URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2010, 11:10

Vocea surdo-muţilor

Vocea surdo-muţilor CEI MAI BUNI DINTRE CEI BUNI. La finalul Galei desfăşurate joia trecută în Capitală, laureaţii secţiunii "Elevul anului" s-au fotografiat într-un tablou al celor mai buni elevi din ţară. Bihoreanul Cristian Roşu (stânga) şi-a adjudecat locul II pentru invenţiile în domeniul roboticii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câte ori n-aţi trecut pe lângă surdo-muţi care comunicau în limbajul specific lor, gestual, şi v-aţi întrebat ce-şi spun? De câte ori vi s-a întâmplat ca un surdo-mut să vă ceară ajutorul, dar n-aţi înţeles nimic din ce voia să spună?

Pentru a evita astfel de situaţii, marghiteanul Cristi Roşu, de doar 19 ani, a inventat, împreună cu un prieten din Zalău, un dispozitiv care transformă limbajul gestual în sunete. Aşa, surdo-muţii se vor putea simţi, poate pentru prima dată, la fel ca semenii lor...

Celebru peste Ocean

12 cristi rosu.jpgCristi are deja un nume în lumea ştiinţifică. De mic e pasionat de robotică şi adesea şi-a surprins apropiaţii, dar şi pe cercetătorii profesionişti, cu inovaţiile sale.

BIHOREANUL a relatat, în vara acestui an, cum tânărul, pe atunci elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea, a luat premiul I la un concurs internaţional din Sillicon Valley (SUA). Acolo, împreună cu un prieten din Zalău, Paul Sucală, Cristi a prezentat o maşinărie care, montată pe autoturisme, detectează obstacolele şi frânează automat, prevenind accidentele rutiere. Din peste 400 de proiecte, cel al tinerilor români a fost câştigătorul suprem, iar recompensa primită de cei doi a fost de 3.000 de dolari.

Al doilea pe ţară

Săptămâna trecută, Cristi a punctat o nouă reuşită. Acum e student la Cluj, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, secţia Engleză, din cadrul Universităţii Tehnice, dar pentru performanţele obţinute în acest an, pe când era încă elev, a fost nominalizat la secţiunea "Elevul anului" la Gala Premiilor în Educaţie, organizată anual de Fundaţia Dinu Patriciu. La ceremonia de joia trecută, desfăşurată la Palatul Parlamentului, i s-a decernat premiul II, devenind astfel al doilea cel mai bun elev al ţării în 2010, după ieşeanul Tudor Giurgică-Tiron.

Pe lângă dispozitivul pentru care a fost premiat şi în America, printre realizările din acest an ale tânărului bihorean se află şi un alt dispozitiv, făcut în vară împreună cu acelaşi prieten Paul. Este vorba de "Haptic Device", un mecanism destinat persoanelor surdo-mute, care transformă mişcările mâinilor în sunete.

Mănuşile speciale

Ştiind că unei persoane fără capacitatea de a vorbi şi de a auzi îi e greu să comunice cu o persoană sănătoasă, pentru că nu au acelaşi limbaj, Cristi şi Paul şi-au propus să creeze dispozitivul care să faciliteze această comunicare, fără să fie nevoie de o a treia persoană care să cunoască ambele limbaje. Aşa au făcut "Haptic Device", care constă de fapt în două mănuşi, nişte fire şi un aparat.

"La încheieturi, mănuşile au accelerometre care simt mişcarea mâinilor în spaţiu şi o înregistrează. Apoi, peste fiecare deget sunt senzori care simt îndoitura falangelor, recunoscând astfel şi această mişcare. Restul e programare, un mic «creieraş» care transpune aceste mişcări «înţelese» de el în sunete", explică Cristi.

Tânărul recunoaşte că aparatul nu funcţionează încă la capacitate maximă. L-au realizat în această vară şi nu e finalizat, însă "Haptic Device" poate înţelege literele şi câteva simboluri simple. "Nu poţi spune orice şi el să transpună, dar la un nivel minim de comunicare funcţionează", precizează Cristi.

Banii, în proiecte

Pe lângă felicitări, Cristi a primit de la Fundaţia Dinu Patriciu şi un premiu în bani, de 5.000 de euro. E al doilea primit în România pentru realizările sale, după ce Primăria Marghita, oraşul în care s-a născut, i-a oferit... 100 de lei. Ce va face cu banii? "Nu m-am gândit. O parte o voi investi în viitoarele proiecte", spune tânărul.

Deja are în cap proiectele pe care urmează să le pună pe picioare. Împreună cu Paul, vrea să înfiinţeze un ONG pentru nevăzători. "Vrem să le dăm nişte gadgeturi care să-i ajute să se deplaseze prin oraşe fără baston, fără câine. Un fel de GPS pentru orbi", explică bihoreanul. "Gadgeturile", evident, le vor face tot împreună. De asemenea, Cristi şi-a propus să participe la un concurs organizat de Microsoft la New York, dar deocamdată nu ştie ce dispozitiv să inventeze pentru a se prezenta onorabil.

Cert e că idei are, iar de priceput a dovedit că se pricepe. Rămâne doar ca mai mulţi din jurul său să i le încurajeze şi aprecieze. Pentru că valoarea unei ţări nu se măsoară atât în bogăţii materiale, cât mai cu seamă în oamenii ei...


BIHORUL PREMIAT
Menţiune specială pentru un student special

Cristi Roşu nu a fost singurul reprezentant al Bihorului la Gala Premiilor în Educaţie. La secţiunea "Studentul anului", Ştefănel Cârlescu (foto), student în anul III la facultăţile de Teologie şi de Management din cadrul Universităţii Emanuel, a luat o menţiune specială. Ea răsplăteşte participarea la două şcoli de vară prestigioase: The International School of Bussiness organizată de Universitatea Harvard, şi International Political Economy sub egida London School of Economics. Şcoala de la Harvard a absolvit-o cu punctajul maxim, iar la cea din Londra s-a apropiat de cel maxim. Doi ani la rând a fost inclus în Top Talents România şi a făcut parte atât din Parlamentul Tinerilor din România, cât şi din Parlamentul European al Tinerilor.

În vară, Ştefănel, originar din Iaşi, va absolvi Facultatea de Management, iar după ce va finaliza şi Teologia, doreşte să urmeze un program de practică de 2 ani la Universitatea Harvard. De asemenea, doreşte să facă, tot în State, un MBA (Master Bussiness Administration). "La final vreau să mă întorc în Iaşi", a mărturisit tânărul pentru BIHOREANUL. Cât despre premiul câştigat săptămâna trecută, Ştefănel spune, modest, că se datorează mai mult celor care l-au format. "Îi sunt mulţumitor lui Dumnezeu şi familiei, şi îmi exprim aprecierea faţă de Universitatea Emanuel, pentru că am întâlnit aici profesori extraordinari. Sunt oameni deosebit de pasionaţi, care mi-au influenţat viitorul în mod esenţial", a spus tânărul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
cautarea unui suflet
Buna, Sunt Man MELANIA am 35 de ani, sufar de tetraspareza spastica sunt din mm Sighet-Marmatiei, lucrez ca referend la muzeu, caut ptr prietenie/casatorie un baiat surdo-mut, serios, din satu-mare, bihor, maramures idiul meu manmelania2000 sau facebook man melania-laura. Rog seriozitate, multumesc
Postat 21 Ianuarie 2014, 13:26 de Man Melania
HAPTIC DEVICE
Felicitari acestor tineri inzestrati de Dumnezeu pentru ca se gandesc la semenii lor aflati in necaz .Am un baiat surdo-mut, ma intereseaza unde se poate gasi HAPTIC DEVICE
Postat 15 Mai 2012, 10:10 de GHINDAR
felicitari!
mai grav este ca societatea nu face nimic pentru acesti copii cu probleme, care la randul lor vor avea copii
Postat 15 Noiembrie 2010, 08:57 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON