URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2010, 15:25

Puşcărie cu suspendare pentru anestezist, achitare pentru doctor

Puşcărie cu suspendare pentru anestezist, achitare pentru doctor Doar medicul Vladimir Topală (foto) a fost condamnat, şi el cu suspendare, pentru moartea Marcelei Gruie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Beiuş a pronunţat, vineri, după un proces întins pe doi ani şi aproape o lună de deliberări, sentinţa în cazul a doi medici din cadrul Spitalului "Episcop Nicolae Popovici" din Beiuş, acuzaţi de ucidere din culpă în urma morţii Marcelei Gruie, o tânără mamă de doar 29 de ani, în timpul unei operaţii de cezariană.

Instanţa l-a achitat pe medicul şef al Secţiei de Obstetrică Ginecologie, Radu Scridon, însă a dispus condamnarea anestezistului Vladimir Topală, şeful secţiei de Terapie Intensivă, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei pe 5 ani şi 6 luni.

Judecătorul i-a aplicat medicului si o pedeapsă complementară, aceea de a nu a mai avea dreptul să profeseze pe durata celor 3 ani de condamnare, însă a dispus suspendarea restricţiei pentru aceeaşi perioadă de probă, de 5 ani şi 6 luni, timp în care va fi supravegheat.

vladimir topala.jpgMagistraţii au dispus, totodată, ca Topală (foto) să plătească, în solidar cu Spitalul Municipal "Nicolae Popovici" Beiuş şi compania de asigurări, despăgubiri civile de 27.700 lei faţă de soţul tinerei decedate, Dorel Gruie, şi câte 170.000 lei, cu titlu de despăgubiri morale, atât pentru bărbat cât şi pentru cei doi copii rămaşi orfani, Daniel şi Daria, deci în total 510.000 lei.

Sentinţa Judecătoriei Beiuş nu este definitivă. Ea a fost atacată, deja, atât de soţul tinerei şi de către reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, prin apel, la Tribunalul Bihor, solicitând condamnarea ambilor medici.

"Medicul ginecolog este cel puţin în egală măsură răspunzător cu anestezistul, pentru că a efectuat o intervenţie care nu era necesară şi în condiţiile în care nu avea în blocul operator nici aparatură şi nici substanţe suficiente în caz de urgenţă, defibrilator, adrenalină şi cardiogram. Au resuscitat-o manual, de i-au rupt sternul. Considerăm că nici despăgubirile civile nu sunt pe măsură. E vorba de câte 40.000 de euro pentru soţi şi pentru cei doi copii. Or, şi în cazuri de malpraxis soldate cu mutilări, nu cu deces, s-au acordat despăgubiri mult mai mari", a declarat Răzvan Doseanu, avocatul lui Dorel Gruie.

Marcela Gruie a murit pe 17 noiembrie 2006, în timpul unei operaţii de cezariană cu rahianestezie. Înainte cu două luni, pe 19 septembrie 2006, un medic cardiolog o diagnosticase cu tahicardie sinusală şi i-a prescris tratament, de care ulterior nici ginecologul şi nici anestezistul nu au ţinut cont. În timpul intervenţiei chirurgicale, la doar cinci minute după anestezierea ei, femeia a făcut stop cardio-respirator, iar după 20 de minute a murit. În urma ei a rămas o fetiţă care atunci avea doar 4 ani şi un băieţel nou născut.

Autopsia a evidenţiat existenţa unei culpe medicale. Raportul de constatare medico-legal a arătat că, din punct de vedere tehnic, "operaţia de cezariană a fost corect executată", însă monitorizarea anesteziei a fost "deficitară", motiv pentru care nu s-a observat că tânăra a reacţionat negativ. "Moartea s-a datorat unor complicaţii hemodinamice, cel mai posibil survenite ca urmare a anesteziei aplicate", conchide raportul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
malpraxis
AU NAVALIT RUSII PESTE NOI LA BEIUS
Postat 16 Noiembrie 2010, 23:14 de infractorii rusi
2 infractori
Locul vostru este la puscarie si sa nu mai profesati niciodata sa nu mai nenorociti alte familii . Cum a fost achitat Scridon atata timp cat atat expertiza de la oradea , expertiza de la Timisoara si avizul Comisiei superioare de medicina legala din cadrul Institutului National Mina Minovici Bucuresti ( forul medical superior in materie de medicina legala) au stabilit culpa medicala clara si pentru acest doctor , aratand ca aceasta operatie de cezariana nu era justificata ? Cum poate un judecator sa ignore aceste concluzii ale celor mai mari specialisti in medicina legala ? E mic Beiusul si cei doi trebuie sa mai profeseze ...
Postat 16 Noiembrie 2010, 10:14 de malpraxis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON