URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2011, 14:37

Start la bălăceală!

Start la bălăceală! ORĂDENI LA APĂ. Cum nu au marea aproape, orădenii se pot mulţumi cu ştrandurile din oraş, din Băi sau din Ungaria. Mulţi aleg Ştrandul Felix, care a fost deschis în weekendul 23-24 aprilie, şi unde intrarea costă 25 de lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au îndurat mai mult frig şi vreme rea ca în iernile trecute, orădenii sunt gata să sărbătorească venirea sezonului cald cu băi în apă sau, pur şi simplu, întinşi sub razele tot mai calde ale soarelui.

Ştrandurile din Oradea, Băile Felix şi 1 Mai au fost aranjate pentru primirea vizitatorilor, iar în această săptămână îşi deschid porţile. Pentru cei mai pretenţioşi, aquaparcurile din Ungaria nu le oferă doar posibilitatea distracţiei în apă, ci îi îmbie să se şi relaxeze la complexurile SPA şi wellness...

Intrarea s-a scumpit la Oradea

În fiecare an, ziua de 1 mai înseamnă pentru orădeni deschiderea sezonului costumelor de baie. De data asta, Ştrandul Ioşia, preferat de mulţi pensionari, care au acces gratuit, va fi deschis încă din 26 aprilie, după câteva săptămâni în care s-au făcut reparaţii la clădirea principală şi la bazine, în valoare de 150.000 de lei.

"În cele trei bazine mai mici apa este schimbată zilnic, iar în cele mari se schimbă alternativ, adică în fiecare zi într-unul din cele două", spune administratorul Gheorghe Sime. Din cauza majorării TVA, Consiliul Local a hotărât anul trecut să majoreze cu un leu preţurile de intrare în ştrandurile RAPAS. Aşadar, în Ioşia, adulţii vor plăti 8 lei, iar elevii şi studenţii 4 lei. Un abonament lunar costă 68 lei, respectiv 36 lei cu reducere. Ca şi până acum, ştrandul va fi deschis între orele 8 şi 18, de marţi până duminică.

Ştrandul Municipal a trecut la rându-i prin reparaţii, iar redeschiderea se va face pe 29 aprilie. Şi aici preţurile au crescut, adulţii plătind 9 lei, iar elevii 4 lei. Ştrandul are acelaşi program cu cel din Ioşia.

Iureş la 1 Mai, alternative la Felix

Când vine vorba de bălăceală, orădenii aleg deseori să meargă în staţiunile Băile Felix şi 1 Mai. Chiar înainte de Paşti, SC Turism Felix a deschis Ştrandul Felix, iar Venus din 1 Mai îşi va deschide porţile pe 29 aprilie, odată cu debutul festivalului de muzică electronică "Iureş dance festival".

"Noi am pregătit toate ştrandurile pentru sezonul estival, făcând reparaţii curente. Preţurile rămân cele de anul trecut", spune Cătălin Şipoş, de la SCT Felix. Pentru o zi în bazinele ştrandurilor Felix şi Apollo, adulţii plătesc 25 lei, iar copiii 12 lei. La Hotelul Termal, intrarea la piscină costă 15 lei (adulţi) şi 10 lei (copii), în timp ce pentru un bilet la Internaţional vizitatorii trebuie să scoată din buzunare 30 lei, respectiv 15 lei pentru copii.

Şi ştrandul Venus şi-a păstrat tarifele: 15 lei pentru adulţi, 7 lei pentru cei mici, însă nici condiţiile nu s-au îmbunătăţit faţă de anul trecut. "La Venus s-au făcut doar reparaţii, nu şi investiţii. Acestea depind de cum vom putem asigura finanţarea", spune Şipoş.

Scaldă la aquaparc

De ani buni, tot mai mulţi orădeni preferă să se scalde în ape ungureşti. Fiind parţial acoperite, multe aquaparcuri din Ungaria sunt deschise tot timpul anului, dar începerea sezonului estival e marcată tot pe 1 mai.

Unul dintre cele mai căutate este Aqua-Palace, de la Hajduszoboszlo, situat în vecinătatea băilor termale. La complexul acoperit, vizitatorii plătesc 2.800 de forinţi pentru o zi, echivalentul a aproximativ 43 lei, biletul pentru copii costă 1.700 de forinţi (26 lei), iar pentru cei sub 7 ani biletul este de 15 lei. În weekend, preţurile cresc la aproape 50 lei pentru adulţi şi 34 lei pentru copii. Costurile ceva mai mari sunt compensate însă prin condiţiile mult mai bune, complexul de la Hajduszoboszlo fiind compus dintr-o clădire cu 13 bazine, care cuprinde băi romane sau tropicale, un tobogan uriaş, dar şi o altă clădire destinată distracţiei şi dotată cu un bazin pentru surf, restaurant şi mese de ping-pong. Cu câteva zeci de lei în plus, clienţii aquaparcului pot face şi saună sau masaj.

Şi băile de la Gyula atrag sute de bihoreni. Aici pot înota într-un bazin semiolimpic, dar şi să se zbenguie într-o piscină cu tobogan şi în alta cu valuri artificiale. Preţul pentru o zi este de 30 lei (1.980 ft), respectiv 26 lei (1.690 ft) pentru elevi. La Gyula, copiii sub 6 ani au acces gratuit.

Indiferent de opţiune, orădenii n-au decât să-şi scoată costumele de baie din dulap, să-şi întindă păturile şi să dea fuga la apă. Căci de vara trecută parcă a trecut prea mult timp...


VOCEA STRĂZII 

Începe sezonul ştrandurilor. Unde veţi merge, la cele din Oradea, din Băile Felix sau în Ungaria?

02 Romina Adam.jpgEu mă duc în Băile Felix, în special la piscina de la President. La Municipal consider că sunt prea mulţi oameni şi apa nu e tot timpul curată.
Romina Adam, 21 ani, studentă

Mă duc rar la ştrand, dar când o fac prefer ştrandul Felix. Faţă de cele din Oradea, e mult mai bine pus la punct.
Ioana Negruţ, 29 ani, medic

Prefer să mă duc în Ioşia fiindcă e mai aproape. M-aş duce şi în Felix, dar e scump, pentru toată familia aş plăti 100 de lei intrarea.02 Marian Drimba.jpg
Marian Drimba, 53 de ani, pensionar

Mă duc la ştrand la Municipal. Cred că e curat şi m-am obişnuit să merg împreună cu prietenele.
Georgiana Bodea, 19 ani, studentă

Sincer, eu mă duc doar în Felix şi în Ungaria. Evit ştrandurile din Oradea pentru că apa e murdară, în special la Municipal.
Cornel Lăpăzan, 25 ani, lucrător comercial

02 Szucs Sandor.jpgMie îmi place să mă duc de obicei la ştrandurile din Băile Felix pentru că au condiţii bune, de care chiar sunt mulţumit.
Szucs Sandor, 28 ani, tehnician de calitate

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Romina Romina
buna Romina.....ce mai faci?
Postat 08 Decembrie 2011, 14:13 de andrei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON