URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Paradis pentru copii

Paradis pentru copii ZIUA PICILOR. De 1 iunie, micuţii orădeni vor avea din ce alege. De de aceea, pictaţi pe faţă şi cu baloanele în mână, s-ar putea ca picii să-şi roage părinţii să-i plimbe pe la toate petrecerile. Doar e ziua lor!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Forfotă mare printre cei mici. După ce lecţiile şi joaca s-au terminat, seara închid ochii pentru a-şi imagina o lume a magiei, baloanelor colorate, a dulciurilor, clovnilor, a poveştilor, dansului şi a jocurilor. Iar nerăbdarea de pe chipurile lor nu se poate ascunde, căci vine Ziua Copilului!

De 1 iunie, cei mai mari dintre orădeni se vor întrece să le ofere copiilor exact ceea ce au visat. Şi vor avea de unde alege.

Parcul juniorilor

De 1 iunie, Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie (FRCCF) aduce şi în Oradea prima ediţie a evenimentului "JOOnior Park", care se va desfăşura în Parcul Brătianu. Organizatorii promit distracţie pe cinste. Începând cu ora 12, copiii vor putea crea decoraţiuni din hârtie, felicitări din condimente sau se vor putea vopsi pe feţe. Piticoţii se vor putea întrece ca să afle care e mai mâncăcios, mai talentat la desene pe asfalt sau mai inventiv designer de costume realizate din ziare.

"JOOnior Park" a mai pregătit întreceri la ştafetă, sărituri şi fugă în saci. "Din oră în oră, un prezentator va anunţa concursuri cu premii, constând în păpuşi, dulciuri, dar şi o tricicletă", spune Dacian Lontiş, de la Manifest Advertising, promotorii evenimentului. Începând cu ora 16, pe scena din parc vor concerta David Bryan şi grupul Meda Music. Participarea e gratuită, iar o parte din sumele date de sponsori vor ajunge prin FRCCF la copiii fără părinţi sau din familii nevoiaşe.

Orăşelul distracţiilor

Orăşelul Copiilor a pregătit şi el o zi încărcată. Distracţia va începe la ora 10, cu "Fantezie în paşi de dans", un concurs între trupele unor grădiniţe şi şcoli, şi vor continua cu o întrecere de maşinuţe teleghidate. La finalul cursei, câştigătorii vor merge cu maşinuţele acasă, drept cadou de la sponsori.

Copiii vor putea participa şi la jocuri de cercetaşi, iar la o tombolă să câştige 80 de jucării, de la castele până la vaporaşe cu telecomandă. Ziua va fi animată de clovni, de actorii Teatrului Arcadia şi de grupurile Vivere şi Meda Music. Invitata specială e cântăreaţa Anda Adam, care va concerta de la ora 20.30. În plus, toţi copiii care vor participa la activităţile Orăşelului vor primi pacheţele cu dulciuri.

Micuţii orădeni au învăţat, însă, că pentru a primi, trebuie să dăruiască la rândul lor. În cadrul acţiunii "Din inimă de copil", iniţiată de Orăşelul Copiilor, elevi ai 17 şcoli din Bihor au confecţionat decoraţiuni, le-au vândut, iar pe 1 iunie vor fi anunţate sumele strânse. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de echipamente medicale pentru câţiva copii cu deficienţe.

Micuţele vedete

Şi Lotus Center îşi aşteaptă cei mai mici muşterii cu face-painting, cursuri de dans şi ateliere de creaţie, pictură şi modelare de baloane. În joc sunt premii în jucării şi hăinuţe, dar toţi micuţii vor primi şi aici o răsplată dulce. O surpriză e concursul "Vreau să fiu vedetă", care va testa perspicacitatea şi talentul micuţilor, iar câştigătorul va filma alături de vedeta Beatrice Szuhai o ediţie a emisiunii "Inedit cu Beatrice!". Tot la Lotus, copiii vor putea urmări un spectacol de magie, dar şi să se bucure de mini-parcul de distracţii ce va fi deschis în parcarea mall-ului.

Tot de 1 iunie, la ERA Shopping Park se vor produce cursanţii celor 25 de cercuri ale Palatului Copiilor, cu cântece, dansuri, demonstraţii de judo, balet şi karate. Şi aici, organizatorii promit cadouri dulci, baloane, dar şi altele, ţinute la secret.

1 iunie în siguranţă

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) a pregătit pentru 1 iunie o serie de jocuri şi concursuri cu scop educativ. Astfel, în Orăşelul Copiilor, de la ora 12, se va desfăşura concursul de desene "Pentru o copilărie în siguranţă", unde lucrările elevilor din şcolile primare, având ca temă regulile de circulaţie şi un mesaj preventiv, vor fi premiate.

În parcarea de la Lotus Center, de la ora 12, şcolarii se vor putea întrece în parcurgerea pe bicicletă a unui traseu de îndemânare. Întrecerea printre jaloane e organizată tot de Poliţie sub sloganul "Siguranţă pe două roţi". În paralel, parcarea de la Lotus va găzdui şi acţiuni interactive de informare a preşcolarilor despre cum trebuie să circule. Mesajele preventive vor fi transmise într-un mod inedit: cu ajutorul unui clovn.

De ziua copiilor, Poliţia de Frontieră Bihor împreună cu Şcoala "Avram Iancu" îi invită pe cei mici la sediul lor, de la ora 9.30, să cunoască cele două instituţii, dar şi mijloacele tehnice folosite, în cadrul "Zilei Porţilor Deschise".

Aşa că, dintr-un capăt al Oradiei în altul, copiii se vor putea bucura din plin o zi întreagă. Mai rămâne doar să decidă unde, iar părinţii să fie cuminţi, să-i asculte şi să-i însoţească...


BUCURII PENTRU COPII
Daruri din inimă

Pentru copiii care nu se pot bucura de sărbătoarea lor din cauza sărăciei, social-democraţii bihoreni au iniţiat, încă la începutul lunii mai, o campanie de colectare de jucării. Proiectul "Adu o bucurie cu o jucărie" le propune bihorenilor să doneze până pe 31 mai, la sediile din Oradea şi Bihor ale PSD, cât mai multe jucării care, pe 1 iunie, vor ajunge la micuţii cu care soarta a fost mai puţin generoasă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON