URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2010, 16:52

Seminar trilateral româno - slovaco - maghiar la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 65 de poliţişti din judeţele Bihor, Hajdu Bihar (Ungaria) şi Banska Bystrica (Slovacia) participă la seminarul trilateral româno - slovaco - maghiar "Transfer de experienţă privind utilizarea SIS", organizat de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor în perioada 25-27 noiembrie la Oradea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Adrian Bucur.

Potrivit acestuia, seminarul vizează în principal pregătirea pentru viitoarea aderare a României la Spaţiul Schengen. "În timpul seminarului, poliţiştii vor face schimb de experienţă cu colegii omologi din statele participante, având totodată posibilitatea să dezvolte relaţii de cooperare, prin stabilirea unor contacte trilaterale concrete şi directe", a declarat Bucur.

Pe parcursul celor trei zile sunt abordate aspecte privitoare la cadrul legal şi organizarea Poliţiei Române şi a IPJ Bihor, rezultatele obţinute în activitatea de combatere a criminalităţii, modul de lucru Schengen, utilizarea Sistemului Informatic Schengen (SIS), cooperarea poliţienească prin organizarea de patrule mixte şi acţiuni comune şi alte domenii conexe de interes pentru participanţi.

"Poliţiştii români au ocazia să înveţe utilizarea sistemului informatic Schengen, un sistem cu ajutorul căruia poate intra într-o bază de date europeană care conţine informaţii despre persoane care au interdicţie în spaţiul Schengen şi care urmează să fie expulzate, urmăriţi general, obiecte furate, dispărute sau tăinuite", a mai spus şeful Poliţiei Bihor.

Ofiţerul a mai subliniat faptul că seminarul vine în ajutorul pregătirii profesionale a poliţiştilor bihoreni deoarece în perioada 6 - 10 decembrie, România va fi evaluată chiar pe tema utilizării Sistemul Informatic Schengen.

"Eforturile poliţiştilor bihoreni făcute în domeniul pregătirii profesionale sunt susţinute prin acest seminar, în cadrul căruia sunt dezbătute situaţii concrete cu care s-au confruntat colegii din Ungaria şi Slovacia", a mai spus Bucur.

Lucrările vor viza, totodată, modalităţile de cooperare transfrontalieră pentru combaterea evaziunii fiscale şi a fraudelor intracomunitare, una din principalele probleme cu care se confruntă poliţiile celor trei ţări. "Schimbul rapid de informaţii este primordial pentru combaterea evaziunii fiscale. Dacă nu ai informaţia la timp, evazioniştii scapă", a arătat şi Boris Bena, şeful Direcţiei Generale de Poliţie a judeţului Banska Bystrica - Republica Slovacia, prezent la conferinţa de presă.

Bena a dat ca exemplu pozitiv parteneriatul pe care conducerea Poliţiei Bihor l-a încheiat deja pe tema schimbului rapid de informaţii cu omologii lor din Hajdu Bihar. "Vrem să transferăm parteneriatul între cele trei state", a arătat şeful Direcţiei Generale de Poliţie Banska Bystrica.

Seminarul se desfăşoară în prezenţa generalului dr. Fekete Csaba, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hajdu Bihar - Ungaria, Boris Bena, directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie a judeţului Banska Bystrica - Republica Slovacia, Adrian Havelka, ataşatul slovac de interne în România, consilierul ministrului Ministerului Administraţiei şi Internelor Milan Manura, dar şi reprezentanţi ai celor două instituţii străine de aplicare a legii mai sus menţionate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON