URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2010, 01:30

Salvarea speologilor este cea mai complexă operaţiune de salvare din România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit lui Adrian Marin, vicepreşedintele Serviciului Judeţean de Salvamont Salvaspeo Bihor, până joi seară, echipajele de salvare nu au putut lua legătura cu cei trei speologi de la Clubul Clujean Politehnica, rămaşi captivi miercuri în peştera Cociu, pe raza localităţii bihorene Bulz. Pe parcursul zilei de joi un scafandru specializat a intrat în peşteră, dar până seara salvatorii nu au primit nici un semn de la speologii rămaşi captivi.

"Nu avem încă toate datele, pentru că în zonă e semnal slab. Dar misiunea de salvare este foarte dificilă şi ne rugăm să nu plouă. S-ar putea să fim nevoiţi să cerem ajutor şi din alte părţi, dacă nu găsim încă resursele şi modalităţile necesare să îi scoatem din peşteră. Ideea de a-i scoate cu un scafandru, cum se vehicula, este foarte riscantă. Luăm în calcul toate ipotezele posibile", a declarat pentru BIHOREANUL Adrian Marin.

Situaţie extremă

El a precizat că scoaterea celor trei speologi la suprafaţă cu ajutorul scafandrilor specializaţi ar fi extrem de dificilă, deoarece galeriile sunt strâmte, iar prin unele locuri scafandrii sunt nevoiţi să îşi dea jos butelia de oxigen şi să o împingă. În plus, vizibilitatea este extrem de redusă, din cauză că apa este tulbure.

"Situaţia e similară, dar la scară mult mai redusă, cu cea a minerilor din Chile. Este de departe cea mai complexă operaţiune de salvare din peşteră din România sau poate chiar din partea asta de Europă, unde nu ştiu să fi fost ceva similar, cel puţin în ultimii ani. Experienţă avem, dar nu am mai întâlnit situaţii ca aceasta. E foarte dificil de gestionat şi trebuie avut mare grijă", a explicat Marin.

Mobilizare maximă

Vicepreşedintele salvamontiştilor bihoreni a mai precizat că mobilizarea este maximă în jurul peşterii, în continuare salvamontişti, pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari lucrând la pomparea apei, deoarece în peştera Cociu intră un pârâu, iar debitul trebuie menţinut la un nivel foarte redus.

Deşi s-a creat un baraj din saci de nisip, iar apa de după baraj este mereu pompată, ca să nu ajungă în cavernă, salvatorii trăiesc sub presiunea că va ploua, iar debitul apei va creşte, ceea ce ar face practic imposibilă acţiunea în interior.

Marin a mai precizat că pe lângă generatoare de curent, halogene şi motopompe, de la Oradea au fost trimişi 500 de metri de cablu telefonic pentru a putea lua legătura atât cu specialiştii au intrat în peşteră, cât şi cu speologii, în cazul în care scafandrii ar ajunge la cele trei victime: "În asemenea situaţii comunicarea este vitală, pentru că numai aşa putem comunica cu oamenii dinăuntru, în caz că se schimbă vremea de pildă şi vine o nouă viitură", a spus Marin.

Mesaj pentru supravieţuitori

Deşi nu se ştie dacă sunt sau nu în viaţă, pentru ca speologii rămaşi captivi în peşteră să ştie că echipele de salvare sunt în căutarea lor, salvatorii au lansat în apă soluţii colorate care, în situaţia în care ar ajunge la ei, să le vadă. "Suntem optimişti şi, ca să le îmbunătăţim situaţia, am făcut rost de trasori, adică nişte coloranţi care vor schimba culoarea apei. Dacă au lumină, observă. Şi îşi vor da seama că îi căutăm. Le va ridica foarte mult moralul", a mai spus Marin.

Echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi ale Serviciului de Salvamont Salvaspeo Bihor şi Cluj lucrează, începând de miercuri, pentru salvarea celor trei speologi clujeni, două femei şi un bărbat, cu vârste între 25 şi 40 de ani, care au fost prinşi de viitură în timp ce se aflau într-o expediţie într-o peşteră din localitatea Bulz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON