URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
11 Iunie 2010, 01:03

Fotbal în cea mai nesigură ţară din lume!

Fotbal în cea mai nesigură ţară din lume! NOROCOSUL MANDELA. Cu Mandela (92 de ani) preşedinte, Africa de Sud a organizat şi a câştigat CM de rugby din 1995 şi Cupa Africii pe Naţiuni, în 1996
Fotbal în cea mai nesigură ţară din lume! SPIRITUL AFRICII. Mascota oficială a Campionatului Mondial din Africa de Sud este Zakumi, un leopard cu părul verde. Numele lui vine de la ZA - abrevierea internaţională pentru Africa de Sud şi de la cuvântul KUMI, care înseamnă "zece" în majoritatea limbilor africane. Culorile mascotei sunt aceleaşi cu culorile echipamentului ţării gazdă: galben şi verde. Leopardul se regăseşte frecvent în rezervaţiile africane, iar culoarea coamei sale reprezintă terenul de fotbal. "Zakumi reprezintă poporul, geografia şi spiritul Africii de Sud şi chiar esenţa Cupei Mondiale", a declarat secretarul general al FIFA, Jerome Valcke
Fotbal în cea mai nesigură ţară din lume! SOCCER CITY STADIUM - JOHHANESBURG. Este cel mai mare stadion din Africa de Sud şi va găzdui opt partide, printre care meciul de deschidere şi finala de pe 11 iulie. Din punct de vedere arhitectural, Soccer City a fost realizat după ceramica tradiţională sud-africană calabash, iar exteriorul este un mozaic în culorile pământului şi focului. Un punct de atracţie este intrarea principală, care are o înălţime de 16 metri, în stilul domurilor europene. Soccer City a găzduit finala Cupei Africii pe Naţiuni din 1996, câştigată de naţionala gazdă. Mai mult, această arenă a găzduit şi prima baie de mulţime a lui Nelson Mandela după eliberarea din închisoare în 1990. Stadionul a fost complet modernizat pentru CM 2010, fiind practic reconstruit din temelii
Fotbal în cea mai nesigură ţară din lume! DROGBA VREA CUPA. Internaţionalul ivorian al lui Chelsea, Didier Drogba, susţine că turneul final reprezintă o mare provocare pentru Coasta de Fildeş: "Suntem motivaţi şi nu vom face figuraţie. Mergem ca să intrăm în istorie. Suntem o echipă matură, valoroasă şi suntem conştienţi că vom juca pentru milioane de africani, ceea ce ne motivează şi responsabilizează suplimentar"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gata! Începe Cupa Mondială din Africa de Sud. O mare piatră de încercare pentru FIFA, o provocare ce părea de neîmplinit vreodată fie şi pentru că Africa de Sud e considerată cea mai nesigură ţară din lume.

Parcă toate nelegiuirile de pe pământ s-au arătat lumii după 1994, odată cu sfârşitul apartheidului şi alegerea lui Mandela ca preşedinte. Convulsiile interne, determinate de imposibilitatea estompării războiului dintre albi şi negri s-au încheiat, însă Africa de Sud este liderul mondial la numărul de violuri şi agresiuni pe cap de locuitor.

Sepp Blatter, preşedintele în exerciţiu al FIFA în 2004, nu a ţinut cont de nimic din toate acestea, încurajat fiind, la prima vedere, de reuşitele organizării de către Africa de Sud a Cupei Mondiale de rugby şi a Cupei Africii la fotbal, ambele competiţii fiind câştigate de echipele "Bafana - Bafana", în traducere aproximativă "Băieţi de Băieţi".

Presa mondială de mare calibru a vorbit în 2004, în momentul acordării Africii de Sud a organizării CM 2010, despre faptul că Blatter a alergat mai mult după voturile continentului negru, ceea ce a făcut ca Africa de Sud să fie prima ţară africană din istorie desemnată să organizeze Campionatul Mondial.

Amalgam de federaţii

Fotbalul a ajuns în Africa de Sud la finele secolului 19, adus, desigur, de coloniştii britanici. Cum aici rasismul era mai pronunţat decât în oricare altă ţară din lume, separarea rasială a devenit legendară în fotbalul mondial prin faptul că încă de la începuturile fotbalului în Africa de Sud existau patru federaţii: albă, neagră, bantu (grupare etnică) şi africano-indiană!

Fotbalul a fost supus, din start, la o politică rasială, prima măsură a politicii de stat. În 1956 Africa de Sud a fost membră fondatoare a Confederaţiei Africane. Asta n-a ajutat-o în 1957, când, înaintea Cupei Africii, a fost exclusă din Confederaţie pentru că a anunţat că va trimite la turneul final ori o echipă formată numai din albi, ori una compusă numai din negri! A fost numai începutul unui "du-te vino".

Sud-africanii au fost ba reprimiţi, ba excluşi, atât din FIFA, cât şi din Confederaţia Africană de Fotbal pe aceleaşi motive de rasism. După seria de excluderi şi reprimiri a urmat excluderea definitivă din FIFA, datorită apartheidului, în 1976, după răscoala Soweto. 16 ani a durat suspendarea, până în 1992, când Africii de Sud i s-a permis să joace un amical în compania Camerunului. În 1998 şi 2002, Africa de Sud a fost prezentă la Cupa Mondială, sub bagheta unor antrenori de calibru precum Philippe Troussier şi Carlos Queiroz.

11 limbi oficiale şi trei capitale!

Situată în extremitatea sudică a continentului, între Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian, Africa de Sud este singura ţară din lume cu trei capitale! Cape Town este capitala legislativă, Pretoria cea administrativă şi Bloemfontein capitala juridică, asta în condiţiile în care cel mai mare oraş este Johannesburg, o metropolă cu peste 10 milioane de locuitori.

Populaţia numără 50 de milioane de locuitori şi este cea mai variată din lume! 80% sunt de cu­loare, 10% albi şi restul o mixtură de indieni, europeni şi africani, ceea ce a dus la desemnarea a 11 limbi oficiale, majoritatea fiind dialecte ale vechii limbi Bantu. Engleza este abia a cincea ca grad de folosire! Deşi economia sud-africană este cea mai puternică de pe continent, conform ultimelor statistici mai bine de un sfert din populaţie este şomeră şi trăieşte cu mai puţin de un euro pe zi.

vuvuzela.jpgEi cu vuvuzelele, noi cu... trompetele

Dacă fotbalul sud-african are vuvuzelele sale (foto), ce vor răsuna în toată lumea vreme de o lună, noi (nu) ne mândrim cu faptul că avem "trompetele" noastre. Cele de pseudo-fotbalişti, ale căror apariţii mass-media se mulează perfect pe stilul tabloidelor. Datorită lor suntem, vorba lui Răzvan Lucescu, în lumea a treia a fotbalului mondial. Dac-o exista vreo lume a patra, cu siguranţă nu va trece mult timp şi vom ajunge şi acolo.

Acest popor merita să se bucure de un loc la mondiale. Dar din păcate s-a ales cu o echipă de trompete de fotbalişti, incapabili "să cânte măcar o notă" în faţa unui public din Lituania, Macedonia, Ucraina sau chiar Feroe. Românul merita să aibă o echipă la mondiale, fotbalul românesc în niciun caz. Să recunoaştem că după "Generaţia de Aur" a venit Generaţia "Praf şi Pulbere" iar la modul în care se prezintă viitorul urmează The Next Generation, adică Generaţia "După noi Potopul".

Nu mai avem copii capabili să dea o pasă de trei metri, drept, nu avem fotbalişti capabili să facă o preluare de liga a doua engleză şi suntem înzestraţi cu jucători cărora nu li se explică exact la ce poartă trebuie să atace! Astfel, suntem protagoniştii unor autogoluri antologice. Dar cel mai frumos şi antologic autogol ni l-am dat imediat după 1990, când am uitat să investim în copii. N-am semănat nimic, n-avem ce culege. Astea sunt roadele.

Concluzia e clară. Nu mai avem fotbalişti ci actori într-un fotbal exagerat de slab. Noi, românii, avem jucători de fotbal. Ceilalţi, prezenţi la mondiale, au fotbalişti. Noi, orădenii, am avut cândva fotbalişti. Pe Nicolae Kovacs, primul român care a jucat la trei turnee de campionat mondial. Ca români, i-am mai avut pe Hagi şi Popescu, singurii care l-au egalat pe Kovacs. Apoi, însă, ne-am dus spre super-marketuri pentru a ne lua televizoare performante, ca să vedem mai bine mondialele.

Acolo este locul nostru, la TV, cu telecomanda în mână şi pregătiţi să citim ziarele mondene pentru a vedea unde, când şi cu cine au mai marcat trompetele noastre de pseudo-fotbalişti impuşi la naţională de impresari dubioşi. Dintr-o ţară în care fotbalul a murit, nu putem transmite decât un lucru: Trăiască Fotbalul şi Campionatul Mondial!


zakumi site.jpgSpiritul Africii

Mascota oficială a Campionatului Mondial din Africa de Sud este Zakumi, un leopard cu părul verde. Numele lui vine de la ZA - abrevierea internaţională pentru Africa de Sud şi de la cuvântul KUMI, care înseamnă "zece" în majoritatea limbilor africane. Culorile mascotei sunt aceleaşi cu culorile echipamentului ţării gazdă: galben şi verde.

Leopardul se regăseşte frecvent în rezervaţiile africane, iar culoarea coamei sale reprezintă terenul de fotbal. "Zakumi reprezintă poporul, geografia şi spiritul Africii de Sud şi chiar esenţa Cupei Mondiale", a declarat secretarul general al FIFA, Jerome Valcke.


soccer-city-stadium.jpgSoccer City Stadium - Johhanesburg

Este cel mai mare stadion din Africa de Sud şi va găzdui opt partide, printre care meciul de deschidere şi finala de pe 11 iulie. Din punct de vedere arhitectural, Soccer City a fost realizat după ceramica tradiţională sud-africană calabash, iar exteriorul este un mozaic în culorile pământului şi focului. Un punct de atracţie este intrarea principală, care are o înălţime de 16 metri, în stilul domurilor europene.

Soccer City a găzduit finala Cupei Africii pe Naţiuni din 1996, câştigată de naţionala gazdă. Mai mult, această arenă a găzduit şi prima baie de mulţime a lui Nelson Mandela după eliberarea din închisoare în 1990. Stadionul a fost complet modernizat pentru CM 2010, fiind practic reconstruit din temelii.


Lionel Messi.jpgMessi are voie sex pe timpul Mondialului

Considerat drept una dintre cele mai mari vedete ce vor fi prezente la CM 2010, Lionel Messi ştie ce are de făcut pentru a deveni un fotbalist legendar. "Ca să intri în legendă, ca să fii mare, trebuie să câştigi un Mondial", a spus jucătorul de 22 de ani, Balonul de Aur din 2009, elogiat în ultima perioadă pentru numeroasele sale goluri de antologie. "Totul merge foarte repede şi trebuie să rămân liniştit", a continuat Messi, despre care atât colegii de la Barca, cât şi cei de la naţionala Argentinei susţin că este extrem de modest.

Dacă ar câştiga Cupa Mondială din Africa de Sud, fotbalistul ar intra în legendă alături de compatriotul său Diego Maradona, învingător al Mondialului din 1986, cu care este adesea comparat. Mai mult, Maradona le-a permis jucătorilor să fie însoţiţi în Africa de Sud de soţii ori prietene. "El Pide d'oro" le-a spus jucătorilor săi că au voie să facă sex pe perioada Campionatului Mondial, cu două indicaţii preţioase: de preferinţă cu aceeaşi parteneră şi nicidecum în ziua meciului.


Ghana, cea mai tânără echipă

Echipa naţională a Ghanei va veni în Africa de Sud cu cel mai tânăr lot dintre cele 32 de participante, fiind urmată îndeaproape de Coreea de Nord şi Germania. Cei 23 de jucători ai "Stelelor Negre" au o medie de vârstă de 24 de ani. Asta n-ar fi o problemă pentru ghanezi, care sunt campionii lumii la tineret. La celălalt capăt al clasamentului vârstei medii a loturilor, se situează două mari favorite, Brazilia şi Anglia, cu aproape 29 de ani.


Frate contra frate!

KP Boateng.jpgPentru prima dată în istoria Cupei Mondiale, doi fraţi ar putea fi adversari! Kevin Prince Boateng (23 de ani, foto stânga) s-a născut la Berlin şi a jucat în naţionalele de juniori ale Germaniei la toate categoriile de vârstă. Fotbalistul de la Portsmouth a avut un acces de naţionalism şi, ajuns la majorat, a ales să joace la seniori pentru ţara de origine, Ghana.

Boateng-Jerome.jpgÎn schimb, fratele lui Kevin, Jerome Boateng (21 de ani, foto dreapta), jucător la Hamburg, a ales să reprezinte culorile Germaniei şi la naţionala mare. Soarta a făcut ca Ghana şi Germania să fie repartizate în aceeaşi grupă, D. Mai mult, programul le-a pus faţă în faţă în ultima etapă din grupă, programată pe 23 iunie, partida putând fi decisivă pentru calificare!


Sud-africanii, premiaţi la gol marcat!

Jucătorii Africii de Sud ar putea împărţi 100.000 de euro pentru fiecare gol pe care îl vor înscrie la turneul găzduit de ţara lor. Federaţia sud-africană doreşte să recompenseze echipa cu câte 100.000 de euro pe gol pentru a motiva jucătorii să înscrie. Echipa Africii de Sud are o medie de 1,1 goluri pe meci în cele 250 de partide internaţionale pe care "Bafana - Bafana" le-a disputat la nivel global din 1992 până în prezent.


cassano.jpgCassano a ales nunta în locul naţionalei

Antonio Cassano (27 de ani, foto), a cărui imagine de băiat rău din trecut l-a influenţat pe selecţionerul Italiei, Marcello Lippi, se afla în formă maximă la Sampdoria înaintea CM.

Susceptibil de a fi selecţionat în lot, Cassano a spus: "În niciun caz, pentru că ar trebui să-mi amân nunta!". Drept pentru care fotbalistul a rămas acasă şi se va căsători în 19 iunie.


Recordurile Cupei Mondiale

Recordurile echipelor naţionale
Cele mai multe prezenţe: Brazilia (18, toate!)
Cele mai multe trofee: Brazilia (5)
Cele mai multe prezenţe în finală: Brazilia şi Germania (7)
Cele mai multe meciuri jucate: Brazilia şi Germania (92)
Cele mai multe meciuri câştigate: Brazilia (64)
Cele mai multe goluri marcate: Brazilia (202)

Recorduri într-un turneu
Cele mai multe meciuri câştigate: Brazilia (7) în 2002
Cele mai multe goluri marcate: Ungaria (27) în 1954
Cele mai puţine goluri primite: Elveţia (0) în 2006

Recorduri de jucători
Cele mai multe turnee jucate: Antonio Carbajal şi Lotthar Matthaus (câte 5)
Cele mai multe turnee câştigate: Pele (3)
Cele mai multe meciuri jucate: Lotthar Matthaus (25)
Cele mai multe minute jucate: Paolo Maldini (2.217)
Cele mai multe prezenţe în finală: Cafu (3)
Cel mai tânăr jucător: Norman Whiteside (17 ani şi 42 de zile)
Cel mai bătrân jucător: Roger Milla (42 ani şi 39 de zile)
Cele mai multe goluri marcate per total: Ronaldo (15)
Cele mai multe goluri marcate într-un singur turneu: Just Fontaine (13), în 1958
Cele mai multe goluri marcate într-un singur meci: Oleg Salenko (5), în 1994, Rusia - Camerun
Cele mai multe goluri marcate în finală: Geoff Hurst (3), în 1966
Cel mai tânăr marcator: Pele (17 ani şi 249 zile), în 1958, Brazilia - Ţara Galilor
Cel mai bătrân marcator: Roger Milla (42 ani şi 39 zile), în 1958, Camerun - Rusia
Cel mai rapid gol: Hakan Şukur (11 secunde), în 2002, Turcia - Coreea de Sud
Cele mai multe meciuri fără să primească gol: Peter Shilton şi Fabien Barthez (10)
Cele mai multe minute fără să primească gol: Walter Zenga (512)

Recorduri de antrenori
Cele mai multe meciuri: Helmut Schon (25)
Cele mai multe meciuri câştigate: Helmut Schon (16)
Cele mai multe titluri câştigate: Vittorio Pozzo (2)
Cele mai multe turnee: Bora Milutinovic şi Carlos A. Parreira (5)
Cel mai tânăr antrenor: Jose J. Tramutola (27 ani, 267 zile), 1930
Cel mai bătrân antrenor: Cesare Maldini (cu Paraguay, 70 ani, 131 zile), 2002
Câştigător al trofeului atât ca antrenor, cât şi ca jucător: Mario Zagallo şi Franz Beckenbauer

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Observatie...
Ai dreptate, cu o obiectie: tarile pe care le-ai enumerat nu vor ajunge niciodata sa organizeze un CM... Si-mi vine sa te pup pe gura pentru finalul cu Iliescu! (Ipotetic vorbind...)
Postat 12 Iunie 2010, 01:33 de shadow
alba neagra
Daca tara asta e cea mai nesigura din lume, atunci cum vor fi : Somalia cu piratii renumiti si in apele internationale, Irak cu atacuri suniti contra siiti si toti contra trupe ONU, sau Afganistan cu atentate talibane contra militii si ONU, sau Pakistan cu lupte islam contra hindu, sau Ruwanda cu maceluri inter etnice, sau Mali cu piratii desertului, sau Cecenia cu atacuri contra rusilor, sau Kosovo cu atacuri interetnice, sau cate si mai cate! Cum poate fi asta o tara nesigura si totusi sa fie atat de cautata de turisti? Daca ar fi sa ne luam dupa cele scrise de ziare, aveti dreptate ca este tara cea mai nesigura, dar daca ar fi sa ne luam dupa cele scrise chiar in acest ziar Oradea este este cel mai nesigur oras din lume . Asta pentru ca zilnic au loc disparitii de persoane, crime, violuri, sinucideri, incendii, accidente, furturi, violente, agresiuni chiar si cu arme, atacuri ale cainilor vagabonzi si asa mai departe. Problema este ca singura deosebire intre noi si ei este ca ei il au pe Nelson Mandela ca reper moral pentru poporul sud-african, iar noi il avem pe Ion Iliescu ca reper imoral pentru sleahta profitorilor pe seama poporului roman.
Postat 11 Iunie 2010, 12:50 de Desmond Tutu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON