URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2010, 13:42

Capsule cu iluzii

Capsule cu iluzii IEFTIN ŞI PROST. Culturist cu state vechi, Adrian Şomlea e obişnuit cu substanţa L-Carnitină, deoarece aceasta îl ajută să ardă grăsimile şi să aibă mai mare rezistenţă la efort. A cumpărat produsul de la firma naturistă Pro Natura pentru că era la jumătate de preţ faţă de alte mărci. Când s-a prins că înghite sare de lămâie, a înţeles şi de ce era aşa de ieftin...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când a văzut în farmacie că poate să-şi cumpere la jumătate de preţ substanţa pe care o foloseşte zilnic, de câţiva ani, pentru a fi mai bun la sport fără a lua în greutate, Adrian Şomlea n-a stat mult pe gânduri. E culturist şi, ca să rămână în formă, consumă suplimentul alimentar L-Carnitină, care îl ajută să transforme grăsimile în energie.

La scurt timp după ce a trecut pe suplimentul ieftin, produs în România de firma Pro Natura, Adrian şi-a dat seama că produsul nu are nici pe departe efectul scontat. Apoi a înţeles şi motivul: în loc de L-Carnitină, cumpăra sare de lămâie!

Popular

L-Carnitina este unul din cele mai populare suplimente nutritive, utilizat atât de către sportivi, cât şi ca adjuvant în tratarea unor afecţiuni. Culturiştii şi cei care doresc să slăbească sunt familiarizaţi cu substanţa, deoarece accelerează transportul grăsimilor în celule, ceea ce duce la o scădere în greutate mai eficientă şi la creşterea rezistenţei fizice.

Adrian Şomlea, un bihorean de 35 de ani din Sântandrei, face culturism de mult. Şi tot de mult foloseşte L-Carnitină. "Cunosc substanţa, am cumpărat-o de la mai multe firme şi n-am avut niciodată probleme", povesteşte tânărul. În urmă cu trei săptămâni, a găsit într-o farmacie din oraş produsul L-Carnitină făcut de firma Pro Natura şi i-a atras atenţia preţul. "Costă 14,5 lei o cutie, jumătate din preţul aceluiaşi produs fabricat de alte firme", explică el.

Acru în loc de amar

A consumat L-Carnitina de la Pro Natura vreo săptămână, însă a simţit că nu-şi face efectul, întrucât obosea mai repede şi parcă era mai greu. Din curiozitate, a deschis o capsulă. "Culmea, prima pe care am deschis-o era goală! Am mai deschis una şi am văzut că în locul substanţei pe care o ştiam, şi care trebuia să aibă aspect de pulbere, erau cristale mici. Am gustat şi mi-am dat seama că e sare de lămâie", spune sportivul. Nu mai avea nicio îndoială, de vreme ce gustul L-Carnitinei este amar, nicidecum acru. În plus, susţine bărbatul, nici sarea de lămâie nu era bine ambalată, fiind umedă.

Atunci Adrian a înţeles de ce produsul era mai ieftin faţă de cele similare: din moment ce nu conţinea L-Carnitină, evident că nici costurile nu au fost aceleaşi. Aşa că Pro Natura şi-a permis să lase la preţ...

Plângere la OPC

Adrian s-a dus la farmacie şi i-a spus vânzătoarei ce a descoperit. "I-am dat şi ei să guste şi a confirmat că da, era sare de lămâie". Nu i-a cerut explicaţii femeii, ştiind că nu e vina ei, ci a producătorului. În cazul de faţă, firma bucureşteană Pro Natura, care face parte dintr-un grup mai mare, Medica.

Apoi, tânărul a sunat la Bucureşti, la numărul de telefon al firmei inscripţionat pe ambalaj. "Mi-au zis că o să mă resune cineva de la Controlul Calităţii. Nu m-a căutat nimeni, aşa că am sunat iar. Mi s-a spus că dacă nu îmi convine produsul să nu-l mai consum", povesteşte Adrian.

Poate dacă ar fi fost tratat cu mai mult respect, ar fi înţeles o posibilă eroare în procesul de producţie a suplimentului nutritiv. Însă atitudinea reprezentanţilor firmei l-a determinat pe tânăr să se îndrepte spre Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), unde a depus o plângere. "Sesizarea a fost trimisă la Bucureşti, deoarece sediul producătorului este acolo", explică Adrian Mihuţ, reprezentant al CJPC Bihor.

Verificări

Informat de BIHOREANUL despre situaţie, managerul de calitate al Grupului Medica, Adrian Dimitriu, a păstrat o atitudine profesională. "Am dispus nişte verificări privind acel lot şi vom reveni cu un rezultat al investigaţiei. Nu ştiu ce să zic, nu prea îmi vine să cred că aşa ceva este posibil. Vom vedea", a promis Dimitriu.

Cum de se poate ajunge într-o asemenea situaţie? Simplu. Pentru că în România suplimentele alimentare sunt tratate superficial. Ele nu sunt verificate sub nicio formă de Ministerul Sănătăţii. Pentru a ajunge pe piaţă trebuie să aibă doar o notificare din partea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii. Tocmai de aceea ele se pot comercializa şi oriunde altundeva în afara farmaciilor. Iar L-Carnitina de la Pro Natura are avizul Institutului, obţinut în ianuarie 2006.

Cert e că, din moment ce legislaţia e atât de permisivă, iar autorităţile nu trebuie să aibă grijă de ceea ce consumă oamenii, rămâne ca singură salvare vigilenţa fiecărui cumpărător în parte. Fiindcă la noi nu ştii niciodată ce înghiţi!


FĂRĂ TESTARE
Nici cine le avizează nu le recomandă

Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA), cel care hotărăşte dacă un supliment alimentar poate să fie vândut în România, nu testează produsele naturiste pe care le avizează. De fapt, IBA nu verifică decât existenţa actelor pe care producătorul trebuie să le aibă la dosar, printre care şi un buletin de analize. Testarea se face în prealabil de producător, iar cercetări suplimentare se fac numai excepţional, în cazul existenţei unor reclamaţii.

Potrivit presei centrale, directoarea IBA, Nastasia Bac, spune că Institutul nici n-ar avea cum să testeze toate cele 20.000 de substanţe pe care le conţin cele circa 5.000 de produse avizate. Specialista a mai declarat că ea, personal, nici nu recomandă utilizarea suplimentelor alimentare, tocmai pentru că nu se ştie prin ce tehnologie au fost create. De pildă, în cazul suplimentelor alimentare din plante există riscul să fie făcute din tulpină, când de fapt ar trebui să fie produse din frunze, iar la unele plante tulpinile pot fi toxice, iar frunzele benefice sau viceversa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
buna asta
va plateste musculosul sa faca pe victima,nu v-a spus ca a invatat pri arestul plolitiei cit a stat cum sa isi uufle muschii...
Postat 11 Octombrie 2010, 00:12 de coco
banii pe primul loc
numai ROMANU crede in basme si renunta la esenta la propria viata, mancati sanatos, munciti sanatos, iubiti sanatos si ve ti vedea ca restul e o iluzie..... dar pentru banii ORICE!
Postat 04 Octombrie 2010, 10:44 de baniii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON