URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2009, 11:33

Doctoriţa Cruela

Doctoriţa Cruela ŢINE-ŢI-MĂ, CĂ-I OMOR! Acuzată că pe când conducea Spitalul TBC a umflat consumurile de medicamente ca să le deturneze spre propriul cabinet privat, Marilena Crişan (foto) se apăra atacând: "Dacă cineva spune asta, îl dau în judecată! Abia aştept să deschid un proces, că cer despăgubiri şi-mi cumpăr vilă pe Coasta de Azur!". Deşi amănuntul a fost dezvăluit, doctoriţa n-a mai reacţionat ulterior în niciun fel. Şi, în mod sigur, nu pentru că n-ar fi interesat-o o vilă la Nisa...
Doctoriţa Cruela PAS ÎNAPOI. Spitalul Municipal a fost construit în urmă cu patru decenii ca spital de pediatrie regional, pentru judeţele Bihor, Arad, Sălaj şi Satu Mare. Cum demografia a scăzut de atunci de la 23 la 9 naşteri anuale la mia de locuitori, patru din cele opt etaje au fost nefolosite cu anii, iar unitatea s-a degradat continuu, fiind revitalizată numai prin aducerea unor secţii de adulţi începând cu anul 2005. Acum, însă, managerul Marilena Crişan l-ar vrea la fel cum era. Adică pe jumătate gol...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Excesul de putere, mai ales în mâini nepotrivite, naşte monştri. Instalată la conducerea Spitalului Municipal "Gavril Curteanu" la începutul anului, pe vremea când partidul său, PDL, alcătuia împreună cu PSD o majoritate ce călca totul în picioare, doctoriţa Marilena Crişan a reuşit în timp-record să-şi ridice în cap majoritatea medicilor şi asistentelor.

Motivul? "Are un stil de conducere discreţionar şi contraproductiv, nu se consultă cu nimeni înainte de a lua decizii, se amestecă în munca medicilor, se bagă peste doctori în relaţia cu pacienţii, încearcă să-i învrăjbească pe unii împotriva altora şi încurajează delaţiunea ca o securistă", o portretizează un grup de medici şi asistente care s-au adresat BIHOREANULUI. Oamenii afirmă că ar mai fi suportat situaţia dacă directoarea nu depăşea orice limită, impunând economii stupide ce pun în pericol atât prestigiul lor profesional, cât şi sănătatea pacienţilor, precum şi favorizând unele secţii din spital în detrimentul altora.

Cu ochii spre trecut

Pusă astă-primăvară la şefia Spitalului Municipal, întâi directoare medicală, apoi manager, ca recompensă pentru apartenenţa sa la PDL, unde e şefa organizaţiei de femei, Marilena Crişan s-a remarcat nu prin vreun proiect de dezvoltare a acestuia, de dotare sau de modernizare, ci prin răfuielile cu cei despre care ştia sau pe care doar îi bănuia că au fost apropiaţi vechii conduceri, şi în special fostului manager Gheorghe Carp, acum viceprimar.

"Deşi echipa Carp fusese descărcată de gestiune de Curtea de Conturi, iar un control al Casei Asigurărilor de Sănătate a arătat că în mandatul lui nu au fost deturnări de fonduri ori delapidări, primul lucru pe care l-a făcut doamna Crişan a fost să cheme un nou control. Pentru că nu s-au descoperit nereguli, a mai chemat încă o dată CAS care, luna trecută, s-a focalizat pe internările de o zi", spune unul dintre medicii care au contactat redacţia BIHOREANULUI. Şi care, ca şi ceilalţi, pentru a nu fi supuşi represaliilor, a cerut să-i fie asigurată confidenţialitatea în paginile ziarului, dar a precizat că, la nevoie, va renunţa, tot ca şi ceilalţi, la anonimat.

Care a fost motivul atâtor controale solicitate de noua şefă? "Să dovedească, vezi Doamne, că există nereguli cu aceste internări, pentru că în alte privinţe nu s-a descoperit nimic compromiţător".

La control

Internările de o zi sunt o formă de asistenţă medicală pe termen scurt, de câteva ore, fie pentru rezolvarea unor urgenţe minore, ca de pildă incizia unui furuncul mai deosebit, ce necesită anestezie puternică, fie pentru stabilizarea unui bolnav cronic, ca de exemplu a unui cirotic care e ajutat să depăşească un moment critic, iar apoi e externat şi continuă tratamentul acasă. Spitalizarea de o zi este chiar recomandată de Ministerul Sănătăţii pentru scăderea cheltuielilor cu hrana, cazarmamentul şi personalul auxiliar (infirmiere, femei de serviciu etc), iar pentru aceasta spitalul are contract cu CAS, care decontează cheltuielile făcute.

08 Burta.jpgLa ultimul control, luna trecută, verificările s-au făcut cu "dedicaţie" specială împotriva doctorului Ovidiu Burtă (şeful Secţiei de Interne), a doctorului Daniel Băloiu (Chirurgie Pediatrică) şi a doctorului Ladislau Rittli (Pediatrie). Cel mai luat la întrebări a fost Ovidiu Burtă (foto), pus să justifice de ce a avut 74 de internări de o zi în perioada mai-iunie 2008, chit că nu depăşise limitele prevăzute pentru secţia sa în contractul dintre Spital şi CAS, nici numeric, nici valoric.

"La plecarea inspectorilor CAS, directoarea a avut tupeul să-i spună lui Burtă: ", povesteşte un doctor. Vina lui Burtă? "Omul a fost propus de Primărie ca manager, în momentul când Primăria a preluat cele patru spitale din oraş, caz în care Crişan şi-ar pierde postul". Mai mult, încă înainte să fie comunicate rezultatele controlului, Crişan a stabilit "din burtă" că spitalul a fost prejudiciat cu 3 miliarde de lei vechi şi i-a ameninţat pe câţiva medici: "O să scot oamenii (n.r. - angajaţii) în curte şi o să le spun că din cauza asta nu primesc sporuri".

Or, explică medicii care s-au adresat BIHOREANULUI, nici vorbă ca unitatea să fi fost prejudiciată, nici măcar cu un leu. În primul rând, deoarece banii cheltuiţi au fost decontaţi de CAS şi au intrat în conturile spitalului, nu în buzunarele medicilor, care sunt plătiţi la fel şi dacă au 100 şi dacă n-au nicio internare de o zi. În al doilea rând, întrucât internările de acest tip sunt justificate cu note de fundamentare, fiecare caz în parte. "Un singur efect poate avea conduita directoarei: în loc ca medicii să decidă ce fel de internare se impunesă facă, vor fi tentaţI să facă doar internări continue, adică pe minim 3-4 zile, ceea ce ar spori cheltuielile. Şi atunci unde sunt economiile pe care le pretinde?!"...

Şo pe "duşmani"!

Angajaţii spitalului afirmă, de altfel, că doctorul Burtă, tocmai pentru că îi apare directoarei ca un rival, e pisat cu fiecare ocazie. Astă-vară, doctorul trebuia să participe la un simpozion organizat la Timişoara şi, într-o zi de joi, a cerut în acest scop o zi de concediu. Luni, înainte să plece la simpozion, Crişan i-a transmis printr-o asistentă că nu-i aprobă cererea, fiindcă ar fi ilegal să-şi scoată doar o zi de concediu de odihnă. "Pretextul era contrar Codului Muncii. Până la urmă, Burtă a plecat, iar aprobarea i-a dat-o Crişan la o zi după ce s-a întors de la Timişoara", spun oamenii.

Directoarea mai are o ţintă şi în doctorul Daniel Băloiu, fost director medical pe vremea când manager era Carp. "Pentru că n-a avut curaj să-l atace direct, Crişan s-a luat de nevastă-sa, doctoriţă la Policlinica de Copii. Într-o zi, a coborât în Policlinică şi a pus trei mame care aşteptau la doctoriţa Băloiu să facă reclamaţie că aceasta nu era în cabinet. Apoi, când doctorul Băloiu a aflat şi a coborât şi el acolo, cele trei femei au recunoscut că fuseseră puse de directoare, şi chiar au semnat o declaraţie în acest sens", spun medicii, adăugând că "totul pornise de la o chestie banală: doctoriţa Băloiu nu era absentă, ci fusese în spital să vadă un pacient, lipsind cel mult 20 de minute".

Un alt candidat la "favorurile" lui Crişan este doctorul Călin Todor, dar nimeni nu-şi dă seama de ce, căci omul nu vrea nici să ajungă director, nici nu e membru al unui partid politic concurent PDL-ului. Cert este, spun medicii, că "într-o zi Crişan i-a spus doctoriţei Anca Dobrescu de la ORL, şantajând-o, pur şi simplu, că nu-i impută nu ştiu ce sumă dacă îi face o reclamaţie şefului de secţie, Călin Todor".

Savantă sau băgăreaţă?

Oamenii pe care şi i-a ridicat în cap afirmă că un alt motiv al nemulţumirii lor este că directoarea se amestecă brutal în activitatea lor, deşi nu are nici dreptul, nici competenţa profesională. "O dată, l-a chestionat pe un medic de la ATI, care fusese de gardă înainte cu vreo 10 nopţi, şi îi muriseră doi pacienţi. L-a luat de sus: . În felul ăsta, Crişan insinua că medicul n-a fost atent la pacienţi şi că, de fapt, pacienţii au murit neasistaţi. Adică, vezi Doamne, când medicul şi-a amintit de ei, erau deja morţi..."

O asistentă evocă un alt episod similar petrecut astă-vară. "La Urgenţe a ajuns un bebeluş în stare foarte proastă, care suferise din neglijenţa părinţilor. Aşa cum cerea procedura, am vrut să anunţăm Direcţia pentru Protecţia Copilului, dar doamna Crişan a luat foc. Ne-am dat seama că cineva intervenise în favoarea părinţilor, aşa că a muşamalizat cazul şi i-a lăsat să mute bebeluşul la Cluj, ca să se piardă urma cazului", spune asistenta, martoră la scenă.

Un medic întăreşte: "Doamna Crişan are prostul obicei, pe care nici măcar medicii foarte bine pregătiţi, darămite cei mediocri cum este ea, nu şi-l permit, acela de a da buzna peste noi şi de a ne dădăci ce să facem unui pacient sau ce să nu-i facem. Asta e cea mai groaznică treabă pentru un medic, să-i spună cineva din afară ce să facă. Nu e doar o obrăznicie, ci şi un lucru nepermis. Dacă un medic greşeşte, nu vine managerul să-l ia la rost, ci convoacă membrii Consiliului Medical să analizeze cazul".

Economii pentru partid

O altă frustrare a medicilor este că şefa, pe care asistentele au poreclit-o Cruela, precum personajul negativ din 101 Dalmaţieni, face orice ca să poată raporta economii la Direcţia de Sănătate Publică, unde director este tot un PDL-ist. Iar în acest scop, nu-i pasă nici că încalcă legea, nici că-şi bate joc de drepturile pacienţilor, nici că le pune în pericol sănătatea ori că şifonează prestigiul medicilor curanţi.

Concret, directoarea interzice consulturile interclinice, mai ales atunci când ele trebuie să se facă de către medici de la Spitalul TBC, cu al cărei manager, Dacian Foncea, Crişan este într-un vechi conflict personal. "Consulturile clinice sunt acele consulturi de care un pacient cu mai multe afecţiuni, internat pe o anume secţie, ar trebui să beneficieze din partea unor medici specialişti din alte secţii sau alte spitale, cărora li se decontează această prestaţie", explică un medic. "La noi, degeaba îi explici doctoriţei Crişan asta, că nu aprobă consulturile interclinice decât dacă vrea şi cui vrea ea".

08 ritli.jpgUn alt exemplu elocvent pentru goana după economii este dispoziţia directoarei ca şefii de secţii să nu mai comande anumite medicamente, pe motiv că sunt "prea scumpe", deşi doar acelea ar fi de folos bolnavilor. "Săptămâna asta (n.r - trecută), de faţă cu toată lumea, i-a spus doctorului Ladislau Ritli (foto) că medicamentele cutare şi cutare nu se mai cumpără, deşi ea, ca manager, nu are acest drept, competenţa de a stabili ce medicamente se achiziţionează sau nu având-o exclusiv Consiliul Medical al spitalului (format din directorul medical plus şefii de secţii şi directoarea de îngrijiri medicale) şi Comisia Medicamentului din spital".

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Problema este, spun cadrele medicale care s-au adresat BIHOREANULUI, că doctoriţa Crişan face economii numai pe seama medicilor pe care nu-i are la inimă. "Dacă pacienţii ar afla că sunt vânat de directoare, poate nici nu s-ar mai interna la mine pe secţie, fiindcă ar şti că nu poate primi nici medicamentele, nici investigaţiile de laborator, RMN sau Computer Tomograf de care au nevoie", spune un doctor.

O asistentă adaugă că partizanatul Marilenei Crişan s-a văzut şi săptămâna trecută, când manageriţa a decis cum să aplice Ordonanţa de Guvern ce interzice cumulul pensiei cu salariul şi cum să facă, în general, economii salariale. "A hotărât, fără să întrebe pe nimeni, să pună pe liber câteva infirmiere şi brancardieri, care aveau salarii de 500-600 de lei, dar nu se atinge de medici sau asistente deja pensionaţi, dar care lucrează în spital ori în policlinică, şi care iau salarii de până la de 10 ori mai mari, ca de pildă doctorul Lenghel, doctoriţa Bălaj, doctoriţa Porumb, doctoriţa Bolojan, asistentele Mia Gui, Katy Keller şi altele. Unde este legalitatea şi dreptatea?", spune asistenta cu năduf.

Jos adulţii!

Discriminarea practicată de Marilena Crişan se regăseşte, spun oamenii, şi în tratamentul aplicat medicilor în funcţie de specializarea acestora. Adică, pentru că ea este pediatră, la fel ca şi soţul său, Petru Crişan, pe pediatri îi "curtează", iar pe cei de la secţiile de adulţi "îi pune la respect", mai ales că secţiile de adulţi au fost aduse în spital de alţi duşmani personali: Ilie Bolojan, pe vremea când era prefect, şi Gheorghe Carp.

Unul dintre medici explică: "Crişan nu înţelege că spitalul, proiectat într-adevăr pentru pediatrie, să deservească patru judeţe (Bihor, Arad, Sălaj şi Satu Mare), avea patru etaje goale până în 2005-2006, din cauza scăderii natalităţii. El nu putea fi rentabilizat decât crescându-i adresabilitatea, adică aducând şi secţii pentru adulţi, precum Interne, Hematologie, Chirugie, Nefrologie şi altele. Unde mai pui că era aberant ca în vreme ce Spitalul Judeţean este supra-aglomerat şi se poate închide pentru că nu respectă regulile europene privind numărul de paturi şi volumul de aer per suprafaţă, spitalul nostru acumula datorii pentru că stătea pe jumătate gol şi era greu de întreţinut".

Un episod care arată că doctoriţa Crişan avea un dinte împotriva medicilor ne-pediatri s-a petrecut încă de la instalarea ei la şefia Spitalului Municipal: "A venit cu prefectul Gavrilă Ghilea şi cu şeful DSP, Marius Pîrcioagă, ne-a adunat pe toţi şi a spus, printre alte lozinci: , fază la care şi ea, şi prefectul, şi şeful DSP au ridicat mâinile în sus, a victorie. Victorie împotriva cui?!", povesteşte un medic, comentând: "Scenă de un asemenea grotesc şi penibil eu n-am mai văzut la niciun director al spitalului, nici înainte de 1990, nici după"...

Mai grav, adaugă medicii, este că în prezent, Crişan face demersuri pentru a anula statutul de spital municipal şi a-l transforma, din nou, fie în spital de pediatrie, revenindu-se astfel la sărăcia şi degradarea din anii '90, fie într-un aşa-numit spital pediatric de urgenţă, chit că astfel unitatea n-ar avea pacienţi pe care să-i trateze.

În război cu Primăria

Doctorii spun că "dacă era deşteaptă, Crişan constata că fostul manager a renovat patru etaje şi a adus sponsorizări de peste un milion de euro şi, ca să fie şi ea apreciată, putea aduce măcar un echipament modern sau să renoveze o secţie".

În loc să procedeze astfel, însă, doctoriţa Crişan a ales o altfel de "implicare", de pe poziţii politice, ceea ce reiese şi din alt episod, petrecut în urmă cu ceva mai mult de o lună. "A chemat presa la spital, să se plângă că este frig din cauza instalaţiei de încălzire prost făcute pe vremea când manager era Gheorghe Carp. L-a înfierat neştiind că proiectul fusese făcut de un profesor universitar de la Politehnica din Bucureşti şi că, prin noul sistem, care foloseşte apa geotermală, noi nu plătim 2 milioane de lei gigacaloria, ci doar 700.000, economisind anual 6-7 miliarde de lei. De fapt, ce se întâmplase? Pur şi simplu, s-a spart o conductă, iar ea, în loc să anunţe Compania de Apă sau Primăria, care apoi au şi rezolvat situaţia rapid, trimiţând o echipă de intervenţie, ea a făcut show politic în beneficiul PDL. Nu cu asemenea lucruri trebuie să se ocupe un manager, dacă are viziune. Ea nu are nici viziune, nici bun-simţ..."

No comment

Evident, BIHOREANUL a vrut să consemneze şi poziţia celei incriminate. Din păcate, însă, doctoriţa Crişan a recurs la toate subterfugiile pentru a evita să-şi exprime o reacţie. Într-o zi a afirmat că este plecată din localitate, în alta că are prea mult de lucru, iar într-o a treia zi pur şi simplu nici n-a mai răspuns la telefon. Astfel că, în lipsa oricărei fraze care să fie redată din partea şefei Spitalului Municipal, nu rămâne de consemnat decât singurul comentariu pe care aceasta l-a făcut în prima convorbire telefonică: "Eu nu răspund la chestiuni care ţin de relaţia mea cu alţi medici. Este democraţie şi fiecare poate să spună ce doreşte, dar eu la aşa ceva nu răspund prin ziar".

O fi democraţie, cum spune doamna doctor, dar se pare că nu şi în spitalul pe care îl conduce, după cum se vede, fără să ţină cont nici de legi, nici de reguli, nici de prestigiul colegilor şi nici de binele pacienţilor. Ci doar în "virtutea" carnetului de partid, care - cel puţin până acum - i-a dat dreptul să facă ce şi cum vrea...


AŞA MULŢAM!
După faptă, canci răsplată

08 carp_1.jpgPe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti. Ajunsă la şefia Spitalului Municipal, Marilena Crişan a încercat din răsputeri să-l "înfunde" pe predecesorul ei, actualul viceprimar Gheorghe Carp (foto), chiar dacă acestuia îi datorează că n-a rămas şomeră în 2006, când Ilie Bolojan, pe atunci prefect, a prins-o cu mâţa-n sac. La acea vreme, s-a descoperit că Marilena Crişan făcea internări şi prescria medicamente fictiv, valorificându-le apoi la propriul cabinet privat de pe strada Tudor Vladimirescu.

La fel a păţit-o şi Ladislau Ritli, căruia Crişan vrea să-i impună ce medicamente să comande pentru secţia pe care o conduce, după ce anul trecut doctorul, pe atunci şef al Autorităţii de Sănătate Publică, a ajutat-o să nu-şi piardă jobul din spital, de care beneficia nu prin concurs, ci prin integrare clinică, adică în baza faptului că era angajată la Facultatea de Medicină.

"Crişan era şefă de lucrări şi înscrisă la doctorat. Dar, pentru că nu şi-a dat doctoratul în termenul legal, şi-a pierdut postul de la facultate. Ca s-o ajute, Ritli a scos la concurs un post de asistent universitar la Catedra de Pediatrie, unde a băgat-o, permiţându-i astfel să rămână şi la spital", dezvăluie unul dintre angajaţii Facultăţii.


TRECUT PENAL
Persona non-grata

Primăria, care la finele anului trecut a primit în subordine patru spitale (Spitalul Municipal Gavril Curteanu, cel de Pneumoftiziologie, Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie, plus cel de Obstetrică şi Ginecologie) a contestat - fără a primi răspuns - ordinul prin care fostul ministru al Sănătăţii a numit-o pe Marilena Crişan manager la Municipal, motivând că acest atribut aparţine municipalităţii, conform strategiei de descentralizare, elaborată chiar de Guvern, care prevede clar că Primăria numeşte managerii spitalelor.

Faţă de numirea Marilenei Crişan, primarul Ilie Bolojan a avut chiar o răbufnire publică, declarând că "la ce trecut are, doamna Crişan nu are ce căuta la conducerea spitalului!". Nu pentru că femeia e PDL-istă, preciza primarul, ci din cauza "tâmpeniilor" făcute pe când conducea Spitalul TBC, în perioada 2001-2002. Concret, un audit relevase că Marilena Crişan prescria tratamente scumpe şi inutile, de care pacienţii nu aveau nevoie şi de care, de fapt, nici nu beneficiau.

Verificarea foilor de observaţie a 335 de pacienţi din august 2001-ianuarie 2002 a relevat că doctoriţa Crişan interna, fără forme legale, persoane care uneori nu sufereau de nicio boală pulmonară, fiind vorba chiar şi de copii cu banale amigdalite. Ulterior, fără a le face analize de laborator sau alte investigaţii, le-a prescris medicamente de sute de milioane de lei, prejudiciul fiindu-i imputat. Tot din aceeaşi perioadă datează şi mărturia unuia din angajaţii Spitalului, potrivit căreia medicamentele ar fi fost valorificate de Crişan la propriul cabinet privat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON