URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2013, 16:39

Arestaţi-vă între voi! DNA i-a pus pe magistraţii Curţii de Apel într-o situaţie imposibilă, provocându-i să-şi încătuşeze un coleg

Arestaţi-vă între voi! DNA i-a pus pe magistraţii Curţii de Apel într-o situaţie imposibilă, provocându-i să-şi încătuşeze un coleg UMILINŢĂ. Mircea Puşcaş a fost pus, sâmbătă seara, într-o ipostază cu totul ingrată: inculpat bun de arestat, la instanţa unde e judecător!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agitaţie mare sâmbătă, într-o zi de relaxare, ce nu prevestea nimic deosebit, la sediul improvizat al Curţii de Apel Oradea din strada Roman Ciorogariu. Judecătorii au fost chemaţi de acasă să se pronunţe pe marginea unei subite cereri de arestare formulate de procurorii DNA pe numele unui coleg de-al lor. Şi n-au ştiut cum să se sustragă mai repede!

Este vorba despre Mircea Puşcaş, judecătorul învinuit deja în două dosare pentru luare de mită în cazul celor doi traficanţi de ţigări din Maramureş acuzaţi că au încercat să cumpere cu 40.000 euro o sentinţă favorabilă prin intermediul magistratului, dar şi pentru mărturie mincinoasă în cazul ofiţerului Florian Rob, şeful Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, denunţat de doi hoţi, de la care Puşcaş ar fi pretins 1.000 euro şi o noapte de amor pe care fiica unuia dintre ei urma s-o petreacă cu judecătorul.

Şpagă de 50.000 de euro

În noul dosar, Puşcaş este acuzat de trafic de influenţă. Potrivit unui comunicat al DNA Oradea, în cursul anului 2009, judecător la Tribunalul Bihor fiind, acesta ar fi pretins şi primit de la un denunţător 1.500 euro pentru a interveni pe lângă un judecător ca să pronunţe faţă de respectivul o pedeapsă cu suspendare condiţionată.

"De asemenea, în cursul anului 2011, inculpatul Puşcaş Mircea a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală", se arată în comunicat. Banii ar fi fost pretinşi prin intermediul unui interlop din zona Marghitei, Marcel Piştuca, reţinut de DNA vineri.

"Din aceşti bani, inculpatul a primit de la denunţător numai suma de 20.000 euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009", se specifică în informarea DNA.

Liber la arestare!

În urma anchetei, care s-a desfăşurat cu sprijinul SRI şi DGA, procurorii DNA au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva magistratului, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, dar şi împotriva lui Marcel Piştuca, pentru complicitate.

"La data de 24 ianuarie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători a încuviinţat arestarea preventivă a învinuitului Puşcaş Mircea, judecător la Curtea de Apel Oradea. Ambii inculpaţi urmează a fi prezentaţi Curţii de Apel Oradea, la data de 26 ianuarie 2013, cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile (în cazul inculpatului Piştuca Marcel) şi 30 de zile, în cazul inculpatului Puşcaş Mircea", au mai arătat procurorii. Doar că lucrurile nu s-au desfăşurat, nici pe departe, atât de clar ca-n comunicat...

Misiune imposibilă

02 Florica Roman.jpgÎntruniţi de urgenţă, judecătorii Secţiei penale au refuzat, pe rând, cu toţii, să judece cererea de arestare a colegului lor, împingând conducerea instanţei spre adoptarea unei soluţii rare: desemnarea unui judecător de la altă secţie să se pronunţe. Persoana în cauză - adică preşedinta Secţiei civile, Florica Roman (foto) - a stârnit, însă, imediat controverse, procurorii anticorupţie solicitând recuzarea ei. În instanţă au invocat doar suspiciuni "legate de activitatea profesională" a acesteia, nenominalizate, dar BIHOREANUL a aflat repede care sunt acestea.

Şi judecătoarea Roman se află în atenţia DNA într-un dosar legat de modul în care a fost soluţionată o contestaţie în anulare într-un caz de viol. Autorul, Viorel Bodin, a fost condamnat prin sentinţă definitivă la 4 ani de închisore cu executare pentru agresarea sexuală a unei femei din Budureasa. Ulterior, bărbatul a convins-o pe victimă să îşi retragă plângerea, actul notarial fiind însă antedatat, ca şi cum ar fi fost încheiat înainte de condamnarea sa, pentru că altfel n-ar fi fost luat în considerare. Cu respectivul document, Bodin a obţinut anularea pedepsei.

În cele din urmă, Curtea a fost salvată din ridicolul situaţiei de a nu putea judeca o speţă fiindcă ar avea toţi magistraţii fie sub anchetă, fie în incompatibilitate. Completul special care a analizat atât solicitarea de recuzare a DNA cât şi cererea avocatului lui Puşcaş, care voia mutarea la o altă curte din ţară, a numit un alt judecător care să analizeze cererea de arestare, în persoana Lenuţei Stan, tot de la Secţia Civilă, iar aceasta s-a achitat rapid de sarcină.

După numai o oră de deliberări, magistrata a decis ca Mircea Puşcaş să nu fie arestat, ci doar să i se interzică părăsirea României, apreciind că măsura este netemeinică şi nu sunt indicii şi probe suficiente să o susţină. Şi interlopul prin care judecătorul urma să primească banii, Marcel Piştuca, a fost eliberat din aceleaşi considerente. Soluţia a fost atacată de procurorii DNA, iar Înalta Curte se va pronunţa, zilele acestea. Oricare ar fi decizia finală, ea nu va şterge degrabă din memoria orădenilor weekend-ul care a aruncat în penibil magistratura locală, punând-o în imposibilitatea de a se încătuşa pe sine însăşi. Şi arătându-i, astfel, nu doar limitele, ci şi câteva din ungherele mizere...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Duru
Si sa mai dai salarii mari judecatorilor! Halal!
Postat 29 Ianuarie 2013, 23:12 de Gigi
@Simona D.
Man este profesional dar mai ales moral un.... Mai bine intreaba-i colegii ! Se vede seful dna. Ar fi interesant sa vezi ce mizerie de turnatorie a trimis la csm, ce a scris nu poate fi nici macar opera unui student de anul intai de drept, darmite a unui procuror ! Fara nicio dovada acuza un judecator ca ar fi primit o suma de bani, citez ,,(posibil 5000 de euro)" !!! Este posibil asa ceva ?! Uite ca este !
Postat 29 Ianuarie 2013, 12:37 de Oradean
gavra tu esti?
tu esti gavra cel care scrii impotriva domnului man si zici ca te cheama Comentariu si Denunt?Ti-e ciuda ca man te-a executat?bine ca-m scapat de tine si sper sa te manince puscaria gavra.
Postat 29 Ianuarie 2013, 08:39 de Simona D.
Dl
Denuntatorul Balla István este condamnat la 7 ani si 4 luni de închisoare. Are următoarele dosare 9271/271/2005 infracțiuni de evaziune fiscală , 270/255/2007 ultraj, 1955/255/2009 lipsite de libertate si 19589/271/2011 inselaciune. Avocatul denuntatorului este nasul de cununie al procurorului DNA Man Ciprian, cel care a întocmit dosarul. Pe noul portal al Curtii de Apel Oradea toate cererile denuntatorului sunt respinse, iar Judecătoria Marghita si Oradea îl condamna la pedepse mari pe care le aduna in lanț
Postat 29 Ianuarie 2013, 01:26 de Comentariu
Dl
Denuntatorul este Bala Istan, clientul avocatului Tudor Moldovan (fiul lui Ioan Moldovan, fostul şef al DNA Oradea), naşul de cununie al procurorului Ciprian Man, care a instrumentat dosarul împotriva lui Puşcaş!!!
Postat 29 Ianuarie 2013, 01:26 de Denunt
asa-i in tenis!
@anaaremre: lasa ca si in civil(comercial)sunt niste specimene! cu un IMPACT atat de mare ca-ti vine clar sa nu mai calci prin instante ever! DOL si DOL, cu mine calator! Pentru C.M., pentru I.D.T. nu exista DOL! Vorba vine, ei stiu ca exista dar cum e o notiune nuantata, hop si mai lasa-ne draqu: NU E! Si ce daca prezentai in Intampinare citate intregi din literatura de specialitate care se potriveau manusa spetei? Ie-te! Mai facea misto de tine si avocatul partii adverse(mai nou Presedinte ANRMAP dar si membru in Consiliul de administratie al EXIMBANK).C-asa-i in tenis!
Postat 28 Ianuarie 2013, 23:27 de TDS
He, he,
Multe transpar prin fotografiile realizate.......
Postat 28 Ianuarie 2013, 22:48 de ADINA
Inamicul in transee
Domnilor , stiti ce faceau atat nemtii cat si rusii in razboi cand inamicul ( in cazul nostru coruptia ) patrundeau in transee ? Trageau cu mitraliera de-a lungul transeei si starpeau inamicul ! Eventualii prieteni rapusi deopotriva erau vinovati de patrunderea inamicului in transee . Este singura solutie pentru ca Romania sa devina un stat civilizat .
Postat 28 Ianuarie 2013, 20:39 de Sven Hassel
Durere
Puscas, pai dacă pleci la bulau, la mititica, la zdup, la racoare, se cheamă ca vii tu la noi, nu mai venim noi la tine, adică e rândul tau sa ne dai, ca altfel ți-o dam.... T pupa lumea interlopa, de afara si dinlauntru...
Postat 28 Ianuarie 2013, 19:05 de Interlop de Bihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON