URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2010, 10:39

Vacanţă acasă

Vacanţă acasă ÎN MIJLOCUL NATURII. Cu frumuseţi naturale precum Gheţarul Focul Viu, Cetăţile Ponorului şi Platoul Carstic, Padişul e mereu în atenţia turiştilor. O cameră dublă la numeroasele pensiuni din zonă costă între 70 şi 100 de lei pe noapte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E dimineaţă şi în jur nici măcar ecou de zgomot. Doar foşnetul pădurii, susurul apei şi ciripit de păsărele. Mâncarea e ca la mama acasă, iar peisajul rupt din poveste...

Cum criza i-a afectat şi pe bihoreni, aceştia pot alege o vacanţă aproape de casă, mai ieftină. BIHOREANUL prezintă câteva destinaţii din zonele montane şi ofertele lor. 

Fără distracţii

Iubitorii de natură spun că Bihorul are ce arăta. Peşterile, munţii, râurile oferă vizitatorilor un cadru perfect pentru o vacanţă liniştită, chiar dacă pe partea de distracţii se simte un mare deficit.

"Din păcate, în Bihor nu există agrement", recunoaşte şi Maria Tătar, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Turism Rural şi Ecologic (ANTREC). Proprietarii de pensiuni se mulţumesc să ofere cazare, unele şi masă şi, eventual, câteva pun la dispoziţia oaspeţilor mese de biliard sau ping-pong. Aşa că doar calitatea serviciilor şi preţul fac diferenţa între pensiuni.

Specialităţi de munte

Principala atracţie a zonei Remeţi este Valea Iadului, care, înconjurată de munţi, oferă turiştilor un peisaj deosebit. Vizitatorii se pot caza la "Valea Izvorului", prima pensiune clasificată din Bihor, cu camere decorate rustic, cu costume populare şi mobilier vechi. La păstrăvăria proprie, oaspeţii pot să-şi aleagă singuri peştele pentru cină. "Specialitatea casei e păstrăvul cu mămăliguţă", spune proprietara, Alina Spătărelu. O cameră dublă costă 70 de lei, iar una triplă 85. Tot în Remeţi, pensiunea "Lucian" ademeneşte turiştii cu specialităţi din zmeură şi afine, locuri pentru grătar şi o mică piscină, la preţuri între 60 şi 70 de lei.

Zona Şuncuiuşului, prin numeroasele peşteri, între care Unguru Mare e faimoasă, dar şi prin faptul că e una din puţinele destinaţii unde se poate ajunge cu trenul, e un magnet pentru turiştii fără pretenţii. Deşi mulţi preferă cortul, există şi aici pensiuni, precum "Ţarina", la preţuri convenabile: 50 de lei camera dublă şi 5 lei micul dejun.

De la Coadă la Stână

Pe cei care se încumetă să meargă la Coada Lacului îi aşteaptă o linişte totală. Spre Valea Iadului, "Rustic House" oferă posibilitatea închirierii unei întregi cabane cu 300 de lei pe noapte, pentru maxim 10 persoane, sau a unei camere duble cu 70 de lei. Însă oaspeţii vor trebui să-şi prepare singuri mâncarea.

Mai jos cu 15 kilometri e Stâna de Vale, celebra staţiune înconjurată de Munţii Vlădeasa. Chiar dacă în zonă sunt obiective frumoase, precum Cascada Iadolina sau Peştera Urşilor, staţiunea e puţin întreţinută. Pensiunile lipsesc de pe lista opţiunilor de cazare, iar vilele pot fi închiriate fie la cameră, fie integral. Preţurile sunt însă mai mari: o zi la "Liliacul" costă 40 de lei pe persoană, iar pentru a o vilă cu două camere preţul e de 300 de lei pe noapte.

Deşi preferată în special iarna, zona Arieşeni seduce şi în timpul verii. La fel ca în Stână, preţurile sunt mai mari, de 100-120 de lei pentru o cameră dublă.

Sus pe munte

Rezervaţia naturală Padiş este una dintre preferatele turiştilor, iar asta datorită panoramelor superbe. Gheţarul Focul Viu sau Cetăţile Ponorului sunt adevărate comori ale naturii. Cei care vor să le admire se pot caza la pensiunea "Sebişel", unde o cameră costă 70 de lei, ori la "Cetăţile Ponorului", la 39 de lei pe zi, pe persoană. Tot în zona Padiş, mai pretenţioasă, pensiunea "Anett" e dotată cu saună, iar meniul poate fi personalizat, specialităţile fiind babgulyas şi preparatele din păstrăv, însă pentru o cameră dublă turiştii trebuie să plătească 100 de lei.

Iubitorii de sporturi montane au ca opţiuni trekking-ul, adică urcatul pe munte, Bihorul având cele mai multe trasee omologate din nord-vestul ţării. Aventuroşii pot alege Vadu Crişului, unde se poate face caiac, canoe, rafting, parapantism şi canioning (coborârea pe coardă dublă a unui canion abrupt).

Aşadar, înainte să caute frumuseţile altor colţuri de ţară sau de lume, bihorenii ar putea încerca să-şi cunoască şi propria casă. Căci au ce vedea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
autostrazile bihorului
Inainte sa porniti la drum este recomandabil sa luati o cutie de "calmante" la volan fiindca veti face 110km Oradea - Padis in peste 2 ore jumatate, drumul de Beius e teroare, drumul catre Valea Draganului e teroare, nici spre Remeti nu ne laudam si in general nu avem sosele. Preferata statiune Padis, asa-zisa Rezervatie Naturala este ca aspect rusinea Bihorului, totul plange si e multa multa paragina si delasare. La Stana de Vale nu s-a investit nimic de peste 15 ani, nici nu se intampla nimic. S-ar putea continua la nesfarsit, Bihorenii au ce vedea pe traseele montane, insa pentru evitarea crizelor de nervi recomandabil sa ocolesti renumitele statiuni lasate in paragina de 20 de ani.
Postat 15 Iulie 2010, 18:56 de turistul
Re
La Suncuius mai e si "La Contele Dracula". Au sala de bowling, biliard, ping pong si piscina. E frumos, doar ca e cam scump.
Postat 11 Iulie 2010, 23:44 de porcul sburator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON