URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

"Blonda lui Boc" e orădeancă!

"Blonda lui Boc" e orădeancă! CONTROVERSE. Numirea Cynthiei Curt (medalion) în funcţia de consul a fost pusă de presă pe seama posibilei debarcări a premierului Emil Boc. "Nu e o promovare politică, ea nici nu-i membră PDL. Boc a promovat-o pentru că are încredere în ea. A muncit mult", zice tatăl ei, avocatul Alexandru Butuc (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toată presa a vuit. Cynthia Curt, consilier de stat la cabinetul lui Emil Boc, a fost numită miercurea trecută consul general al României la Barcelona, iar în viziunea multora singurul ei merit ar fi acela că e "mâna dreaptă" a primului ministru. "Blonda lui Boc" nici măcar nu e diplomat, acuză analiştii cârcotaşi, ironizând-o pentru "competenţele" ei.

Puţini ştiu însă că tânăra de 35 de ani este fiica reputatului avocat Alexandru Butuc, şi la minte numai "blondă" nu e. Elevă eminentă la Liceul Teoretic Emanuil Gojdu şi printre cei mai buni absolvenţi de Drept la Babeş-Bolyai, orădeanca a avut o carieră fulminantă, ajungând cadru universitar, subprefect, inspector guvernamental, dar şi preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate.

Mică, dar hâc!

Cynthia Carmen Butuc s-a născut în Oradea, în iarna anului 1975, fiind fiica cea mare a avocatului Alexandru Butuc, din a doua căsătorie. "I-am dat nume de zeiţă. Sunt iubitor de artă, iar Cynthia era o zeiţă la greci", povesteşte BIHOREANULUI tatăl ei, vizibil afectat de scandalul izbucnit în jurul fetei. Pentru el, Cynthia va fi mereu fetiţa conştiincioasă şi sensibilă care la 6 luni asculta cu gura căscată balada lui Porumbescu şi femeia care, deşi înaltă de doar 1,55 m, ştie cum să se impună. "Cu toate că e mică de înălţime, are un caracter şi o personalitate puternică. Pe cât e de mititică, pe atât e de hâc!", spune cu umor tatăl ei.

Clasele primare le-a făcut la Şcoala Dacia, iar liceul la Gojdu, profil de mate-fizică. Era ascultătoare, bine organizată şi disciplinată. "După ore, făcea un duş, mânca şi mergea la antrenamente, că făcea şi karate kyokushin, fără să fie împinsă de cineva. Niciodată n-am avut treabă cu ea", se mândreşte avocatul.

Chiar şi foştii colegii o caracterizează ca "sârguincioasă şi foarte deşteaptă", iar fosta ei dirigintă, Lucia Popa, are numai cuvinte de laudă. "Era cea mai bună din clasă, de o inteligenţă şi cu o capacitate de comunicare deosebite. Era foarte conştiincioasă şi poate prea modestă, prea "în banca ei", genul pe care puteai să te bazezi întotdeauna. Cu asemenea bihoreni ne putem mândri", afirmă profesoara. Încă din liceu Cynthiei i se prevedea un viitor fulminant. Iar ea nu a dezamăgit...

Polivalentă

În ciuda profilului real la care învăţa, tânăra era pasionată de artă, de literatură şi de muzică clasică. Nu prea ieşea prin cluburi. Şi-a dorit mereu să fie avocat, iar în 1994 a intrat din prima la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. A fost printre cei mai "răsăriţi" absolvenţi şi, în timp ce făcea masteratul de Drept public şi administrativ, a fost remarcată de Emil Boc, care îi era profesor.

O vreme s-a specializat în avocatură la Oradea, la cabinetul tatălui ei, chiar dacă lucra şi la facultate la Cluj, ca preparator. A "furat" meserie cât a cuprins, dar n-a vrut să se plafoneze la Oradea. Stabilită la Cluj, în 2000, deci la doar 25 de ani, Cynthia era deja avocat definitiv. Tânăra se mândrea că în primul proces în care a pledat, ca stagiar, în penal, a obţinut reducerea unei pedepse cu patru ani, iar în contencios a reuşit să îl învingă pe Gheorghe Funar, contestând autorizaţii de construcţie emise pe când acesta era primar şi obţinând chiar demolarea unei mansarde construite ilegal.

Comparată cu Udrea

În paralel cu cariera de avocat, la UBB Cynthia a ajuns să "împartă" aceeaşi catedră cu Emil Boc, ca asistent universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Potrivit presei locale, cei doi colaborau încă din 1998 şi au editat chiar şi un curs împreună. "Am ţinut seminarii la plata cu ora, la fel ca mai mulţi colegi", declara Cynthia, susţinând că munca alături de politician "a fost un test de profesionalism". Încrezătoare că reforma reală în administraţia publică se va face prin implicarea tinerilor, orădeanca a fost apropiată de studenţi. Pentru ei, era "profa mişto", care îi ajuta mereu.

În 2006, Cynthia a intrat brusc în administraţie, ca subprefect. Decizia a fost surprinzătoare pentru familie, mai cu seamă că nu era în niciun partid. "I-am zis: "Fetiţa tatii, dar tu nici nu eşti înrolată!". Până la urmă a obţinut postul, prin concurs", susţine avocatul Butuc.

Încă de pe atunci presa o asemăna cu "blonda lui Băsescu", Elena Udrea, taxând-o cu apelativul "blonda lui Boc". "Am fost surprinsă. În afară de faptul că suntem juriste şi blonde, nu avem nimic în comun. Partea cu culoarea părului mi se pare o discriminare, dar m-am obişnuit să o ignor. Mi se pare că în societatea românească se manifestă un spirit prea tradiţional referitor la accesul femeilor în funcţii publice şi la afirmarea lor în viaţa publică", spunea orădeanca la instalarea ca subprefect de Cluj.

Sigură pe ea şi chitită să nu se lase învinsă de răutăţi, promitea că nu îşi va schimba culoarea părului: "Trebuie să demonstrăm că femeile, indiferent de culoarea părului, pot să se afirme şi sunt inteligente". Şi a demonstrat.

Tare, peste ANI

În 2007, Cynthia şi-a luat doctoratul în Ştiinţe Politice Administrative - Relaţii Internaţionale, iar în martie 2008 devenea inspector guvernamental. "Degeaba cârcotesc unii", o apără tatăl. "Tăriceanu a fost cel care a dus-o la Bucureşti, nu Boc".

Totuşi, în ianuarie 2009, când la putere mai era doar PDL-ul, orădeanca ajungea consilier de stat la Cabinetul premierului, pentru ca un an mai târziu, propusă de acelaşi partid, să devină preşedintele Consiliului Naţional de Integritate, for ce monitorizează activitatea celebrei Agenţii Naţionale de Integritate. Săptămâna trecută, când a fost numită consul la Barcelona, presa a speculat că "blonda lui Boc" a fost promovată strict pe criterii politice.

Cynthiei i s-a imputat inclusiv că nu are cunoştinţe diplomatice, şi deci legal n-ar fi îndreptăţită să ocupe acest post, în vreme ce Ministerul de Externe argumenta că "pentru funcţia de şef de misiune diplomatică sau consulară pot fi propuse în mod excepţional personalităţi ale vieţii publice care îndeplinesc condiţiile pentru admiterea în rândul membrilor Corpului diplomatic şi consular al României".

"E o nedreptate tot ce s-a vorbit. E adevărat, nu are pregătire în domeniu, dar are pregătire juridică, ori cu asta lucrează un consul", spune avocatul Butuc, necăjit că fata lui a ajuns ţintă pe nedrept. "Au insinuat că Boc îşi ridică femeile în funcţii, dar ea muncea şi câte 12-15 ore pe zi şi nici măcar nu e membră de partid. Nu o dată vorbeam la telefon şi îmi spunea: "Tati, aici e robie curată"".

Până la urmă, s-a consolat totuşi cu ideea. Cârcotaşi se vor găsi mereu, şi-a spus. "Am sunat-o, am felicitat-o şi i-am dat un singur sfat: "Ai intrat în diplomaţie, fii diplomată!"", zice tatăl. Şi, cel mai probabil, ea îl va asculta...


"Ştiu că Cynthia are două principii după care se ghidează: "Nimeni nu e mai presus de lege" şi "Unde-i lege, nu-i tocmeală". Sunt convins că le va aplica şi în funcţia în care a fost numită, indiferent despre ce ar fi vorba"

premierul Emil Boc în 2006, când Cynthia ajungea subprefect


BUTUC-CURT
Înfiată de bunici

Cunoscută ca o persoană discretă, care nu vrea să iasă în evidenţă, Cynthia Butuc şi-a schimbat numele în Curt nu pentru că s-ar fi măritat, ci fiindcă a fost înfiată de bunicii din partea mamei ca să le poată moşteni locuinţa din Cluj. "Bunicii au zis să-i facem o înfiere cu efecte restrânse. Nu ştiu ce a făcut avocatul lor, dar hotărârea a ieşit cu numele schimbat", explică Alexandru Butuc.

Potrivit declaraţiei de avere, Cynthia are un apartament în Cluj dobândit în 1996 şi unul în Oradea dobândit în 2000, precum şi un autoturism Peugeot vechi de şase ani. Anul trecut a avut venituri de aproape 85.000 de lei, câştigate ca universitar, consilier şi inspector guvernamental. Nu are nici conturi, nici investiţii, doar un credit în valoare de 12.000 de euro scadent în 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
laurel
Aceasta "doamna" nu este profa misto a nimanui este o profesoara cu impresii si care se simte jignita de statutul de profesor universitar, este singurul profesor de la catedra de Stiinte Politice din cadrul UBB care este de neatins si cu niste cerinte absurde pt studenti. DRAGA CURT NU TOTI VREM SA AJUNGEM CONSULI PE NEDREPT SI NU TOTI AVEM "INTELIGENTA TA NATIVA" ASA CA AI PUTEA DIN CAND IN CAND SA LASI IMPRESIILE LA O PARTE SI SA COMUNICI SI SA COLABOREZI CU CEILALTI PROFESORI, POATE ASA AI AFLA SI TU MODALITATILE DE EVALUARE PE CARE LE FOLOSESC CEILALTI SI POATE AI INVATA CE INSEMNA SA COLABOREZI CU STUDENTII. NU ESTI CU NIMIC MAI SPECIALA DECAT CEILALTI PROFESORI IAR DACA STATUTUL DE PROFESOR NU ITI ESTE DE AJUNS POTI ORICAND SA-TI DAI DEMISIA
Postat 16 Mai 2013, 22:57 de balega
pt observator si mircea matei
Sunteti niste consumatori de ingrasaminte naturale si va treziti vorbind in necunostinta de cauza ! Rautatea va priveaza de discernamant si invidia unor incapabili lasand de inteles ca sunteti niste pui de comunisti care atata stiu si doresc sa moara capra vecinului . Va recomand sa puneti mana pe carte , sa va ridicati la nivelul celor criticati si apoi sa iesiti la guitat !!!!!!!
Postat 20 Iunie 2011, 15:04 de agricultor
o cunosti?
@valentin: o cunosti personal pe cyntia? ca asa am impresia! iar chestia cu blondele sigur ca este o pura speculatie. doar ca, naiba stie cum, este verificata de realitate! e drept, eBA nu e blonda, si totusi!
Postat 13 Iunie 2011, 15:07 de dan oradeanul
Blonde...
In primul rand as vrea sa o felicit pe Cynthia, si sa-i doresc multa bafta. Iar invidiosii sa se abtina de la comentarii. A avea parul blond, nu inseamna ca esti BLOND sunt convins ca BLONZII si BLONDELE nu au inteles mesajul.
Postat 13 Iunie 2011, 12:47 de Valentin
si taurul va sta in genunchi merge:))
esti asa de slab, fantastic! un TONT
Postat 23 Mai 2011, 10:25 de anca
aha
@anca: dar spune-i VACI(I) sa stea CAPRA! Se va conforma din prima!
Postat 22 Mai 2011, 12:11 de dan oradeanul
spune i VACI sa fie CAPRA never
hai ca fiara ti se ...
Postat 22 Mai 2011, 12:05 de anca
spunei VACI sa fie CAPRA never
esti tare TONT dar asta este invata sa accepti lucrurile asa cum sunt nu cum vrei tu, simplu nu schimba in rau pe nimeni e mult mai ok sa nu vb corect limba romana mai alesc cand e vb de opinie, nu fi ti jurnalisti nu copiati pe nimeni, fi ti ORIGINALI :)) ador sa nu vb corect limba romana sa moara altii de ciuda ca sunt obliagati sa o vorbesca dar sunt si EXECUTATI disciplinar:)) EU NU nici macar acuzata nu pot fi:)
Postat 22 Mai 2011, 11:57 de anca
esti...
@anca: esti atat de pr...oasta ca pr...stia ta ma doare pe mine. din cand in cand! n-ai decat sa-ti exprimi orice opinie vrei, nu asta e problema, fiecare comenteaza cum doreste. dar fa-o in LIMBA ROMANA, exprima-te cat de cat clar si CORECT GRAMATICAL! ATAT! E prea mare efortul?
Postat 21 Mai 2011, 12:56 de dan oradeanul
@dan oradeanul
linge el ceva dar nu l lasa nim,eni:)) ha, ha, ha ADELINA COASTE:)) esti prea confuz baiatule, dar daca crezi ca seamna cu ea te inteleg toate ajung acre in final-apogeu|:)) e generalizata tema dar tu esti in urma
Postat 20 Mai 2011, 13:34 de anca
oh, da
@anca ANCA PR(c)OASTE!
Postat 20 Mai 2011, 13:02 de dan oradeanul
anca
ADELINA COASTE!
Postat 20 Mai 2011, 12:41 de @dan oradeanul
unde?
@anca: unde ai vazut tu ca cineva ar fi semnat "adelina coste"? eu citesc "adelina costas"!!!!
Postat 20 Mai 2011, 10:20 de dan oradeanul
@adelina coste
cum poti sa si spui unui OM progenitura? pacat m considerto o femeie diplomatica pe ADELINA coaste dar e exact cum am presupus o acritura care va fermenta continuat in CHILOTEI:)) dar nici o problema am sa te vizitez l spital sa ti ridic moralul ,e pacat sa razi de o asemenea faptura umana, e un INGERAS DIPLOMAT, ii educa pe totii in spiritul legii cre e mai presus de viata, daca nu cunosti legea esti o VICTIMA in societate.
Postat 20 Mai 2011, 10:06 de anca
donatia
presupune taxe idem contractul de vanzare cumparare adica la valoare imobilului, diferenta este incidenta penala privind spalrea baniilor cum de nu sti DAN ORADEANUL:)) ea respecta legea era absurd sa spuna ca are banii in acte si in realitate NU, o admir, seamna cu BOC, nu poate fi corupta, felicitari! atenie legea trebuie respectata nu vorba oameniilor, faptele sunt de condamnat nu PERSOANA privind moralitatea ei:)) m bucur sa stiu ca sunt oamenii care nu pot fi cumparati, nu pot fi manipulati,nu au slabiciuni dezvoltate.
Postat 20 Mai 2011, 09:58 de anca
@obesrvator, mircea matei, adelina costas
CENZURAT
Postat 19 Mai 2011, 06:45 de forum
infiere
n-am inteles de ce trebuia neaparat sa fie infiata ca sa mosteneasca imobilul! pana la urma imobilul era mostenit de "mama" si "fiica" devenit...surori(daca nu or mai fi fost si alti frati). existau insa si alte solutii, deci presupun ca infierea aceasta ascunde totusi ceva. daca muncea si cate 15 ore pe zi ii plang de mila. aduagati 2 ore pentru masa si toaleta(dus/machiaj etc.)si mai raman 7 ore de somn! in rest nu fac alte remarci pentru ca nu am auzit-o niciodata vorbind, deci nu ma pot pronunta. sper totusi sa nu creada ca "Tara bascilor" e o....tara! sau ca Irlanda e condusa de Regina Elisabeth!
Postat 18 Mai 2011, 13:24 de dan oradeanul
iertare dubla
unei fete blonde se pare ca nu-i iarta nimeni succesul ! Traim intr-o tara de misogini (e)! Daca ar fi fost baiat ...eeee altfel ar fi stat treaba ..nu s-ar mai fi legat nimeni de legatura Boc-Basescu !
Postat 18 Mai 2011, 09:00 de Marian
iertare
Sa o ierte Dumnezeu pe respectiva Cyntia pentru toate relele pe care le face! Ca noi nu putem ierta nici o sluga a regimului Basescu-Boc. Taticul ei are toate motivele sa ii fie rusine de progenitura lui parvenita!
Postat 18 Mai 2011, 08:51 de adelina costas
omagiu
Nu e nici un motiv de mindrie pentru bihoreni ca o protejata a regimului portocaliu e de prin partea locului. Ca prin tot ceea ce face Cyntia contribuie la dezastrul Romanie. iar articolul acesta e un amestce jenant de omagiu (ca pe vremuri cele despre Elena Ceausescu) si de necrolog. Sa speram ca prefateaza sfirsitului regimului catastrofal Basescu-Boc.
Postat 18 Mai 2011, 08:46 de mircea matei
Amin
Articolul asta pare a se potrivi la inmormantarea femeii (mai ales ca folositi timpul trecut: a iubit arta, a facut, a dres, a fost etc). In plus, in dorinta de a arata valentele si capacitatile ei multiple deconspirati si unele ilegalitati pe care micuta le-a savarsit (cu ajutorul sistemului). Legea spune ca un preparator trebuie sa lucreze 4 ore/zi la universitate (Cj). Cum facea naveta sa-si faca experienta la avocatul tatului din Oradea? Cu genul asta de articole nu cred ca ii aduceti niciun serviciu, dimpotriva...va discreditati si voi. Daca tipa era asa grozava cum vreti sa reiasa de aici sigur gaseati o forma mai convingatoarea sa exprimati acest lucru. Lasati alte ziare pe nisa laudatio contra cost.
Postat 18 Mai 2011, 08:39 de observator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON