URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2010, 11:16

Ţara arde, ţăranii petrec!

Ţara arde, ţăranii petrec! CHEF CU ORICE PREŢ. Anul acesta, edilii şi locuitorii mai multor comune se prefac că nu e criză. Unii primari cheltuiesc mii de euro pentru câte o zi sau două de distracţii pe placul sătenilor, în speranţa că investiţiile se vor întoarce sub formă de voturi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină criză, cei mai mulţi dintre români n-ar avea niciun motiv de benchetuială. În ciuda protestelor, bugetarilor li s-a tăiat un sfert din lefuri, preţurile cresc, iar instituţiile publice sunt obligate să reducă 20% din cheltuieli inclusiv prin concedierea mai multor funcţionari.

Şi, totuşi, destule primării au hotărât să nu renunţe la chefuri, ca şi cum n-ar vrea să se despartă de anii de prosperitate. Primarii susţin că oamenii merită cu atât mai mult o distracţie şi, invocând tradiţia, alocă în acest scop sume cu care ar putea face lucruri mai acătării. Tot pentru concetăţenii lor.

Care criză?

De parcă i-ar râde crizei în nas, câteva comune bihorene au organizat şi anul acesta petreceri fastuoase, unele investind sume considerabile pentru două zile de chefuială.

Cronologic, cei care au dat tonul petrecerilor au fost edilii comunei Oşorhei, care sunt pe primul loc şi în topul cheltuielilor, cu 60.000 de lei alocaţi din bugetul local, plus alţi 30.000 adunaţi din sponsorizări. Printre invitaţii spectacolelor din zilele de 18, 19 şi 20 iunie s-au numărat Fly Project, DJ Rhyno&Silvia şi DJ Sava&Raluca, iar pentru tradiţionalişti au cântat Lucian Drăgan, Traian Ilea şi Zbiciu. Distracţia a fost pigmentată cu întreceri de prins purcei, de băut bere, precum şi cu un generos foc de artificii. Mai ceva ca-n vremurile bune...

Întrebat dacă nu s-a gândit să reducă din cheltuieli, primarul Ioan Pop zice că "fiecare îşi întinde mâna cât poate". "O dată pe an avem şi noi o sărbătoare, şi acum, că e criză, s-o reducem şi pe asta?!", se justifică cel dintâi gospodar al comunei.

Nelipsitul mititel

Locuitorii Paleului au petrecut în 26 şi 27 iunie cu artişti aduşi tocmai din Ungaria, nu doar cu cei autohtoni. Primarul Somogyi Ludovic susţine că a cheltuit din buget la fel ca anul trecut, vreo 20.000 de lei. "Am avut noroc cu sponsorii, care ne-au adus sonorizarea şi artificiile", se bucură el.

În aceeaşi duminică, au chefuit şi localnicii din Dobreşti, cu mai multe spectacole folclorice şi, fireşte, sfinţii mititei şi berea rece. "Nu e om care să n-aibă bani de doi mici şi-o bere", e convins primarul Nicolae Neag, care a făcut economii faţă de anul trecut, reducând finanţarea de la 60.000 la 25.000 de lei.

În primul weekend din iulie, ţăranii din Pomezeu s-au distrat la Zilele Comunei, unde copiii fruntaşi la învăţătură au fost premiaţi cu câte 150 de lei, iar atmosfera a fost asigurată de Văru' Săndel, vedeta Etno TV. Chiar şi cu sponsorizări, cheltuielile primăriei au fost de 35.000 de lei.

Acelaşi Săndel a cântat şi la Bunteşti, unde au fost serbări "de criză", la un cost de doar 10.000 de lei din buget. Din banii ăştia, edilul i-a făcut cetăţeni de onoare, cu mare tam-tam, pe chestorul Liviu Popa, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, şi pe Dorel Luca, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor. "Avem şi noi nişte fii ai satului cu care să ne mândrim", şi-a argumentat gestul primarul Sorin Degău.

Petrecerile au continuat weekendul trecut cu zilele Sălardului. Aici, însă, deşi programul a fost plin, Primăria n-a alocat niciun leu din banii comunei...

Fie ce-o fi, noi chefuim...

Petrecerile câmpeneşti se ţin lanţ toată vara, chiar dacă unele cu buget redus. Următorii petrecăreţi vor fi locuitorii din Suplacu de Barcău, care în 24 şi 25 iulie vor avea parte de un chef ce va subţia bugetul local cu nu mai puţin de 50.000 de lei! Cu ajutorul sponsorilor, la Suplac vor cânta Anda Adam şi Puya, dar şi artişti de muzică populară. "Orice primărie care vrea să facă ceva pentru oameni, face!", e neclintit primarul Nicolae Tivadar. "Dacă e an de criză atunci să nu mai facem, sau ce?", se întreabă edilul, lăudându-se că Primăria a investit şi în proiecte serioase, precum asfaltarea drumurilor.

12 Bathory Geza.jpgÎn ultimul weekend al lunii august vor petrece sătenii din Borş. "Până când la sărbătoare vin 6-7.000 de oameni, o s-o facem", zice primarul Bathory Geza (foto), care se bazează pe sponsorizări, Primăria urmând să contribuie doar cu 10.000 de lei.

Chiar dacă va sărbători o singură zi, comuna Avram Iancu a alocat peste 30.000 de lei pentru petrecere. "N-avem bani de sărbătoare, dar populaţia a vrut-o", se justifică primarul Teodor Matica, dând vina pe consăteni.

Şi mai distractiv e că, în vreme ce alţii au decis ori plănuiesc să renunţe la petreceri, localnicii din Copăcel abia acum încep. Prima ediţie a Zilelor comunei va fi organizată în august, exclusiv cu ajutorul sponsorilor. "Consiliul Local e sărac lipit pământului", recunoaşte primarul Constantin Buda, care crede că oamenii merită, totuşi, o zi de relaxare.

Tot în august se vor serba şi comunele Cărpinet, Biharia, Husasău de Tinca, Sălacea, Mădăras, Curtuişeni şi Viişoara. Unele cu bani mulţi, altele cu mai puţini, dar chefuri tot vor fi. 

Criza bate tradiţia

În timp ce conducătorii mai multor comune se întreabă dacă merită să arunce bani pe petreceri, alţii le-au dat deja uitării. Chiar şi cele cu tradiţie în domeniu, cum e Olcea. "Nu vom face talcioc când n-avem bani de salarii", a hotărât primarul Flore Bocşe.

La Ţeţchea, unde anul trecut a cântat trupa Vama pentru un onorariu de 6.000 de euro, în 2010 va fi tăcere totală. "Suntem loviţi de criză, iar consilierii şi localnicii au decis să nu mai facem nimic anul ăsta", mărturiseşte primarul Florin Chirilă.

În Cetariu, edilul Vitalyos Barna spune că niciodată n-a dat bani publici pentru asemenea manifestări şi probabil anul acesta nu va organiza nimic. Are şi motive: "Nu e bine să aloc bani pentru zilele comunei când dau afară oameni din serviciu".

O problemă pe care colegii săi mai petrecăreţi încă nu şi-o pun, dar cu care s-ar putea să-i confrunte propriii consăteni, mai la iarnă. Şi-atunci, vorba fabulei cu greierele şi furnica, să cânte dac-or mai putea...


PE BANI PUŢINI
A fost chef

Anul trecut, 75 de comune din cele 92 ale Bihorului au făcut chefuri aniversare, fără să ţină cont de austeritate, unele plătind mii de euro doar pentru trupe precum Vama sau Akcent, ori pentru manelistul Nicolae Guţă.

Cheltuitoare au fost, însă, şi primăriile unor oraşe ca Marghita şi Ştei, mai ales că acestea au avut un oaspete de seamă, pe însuşi preşedintele Traian Băsescu, aflat atunci în plină campanie electorală.

În schimb, Primăria Oradea a strâns cureaua, cheltuind mai puţin de jumătate faţă de 2008 pentru trei săptămâni ale festivalului Toamna Orădeană: doar 310.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
STRIGA HOTUL !?
Fratilor,la asa cetateni "de onoare" se putea chefui cu o clisa fripta si o palinca buna.,nu de a;lta da' sa-i ramana primarului de Buntesti bani sa mearga iar in Padis cu "cetatenii de onoare " asa,sa nu ii sara randul . ...Ca tot i-a obisnuit sa ii duca saptamanal... Deh,salariu de criza la primarul din Buntesti,noroc cu "infuziile " venite de la Inspectoratul scolar. Ca , este de constrit si o casa...! ...Oare a cui casa...?
Postat 26 Iulie 2010, 19:39 de BUREBISTA
Cica tarani ! Cine?
CanCan de Bihor, Ce articol superb ar fi iesit daca dadeati o nota pozitiva sarbatorilor locale. N-aveti fler dar mai ales n-aveti minte.
Postat 24 Iulie 2010, 15:28 de mieusa
zero
ungurii din paleu, ca de obicei... in loc sa cheltuie banii intr-un circuit economic sanatos, invitand formatii romanesti, fie ca sunt vorbitori de romana sau ungureasca, ei invita formatii din ungaria, sa le dea lor banul adunat de oamenii din comuna ! vorba aia, "unde nu-i cap, vai de picioare" !
Postat 19 Iulie 2010, 21:26 de .
tarani?
daca stau intr-un parc si mananca, petrec, inseamna ca-s niste tarani? ce-aveti, oameni buni? "crizati" si frustrati sunteti voi, care nu mai stiti sa vedeti si partea frumoasa. faceti din orice lucru bun, o chestie de toata jena... tarani, cica... bravo, orasenilor! oricum se duce pe rapa tara asta, din cauza oamenilor care locuiesc in ea. sa arda atunci!
Postat 19 Iulie 2010, 21:07 de Ada
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON