URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2017, 15:04

Toamnă roditoare: Bunătăţi, muzică ţigănească, folclor şi Mihai Mărgineanu, la Sărbătoarea Recoltei din Cetate

Toamnă roditoare: Bunătăţi, muzică ţigănească, folclor şi Mihai Mărgineanu, la Sărbătoarea Recoltei din Cetate MADE IN BIHOR. La ediţia a doua a Sărbătorii Recoltei, orădenii îşi vor putea face provizii cu legume şi fructe provenite din cămările producătorilor locali, dar vor avea parte şi de numeroase spectacole cu jocuri şi cântece din Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fructe şi legume aduse direct din grădini, miere, must, pălincă, sucuri naturale şi alte bunătăţi rodite în Bihor vor putea fi gustate şi cumpărate săptămâna aceasta în Cetate, la Sărbătoarea Recoltei.

Ajuns la ediţia a doua, evenimentul va cuprinde şi un târg al meşterilor populari bihoreni, precum şi multă muzică, între invitaţi numărându-se nume cunoscute: Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, lăutarul Caliu din Clejani şi trupa lui, dar şi Mihai Mărgineanu.

Târgul roadelor

Orădenii sunt invitaţi şi în această toamnă să descopere bunătăţile pe care le are de oferit judeţul lor. Ediţia 2017 a Sărbătorii Recoltei se va desfăşura între 22 şi 24 septembrie, în Cetate, în organizarea Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Asociaţiei Crişana, Consiliului Judeţean Bihor şi Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Bihor. "Ne propunem să promovăm produsele tradiţionale, precum şi cultura şi tradiţiile specifice judeţului nostru", spune Mihai Jurca, preşedintele APTOR.

Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei CrişanaÎn curtea fortăreţei se vor instala peste 40 de producători tradiţionali din diferite zone ale judeţului, care vor aduce cu ei, între altele, mere de diverse soiuri, struguri, cartofi noi şi gogoşari buni de pus pe iarnă. Şi anul acesta sunt aşteptaţi apicultori cu diverse sortimente de miere, mici producători de sucuri naturale, precum şi pălincari cu ale lor sticle "gradate". De asemenea, vizitatorii vor putea să vadă "live" cum se face mustul şi, evident, îl vor putea gusta. "E un târg cu bunătăţile toamnei, iar noi garantăm că ele vin de la producători tradiţionali, pe care-i ajutăm astfel să ajungă la consumatori", spune enologul Dorin Popa (foto), preşedintele Asociaţiei Crişana.

Meşteri şi artişti

În cele trei zile ale sărbătorii, pe Aleea Breslelor vor fi prezenţi cu standuri proprii mai mulţi meşteri populari din judeţ, contactaţi prin intermediul CJCPCT Bihor. Vizitatorii vor putea admira viori cu goarnă făurite de un meşter din Cihei, ţitere făcute în Cherechiu, ii şi alte obiecte vestimentare ţesute ca pe vremea străbunicilor în Roşia şi Drăgăneşti, precum şi zgârdane, adică versiunea originală a colierelor de tip "choker" în mare vogă acum. Totodată, se vor prezenta şi cojocari, pictori pe sticlă, olari şi sculptori în lemn, iar cei impresionaţi de creaţiile meşterilor le vor putea lua cu ei acasă, evident, contra cost.

Acelaşi Centru pentru Promovarea Culturii Tradiţionale le va prezenta orădenilor tradiţii de cântec şi joc din Bihor, aducând pe scena ce va fi instalată în curtea Cetăţii mai multe ansambluri româneşti, maghiare şi slovace, între care "Muguri şi mlădiţe" din Beiuş, "Gorboc" din Mişca, "Nyilo Akac" din Valea lui Mihai, "Codrenii Bihorului" din Roşia şi "Datelinka" din Vărzari.

Chef cu lăutari celebri

Pe lângă recitalurile ansamblurilor locale, vizitatorilor le sunt pregătite şi concerte speciale. Vineri, de la ora 21, în faţa orădenilor va cânta Taraf de Caliu, formaţia înfiinţată de violonistul Gheorghe "Caliu" Anghel din Clejani, considerat o adevărată legendă a muzicii ţigăneşti. Alături de lăutarii săi, acesta a concertat prin toată lumea, bifând şi o apariţie în filmul "The man who cried" (Omul care a plâns), alături de Johnny Depp. Sub numele "Taraf de Haidouks", formaţia sa a primit, în 2002, premiul pentru Cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu din partea BBC World Music, trofeul fiind înmânat chiar de celebrul actor de la Hollywood.

Sâmbătă, de la ora 20, pe scenă va urca simpaticul Mihai Mărgineanu, cu ale sale hituri, iar duminică, de la ora 19, este programat un concert extraordinar de folclor, dat de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, alături de Dana Ionela Jurjuţ, Maria Sidea, Gheorghiţa Nicolae, Veta Biriş şi Sava Negrean Brudaşcu.

De asemenea, la Sărbătoarea Recoltei se vor găsi şi diverse jocuri tradiţionale din lemn pentru cei mici. Aceştia vor fi provocaţi şi să înveţe despre recolta de toamnă adunând stickere cu diverse legume şi fructe de la standurile din Cetate şi lipindu-le într-un "Coş cu bunătăţi".

Aşadar, în weekend, orădenii sunt chemaţi şi să se distreze, nu doar să-şi umple straiţele cu bunătăţi din Bihor, sărbătorind recolta de anul acesta...

UPDATE: 

Joi după amiază, Dorin Popa, reprezentantul Asociaţiei Crişana, unul dintre organizatori, a anunțat că festivalul se amână cu o săptămână, decizia fiind luată având în vedere faptul că pe toată perioada în care urma să se desfăşoare evenimentul au fost anunţate ploi. Citiți detalii aici!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON