URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2010, 17:06

Vreţi să petreceţi Paştele la munte? Atenţie la drumuri şi la precipitaţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe bihoreni să ţină cont de o serie de recomandări înainte să se aventureze într-o excursie în zonele muntoase, în perioada Sărbătorilor Pascale.

Astfel, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo îi avertizează pe cei care optează pentru zona Parcului Natural Apuseni că drumul de acces dinspre Boga spre Padiş este practicabil doar până la Glăvoi. De acolo, în amonte, există porţiuni acoperite cu acumulări de gheaţă sau zăpadă udă, întărită. Acestea pot împiedica traficul normal sau chiar şi cel cu maşini 4 x 4. În aceleaşi condiţii se află şi drumul de acces dinspre Cluj-Huedin, respectiv de la Ic Ponor către complexul de cabane Padiş.

De asemenea, din cauza precipitaţiilor din ultimele zile şi având în vedere că prognoza meteo pentru weekend indică ploi de 15-20 litri pe metru pătrat, este posibil ca drumurile să fie afectate de viituri şi şuvoaie.

"Recomandăm celor care intentionează să se deplaseze în aceste zone, să se informeze cât mai exact dacă şi până unde se poate urca pe aceste drumuri la posturile de poliţie din Pietroasa şi Rachiţele sau la Administraţia Parcului Natural Apuseni", se precizează într-un comunicat al Salvamont-Salvaspeo.

Salvamontiştii îi avertizează pe turişti ca în zona masivului Bihor-Vlădeasa este indicat să rămână în perimetrul localităţilor rurale în care pot găsi numeroase pensiuni, cabane sau campinguri.

Şi drumul Remeţi-Coada Lacului de acumulare Leşu-Stâna de Vale poate fi afectat de viituri. Cei care doresc să meargă de Paşti în această zonă pot solicita informaţii de la Primăria sau Poliţia Remeţi.

Cei de la Salvamont mai avertizează că în multe locuri de pe traseele turistice din zona Padiş zăpada are încă straturi considerabile. De aceea, riscul de accidentare sau rătăcire este foarte ridicat.

Pârtiile de schi nu mai sunt practicabile deoarece zăpada s-a topit aproape integral atât în zona Vârtop-Arieşeni cât şi în Stâna de Vale.

Pe de altă parte, bihorenii care vor să se campeze în zona Defileului Crişului Repede, în perimetrul Bratca-Vadu Crişului, inclusiv pe văile adiacente trebuie să ţină cont de faptul că din cauza precipitaţiilor şi topirii zăpezilor, se vor produce creşteri ale nivelului apelor, luncile utilizate pentru instalarea corturilor fiind expuse inundării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON