URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2010, 18:30

Bolojan către baronii care au furat oraşul: Pământul înapoi!

Bolojan către baronii care au furat oraşul: Pământul înapoi! IARTĂ-I, DOAMNE... În timp ce orădeanca Ecaterina Gogucz (medalion) umbla să-şi recapete cei 8.300 de metri pătraţi pe care familia sa i-a avut pe strada Gheorghe Doja 83, pământul a ajuns ilegal în proprietatea Episcopiei Ortodoxe. N-ar fi de mirare ca în schitul (foto) ctitorit pe terenul şterpelit călugării să se roage şi pentru iertarea păcatelor tâlharilor din Primărie, fără de care sfinţiile lor n-ar fi avut parte de o "gură de rai" în Dealul Viilor...
Bolojan către baronii care au furat oraşul: Pământul înapoi! DEZINTERES DIN INTERES. Din cele 30 de hectare furate în anii '90 de fostul topograf al Primăriei Marin Sterian (foto dreapta), un hectar a ajuns în stăpânirea fostului primar Petru Filip (foto stânga) şi a fostului rector al Universităţii, Teodor Maghiar, ale căror soţii plănuiau să-şi facă pe el, împreună, o casă de vacanţă. E lesne, deci, de înţeles de ce Filip nu s-a sinchisit nici să stopeze furturile lui Sterian, nici să reprezinte Primăria, ca parte vătămată, în procesul intentat acestuia de procurorii DIICOT. Doar nu era să-şi tragă singur pământul de sub picioare...
Bolojan către baronii care au furat oraşul: Pământul înapoi! În dosarul Sterian, Primăria vrea înapoi pământul de sub vilele VIP-urilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În precedentele două numere, BIHOREANUL a prezentat "Jaful secolului", o operaţiune prin care, în perioada 1992-2001, zeci de VIP-uri din Primăria Oradea (în frunte cu fostul primar Petru Filip), din Universitate (în frunte cu fostul rector Teodor Maghiar), din Justiţie şi din protipendada locală au ajuns proprietari pe 30 de hectare de teren furate din fondul funciar al oraşului de către "Colonelul" topograf Marin Sterian, singurul ţap ispăşitor trimis în judecată pentru toate ilegalităţile.

După ce a dezvăluit numele profitorilor mega-escrocheriei soldate cu un prejudiciu calculat în anul 2003 la 96 miliarde de lei (actualizat în prezent la 200 de miliarde), adus oraşului, BIHOREANUL vă prezintă acum şi felul în care hoţia a făcut victime în rândul orădenilor cinstiţi. Adică al celor care au deţinut cu adevărat terenuri înainte de comunism şi cărora Primăria ar fi trebuit să le restituie proprietăţile dacă funcţionarii şi şefii instituţiei nu aveau interesul ca, dimpotrivă, să se înstăpânească ei pe ele.

Tot BIHOREANUL vă arată cum actualul primar Ilie Bolojan vrea să facă ce n-a făcut predecesorul său, Petru Filip, ajuns el însuşi proprietar pe unul din cele 30 de hectare furate: să acţioneze în numele Primăriei pentru ca terenurile să se întoarcă la oraş şi la orădenii jecmăniţi.

De la mic...

În urmă cu două săptămâni, BIHOREANUL a început dezvăluirea unei uluitoare escrocherii consemnate într-un dosar trimis spre judecare la Tribunalul Bihor în 2005 de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), prin procurorul Nicolae Bonchiş.

Potrivit rechizitoriului, topograful Marin Sterian, fost locotenent-colonel la unitatea de grăniceri din Oradea, detaşat în anul 1992 ca topograf la Comisia de aplicare a legii 18/1991 din cadrul Primăriei Oradea, a falsificat până în anul 2001 (când a fost descoperit) peste 30 de titluri de proprietate pentru cel puţin 30 de hectare de teren care au ajuns în proprietatea unor şefi din Primărie, Universitate, Justiţie şi Armată. De altfel, pentru unul dintre falsuri, Sterian a şi fost condamnat în 2003, de către Judecătoria Suceava, la 2 ani şi jumătate de închisoare, pentru restul urmând să răspundă după încheierea procesului aflat acum în judecare la Tribunalul Bihor.

Acelaşi procuror DIICOT a rezumat modul de operare al fostului topograf, care "atribuia în mod necuvenit terenuri unor persoane neîndreptăţite, prin falsificarea pe numele lor a unor titluri de proprietate", după care trecea la "vânzarea fictivă a terenurilor către clientela selectată din rândul persoanelor cunoscute, clientelă în care se regăsesc foşti colegi ai săi de la unitatea de grăniceri, avocaţi, funcţionari de la Primăria Oradea".

... la mari

Printre beneficiarii celui mai mare tun imobiliar din istoria Oradiei, BIHOREANUL a descoperit nume dintre cele mai sus-puse. Pe lista profitorilor se află fostul primar Petru Filip (prin soţia sa, Valeria Filip) împreună cu fostul rector al Universităţii Teodor Maghiar (prin soţia sa, Marioara Maghiar, prin fiul Doru şi nora Carmen Maghiar), Maria Leuca (soţia prorectorului Teodor Leuca), Gheorghe Raţiu (cadru didactic la Facultatea de Mediu), Andrei Luncan, Aurel Giurcă, Ovidiu Tăutu, Dumitru Marc, Ionel Iacob, Lucia Iacob, Lucia Roiti, Emil Chirilă (foşti şi actuali directori şi funcţionari din Primăria Oradea), Ioan Ciursaş (fost director general al Apaterm), Constantin Tomulescu şi Rodica Ungur (foşti directori adjuncţi ai aceleiaşi regii), Călin Hirţe (fiul fostului director RAPAS Ioan Hirţe), Ioan Codău (fost primar al comunei Oşorhei), Florian Urs (fost viceprimar al aceleiaşi comune), procurorul Alin Leucea, avocaţii Ilie Morar şi Ioan Bozga, coloneii Decebal Colceru, Viorel Vicaş, Traian Segărceanu, Iosif Luncan, plus alţi foşti ofiţeri de la unitatea de grăniceri unde lucra Sterian.

"Spălare de terenuri"

După o anchetă care a durat cinci ani, începută de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, continuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel şi finalizată de DIICOT, procurorii au concluzionat că Sterian găsea sau îi erau găsite persoane în numele cărora topograful depunea la Comisia funciară din Primărie cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, deşi respectivii nu deţinuseră niciodată terenuri.

Apoi, membrele Comisiei avizau favorabil eliberarea titlurilor de proprietate, după care, cu împuterniciri (false sau reale) din partea titularilor sau a moştenitorilor (care îi erau adesea complici), Sterian ori moştenitorii vindeau terenurile, pe bani de nimic sau cu preţuri trecute doar pe hârtie, unor şefi din Primărie, unor cadre universitare, procurori şi avocaţi. Uneori, au stabilit magistraţii, aşa-zisa vânzare se făcea prin intermediari, pentru a se pierde urma terenurilor, procedeul fiind numit de procurorul Bonchiş "spălare de terenuri".

Cazuri-şcoală

04 Valeria Filip.jpgPentru aducere aminte, BIHOREANUL reia exemplul titlului de proprietate 256/1994, emis pe numele Dragoş Gavril, pentru 7.000 mp de teren, suprafaţă din care jumătate a fost dată fostului director adjunct al Apaterm Constantin Tomulescu, printr-o vânzare-cumpărare fictivă. Astfel, în numele lui Dragoş, la 2 decembrie 1999 Sterian i-a "vândut" 3.400 mp artistului plastic Radu Gabor, cu 40 milioane de lei, iar după numai o zi, pe 3 decembrie, "cumpărătorul" a "revândut" terenul, cu acelaşi preţ de 40 de milioane, firmei Talase Trans, aparţinând fiului lui Tomulescu. Faptul că operaţiunea a fost fictivă şi că inclusiv preţul era formal avea să fie recunoscut la anchetă de Sterian, care declara că "terenul s-a vândut fără bani lui Radu Gabor şi apoi lui Tomulescu, deci la cine trebuia să ajungă".

Relevant e şi felul în care soţia fostului primar, Valeria Filip (foto), cu nevasta fostului rector, Marioara Maghiar, a intrat în posesia a peste 10.000 mp în cartierul Podgoria, pentru a-şi face, chipurile, împreună o casă de vacanţă. Cele două familii care conduceau oraşul au profitat că fostul topograf a falsificat un titlu de proprietate pentru 1,27 hectare, emis pe numele unui fost ofiţer coleg (Aurel Stroe), pentru ca ulterior acesta să "vândă" 8.074 mp Valeriei Filip şi 2.467 mp Marioarei Maghiar, fiecare din cele două plătind, în acte, aceeaşi sumă: câte un milion de lei. Asta cu toate că terenurile "cumpărate" aveau suprafeţe mult diferite, şi în ciuda amănuntului că preţul real al hectarului era de 350 de ori mai mare, fiind stabilit de procurori la 700 milioane lei.

Unii îmbogăţiţi, alţii jefuiţi

Ceea ce BIHOREANUL nu a arătat în precedentele episoade este că furturile au făcut de două ori victime. Pe de o parte au păgubit oraşul, căruia i s-a furat teren preţios, iar pe de alta i-a prejudiciat şi pe orădenii ale căror familii au deţinut pământuri înainte de naţionalizare şi care, după revoluţie, nu au putut reintra în posesia lor tocmai fiindcă pe ele s-au înstăpânit "clienţii" - de fapt stăpânii - fostului angajat al Primăriei.

04 Gogucz.jpgO asemenea pagubă concretă a suferit familia Ecaterinei Gogucz (foto), care a avut în strada Gheorghe Doja 83 peste 8.300 mp. "În 1992, am cerut prin avocat restituirea terenului, dar abia după câţiva ani, în care nu am primit niciun răspuns de la Primărie, am aflat că pământul meu l-au primit Dascăl Maria şi Livia Moş", spune femeia. Numele Mariei Dascăl revine, astfel, încă o dată în dosarul Sterian. Această femeie (despre care Gogucz avea să afle că ar fi "soacra cuiva din Primărie") e nimeni alta decât persoana de la care a pornit primul dosar penal al lui Sterian, în urma căruia fostul topograf s-a ales cu o condamnare de 2 ani şi jumătate de închisoare de la Suceava după scandalul iscat în 1999 de fostul consilier local Marcel Tarţa.

Tarţa deţinea în folosinţă, din 1983, un teren în zona străzilor Bartok Bela-Colinelor, iar după 1990 a vrut să-l cumpere de la Primărie, dar a aflat că parcela respectivă fusese retrocedată Mariei Dascăl. Făcând investigaţii, Tarţa a aflat că terenul de peste un hectar primit de Dascăl aparţinuse în realitate, încă din perioada interbelică, Statului Român şi, deci, nu putea face obiectul Legii 18/1991, care îndreptăţea la retrocedări doar persoanele care au avut pământ în anul 1945. Tarţa a mai descoperit că după 1990 terenul fusese trecut în fals în proprietatea CAP-ului Ogorul Nou Seleuş Oradea şi apoi "retrocedat" Mariei Dascăl pentru ca, în final, printr-o serie de vânzări fictive, să ajungă la omul de afaceri Viorel Micula. Care, de altfel, şi-a şi construit pe el o vilă.

Schit în loc de vile

În cazul terenului din strada Gheorghe Doja, Maria Dascăl n-a mai apucat, însă, să-l "revândă", aşa cum făcuse anterior cu cel de pe străzile Bartok Bela-Colinelor. Iar asta pentru că în afacere a intrat şi Episcopia Ortodoxă. "După câţiva ani, în care Primăria îmi spunea că nu-mi poate da terenul fiindcă a fost dat altora, am aflat că acelaşi pământ l-a cerut şi Episcopia Ortodoxă", povesteşte Ecaterina Gogucz.

Actele puse la dispoziţia BIHOREANULUI arată că, deşi în 3 mai 1996 Primăria "retrocedase" terenul familiei Gogucz către Dascăl Maria şi Livia Moş, ulterior lucrurile au fost aranjate în favoarea Episcopiei. Procedeul a fost pe cât de simplu, pe atât de fraudulos. Practic, în CF 15175 a fost introdusă o menţiune cum că, vezi Doamne, în anul 1967, Statul Român dăduse Episcopiei terenul, fiindcă aceasta i-ar fi oferit la schimb, un alt teren, nu se ştie unde. Or, e de notorietate că în anii '50-'60 Statul nu făcea afaceri cu bisericile, ci eventual le dărâma. O altă dovadă că Episcopia nu avea dreptul la terenul familiei Gogucz era însăşi Legea 18/1991, care îndreptăţea să facă cereri de restituire doar persoanele care au avut terenuri în anul 1945. În consecinţă, cererea Episcopiei trebuia respinsă automat de Primărie, chiar dacă presupusul schimb cu Statul Român din anul 1967 ar fi fost făcut "pe bune"!

De ce să fi preferat Primăria ca terenul unor pensionari să nu ajungă nici la proprietarul de drept, adică la familia Gogucz, nici la afacerista Maria Dascăl, ci la Episcopia Ortodoxă? Motivul poate fi doar dedus, fiindcă în acei ani conducerea municipalităţii atribuia la greu terenuri pentru biserici, în scop electoral, în schimbul voturilor de la preoţi şi enoriaşi. Cert e că, în 1998, titlul de proprietate emis pe numele Mariei Dascăl a fost anulat şi s-a emis un altul, în favoarea Episcopiei. Astfel că pe pământul familiei Gogucz a fost ridicată o clădire folosită o vreme ca reşedinţă de vară pentru fostul episcop Ioan Mihălţan, transformată ulterior în casă pentru un grup de măicuţe, sub "firma" Schitul Sfântul Ioan Botezătorul.

Muşterii la uşă

Şi mai surprinzător este că, după cum spune Ecaterina Gogucz, în urmă cu circa trei luni, a fost căutată acasă de fostul topograf al Primăriei, Marin Sterian. "Mi-a spus că-i judecat pentru afacerile cu terenuri, dar s-a scuzat că de multe ori l-au pus şefii din Primărie. Mi-a mai spus să-l iert şi să nu mă dau bătută, pentru că am dreptul să primesc teren măcar pe alt amplasament, dacă cel moştenit de la familia soţului meu este ocupat. Mi-a şi fost milă de el...", zice pensionara.

Gogucz mai precizează un alt detaliu interesant, şi anume că a fost căutată acasă şi de doi bărbaţi interesaţi să cumpere pământul pe care îl mai are de primit: "M-a surprins că ştiau că trebuie să primesc teren şi s-au oferit să-mi dea bani pe el". În opinia femeii, asta nu poate însemna decât un singur lucru: "În Primărie mai există încă funcţionari care fac afaceri cu terenuri sau care vând informaţii despre terenuri pentru afaceriştii interesaţi".

Pământ în minus

Până în prezent, familia Gogucz a primit doar 3.700 mp din cei peste 8.300 moşteniţi, adică partea rămasă neocupată de Schitul Episcopiei. Şi asta, însă, după 15 ani pierduţi pe holurile Primăriei şi Tribunalului. "Am dat în judecată Primăria, pentru că de fiecare dată când ceream pământul mi se spunea ba că nu l-am revendicat în termenul legal, ba că a fost dat altor persoane şi că oraşul nu mai are alte terenuri ca să ne dea şi nouă", spune femeia. Cu alte cuvinte, pensionara era minţită în faţă: pentru ea nu exista pământ, deşi în paralel se falsifica situaţia a zeci de hectare care ajungeau în proprietatea şefilor din Primărie şi a clientelei lor...

04 Borbei.JPGÎn aceeaşi situaţie sunt numeroşi alţi orădeni. Conform evidenţelor Primăriei, există o listă cu peste 200 de familii cărora nu li s-au retrocedat terenurile şi care vor rămâne păgubiţi. De ce? Pentru că, după atâta hoţie, oraşul chiar nu mai are pământ. "Conform legii, pentru că avem un deficit de 100 de hectare de teren, orădenii cărora încă nu li s-au restituit proprietăţile vor primi doar 67% din suprafaţa pe care au avut-o, iar pentru restul de 33% li se vor face dosare de despăgubire din Fondul Proprietatea", spune şefa Serviciului Juridic al Primăriei, Eugenia Borbei (foto).

Numai că, la ritmul în care Fondul plăteşte despăgubirile, banii vor ajunge nu la moştenitorii vechilor proprietari, ci la urmaşii urmaşilor lor...

Atinşi la averi

La fel ca sutele de orădeni jefuiţi, a avut de pierdut şi municipalitatea, din simplul motiv că, pentru a retroceda pământurile celor îndreptăţiţi, a fost nevoie ca Primăria să ceară terenuri de la stat. Este vorba de peste 250 de hectare obţinute în ultimii doi ani de la Agenţia Domeniilor Statului, din perimetrele fostelor staţiuni de cercetări pomicole, fie din Dealul Viilor, fie din vecinătatea Aeroportului. Or, dacă fosta conducere a Primăriei nu închidea ochii la mega-furtul de care a şi beneficiat, aceste terenuri nu mai trebuiau date acum oamenilor, ci puteau să fie folosite pentru dezvoltarea oraşului.

04 bolojan.jpgAbordat pe această temă, primarul Ilie Bolojan afirmă că a aflat din paginile BIHOREANULUI despre paguba suportată de oraş, fiindcă nimeni nu l-a informat cu privire la existenţa problemei atunci când a preluat funcţia. Însă, pentru că a aflat, va încerca s-o şi rezolve. "N-am nicio ezitare, indiferent de numele celor implicaţi. Ca primar, nici nu aş avea voie să nu iau măsuri pentru recuperarea prejudiciului", a declarat Bolojan (foto).

Primarul a precizat şi cum va proceda: "Voi cere juriştilor să formuleze o acţiune pentru ca Primăria să se constituie parte civilă vătămată în procesul intentat de procurori fostului angajat al municipalităţii, astfel încât instituţia să participe la proces în scopul recuperării pagubei". Lucru pe care predecesorul său, Petru Filip, nici nu s-a gândit să-l facă, mărturie stând dosarul din instanţă, în care Primăria păgubită nici măcar nu este parte!

Procurorii ar trebui să fie interesaţi de acest aspect. Căci, în mod sigur, abţinerea lui Filip de a repara paguba oraşului n-a fost nici din indolenţă, nici din lipsă de experienţă. Ci mai degrabă pentru că, el însuşi fiind beneficiar al terenului furat de fostul subaltern, şi-ar fi dăunat propriului interes personal. Şi nimeni n-ar îndrăzni să-l bănuiască de stupizenie pe cel care se mândrea cu expertiza sa în administraţia publică...


LEGEA COMPLICITĂŢII
Sterian nu putea fura singur

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, furtul de către fostul topograf a celor 30 de hectare de teren din Dealul Viilor şi de pe marginea şoselei de centură a fost făcut de fostul topograf Marin Sterian cu complicitatea funcţionarilor din Primărie (Minodora Pădurean, Viorica Bar şi Eliza Totorean), a notarilor care au legalizat titlurile de proprietate false şi au autentificat contractele de "vânzare-cumpărare" (Ilie Drăgoiu şi Gheorghe Igna), precum şi a persoanelor către care Sterian a transferat pământul furat.

Concluzia aparţine procurorului DIICOT Nicolae Bonchiş, care consemna în rechizitoriu că "toate aceste infracţiuni au putut fi săvârşite nestingherit cu concursul direct sau indirect al funcţionarilor din Comisia locală de aplicare a Legii 18/1991, al unor notari şi al unor aşa-zişi cumpărători". Magistratul mai nota, însă, că spre deosebire de Sterian, complicii săi nu mai pot fi traşi la răspundere, din cauză că ancheta a fost tărăgănată atât de mult încât faptele lor s-au prescris: "Cu privire la aceştia s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, iar cercetările nu mai pot fi reluate chiar dacă probele administrate confirmă participarea acestora"...


BOICOT MARCA FILIP
"Neglijent" ca primar, "grijuliu" ca senator

Anul trecut, când demersurile sale de a aduce în patrimoniul Oradiei mai multe sute de hectare de teren, parte pentru restituiri către foştii proprietari, parte pentru realizarea de parcuri industriale, actualul primar Ilie Bolojan s-a lovit de ceea ce el numea "sabotajele" practicate de fostul edil Petru Filip.

Practic, la nivelul Guvernului Boc fusese blocat transferul terenurilor de sub fostul CET II pregătit în favoarea Primăriei Oradea de Guvernul Tăriceanu. Apoi, tot la Bucureşti a fost blocat transferul fostului tancodrom (peste 150 de hectare) pe motiv că Mănăstirea Sfintei Cruci ar fi apucat să sfinţească terenul şi să toarne pe el fundaţia unui nou schit. În fine, PDL blocase şi preluarea de către Primărie a 121 hectare din Şoseaua Borşului pentru Parcul Industrial, pretextul invocat fiind "lămurirea unor aspecte privind destinaţia terenului".

La acea vreme, Bolojan l-a criticat dur pe Filip, acuzându-l că pune beţe în roate oraşului. "A susţinut că "nu se poate face transferul terenului pentru că există proprietari tabulari", că "sunt procese pe rol" şi că "nu putem naţionaliza iar terenurile"", spunea Bolojan. Filip îi răspundea, culmea, că a intervenit doar pentru a lămuri situaţia juridică a terenului. "Acolo e un proces pe rol", se arăta el dintr-o dată grijuliu cu foştii proprietari.

Pe aceeaşi temă, Bolojan arăta că pentru terenurile ce urmau să intre în proprietatea oraşului au şi apărut rechini imobiliari care le revendicau după ce cumpăraseră de la foştii proprietari, reali sau inventaţi, drepturile litigioase. Întâmplare sau nu, pentru terenul din Parcul Industrial a emis pretenţii afaceristul Adrian Mihuţ, care a prosperat în afaceri cu terenuri sub administraţia Filip.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
am aflat
MAI ARE PUTIN SI O SA IL IA PE drept. Poate atunci o sa isi aduca aminte cati oameni a imbolnavit. Asa sa-i ajute la cine se3 roaga familia lui
Postat 24 Martie 2011, 00:08 de alice
avocatul morar ilie
SI MORAR ILIE SI-A PRIMIT TEREN PE NEDREPT
Postat 08 Februarie 2011, 19:25 de marinescu ioan
avocatul morar ilie
DESPRE AVOCATUL ESCROC MORAR ILIE NU PREA SCRIETI NIMIC
Postat 08 Februarie 2011, 19:21 de marinescu ioan
Pentru "r"
Nu stiu cine este Florica Costrutiu. N-am pomenit niciodata de aceasta persoana in interventiile mele. Asadar confuzie. Pe de alta parte bihorenilor, eu va salut ... m-am mutat la capitala cu lucrul, mai aproape de PDL, PNL, UDMR, PSD si restul natiunii, asa ca ne vedem pe alte forumuri. Va salut cu speranta ca-l veti descoperi si pe Bolojan, care este si el aproape de "tepari", avind un background tot atit de incarcat ca si ei, ca doar a frauda alegerile locale prin fals in declaratii nu este de "ici de colo".
Postat 23 Martie 2010, 11:45 de TAMTAC
Furtul
Eu am atras atentia de multe ori ca Filip a furat cu Sterian terenuri iar cu Krausz locuinte dar nu am fost bagata in seama.Bolojan prea tirziu ....judecatorii vor prescrie ca de obicei...Bolojan cind a venit la conducere n-a mai gasit nimic,nici bani,nici terenuri ;i nici locuinte... pacat de oradeni..
Postat 20 Martie 2010, 16:53 de trifa
NO PROBLEM
Antime stai linistit! Nu te lua de Arpagic. Ai pretentia ca stii totul, dar te inseli. Nu o sa fi scos din vizuina de la schit! Prietenii lui Sofronie stiu de ce!!!! Stai calm, distreaza-te, ocupa-te de studente la NO PROBLEM! Asta face un exarh manastiresc. Ma intreb ce-o sa zica Patriarhul Daniel cand o sa-l invitati in toamna la ... NO PROBLEM ?!!!
Postat 16 Martie 2010, 16:30 de Grigore Busuioc
Corupti
Nu mai suport politicieni astea corupti! 99%sint corupti!Acum 2-3 ani am scris vre-o 3 scrisori la un ziar . Ziarul scria de o "Erzsi neni", cine a fost condamnata pentru ca lucra la cadastrofe, si a falsificat niste documente , prin care a obtinut teren ilegal din Sintooan,ce teren este a dl. Filip.Am scris ca nu a falsificat, ci a ingrijit pe batrina, pt. teren,ce a si mostenit dupa ce a murit batrina.(Sora mea statea vara acolo si ajuta).De acolo am stiut.Am scris ca dl. Filip a vrut sa puna mina pe pamint.Beneinteles ca nu a condamnat si nu a inchis pe "Erzsi neni",numai a murdarit aspectul.Ziarul saptaminal al Bihorenilor, a mai facut si pe fost sef de la ITM un sfint, ca a gasit o tablita ce era din epoca si reprezenta istoria.Mai bine era , daca se ocupa cu ce trebuia!Sa aiba tinerii locuri de munca si cartea de munca!Dar ziarul nu a scris nimis din ce-a ce am scris!Dl. Andrei Sandor! Va respect pentru sinceritate si ca v-am cunoscut pina acum om corect!Intrebati pe fostul coleg, si acrual coleg M.Banes, poate mai aduce ceva aminte de asrisorile mele, scrise la ziar si personal lui cind nu a publicat si nici macar nu m-a sunat.Cu respecr Batrana de 60 de ani, Kiss Aurora.
Postat 16 Martie 2010, 11:54 de Kiss Aurora
Raspuns pt Arpagic
Pentru domnul arpagic Ca tot veni primavara si trebuie pus in gradina arpagicu trebuiesc niste clarificari. Sau poate numele va vine de la faptul ca mancati ceapa desi cand iesiti din vizuina va cam pute gura. Nu zisei nicaieri in comentariul anterior c a bota fuse vicar la vremea aia. Dar matela domle arpagic nu sti sau poate nu poti citi decat numai printre randuri, ca tot veni vorba de vulpi, sau poate nu iti sunt ochelarii pe masura. Dar sa lasam asta. Vad ca tare ofuscat mai fusesi ca iti sari gandul taman la vicariat. De atata ofuscare te mai si dadusi de gol ce fel de arpagic esti matalutza. Cat despre faptul ca era sau nu vicar la vremea aia nu conta. Ceea ce ma inspira in mod deosabit este faptul ca aia dinainte erau sfinti iar ai de acum sunt securisti. Daca ne uitam mai bine la ce ochi albastrii ai matale si pe unde iti faci veacu s-ar putea spune ca esti lovit de oaresce altzhaimar. Dar pana mai ai un pic de memorie si glagorie iti spun toate celea bune. Acelasi
Postat 15 Martie 2010, 16:02 de Vasile Alexandrion
pentru TAMTAC
Cine este Florica Costrutiu? de la PMO
Postat 14 Martie 2010, 20:35 de r
Bolojan justiţiarul păpuşar
Bolojan nu are nici cea mai mică intenţie de a recupera ceva, pentru că nici nu poate din punct de vedere juridic. Toată "deschiderea" lui este pentru imagine mediatică şi atât. Iar dacă chiar va ăncerca ceva, în mod practic, se va lovi de zidul gros al unei camarile care, fără să stea pe gânduri, va scoate la iveală tot ce este mai rău despre primarul de acum. Adică, cum dădea Bolojan spaţii comerciale ale oraşului Aleşd, pe vremea când activa acolo, pe bani de nimic prietenilor săi. Chiar şi lui însuşi, că de unde ar avea el spaţiu construit pe domeniul public al oraşului Aleşd?
Postat 14 Martie 2010, 15:58 de TAMTAC
Corecţii de fond
Este cazul sa adăugăm persoane vinovate, care au fost capabile la acea vreme să-l "adoarmă" pe FILIP. Fostul secretar am municipiului, FLORIAN DACIN, poziţionat prieteneşte în raport de toţi cei care au beneficiat de pe urma tuturor "ingineriilor imobiliare" din perioada 1994 - 2006 din aria administrativă a Oradiei. LUCIA DEM,, fostă şefă la OCOTA, arestată în 2000, apoi eliberată la intervenţia unor beneficiari. STEFAN KAPY, fost viceprimar care semna schiţele prezentate de către MARIN STERIAN spre avizare de către PMO. Cele trei "crăiţe" de la Registrul Agricol al municipalităţii (ELIZA TOTOREAN, VIORICA BAR şi MINODORA PĂDUREAN). ANDREI KRAUS şi MARCEL BOLOŞ, şefi peste Direcţia Patrimoniu a actualului AIO. Judecătorii ADRIANA CHIRIAC şi soţul, tot judecător, care au "mătrăşit" procesul deschis în 2000 pentru "scoaterea la lumină" a MARIEI DASCĂL şi a relaţiilor acesteia cu "colonelul". Procurorul MOLDOVAN (fost Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi fost DNA), care i-a "luat" dosarul lui SAŞA CERCEL, cea care a emis 18 mandate de arestare în 24 de ore, fără a putea continua demersul. Şi vor mai apare mulţi implicaţi.
Postat 14 Martie 2010, 15:51 de TAMTAC
Alexandrion Antimos Galus
Categoric! domnul cris trebuie sa se documenteze cand scrie un articol! Nu o prea face! Dar si tu alexandrion vasile trebuie sa te documentezi. Bota nu era vicar administrativ la acea data! Voi sculele securiste ale lui Sofronie nu stiti altceva decat sa improscati cu noroi in oameni! Pe de alta parte nu Episcopia Ortodoxa e de vona ca Primaria i-a retrocedat un teren care apartinea altcuiva! Pe de alta parte episcopul Ioan Mihaltan n-a folosit schitul ca resedinta de vara! Sofronie l-a folosit in campania de ocupare a postuli de episcop la Oradea! Securistii stiu de ce! Probabil si cei doi incriminati de Alexandrion Vasile stiu...
Postat 14 Martie 2010, 12:59 de grigore arpagic
Esti o idioata
In primul rand invata sa citesti si sa analizezi ceea ce ai citit. Nu este vorba despre ceva dat de Filip ci este vorba de ceea ce vrea sa faca cel pe care tu cu mintea ta de gaina il pupi undeva. Am scris clar vrea sa expropieze o proprietate " INTELIGENT-O ". Daca nu cunosti termenul , ia dictionarul si dupa aceea mai vorbim. Nu am luat din cele 30 de hectare dobitoac-o ci DOBITOCUL DE BOLOJAN VREA SA-MI IA CASA CARE AU CONSTRUIT-O BUNICII MEI", ce este asa greu de inteles. Daca crezi ca vorbesc prostii, crezi ca l-as chema pe BOLOJAN in direct la orice televiziune doreste el . Este sfantul post si iti doresc sa ai parte de acelasi lucru, adica sa isi puna pata cineva pe proprietatea ta si sa fii data afara prin expropiere pentru ca alta solutie nu exixta , atata timp cat este proprietate privata. Ar fi cazul sa te documentezi inainte de a scoate asa ceva pe gura, sau tu esti din gasca lui Bolojan si Carp de ii pupi atata in fund?
Postat 13 Martie 2010, 19:55 de Pentru @Maria
jaf
din 30 de hectare presupun ca 70% din ele sunt ale tale
Postat 13 Martie 2010, 13:21 de pamantul
vroiam sa scriu nea bolojane*
scuzati nu am vrut sa scriu ena bolojeane am gresit corect ( nea bolojane )
Postat 13 Martie 2010, 13:18 de anonim
ena bolojane cu ce esti mai drept decat petru filip ?
nea bolojane nu ma-i ai bani? si vrei sa-i iei dupa acesti oameni?..ar fi bine sa te informezi bine inainte sa arunci vorbe murdare. Asa sunteti voi romanii din politica, doar furati aceasta tara nu mai ai bani si acum nu stii de unde sa-i scoti stai linistit k pe lumea aialalta nu o as poti duce nimic din avere cu tine
Postat 13 Martie 2010, 13:16 de anionim
*jaful
*Domnule Avoc Morar Ilie ai ramas acelasi om lacom lipsit de bun simt si facind in continuare ilegalitati.nu vei trai o vesnicie a te bucura de ele ,pe lumea cealalta nu vei putea lua ninic.de ce atita avaritie rautate razbunare nu duce la nimic bun.sunteti la fel ca la tinerete.nu toata lumea stie ca ai lucrat pina in anul 1989 in CONSILIUL DE STAT AL SECURITATI avind grad mare.Dupa 1990 ti-ai deschis cabinet de avocatura.De iti ascunzi o parte din trecutul tau m-ai ales de a doua sotie legal si de cei 2 copii ai tai?iti este frica ca actuala sotie va divorta de tine si copii te vor parasi?De ce nu ai avut curajul sa le povestesti ca in anul 1968 ai cunoscut o persona in bucuresti la un bal cu care ai avut o reltie din care sa nascut o fata in anul 1969 careia nu ai vrut sa-i platesti pensie de intretinere timp de 18 ani de ce?Pentru ca esti un om fara caracter?In 1968 erai detasat la buzau cu serviciu.veneai foarte des la bucuresti si mama fetitei la buzau.in 2005 sa reluat legatura dintre vio doi pina in 2007 cu conditia sa nu afle familia ta actuala.Conditia a fost respectata de fica ta.la finalul anului 2007 ai considerat ca trebuie sa te razbuni pe fica rusine
Postat 13 Martie 2010, 12:11 de *teo
da cu bota ce-ati avut bre?
stimabililor crestini ai parohiei alexandrion inregimentati electronic intr-ale ziaristicii de investigatie de cativa bani va adresam urmatoarele: 1 la cat dee bine v-ati documentat domnule cris avea dreptate domnul Badiceanu sa va faca securist. Desi la revolutie aveati abia 18 ani gena securista se pare ca transpareperfect in randurile scrise pt ca aceleasi metode le foloseau si aia: trunchierea. 2 prietenii vostri adica ai matale ai lui simai si ai altor miculuti de pe acolo, prietenii fiind bota si mizgan cei mai preoti laudati de voi si trambite religioase de prestigiu, purtatori de vorbe si cuvinte sinonime cu aspida si vasiliscul au fost cei care la vremea respectiva au zamislit retrocedarea blamata de domniile voastre. asta vad ca nu vreti sa o mai spuneti 3 oare firma respectiva trasformata de care spuneti dvs celebra firma de masaje duhovnicesti patronata de matroana cuvioasa ciociolina? cu siguranta ca daca ati sapa, a se citi investiga, documenta, ati ajunge la niste adevaruri despre care cei care va finanteaza si va dau informatii veridice nu ar mai fi atat de bucurosi In concluzie stimate domnule cris rogu-va documentati-va mai bine cand purcedeti la astfel de demers.
Postat 12 Martie 2010, 21:53 de vasile alexandrion
vrem averea oarasului inapoi!
pe langa averea returnata cerem si judecarea hotilor! Va sustinem domnule primar Bolojan
Postat 12 Martie 2010, 11:50 de radu
Bravo, Bolo
Bravo, d-le Bolojan! Era nevoie de o persoana integra - cu coloana vertebrala, onesta, care nu se lasa intimidata - la conducerea Primariei
Postat 12 Martie 2010, 09:51 de ina
@M aria
Daca cumva sugerezi ca Bolojan ar trebui sa se opreasca din a continua acest proces, doar pt ca a furat sau a facut ceva ilegal, esti deplasat rau! Ca Bolo face porcarii, se va vedea mai incolo, dar tu vrei sa lase hotii in pace, pt ca (spui tu) si el fura. Ai vrea tu!! Mai bine zi, cat ai din cele 30 de hectare?
Postat 11 Martie 2010, 23:36 de @M aria
De ce te crezi Bolojane , mai cinstit decat Filip?
Intai analizeaza-ti faptele tale si apoi arunca cu noroi in altii.Tu cum vrei sa iei proprietatea altora prin expropiere? pamant care nu a fost niciodata al statului roman, pamant muncit si paltit de generatii.Cum a-i cazut la invoiala cu finul domnului Moldovan , fost sef al DNA, PENTRU A MAZILI O PROPIETATE? Ar trebui sa-ti fie rusine . Ma mir ca mai ai curajul sa sa incepi astfel de actiuni. La cat de dictator esti probabil erai mai potrivit pe langa regimul comunist.De ce nu vezi ca Doamna Iacob este implicata in aceste procese? de ce o mai tii pe post de arhitect sef?Ori nu vezi ca esti manit ori nu vrei sa vezi.Si impicatia domnului Carp tot nu o vezi sau nici pe aceasta nu vrei sa o vezi? Faptul ca secretara este fiica vitrega a domnului Moldovan, care asa cum am aratat mai sus este nasul lui Sabau ar tebui sa va spuna multe, sa va spuna de cardasia din primariae de aliantele neamurilor si de implicarea cinstitului primar Bolojan si a viceprimarului Carp.Oare de ce Bolojan a cazut la mana neamurilor lui Moldovan? Cu ce il are la mana? Daca este asa cinstit il provoc la o intalnire fata in fata chiar si televizata daca are curajul "cinstitul primar".
Postat 11 Martie 2010, 22:50 de M aria
Geil
Sper sa se lase cu bratari.
Postat 11 Martie 2010, 21:30 de kaboom
Pamantul inapoi
Articolul e f.bine de scris dar are o hiba.Se spune ca pamanturi au primit si cei din Justitie,or,singurii care fac parte din Justitie sunt judecatorii,iar eu nu am vazut nici un nume de judecator , singurul magistrat era procurorul care face parte din Ministerul Public ,asa ca domnule Cris mai citeste organizarea institutionala inainte sa arunci cu noroi si sa te prezinti cu scuzele de rigoare ,ca dl.Chirila va lauda f.tare ziarul la TVS asa ca nu ne dezamagiti.
Postat 11 Martie 2010, 21:13 de liageta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON