URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Jenei, între Ghencea şi Gruia

Jenei, între Ghencea şi Gruia POFTĂ DE FOTBAL. "Ah, ce dor mi-e!", pare să zică bătrânul antrenor, privind cu poftă mingea de joc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Emeric Jenei este unul dintre cei mai apreciaţi antrenori din România. Cu siguranţă cel mai valoros din punct de vedere al performanţelor realizate

După o carieră în care a excelat atât ca jucător, cât şi ca antrenor, selecţionerul stă retras în liniştea casei sale de pe o străduţă aflată la o aruncătură de băţ de centrul Oradiei. Este deranjat, când şi când, doar de sunetul telefonului, pe celebra melodie a Ligii Campionilor. În fond, e cel mai îndreptăţit să aibă pe celular aceste acorduri. Doar a câştigat Cupa Campionilor în 1986...

Telefonul nu mai sună?

Telefonul sună din ce în ce mai des. Presa centrală îi dă târcoale. Dar el aşteaptă o singură voce. Vestea că este dorit din nou de Steaua, de data aceasta ca şef al şefilor, a făcut furori. În ultima perioadă şi boss-ul celor de la CFR Cluj, Iuliu Paszkany, a tras de el. Îl doreşte şef în Gruia peste toţi factorii decizionali.

Gentleman pur sânge, Jenei ascultă respectuos întrebările ziariştilor. Se va întoarce la Steaua? Nu ştie. Motivul e simplu. Adesea gura bate fundul. Ar reveni la Steaua şi dac-ar fi să meargă până în Ghencea pe jos, însă nu îi plac declaraţiile patronului Gigi Becali. Cu ceva timp în urmă i-a cerut acestuia: "Gigi, te rog eu, mai taci din gură, că faci rău echipei". N-a fost ascultat.

N-o spune cu glas tare, dar se simte. Îşi doreşte la Steaua cu o condiţie esenţială: Becali să vină la meciuri şi să plece de la ele ca orice alt spectator. Nea Imi zâmbeşte însă amarnic. Priveşte la TV o ştire în care Gigi Becali tocmai afirmă: "Şi dacă îmi puneţi lacăt pe gură, eu tot îl rup şi vorbesc".

Redevine automat un simplu pensionar din Oradea. Poate cel mai celebru - şi nu pentru că a fost ministru secretar de stat sau pentru că este general în rezervă. Ci pentru că el a fost steaua Stelei. Telefonul mai sună o dată. Aştepta să audă vocea lui Gigi Becali. N-a fost "latifundiarul" nici de această dată. Paszkany îl sună. Gigi nu.

steaua_cupa_1986.jpg"În acest moment sunt un om liber"

- Domnule Jenei, ce faceţi, mergeţi la Steaua, aşa cum zicea Gigi Becali?

- Anunţurile lui Gigi sunt absolut aiurea. Dacă vrea ca eu să vin la Steaua, îl aştept să ia legătura cu mine, nu să mă oferteze pe la televiziuni. Până acum, nu mi s-a făcut nicio propunere. Nici măcar un telefon nu am primit de la Gigi Becali. În acest moment sunt un om liber, pensionar, la Oradea, aşa că nu o să mă arunc cu capul înainte.

- Bine, dar cel care a venit cu propunerea despre care vorbeşte Becali este fostul dumneavoastră elev, Victor Piţurcă.

- Dacă Piţurcă are de gând să mă aducă la Steaua, mă onorează o eventuală propunere. Repet, nu am vorbit cu nimeni de la club, nici măcar cu Victor Piţurcă. Am auzit doar la TV de la Gigi Becali că s-ar putea să fac şi eu parte din staful tehnic. Adică se doreşte, dar trebuie să doresc şi eu. Dar vă spun că e greu să faci faţă la presiunea de acolo. Nu mă interesează ce spune patronul, am presiunea mea interioară şi vreau să câştig. Nu în funcţie de Gigi Becali şi de ce spune el mă voi simţi mai bine sau mai puţin bine.

- Care ar fi condiţiile pe care Steaua ar trebui să le îndeplinească pentru a reveni la clubul unde aţi adus gloria?

- Am anumite condiţii simple, care nu sunt decât nişte chestiuni de principiu, dar ţin foarte mult ca ele să fie respectate. N-am nicio pretenţie, doar ca Steaua să fie apreciată la nivelul hainei pe care a avut-o în Europa. Se înţelege de la sine că un patron trebuie să stea în tribună şi să se bucure de spectacolul sportiv. Dacă ştie să facă bani, să facă bani. Şi dacă are pasiune, să-i dea la fotbal şi să pretindă. Dar să pretindă uman. Oricum, el ar trebui să se împace cât mai repede cu spectatorii. Teatru şi fotbal fără spectatori nu există.

- Care ar fi problema stringentă legată de strategia Stelei?

- Problema la Steaua este jocul care nu merge, pentru că el trebuie să-ţi aducă punctele, nu fundul lui Kapetanos sau un gol norocos. Toţi steliştii trebuie să recunoască faptul că în acest sezon Steaua a avut foarte mult noroc, chiar dacă se consideră că este un sezon compromis. Pe fond s-a greşit mai tot timpul. De exemplu s-au cumpărat jucători fără ca Steaua să aibă nevoie de ei. Echipele mari cumpără jucători din Argentina sau Brazilia, nu din Cipru. Evoluţiile echipei antrenate de Mihai Stoichiţă în acest campionat nu au reuşit să convingă.

- Becali a dat-o la întors şi a declarat vineri seară că antrenorul Stelei e stabilit 500%, credeţi că aşa e?

- Nu, nu cred. Poate că are intenţii, dar nu cred că este aşa. Poate se referă la Stoichiţă, actualul antrenor, care mai are două etape de susţinut.

- În acest context, care ar fi condiţiile să mergeţi la CFR?

- Relaţia mea cu domnul Paszkany, pe care l-am văzut de două ori în viaţa mea, este civilizată. Am avut recent o conversaţie telefonică cu dânsul şi mi-am dat seama că suntem pe aceleaşi coordonate. Paszkany mi-a spus că o să mai discutăm despre fotbal, chiar dacă eu am mai criticat echipa CFR, pentru că n-a avut o prestaţie la pretenţiile lotului şi nu a mai jucat aşa cum a jucat acum două sezoane. Domnul Paszkany a fost de acord cu mine.

- Ce aţi alege, Steaua sau CFR?

- Pensia întreagă. Fără cei 15% pe care vrea să-i ia guvernul. Vorbesc la nivel naţional, nu în interes personal.


gigi becali.jpgDin sclipirile lui Gigi Becali

- "Îmi doream dintotdeauna să mă retrag. Trebuie să găsesc o persoană care să-mi răspundă la cerinţele de performanţă. Eu vreau doar să vin la meci şi să mă uit".
- "Vreau o persoană în club care să se ocupe de transferuri. Pot fi trei persoane, un sfat al bătrânilor. M-am gândit la Emeric Jenei, Puiu Iordănescu şi Tudorel Stoica".
- "Un singur lucru este cert. Paszkany a fost mai dibaci şi mai înţelept decât mine. A fost mai priceput. Eu am băgat bani mai mulţi, dar el a făcut echipa. Înseamnă că e mai deştept. Îmi trebuie un om mai deştept decât Paszkany care să facă transferurile".
- "Pot fi doar două variante la Steaua. Ori Piţurcă, cu Jenei şi staff-ul lor, ori Hagi cu Dinu Gheorghe".


CARTE DE VIZITĂ
Emeric Jenei, o viaţă de fotbal

Jucătorul

- s-a născut la data de 22 martie 1937 la Agrişul Mic (Arad)
- a jucat pe posturile de mijlocaş defensiv sau fundaş central
- a început fotbalul la vârsta de 10 ani la Flamura Roşie Arad
- a debutat ca jucător de primă ligă la nici 18 ani
- primul meci în Liga 1: Locomotiva Timişoara - Flamura 2-2 (3 martie 1955)
- a evoluat la Steaua Bucureşti în perioada 1957-1969
- şi-a încheiat cariera în Turcia la Kayserispor, unde a evoluat timp de două sezoane
- a jucat 275 de meciuri în prima ligă şi a marcat 9 goluri
- a câştigat de trei ori Cupa României (1962, 1966, 1967)
- a jucat 15 partide în cupele europene: Cupa Campionilor şi Cupa Cupelor
- a evoluat în toate reprezentativele României
- a participat la Jocurile Olimpice de la Tokio 1964
- a adunat 12 partide în tricoul primei reprezentative

emerich-jenei-antrenor.jpgAntrenorul

- absolvent al Academiei de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
- a debutat ca antrenor la Steaua, în 1972-1973, ca secund al lui Ştefan Covaci
- a fost antrenor principal al Stelei în perioada 1975-1978
- în sezonul 1978-1979 a antrenat pe FC Bihor
- sezonul 1981-1982 l-a găsit pe banca tehnică a echipei CS Târgovişte
- între 1983 şi 1986 a antrenat Steaua (cu o pauză de un tur)
- la data de 7 mai 1986 a câştigat cu Steaua Cupa Campionilor Europeni
- în 1986 a devenit selecţioner al echipei României, pe care a condus-o în peste 50 de meciuri, reuşind victorii în faţa unor echipe ca Italia, Spania, Danemarca, URSS, etc.
- în 1990 a ajuns cu naţionala în optimile de finală ale Campionatului Mondial
- în 2000 a condus reprezentativa României în sferturile de finală ale Campionatului European
- în perioadele 1990-1991, 1993-1994 şi 1998-2000 a antrenat Steaua Bucureşti
- a mai antrenat echipa naţională a Ungariei (1992-1993); FC Fehervar (Ungaria 1993), Panionios (Grecia, 1995-1996) şi Universitatea Craiova (1996)
- multiplu câştigător al Campionatului şi al Cupei României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fotbal
a incercat si in ungaria sa faca performanta dar nu a avut cu cine. la Steaua a beneficiat de jucatori extarordinari, care au si cucerit Cupa Campionilor ! Felicitari si lui nea Imi !
Postat 21 Mai 2010, 19:45 de n
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON