URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2009, 05:11

Bani din neîncredere

Bani din neîncredere SUB LUPĂ. Orice afacerist poate ajunge pus sub lupă de detectivii particulari atunci când cineva vrea să îi testeze credibilitatea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din primăvară, aproape fiecare zi a fost invadată cu informaţii despre firme care au intrat în insolvenţă sau care şi-au fentat partenerii de afaceri şi clienţii, punând totul sub lacăt şi lăsându-i cu ochii în soare.

În acest context, prudenţa şi rezervele în privinţa partenerilor de afaceri, mai ales a celor noi, par lucruri fireşti. Pentru a-şi face un tablou real, firmele apelează tot mai des la serviciile agenţiilor de detectivi particulari. Cine altcineva ar putea afla mai bine decât ei secretele? 

Cazuri de tot felul

14 Mihu.jpgÎn 2005, Nicolae Mihu (foto), fost comisar la Direcţia Poliţiei de Frontieră Oradea, a înfiinţat agenţia de detectivi particulari DetectUno, unde în prezent are o echipă formată din 10 detectivi. "Am căutat părinţii unor copii abandonaţi la naştere, am verificat copii mutaţi la oraş şi scăpaţi de sub supraveghere, am luat şi cazuri de adulter, însă prefer investigaţiile economice, datorită complexităţii lor", spune Mihu. "Oricum, de când e criză, aceste investigaţii au fost şi cele mai cerute", adaugă el, justificând situaţia prin grija sporită a investitorilor faţă de afacerile lor în acest climat nesigur.

Verificarea prin intermediul agenţiilor de detectivi a bonităţii potenţialilor parteneri s-a "născut" printre companiile mari din SUA. "În Oradea, primele investigaţii economice le-au cerut companiile străine, dar de ceva vreme şi cele româneşti au adoptat această modă", spune managerul, care este totodată şi reprezentantul judeţean al Asociaţiei Naţionale a Detectivilor din România.

Nu scapă nimic!

Cele mai frecvente investigaţii economice se fac asupra posibililor parteneri, despre care companiile vor să afle, înainte de a semna ceva, care le e situaţia financiară. Primul lucru cercetat este dacă firma respectivă există cu adevărat, la sediu şi la punctele de lucru. Apoi se caută alţi clienţi de-ai firmei respective şi sunt cercetate relaţiile cu ei, pentru a afla dacă acea firmă şi-a ţepuit sau nu foştii parteneri.

Sunt investigate şi proprietăţile pe care le are firma şi asociaţii săi. "Trebuie să te asiguri că nu sunt ipotecate, astfel încât, în cazul în care se ajunge la litigii, să ai ce recupera", precizează Mihu. Nu sunt uitate nici incidentele de plată, cercetându-se dacă firma cu pricina nu a emis cumva file CEC sau bilete la ordin fără acoperire. Apoi, detectivii verifică relaţia cu statul, dacă firma are sau nu restanţe la bugetul de stat, la asigurările sociale sau la bănci.

Investigaţia e similară dacă potenţialul partener e persoană fizică. "Se verifică doar ce se poate obţine în limita legii", spune Mihu, explicând că orice detectiv licenţiat are acces la anumite baze de date, dar Legea 329/2003 reglementează exact cât poate un detectiv să cotrobăie prin ele.

Informaţii de preţ

Firmele angajează detectivi şi când vine vorba de recuperarea unor creanţe. "De exemplu, când ai de recuperat un milion de euro, ca să faci plângere la Poliţie şi să ceri sechestru, e nevoie de plata unei cauţiuni, bani pe care nu-i recuperezi dacă pierzi procesul. Sau poate omul de la care ai de luat divorţează şi devine, brusc, foarte darnic, cedând totul consoartei", explică Mihu, precizând că în aceste cazuri, detectivii oferă dovada existenţei banilor.

Un alt serviciu cu trecere este testarea angajaţilor, fără ştirea acestora. "Aceasta se referă la verificarea comportamentului angajatului în relaţiile cu clienţii, dacă e amabil, dacă e preocupat să vândă produsele sau serviciile firmei. De asemenea, se verifică dacă îşi respectă programul de lucru ori dacă nu cumva e disponibil spre complicităţi cu concurenţa".

Preţul serviciilor diferă de la caz la caz. "Investigaţia economică asupra unei firme variază între 300 şi 1.000 de euro, iar cea a unei persoane fizice între 100 şi 300 de euro", spune detectivul. Omul nu vrea să dezvăluie cât câştigă, însă recunoaşte că prosperă, chiar şi în vreme de criză, fiindcă instrumentează cel puţin şase cazuri lunar. În fond, e normal să fie aşa. Căci, aşa cum spune şi motoul agenţiei, "informaţia costă, dar lipsa ei costă şi mai mult".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON