe de alta parte, ce face primarul de nu vede constructiile neautorizate? Se numeste "capul in nisip" si, in mod cert, complicitate la evaziune fiscala prin neplata autorizatiilor. "
Postat 06 Martie 2010, 00:18 de kaboom
pt "tot eu"
Da, este adevarat ca am scris despre fapte petrecute in trecut, in mandatul lui Petru Filip (dar ati omis ca l-am indicat si pe liberalul Mihai Sturza. Ma rog, memorie selectiva, portocalie...). Va raspund ca da, in cazul in care pe viitor vom afla despre presupuse ilegalitati savarsite de actualul primar, liberalul Ilie Bolojan, voi scrie cu aceeasi necrutare despre ele. Pana atunci, hai sa asteptam sa comita ilegalitatile pe care le sperati... Daca nu o face, banuiesc ca l-ati ajuta Dvs sa le comita? Pe de alta parte, in ce priveste castigarea Primariei de catre PDL, nu fac niciun secret: Doamne fereste sa se intample una ca asta, atata timp cat acest partid are oameni precum cei pe care deja ii cunoastem! Le-a ajuns, zic eu si inca vreo cateva zeci de mii de oradeni...
Postat 05 Martie 2010, 22:37 de adrian cris
pt Badiceanu fiul 3
Cat despre injuriile aduse ("coada de topor securisto-comunista), nu am a va recomanda decat sa va controlati limbajul. In primul rand pt ca va pot taxa pentru el, in al doilea rand pt ca nu are acoperire. La Revolutie aveam 18 ani, nu prea cred ca puteam fi de folos PCR sau Securitatii. Dar, daca tot vorbim despre legaturi securiste, va amintesc (recunosc, devine o placere sa va enervez) ca nu eu, ci senatorul Badiceanu l-a promovat ca deputat in Parlamentul Romaniei pe Negrau (PNTCD), despre care s-a dovedit ulterior ca avea ochii albastri. Daca doriti, va stau oricand la dispozitie la Tribunal. Va fi o placere sa va vad pierzand...
Postat 05 Martie 2010, 22:30 de adrian cris
pt Badiceanu fiul 2
Pe de alta parte, recunosc, puteti fi lezat de faptul ca am citat din dosarul penal amanuntul ca un contract fals de vanzare-cumparare s-a semnat in biroul fostului senator Badiceanu, adaugand apoi ca "este de presupus" ca terenul a ajuns in proprietatea familiei Dvs. Chiar daca acel teren nu a ajuns in proprietatea familiei Dvs, in acel pasaj am fost circumspect (de aceea am precizat limpede ca este vorba de o supozitie). Amintesc ca terenul "cumparat" de "cumparatorul" Selegean Constantin in biroul senatorului Badiceanu provenea dintr-un furt si ca dupa asa-zisa cumparare, asa-zisul cumparator l-a donat Manastirii Ursulinelor, deci - cum a subliniat si procurorul - era ilogica presupusa cumparare. Dincolo de supozitii, asadar, certitudinea este ca o parte din furt s-a petrecut in biroul senatorului Badiceanu. Daca vina a fost a lui sau a unuia din colaboratorii lui, n-am de unde sti...
Postat 05 Martie 2010, 22:23 de adrian cris
pt Badiceanu fiul 1
Domnule Badiceanu. Vad cum va chinuiti sa minimalizati impactul acestor articole si va compatimesc. Mi-e mila de Dvs ca simtiti nevoia sa ridiculizati o serie de dezvaluiri 100% reale (repet: nici macar nu este descoperirea mea, ci a procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata). Eu imi explic inversunarea Dvs in doua feluri, la fel de adevarate amandoua. Pe de o parte, va alaturati corului Partidului-Stat care conduce acum Directia de Sanatate Publica (unde sunteti sef) si cu care am intrat in coliziune in urma cu un an (am scris inclusiv cum Dvs personal ati girat acte prin care au fost maturati fosti directori de spitale ca sa poata fi inlocuiti cu oamenii PDL).
Postat 05 Martie 2010, 22:17 de adrian cris
basme...nani...nani
Si cum ramine Dl. ziarist cu celelalte persoane demascate in primul artricolul si pe care de data asta i-ai uitat?
Postat 05 Martie 2010, 13:48 de Parazitii
SUPER OFERTA IN TIMP DE CRIZA
Daca Adi Cris sau alt binevoitor va cauta si va gasi alte proprietati pe numele unuia din familia Badiceanu (altele decit locuintele personale luate prin credite inrobitoare) sau terenuri agricole din satul natal al tatalui meu mostenite de la parintii lui) ofer 50% din valoare. Plata pe loc dupa valorificare.
Postat 05 Martie 2010, 13:47 de Badiceanu, fiul
Calomnie grosolana
In cazul familiei Badiceanu, Adi Cris nu a fost decit o coada de topor securisto-comunista, calomniind grav si gratuit (sau poate nu) un om care nu mai este printre noi si care fost bagat in aceasta troaca avind la baza doar o declaratie si o supozitie personala, fara alte dovezi palpabile. Daca pentru alte terenuri luaute fraudulos de personajele "selecte" ale Bihorului sunt mentionate o sumedenie de acte, titluri de proprietate, declaratii, daca esti de buna credinta si jurnalist profesionist (ceea ce nu este cazul lui Cris) nu poti murdari numele cuiva doar ca cineva a zis intr-o ancheta ca actul s-a semnat in biroul senatorului Badiceanu (daca a fost asa) si sa tragi in mod automat concluzia ca cineva din familia lui a avut de cistigat. Daca ar fi fost asa, tatal meu ar fi dat si el cu “subsemnatul” pe la procuror, sau procurorii sa stabileasca o relatie intre teren si familia noastra. Dar ei nu si-au permis asta in urma unei anchete penale dar, Adi Cris, dupa "ancheta jurnalistica profesionista", da. Il voi chema in fata instantei de judecata sa-si sustina prin probe supozitiile.
Postat 05 Martie 2010, 13:37 de Badiceanu, fiul
cine merge la puscarie
Tare sunt curios cine va ajunge la puscarie si in ce mod Oradea va fi despagubita pentru manevrele astea cu terenuri.
Postat 05 Martie 2010, 09:16 de RoK75
MAGI+FLP
Bine ca am scapat de lipitorile astea. Toti au furat milioane de euro dar tot mai vor. Atentie cu cine votati oradeni.
Postat 04 Martie 2010, 23:54 de Mafia
Filip&interpusii
Fugi mah d'acilea .....astea ce le scuipi tu se incadreaza la wishfull thinking/erotic dreams de pedelist. Articolul asta e cutzit cutzit cutzit, dar e incomplet. Filip are si alte proprietati care nu-s pe numele lui. Un ziar nu poate scrie asta pt ca nu poate dovedi nimic. Bravo Adi Cris, o treaba bine facuta! Asteptam continuarea ;)
Postat 04 Martie 2010, 22:57 de @tot eu
da....si?
Dragi cititori, in bunul renume al acestei publicatii, va rog sa salvati acest articol, iar peste cativa ani, atunci cand PD-L-ul sau PSD-ul vor castiga primaria Oradea, va rog sa il comparati cu "articolele secolului" ce vor urma: Marele tun financiar in Oradea: personaj principal fostul primar Bolojan...etc etc....se vor schimba doar numele. Atitudinea ziarului NU.
Postat 04 Martie 2010, 22:29 de tot eu
2 mp ajung
Dumnezeu rade de ei...
Postat 04 Martie 2010, 19:04 de kbm
Terenuri de constructii
Atentie!?! Toti cei la care face bihoreanul referire, si care s-au apucat sa-si construiasca diverese edificate, de cind a inceput dezvaluirea jurnalistica, s-au pornit sa finalizeze acele constructii intr-un ritm demn de invidiat. Mergeti pe Colinelor si Bartok Bela si nu o sa va vina sa credeti ce s-a realizat acolo in decursul ultimelor doua saptamini. NU planuri urbanistice, NU certificate de urbanism, NU autorizatii de constructii. Totul cit mai repede ca nu cumva sa trebuiasca sa dea terenurile inapoi primariei. Pe de alta parte, ce face primarul de nu vede constructiile neautorizate? Se numeste "capul in nisip" si, in mod cert, complicitate la evaziune fiscala prin neplata autorizatiilor.
Postat 04 Martie 2010, 15:19 de TAMTAC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON