URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2009, 17:46

"Noi vrem curent!"

'Noi vrem curent!' VECINĂTATE SCUMPĂ. Deşi le-au cumpărat încă din 2006, proprietarii apartamentelor din fostul cămin de nefamilişti Mobila Alfa depind în continuare de fabrică de mobilă, de la care primesc curent. "Dacă am vrea să-l cumpărăm de la stat, ca să avem cu ce plăti factura ar trebui să ni le vindem", se plânge una dintre locatare, Monica Fălăuş (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, în blocurile de lângă fabrica Mobila Alfa de pe Şoseaua Borşului s-a făcut întuneric. "Ne-a debranşat Electrica!", s-a dat alarma pe casa scării.

Locatarilor din cele două blocuri nu le venea să creadă, mai ales că erau cu plata la zi. Au aflat că datoriile sunt, de fapt, ale fabricii de mobilă, prin intermediul căreia primesc curentul, iar ei trebuie să suporte consecinţele de-a valma, doar pentru că n-au propria reţea. Aberant, ca la noi: plăteşti, dar n-ai!

La mâna a doua

12 Mudura.jpgÎn 2006, omul de afaceri Gelu Mudura (foto), patronul firmei Master SA, a renovat fostele cămine de nefamilişti de pe Calea Borşului, care au aparţinut fabricii Mobila Alfa, şi le-a scos la vânzare. Sunt două blocuri, unul cu 30 de apartamente, altul cu 60, fiecare având pe palier câte trei locuinţe cu două camere, plus două garsoniere. S-au vândut ca pâinea caldă. "Am dat 25.000 de euro pe două camere. Adevărul e că atunci n-aş fi luat ceva pe banii ăia nicăieri mai în oraş", spune Monica Fălăuş, unul dintre proprietari.

Baiul este, însă, că locuinţele au toate utilităţile la comun cu fabrica: apa, canalizarea şi curentul, care ajunge în apartamente printr-un punct de transformare aflat în proprietatea fabricii. "Practic, suntem subconsumatori ai Electrica, fiindcă facturile le plătim către firma Master, proprietarul fabricii. Şi curentul îl plătim la preţ de firmă", explică femeia. Lunar, factura de curent îi ajunge la 60-70 de lei, cât pentru un apartament de patru camere din oraş...

Să se facă beznă!

La aflarea veştii că au rămas în întuneric fiindcă Mobila Alfa nu a plătit facturile către Electrica, iar aceasta a debranşat-o, oamenii s-au îngrijorat. Mai ales că datoriile firmei Master nu puteau să le achite ei. "Ne-am dat seama că degeaba suntem noi la zi cu plata utilităţilor. Am sunat la Electrica, le-am zis că nu avem nicio vină şi că încă de doi ani le-am făcut o cerere de racordare separată", povesteşte femeia. I-au mai trecut nervii a doua zi, când Electrica a reconectat blocurile, însă toţi locatarii se tem că pot rămâne iar fără curent, oricând.

12 Pitut.jpgFurnizorul de electricitate susţine că nu are cum să-i ajute, pentru că există o hotărâre de guvern de anul trecut, potrivit căreia cheltuielile pentru instalarea unui nou "punct trafo" (care transformă curentul de înaltă tensiune într-unul pentru uz casnic), precum şi cablurile separate de cele ale fabricii, nu cad în sarcina Electrica. "O nouă reţea poate fi finanţată din două surse: fie de autorităţile publice, fie de unul dintre viitorii consumatori sau un împuternicit legal", explică Ramona Pituţ (foto), inginer la Electrica. Altfel spus, Electrica e dispusă să facă instalaţia, însă ori pe banii Primăriei, ori pe ai asociaţiei de proprietari.

Cine dă banul?

Locatarii din blocurile Alfa nici nu vor să audă de a doua variantă, acceptând să-şi plătească racordarea la propriul apartament, dar nu şi montarea reţelei. "Dacă mă mut, o să pot cere, pe lângă preţul apartamentului, şi banii pe care i-am dat pe punctul trafo? Sau iau reţeaua cu mine?", se întreabă, retoric, Monica Fălăuş. Femeia spune că s-a interesat la Electrica, iar suma necesară pentru instalarea transformatorului şi conectarea apartamentelor la noua reţea ar fi uriaşă, de 2,5 miliarde de lei vechi. Şi de unde atâţia bani?!

12 Carp.jpgPrimăria zice, la rându-i, că nu vede de ce ar plăti municipalitatea aceste costuri. "Dacă ar fi proprietară Primăria, ar fi normal să plătească. Dar nu şi în acest caz. Sunt atâtea străzi în Oradea fără curent, nu doar două blocuri de pe Borşului", spune viceprimarul Gheorghe Carp (foto), completând că cel mai bine ar fi ca Asociaţia de Proprietari Alfa să depună o sesizare la Biroul Utilităţi Publice şi Energetic din cadrul municipalităţii, pentru ca problema să fie studiată.

Scump, doamnă, scump!

Dependenţa de Mobila Alfa nu se opreşte, însă, la energia electrică. "Apa o avem de la Compania de Apă, dar contor există doar la ieşirea din fabrică, nu şi separat la blocuri. Luna asta, de pildă, ambele blocuri au avut un consum de 700 metri cubi, iar pierderile pe reţea ajung la 800. Şi alea tot noi le plătim", se plâng locatarii.

Deci, dacă în oraş o familie cu trei membri consumă, în medie, 7 metri cubi lunar, oamenilor de pe Borşului le revine mai mult decât dublu, din cauza pierderilor din reţea. Oamenii nu dau vina pe Master, căci administratorul firmei le socoteşte la vedere cota lor de consum, scăzându-l din consumul fabricii, care este contorizată. Şi-ar dori propria contorizare, separată de fabrică, căci prea mult se scurge pe apa Sâmbetei, dar CAO ar separa reţelele tot pe cheltuiala lor.

Iar belelele sunt aceleaşi şi la apa caldă şi căldură, primite prin două centrale termice pe gaz ale blocurilor. "Când ne-am mutat, una dintre centrale, veche de când lumea, nici măcar nu era avizată. Am plătit reparaţiile şi avizul de funcţionare, ca să putem face contract cu Distrigaz", explică Monica. Apoi, când au cerut căldură de la CET, li s-a răspuns la fel: OK, dar plătiţi manopera. Aşa că rămân pe gaz, plătind către Master, pentru încălzire şi apă caldă, aproximativ 500 de lei pe familie într-o lună de iarnă.

Tanda pe manda, Monica Fălăuş îşi estimează cheltuielile lunare la aproape 200 de euro. "În trei ani de locuit aici, am pierdut avantajul de la început, când am cumpărat un apartament ieftin", face femeia bilanţul. Nici măcar nu dă vina pe cineva anume, pe patronul fabricii sau pe furnizorii care i-au făcut pe locatari "consumatori captivi". Pentru primii era normal ca totul să se rezume la bani. Însă şi pentru cei din urmă e tot mai greu să trăiască în locuinţe mici, dar cu costuri cât la o vilă.


VIAŢA LA MAHALA
Vecini cu şobolanii

12 Transilvania_1.jpgCele două blocuri Alfa de pe Şoseaua Borşului sunt despărţite de un alt bloc (foto), proprietate a grupului Transilvania General Import-Export. Deşi imobilul a fost reamenajat cu mult timp în urmă, fraţii Micula nu şi-au găsit nici acum chiriaşi.

"De când stau aici, mai văd persoane care trec pe-aici, dar de locuit, nu locuieşte nimeni. Numai şobolanii...", se plânge Monica Fălăuş. În spatele imobilului s-a înălţat un munte de gunoaie, pe care nimeni nu-l ridică.

"Degeaba noi ne facem curat, ne îngrijim curtea, că la mijloc sunt bălării până la etajul unu".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON