URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a lucrat la brandul pentru Oradea, s-au făcut niște studii care să afle de la cetățeni percepția despre instituţiile orașului, despre modul de trai etc. Punctajul pe fiecare domeniu a fost de la 1 la 5, aceasta fiind nota maximă. Deși eșantionul era alcătuit din toate mediile, inclusiv din cel universitar, singurul punct în care Oradea a stat catastrofal, adică de nota 1, a fost Universitatea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Cu mai puține spectacole decât în anii trecuți, mă așteptam să văd mai mulți spectatori la FITO 2019. Dar, la unele, mai ales la cele înscrise în concurs, au fost multe locuri libere în sală. Am bifat 5 zile din cele 8 ale festivalului și voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce am văzut.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede reguli cu privire la persoana care suportă cheltuielile ocazionate de derularea unui proces, stabilind ca regulă de principiu că acestea vor fi suportate de către partea care pierde procesul. În ce condiţii, însă?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. Boala se caracterizează prin anomalii metabolice şi prin complicaţii tardive ce afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
02 Iunie 2010, 10:38

Lecţia de indiferenţă

Lecţia de indiferenţă "FĂRĂ POZĂ, CĂ SUNT PERSOANĂ PUBLICĂ!" Deşi iniţial a acceptat chiar şi să fie fotografiată, profesoara Cornelia Nistor (foto), de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, s-a răzgândit şi a adresat ulterior redacţiei o cerere prin care solicita să nu i se publice fotografia, motivând că este cadru didactic, "deci persoană publică". Tocmai asta face însă ca faptele ei să nu fie trecute sub tăcere...
Lecţia de indiferenţă CAZ IZOLAT. Directoarea Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida, Georgeta Sadoveanu, se fereşte să vorbească despre profesoara de matematică acuzată de unii părinţi că le-ar fi cerut bani pentru notele mari ale elevilor, iar de elevi că nu-şi ţine orele. "E un caz izolat, iar acum problemele s-au cam rezolvat", îşi motivează directoarea toleranţa
Lecţia de indiferenţă Cornelia Nistor
Lecţia de indiferenţă Daniela Barta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 20 de ani de la recuperarea libertăţii de exprimare, românii încă gustă cu nesaţ din nepăsare. Nimeni nu pare a fi interesat de o problemă dacă nu-l afectează direct şi personal şi, chiar şi aşa, e nevoie de un imbold imens ca cineva să ia atitudine.

Pentru că profesorii, părinţii şi elevii laolaltă se feresc să facă declaraţii negru pe alb asupra neregulilor din învăţământ, iar directorii de şcoli se rezumă la a rezolva problemele doar în aparenţă, în sistemul bihorean de învăţământ au fost "uitate" şi cadre didactice care ar fi trebuit de mult să plece de la catedră. Dar nu-i cine să le-o impună...

Educatoarea bătăuşă

12 daniela barta.jpgÎn urmă cu două săptămâni, BIHOREANUL a prezentat revoltătorul caz al educatoarei de la Grădiniţa 56 din Nufărul, Daniela Barta (foto), pe care mai bine de 20 de părinţi o acuză că nu e capabilă să stăpânească micuţii şi că, mai grav, îi bate. "Pe fetiţa mea a lovit-o în mai multe rânduri, iar asta a spus-o copilul chiar în timpul confruntării cu ea", se plângea una din mămici.

În cazul lui Barta, părinţii au depus reclamaţii scrise la conducerea grădiniţei, astfel că educatoarei i s-a putut cere să-şi facă un control psihiatric. Degeaba, însă, pentru că o comisie de medici de la Spitalul de Neuropsihiatrie a declarat-o aptă pentru meseria pe care o practică.

În aceste condiţii, singura sancţiune aplicată educatoarei a fost reducerea salariului cu 15% timp de şase luni. Directoarea Grădiniţei 56, Daniela Lukacs, s-a mulţumit şi cu atât, mai ales că Barta a cerut să fie transferată şi din toamnă va preda la o altă grădiniţă. Cum s-ar zice, a devenit problema altora...

Încă o şansă

Totuşi, mai există o şansă ca educatoarea să plătească aşa cum se cuvine pentru faptele ei: ar putea fi trasă la răspundere penală, pentru că Poliţia o cercetează pentru rele tratamente aplicate minorilor.

În cazul Danielei Barta, părinţii au avut iniţiativă şi au reclamat-o în scris, astfel că s-au putut pune în mişcare pârghiile necesare pentru sancţionarea acesteia. Însă în Bihor mai sunt destule cadre didactice cu probleme de sănătate mintală nedovedite şi care îşi petrec zilnic câteva ore cu elevii.

O astfel de situaţie există la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Oradea, unde părinţi şi elevi se plâng pe la colţuri de profesoara Cornelia Nistor, care predă matematica, dar niciunul nu ia stiloul în mână să scrie o reclamaţie. Pentru că atât unii cât şi ceilalţi nu vor decât să se termine anul şcolar, nu să-şi atragă ura sau antipatia profesoarei.

Obiceiuri proaste

Nistor a fost acuzată, anul trecut, de mai mulţi părinţi, că le-ar fi cerut bani, inventând tot soiul de pretexte. Lua numerele de telefon ale părinţilor din cataloage şi îi suna spunând că a pregătit un proiect pe care să-l deruleze cu elevii şi pentru care are nevoie de bani. Pentru cărţi, caiete şi alte rechizite.

La început, părinţii au "muşcat" momeala şi au plătit, până când unul dintre ei a refuzat să mai cotizeze. Atunci dăscăliţa l-a agasat cu telefoane şi i-a spus că, dacă nu plăteşte, băiatul lui va rămâne corigent la matematică. Părintele în cauză s-a plâns în scris directoarei Colegiului, însă ulterior şi-a retras plângerea. Totuşi, Consiliul de administraţie al şcolii a deschis o anchetă.

Aşa s-a descoperit că profesoara mai avea un obicei prost: trimitea elevii acasă de la şcoală. "Într-o vineri a trimis o clasă întreagă acasă de la vreo trei ore, zicând că materia e oricum neinteresantă", povesteşte un alt cadru didactic. În plus, profesoara de matematică mai lăsa uneori catalogul la poartă, şi orice elev avea acces la el. "Asta normal că nu i-a deranjat pe elevi, că puteau să îşi motiveze absenţele", spune aceeaşi sursă.

Ofticată pentru sancţiune

Fiindcă niciun părinte nu s-a plâns oficial, ci doar verbal, că Nistor le-a cerut bani, Consiliul de administraţie n-a avut cum să-i impute acest lucru. Însă a putut să o acuze pentru că a lipsit de la acele ore când i-a trimis pe elevi acasă, deoarece acest lucru s-a putut dovedi, prin absenţele copiilor şi prin faptul că ea însăşi nu şi-a semnat condica de prezenţă pentru respectivele ore. Ca atare, conducerea Colegiului i-a aplicat doar un avertisment scris, adică cea mai uşoară sancţiune, tocmai ştiind că profesoara este o persoană dificilă.

Culmea, însă, până şi avertismentul primit a indignat-o pe profa de mate, care s-a plâns Inspectoratului Şcolar că a fost sancţionată pe nedrept. Comisia de disciplină a IŞJ a menţinut însă penalizarea, motiv pentru care, la final de an şcolar 2008-2009, când fiecare cadru didactic este evaluat în privinţa activităţii întreprinse cu elevii, dar şi a relaţiilor cu părinţii şi colegii, lui Nistor i-a fost acordat doar calificativul "bine".

De neadmis!

Atât i-a trebuit femeii, că s-a şi înfiinţat la Tribunalul Bihor, unde a reclamat Inspectoratul Şcolar şi Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, cerând anularea avertismentului, dar şi plata orelor care i-au fost tăiate pentru că a absentat.

În instanţă, conducerea şcolii a motivat că plângerea profesoarei este neîntemeiată, deoarece avertismentul nu este o sancţiune propriu-zisă, ci rezultatul unei evaluări impuse de Ministerul Educaţiei prin fişe tipizate. Cât despre cererea de restituire a banilor, şcoala a cerut instanţei să o considere nefondată, deoarece prin absenţa ei neanunţată a încălcat regulamentul intern al unităţii de învăţământ. "Nu se poate admite ca într-o şcoală un cadru didactic să schimbe după bunul plac orarul de predare, fără înştiinţarea şi acceptul din partea conducerii unităţii", arăta în faţa instanţei conducerea Colegiului.

Tribunalul Bihor a respins, în urmă cu două săptămâni, acţiunea profesoarei, obligând-o totodată la plata cheltuielilor de judecată.

Pacheţelul e salvarea

Chiar dacă nu au mai existat plângeri ale părinţilor faţă de această profesoară în ultima vreme, liceenii afirmă că ea nu s-a schimbat deloc. "Nu e coerentă când predă, nu înţelegi nimic la ore. În plus, urlă, îţi dă cu catalogul în cap. Dacă vă uitaţi în catalog, la matematică sunt cele mai multe absenţe, pentru că preferăm să chiulim decât s-o suportăm", spune un elev. Mulţi dintre ei au găsit "soluţia ideală": lipsesc aproape tot anul de la orele de matematică, dar la final de semestru merg cu "pacheţelul". "Sunt mulţi care vin cu cafea, dulciuri, tot felul de atenţii, iar ea îi trece", afirmă elevul.

Evident, celelalte cadre didactice văd comportamentul colegei lor, dar stau deoparte. "Nu-i zicem nimic, ci ne ferim de ea, pentru că ne poate târî şi pe noi prin tribunale. Am auzit că şi cu fiică-sa e în proces. Aşa-i ea, dă pe oricine în judecată pentru orice", explică o profesoară.

Bine şi atât...

12 georgeta sadoveanu 1.jpgDirectoarea şcolii, Georgeta Sadoveanu (foto), e totuşi mulţumită că, în ultima vreme, profesoara Nistor s-a liniştit. "În lipsă de dovezi, nu poţi acuza pe nimeni de nimic. Când am avut dovezi, am sancţionat-o ca atare", zice directoarea, făcând referire la neplata orelor la care profesoara a lipsit. "Vă garantez că acest caz e izolat, restul colectivului de profesori sunt cadre didactice serioase".

Sadoveanu admite, pe de altă parte, că profesoarei i s-ar fi putut cere de către Consiliul de administraţie un control psihologic de specialitate. "Vedeţi şi în cazul educatoarei (n.r. Daniela Barta) ce concluzie au tras medicii...", zice directoarea cu scepticism. Altfel spus, e convinsă că dacă medicii i-ar da şi profesoarei de matematică un certificat care să ateste că e sănătoasă, aceasta n-ar rata ocazia s-o dea în judecată. În final, directoarea adaugă că încurajează elevii să spună lucrurilor pe nume, dar aceştia preferă să nu-şi ia o astfel de responsabilitate şi se bucură doar că reuşesc să nu rămână corigenţi.

Din invidie

12 nistor cornelia.jpgBIHOREANUL a stat de vorbă şi cu profesoara de matematică, pentru a afla şi punctul ei de vedere. "Directoarea e un dictator, mă terorizează. M-a acuzat că am lipsit de la ore, dar n-a avut dreptate", spune femeia (foto). Atitudinea femeii, chiar în timpul discuţiei cu reporterul, a emanat clar nervozitatea: cu tonul când liniştit, când ridicat, femeia a trecut rapid de la o stare de calm la una de agitaţie şi invers, pe toată durata întâlnirii.

Nistor a afirmat că, din invidie, directoarea îi dă de câţiva ani buni numai clase de profil SAM, adică de şcoală profesională. "Ştiţi cum sunt elevii în aceste clase, prea multe nu poţi face cu ei...", se plânge dăscăliţa, după care şi-a arătat nemulţumirea pentru calificativul primit. "Sunt cadru didactic de 30 de ani, mereu am avut "foarte bine", iar ea mi-a dat "bine"!? Pe ce temei?".

Când reporterul i-a amintit că, totuşi, au existat dovezi privind absenţele sale de la ore, profesoara parcă nici nu a auzit, continuând să peroreze pe un ton ridicat: "În anii 80 puteam să fiu directoare la Liceul Industrial 5, aşa apreciată am fost, dar n-am vrut eu, că m-am dedicat familiei". Femeia a mai spus că o nemulţumeşte şi faptul că instanţa de judecată i-a respins acţiunea şi s-a jurat că n-o să plătească niciun leu din cheltuielile de judecată. O atitudine complet deplasată, pentru că,  măcar din onoare, dacă nu de ruşine, ar fi putut să nici nu reclame şcoala pentru o sancţiune atât de blândă. Asta nemaipunând la socoteală că normal ar fi chiar să se retragă de la catedră, când are problemele pe care i le cunoaşte toată lumea...

Bizar e, de asemenea, şi faptul că, deşi e la curent cu întreaga situaţie, nici Inspectoratul Şcolar nu poate face mare lucru pentru îndreptarea situaţiei. Exact ca în cazul lui Barta, nici profesoarei Nistor nu i se poate desface contractul de muncă, întrucât... nu se găseşte niciun temei legal. Iar dacă liceenii vor ignora în continuare atitudinea neadecvată a profesoarei lor, le rămâne aceeaşi speranţă: că încă un semestru va trece cu bine. Nu contează că va urma un altul, pentru ei sau pentru alţii.


OBSEDAT LA CATEDRĂ
Profesorul "Pipăilă"

BIHOREANUL a relatat, în urmă cu un an, un alt caz revoltător, cel al profesorului Mircea Isoc de la Grupul Şcolar Industrial din Suplacu de Barcău. Isoc era acuzat de eleve că bărbatul încearcă insistent să le sărute şi să le pipăie, îndeosebi pe sâni, iar de băieţi că îi loveşte cu brutalitate. Oricine se împotrivea primea ameninţări că va rămâne corigent.

Sătulă de profesorul obsedat, una din eleve a avut curaj să-l reclame la Poliţie, iar exemplul ei l-au urmat şi alţi colegi, astfel că procurorii din Marghita au început urmărirea penală în acest caz. Comportamentul deviant şi gravele probleme psihiatrice ale lui Isoc au putut fi, astfel, dovedite. Însă în alte cazuri, din cauza lipsei de atitudine, toate problemele rămân îngropate între zidurile şcolilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
prea paralela cu lumea
Sunt elev la o clasa in care preda Cornelia Nistor, pot sa va spun k dupa o ora cu \\"dasa\\" iti vine sa mergi acasa din cauza durerilor de cap, faptul k ea cere bani de la parinti e nimic.. cand trebuie sa ii duci 3 milioane si o sticla de vin acasa la ea si sa te mai si trimita sa ii upli butelia asta e kiar inacceptabil. Oricum daca as fi avut o camera video sa o filmez fara sa stie si le-as publica cuiva mai mult ca probabil ar fi data afara din scoala iar cu santajurile poate ar face puscarie. Pot sa zic ca in 4 ani cu ea de scoala nu mai stiu matematica nici cat stiam in clasele 5-8, si nu sunt singurul din clasa toti suntem asa. Eu tot ce vreau e sa termin anu scolar cu bine si sa intru in bac, INSA!!! imi e cat se poate de MILA de cei care vor veni in Dimitrie Leonida ( CFR ) si vor avea ore cu ea. Este o femeie de toata jena si cu greu ma abtin sa nu o injur.... duamne... knd o sa moara io o sai platesc sicriu .PUR SI SIMPLU NE DISTRUGE TOTI NERVI SI VIITORUL.
Postat 05 Mai 2011, 13:47 de Anonim
tre
trebuie
Postat 13 Octombrie 2010, 08:10 de cvrt
boarta poulii
boarta
Postat 14 Iunie 2010, 15:43 de zapacita violenta
DJ NISTOR
iesi afara din scoaala javra ce esti......macar se ne schimbe profu.sa nu mai facem cu lelentara aia...nu mai rezist....mai bine ati duceo la azil...sau la NUCET..akol ii locu ei...HUOOOO....HUOOOO....HUOOOO! !! ! !!X(X(X(X(X(X(
Postat 10 Iunie 2010, 15:13 de nimeni
bolnava psihic
Bai cancer de viitor ce esti...ia mai du-te dracului de tarfa ordinara...in toti acesti 4 ani nu ai facut nimic matematica...scroafa dracului,vaca imputita ce esti....adica ce sa ma astept de la o nebuna care pe deasupra si pute ingrozitor...dar pretinde ca ii desteapta...tu pur si simplu iti bati joc de viitorul copiilor...ratat-o...nici acum nu ai observat ca cine a facut cu tine matematica...acuma nu poate sa ia bacul?...nu te-ai intrebat de ce??????ITI SPUN EU...PROBLEMA E LA TINE...CONSULTA UN MEDIC...POATE AI NOROC SI TE INTERNEAZA....
Postat 05 Iunie 2010, 00:27 de Martorul
wsm
Tin sa precizez ca sunt elev al C.T. Dimitrie Leonida de ceva vreme, nici eu n`o sa`mi spun numele deoarece s`ar putea sa nu ma lase sa intru in bac. Din clasa a 9a pana acum, n`am putut sa`mi fac alta parere decat cea care am avut`o cand am cunoscut`o prima data pe scroafa asta. A urlat la noi din primul moment in care ne`a vazut. Nu aveti idee ce comportament neadecvat fata de copii are. Cum p...a mea sa inveti matematica, cand profesorul e cel care te face sa`ti placa? Ce profesor? Nistor? daca nu era ea, probabil acum rezolvam variante de bac in loc sa scriu aici. La ore, ne tot aminteste ce sistematizat ne preda, ca daca invatam o sa devenim cei mai buni la matematica. Bun. Atunci de ce cand te intreaba un elev o explicatie, in loc sa i`o dai urli la el de ce nu invata? Datoria ta e sa`l faci sa inteleaga, sa ii arati calea spre rezolvare cu calm si rabdare handicapat`o! eu trebe sa te invat cum sa iti ti orele? inca mai multe am inteles cu profa de religie, decat cu scroafa asta. Inainte sa inchei, atata iti zic daca citesti articolul asta. Cineva ti`o va infunda si totul se va intoarce impotriva ta! O sa sugi u p...a la colturi sa ai bani sa apuci ziua de maine!
Postat 04 Iunie 2010, 15:25 de io
Da-ti demisia.
Sunt elev al liceului tehnic Dimitrie Leonida Oradea,Profesoara(nu cred ca merita sa ii spun profesoara)Nisor imi preda si mie...deoarece se poate indrepta impotriva mea cu note mici...etc nu imi voi da numele.Pot sa va spun sigur ca in fiecare ora urla,vorbeste la telefon,ne jigneste...dar pretinde ca e cea mai buna profesoara din liceu,ma suna in week-end...intr-un cuvant as putea caracteriza ca fiind nebuna,mai ales ca nu preda matematica,trece notele in absenta noastra...notele mele si ale colegilor se bazeaza ''PE NIMIC''.In luna mai am dat teza la matematica dupa 2 saptamani ne-a adus doar NOTELE,dar teza nu mi-am vazut-o.Am insistat sa imi vad lucrearea dar Nistor a facut crize.POT SA VA SPUN CA LA ORA EI E GROAZNIC....Nu pot sa ma adresez cu doamna ca nu merita..deci BAI NISTOR FA BINE SI DA-TI DEMISIA,LOCUL TAU E LA AZIL,NICIDECUM LA SCOALA UNDE PUR SI SIMPLU OMORI VIITORUL COPIILOR...SI TE MAI CREZI DESTEAPTA...PE DRACU DESTEAPTA...TIN SA PRECIZEZ PE SFARSIT...CA NISTOR ASTA ARE UN OBICEI PROST DE A LUA LUCRURILE COPIILOR.NU FURA,PUR SI SIMPLU FACE PE PROASTA...SI SE FACE CA UITA..SI UITE ASA RAMANE CU CEVA...si inca ceva MAI SPALA-TE...PENTRU BINELE TUTUROR...
Postat 04 Iunie 2010, 01:07 de Martorul
euuu
mai preda infecta aia la cfr??? eu ma terminta in 97 si de atunci avea probleme cu ea nu numai eu ci toata clasa daca cumva aveam curajul sa ii spunem ca nu intelegem ceva era haosul de pe pamant era vai si amar "cum nu integeti voi cand eu va predau tot in ordine ca si o apa ce curge la vale" daca nu mergeai la ea la ore in particular nu treceai anul, trebuia sa venim tot timpul cu mici atentii la sf de trimestru + ca de nenumarate ori o prindeau colegii prin cabinet pe profu de geografie toata rosie la fata ii placea p.u.l.a. si banii in masa de ****
Postat 03 Iunie 2010, 15:45 de eu
este necesar ????
nu pot sa-i calific tupeul. caracter nu are!!!!!!!!!!!
Postat 02 Iunie 2010, 19:57 de x
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1899 RON
  • 1 EUR = 4.7228 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON