URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2009, 09:10

Torturat de mascaţi (VIDEO)

Torturat de mascaţi (VIDEO) RUGĂMINŢI. Ciprian Chebeleu (foto) spune că nici nu mai ştie precis câţi poliţişti l-au torturat. "Ştiu că mă rugam de ei să nu mai dea...", spune tânărul, internat de urgenţă la Spitalul Judeţean cu răni serioase pe faţă. Dacă oamenii legii au vrut să-l înveţe minte, au reuşit: omul o să-şi aducă aminte bătaia luată tot restul vieţii...

Să iasă cu băieţii în oraş şi să se distreze până dimineaţă. Asta ar fi vrut Ciprian Chebeleu să facă vinerea trecută, când şi-a sărbătorit împlinirea a 25 de ani.

Doar că distracţia din club, transformată în coşmar, s-a mutat la Poliţie: după ce a fost scos din Lord's de agenţii de pază, Cipri a fost "preluat" de poliţiştii Serviciului de Intervenţie Rapidă, care i-au tras o bătaie în plină stradă, iar mai apoi şi la secţie. O bătaie pe care n-o să o uite în grabă, pentru că i-a lăsat semne pe toată faţa...

Vrei să ţi-o iei?

Pe 18 noiembrie, Ciprian Chebeleu, student în anul şase la Arhitectură în Oradea, a împlinit 25 de ani, iar două zile mai târziu, şi-a cinstit câţiva prieteni în Lord's Club, din pasajul Vulturul Negru. "Dansam cu băieţii pe ring, era înghesuială. Era vreo 12 noaptea când bodyguarzii localului mi-au zis că trebuie să ies", povesteşte Cipri. A întrebat de ce e scos şi a aflat că "aşa a zis şeful". Nici unul din cei doi bodyguarzi nu l-a lovit, ci doar l-au întins pe spate, cu piciorul la piept. Voiau să-i dea drumul, când au ajuns poliţiştii.

"Erau în parcarea de la Vulturul Negru şi probabil au văzut că s-a adunat lume în jur, că de chemat n-am auzit pe nimeni să-i cheme", povesteşte tânărul. Instantaneu, continuă el, fără să întrebe nimic, mascaţii l-au săltat în duba parcată lângă staţia de tramvai din Piaţa Unirii. Un prieten de-al lui Cipri, poliţist în alt judeţ, i-a întrebat de ce-i iau prietenul pe sus. "Le-am zis că sunt poliţist, că ştiu că nu aşa e procedura şi i-am întrebat cu ce a greşit. Mi-au zis: ”Vrei să ţi-o iei şi tu?”.

Fără milă

04 Parvulet.jpgFără să zică nimic, doi mascaţi l-au băgat pe Cipri în maşină. "Auzeam de afară cum îi trăgeau pălmi", povesteşte Mihai Pârvuleţ (foto), un alt martor la incident. Când l-au scos din dubă, prietenii lui Cipri au rămas şocaţi. "Îi curgea sânge pe toată faţa", îşi aminteşte Mihai. "M-au lovit cu pumnii şi cu picioarele ca pe un animal", spune Cipri.

Mascaţii au plecat, iar Mihai a sunat la 112 să cheme o Ambulanţă. Dar, până să ajungă salvarea, a venit aceeaşi dubă a poliţiştilor. De data asta, agenţii nu aveau cagulele pe faţă, iar Mihai, care împreună cu Cipri are o firmă de proiectare în arhitectură, l-a recunoscut pe unul dintre poliţişti, Bratasin Burdaş. "I-am zis: Domnu' Burdaş, da' nu ne recunoaşteţi? Noi v-am făcut proiectul pentru casă. De ce-l bateţi?". Fără să se lase impresionat, poliţistul şi-a tras însă cagula pe faţă, fără să spună nimic. L-a luat din nou pe Cristi, l-au băgat în dubă şi au demarat în trombă. "Unul dintre cei strânşi acolo ne-a zis că, de obicei, pe ăştia luaţi pe sus îi duc la secţia de pe Calea Aradului, la Poliţia Municipiului", spune Mihai.

"Da' cu mama ce-au avut?"

Ajunşi acolo, tinerii n-au fost lăsaţi să intre. De afară, auzeau doar cum prietenul lor urla de durere. "Auzeam loviturile, iar Cipri striga să nu-l mai lovească". Apoi, şi-au zărit tovarăşul pe unul din geamuri şi au filmat cu telefoanele mobile cum poliţiştii îl îmbrânceau pentru a-l duce într-o altă încăpere. "I-am strigat să arate cine l-a bătut, şi el a arătat spre doi poliţişti", spune Mihai.

Între timp, o sunase pe mama lui, să încerce ea să oprească bătaia, dar şi la Ambulanţă, solicitând să vină un echipaj chiar la sediul Poliţiei. "Dispecera mi-a zis că e treaba Poliţiei, dacă e în sediul lor". Între timp, mama lui Mihai, ajunsă la secţie, a întrebat ce se întâmplă, dar, în loc să primească răspuns, a fost îmbrâncită de un mascat să iasă. Şi această imagine a fost filmată de tineri. "Cu noi aveau ce aveau, dar s-o împingă pe femeie?!", se revoltă Mihai.

În cele din urmă, un echipaj al Ambulanţei a fost trimis la Poliţie, iar medicii l-au scăpat pe Cipri din mâna mascaţilor. Mihai le-a zis pe loc poliţiştilor că vrea să depună o reclamaţie. "Iniţial mi-au zis că nu pot, că eu sunt martor, că trebuie să depună victima. Apoi m-au lăsat, dar au trecut-o în registru lăsând înaintea ei două rânduri libere", spune tânărul, suspectând că poliţiştii şi-au lăsat loc liber pentru a consemna alte plângeri şi, astfel, să aibă un motiv pentru corecţia dată. De parcă, indiferent ce-ar fi făcut tânărul, oamenii legii ar fi avut dreptul să procedeze astfel...

Lovire repetată

Ciprian a fost transportat la ora 2.30 la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean, unde medicii i-au constatat multiple hematoame, echimoze faciale, adică vânătăi, şi i-au recomandat controale de specialitate. A obţinut şi un certificat medico-legal, unde se constată că avea piramida nazală, pleoapele, buzele şi pavilionul urechii intens tumefiate, adică umflate, numeroase vânătăi pe faţă, braţe, spate şi piept, că acuză ameţeli şi dureri de cap, toate leziunile fiind cauzate în noaptea precedentă "prin lovire repetată cu corpuri dure, comprimare cu degetele şi cădere pe un plan dur, rugos". Pentru toate acestea, a primit 12-14 zile de îngrijiri medicale.

Întors la spital, timp de o săptămână a fost examinat de diferiţi medici, care au ajuns la concluzia că are nevoie de o operaţie la nas şi de mai multe investigaţii ORL, având timpanul fisurat la o ureche. De altfel, l-au şi re-internat, pentru a-l ţine sub supraveghere medicală.

Şi bătut, şi amendat

Între timp, Poliţia Bihor a emis un comunicat prin care susţinea că Cipri fusese "recalcitrant", făcând "scandal în local şi continuându-l în stradă (...) şi chiar a început să spargă sticle de băuturi alcoolice într-o staţie de tramvai". "Într-adevăr, s-a folosit forţa, pentru că era beat", spune Alina Dinu, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei, adăugând că tânărul a fost amendat cu 1.000 de lei, pentru tulburarea liniştii publice. "Dar nici măcar nu m-au legitimat, în noaptea aia ei habar n-au avut cum mă cheamă", arată Ciprian.

Tânărul a angajat un avocat şi a depus o plângere la Parchetul Bihor. "Nu ştim încă împotriva cui, pentru că nu ştim care poliţişti au fost de serviciu în acea noapte. E o plângere penală pentru lovire, purtare abuzivă şi lipsire de libertate în mod ilegal", a declarat BIHOREANULUI avocatul Ioan Banciu. Aflând de plângere, şeful Poliţiei, comisarul-şef Adrian Bucur, spune că e treaba procurorilor să ancheteze cazul. "Nu am nimic mai mult de spus faţă de ce s-a zis deja", a comentat, sec, Bucur.

Avocatul va cere ca probe imaginile surprinse de camerele de filmat din Lord's şi mărturiile chelnerilor, pentru că afirmaţia poliţiştilor, potrivit căreia Cipri ar fi spart sticle de băutură în stradă, e contrazisă de patronul clubului. Gondoş Gabor recunoaşte că a cerut bodyguarzilor să-l scoată pe Cipri din local, pentru că era foarte beat. "O chelneriţă a zis că-l ştie, că-i client fidel şi nu-i scandalagiu, de aceea bodyguarzii nu au vrut decât să-l evacueze. Dar clientul nu avea cum să iasă cu sticle, nu i-ar fi permis bodyguarzii", zice patronul.

Mascaţi inculpaţi

Vorbele proprietarului clubului sunt susţinute şi de prietenii lui Cipri, care spun că nimeni n-a spart nimic. "Nici nu eram foarte beţi, doar puţin piliţi. Era încă devreme şi n-apucaserăm să bem mult. Dacă eram beţi, eram proşti, şi săream şi noi la bătaie", zice unul dintre prietenii tânărului.

Toţi sunt hotărâţi să-şi susţină tovarăşul, chiar dacă vor trebui să meargă în instanţă şi să depună mărturie împotriva poliţiştilor într-un proces penal. Pentru că vor să demonstreze că o cagulă pe faţă şi un bulan în mână nu dă nimănui dreptul să aplice legea junglei. Dacă ar fi aşa, singura diferenţă între infractori şi poliţişti ar rămâne doar uniforma. De formă...


REACŢII
Unii pro, alţii contra

Ştirea despre bătaia primită de Ciprian a apărut în toată presa locală şi a stârnit numeroase reacţii. În comentarii pe forumuri, mulţi susţin că bătaia aplicată de poliţişti a fost meritată. "Se pare că asta e soluţia", "încă un beţiv cu egoul crescut de la alcool şi-o ia în nas; la mai mare!", "toţi golanii să păţească ca şi el, felicitări mascaţilor", "un alt şmecheraş care după ce face scandal încearcă să facă pe victima", sunt doar câteva din mesajele care ţin partea Poliţiei.

La polul opus sunt cei care îi acuză pe mascaţi de exces de zel. "Se pare că ne-am întors într-un stat totalitar, în care o insignă şi masca îţi dau dreptul să faci ce vrei, să maltratezi şi să baţi fără să te temi de consecinţe", "orice ar fi făcut, în bar sau afară, nu au dreptul să îl bată", "trebuiau să-i pună cătuşele şi să-l imobilizeze", "cel mult trebuiau să-i dea cu spray şi-l linişteau, dar nu să-l desfigureze", spun alţi orădeni, revoltaţi de abuzul poliţiştilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON