URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2010, 13:12

Buget pe banii altora

Buget pe banii altora SOLUŢII DE CRIZĂ. Primăria vrea să "privatizeze" clădirile pe care nu le poate repara. "Căutăm parteneri pentru reabilitarea faţadelor clădirilor la care suntem coproprietari. Pentru palatele Moscovits (foto) şi Ullman există deja doritori. În schimbul lucrărilor executate, aceştia vor primi mansarda", zice viceprimarul Rozalia Biro (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În principiu, bugetul local nu se prea deosebeşte de cel al unei familii tradiţionale. Tatăl câştigă bani pe care mama i-a împărţit de mult pe rata maşinii de spălat, restanţa la "asociaţie", şcoala lu' ăla micu şi medicamentele "gratuite" ale bunicii.

Dacă, în plus, bunicii de la ţară mai trimit nişte leuţi câştigaţi din agricultură se cheamă că familia a atras fonduri "comunitare" pentru investiţii în reabilitarea reţelelor de apă din baie. Atât doar că, spre deosebire de orădeni, Primăria are venituri sigure...

Bugetul "în creion"

Proiectul de buget pe 2010 a fost recalculat "în jos" până ce cheltuielile au fost aduse la nivelul veniturilor. Faţă de 2009 cheltuielile cu sportul şi cultura au scăzut cu 10%, cele de personal cu 9%, asistenţa socială cu 4% şi au fost renegociate toate contractele care permiteau asta.

09 Florea.jpgÎn final, Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei, s-a declarat satisfăcut. "Având în vedere că traversăm al doilea an de criză, a ieşit un buget acceptabil. Dacă prima dată abia acopeream cheltuielile, în final ne-au rămas cam 50 milioane de lei pentru investiţii".

Anul acesta municipalitatea mizează pe un buget cu 130 milioane de lei mai mare decât anul trecut, veniturile proprii fiind estimate la 625,8 milioane de lei. Creşterea de 27% se datorează îndeosebi finanţărilor europene. "Anul acesta vom atrage 144 milioane de lei din fonduri nerambursabile", spune viceprimarul Rozalia Biro.

"Se sparge gheaţa"

Cea mai mare finanţare aşteptată de municipalitate sunt cele 93,9 milioane de lei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Proiectul a fost iniţiat de Compania de Apă Oradea în 2006 dar demarează abia acum. La asta se mai adaugă fondurile pentru reabilitarea primelor opt corpuri de clădire din incinta Cetăţii, lucrare adjudecată săptămâna trecută de firma Constructorul Sălard, cele 10 milioane de lei pentru reabilitarea unui număr de 19 străzi în vederea fluidizării traficului rutier şi alte 4,3 milioane de lei atrase pentru modernizarea ambulatoriului de la Spitalul "Gavril Curteanu". În plus, fondurile pentru modernizarea Grădinii Zoologice vor aduce alte 3,8 milioane de lei la buget.

09 Bolos.jpgMarcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte, spune că e doar începutul. "2010 este anul în care se sparge gheaţa şi atragem primele finanţări importante. Anul viitor impactul va fi şi mai mare, pentru că vor veni zeci de milioane de euro pe proiecte mari, ca modernizarea ştrandului şi a CET-ului", zice directorul.

Primărie, caut partener!

Întrucât pe fondul crizei economice veniturile Primăriei din impozite şi taxe vor scădea anul acesta cu minim 8%, municipalitatea caută parteneri pentru lucrările urgente. Pe lista de proiecte se numără construcţia, în parteneriat public-privat, a unui pod nou în locul actualului pod de pontoane, modernizarea pieţei Rogerius şi reabilitarea unor clădiri din centrul istoric. Dacă în primele două cazuri investitorul şi-ar recupera în rate banii investiţi în lucrare, la reabilitarea de faţade acesta ar primi la schimb mansarda imobilului.

Pe lista de investiţii mai figurează crearea de parcări în cartierele de blocuri, amenajarea unei săli de lucru cu publicul în curtea Primăriei şi construcţia a trei poduri noi peste Peţa în străzile Vaporului, Armatei Române şi Abatorului. Primarul Ilie Bolojan spune că bugetul nu poate susţine atâtea lucrări. "Nu avem fonduri suficiente, aşa că va trebui să tăiem drastic de la capitolul investiţii. Nu am hotărât deocamdată de unde", spune primarul.

Bani pentru şcoli

Conform proiectului de buget, circa 140,6 milioane de lei, reprezentând 38% din cheltuielile municipalităţii, vor merge anul acesta pe întreţinerea şcolilor şi salariile dascălilor, iar 69,6 milioane de lei, adică 18% din buget, se vor aloca pentru finanţarea serviciilor publice. Banii vor fi cheltuiţi pe iluminat public, salubritate şi spaţii verzi. La fel, 52,3 milioane de lei se vor cheltui pe programe de protecţie socială, de la plata ajutoarelor sociale până la subvenţionarea transportului în comun pentru elevi, iar 18,5 milioane de lei vor fi plătiţi în contul ratelor la creditele angajate de oraş.

Proiectul de buget va fi supus dezbaterii publice în prima săptămână din luna martie pentru ca orădenii să se poată pronunţa înainte asupra lui. Pentru că, în fond şi la urma urmei, într-un oraş, ca într-o familie, fiecare membru are dreptul să ştie pe ce se duc banii săi...


BANII ORAŞULUI

151,3 milioane de euro este bugetul pe care mizează municipalitatea anul acesta


PRIORITĂŢILE ANULUI

Să facem curat!

La fel ca anul trecut, în 2010 prioritatea bugetului local vor fi salubrizarea şi asfaltarea străzilor. Conform raportului pe 2009 făcut public de primarul Ilie Bolojan, anul trecut numărul străzilor salubrizate de RER Ecologic a crescut de la 450 la 500 şi au fost date în folosinţă cinci hectare de spaţii verzi în parcurile Liniştii, Seleuş şi Ciuperca.

Anul acesta, fondurile pentru salubrizarea oraşului vor creşte din nou cu 33%. Banii vor fi alocaţi pentru măturarea şi spălatul străzilor, montarea de coşuri de gunoi şi extinderea zonelor verzi. În paralel, vor demara lucrările la viitorul parc Salca de lângă complexul Lotus Center.

Programul de amenajare de parcări în cartierele de blocuri în cadrul căruia au fost construite anul trecut 800 de locuri de parcare continuă şi în 2010. Circa 10 milioane de lei vor fi alocaţi pentru amenajarea a 2.400 locuri de parcare în zona străzii Podului, Dragoş Vodă, Călugăreni, Aleea Călinului şi altele. Investiţia este prioritară deoarece municipalitatea vrea să introducă din acest an un sistem de rezervare a locului de parcare la domiciliu.

La fel, Primăria va mai suplimenta fondurile alocate modernizării de străzi pentru a pune în valoare şoseaua de centură şi a uşura traficul rutier la ore de vârf. Printre lucrări se numără amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Calea Clujului cu Independenţei, asfaltarea străzii Principatelor Unite de pe malul Crişului Repede şi demararea programului de asfaltare a celor 19 străzi cu finanţare prin Programul Operaţional Regional. Astfel, strada Depoului va fi asfaltată după cinci ani în care a stat spartă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON