URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2013, 12:50

Pregătiri pentru manifestările dedicate zilei Unirii Principatelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a făcut public programul manifestărilor dedicate zilei Unirii Principatelor, care, la fel ca în fiecare an, se vor derula la statuia voievodului Mihai Viteazul, din Piaţa Unirii.

Festivitatea va începe joi, la ora 11, când va avea loc întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv. Va urma apoi intonarea Imnului Naţional al României, după care prefectul Claudiu Pop şi profesorul universitar Viorel Faur îşi vor prezenta alocuţiunile privind însemnătatea evenimentului, iar de la 11.20 va avea loc un scurt recital al corului veteranilor "Traian Moşoiu" din Oradea.

Momentul depunderii de coroane, jerbe şi flori la statuia lui Mihai Viteazul este programat să înceapă la ora 11.25, după care va urma defilarea detaşamentului de onoare. De la ora 11.45 participanţii la ceremonie se vor prinde în Hora Unirii.

Pe de altă parte, tot joi, la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Oradea, elevi din întreg judeţul vor participa la un concurs tematic, iar de la ora 13.30, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, elevii liceelor Aurel Lazăr şi Onisifor Ghibu organizează un moment special în care se va vorbi despre semnificaţia datei de 24 ianuarie în istoria românilor, inclusiv pe baza unor lucrări prezentate la Sesiunea de referate şi lucrări ştiinţifice ale elevilor, desfăşurată la Universitatea din Oradea săptămâna trecută.

Unirea Principatelor, sau Mica Unire, se sărbătoreşte în fiecare an pe 24 ianuarie, reprezentând unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească, sub Alexandru Ioan Cuza, ales domnitor al ambelor principate în 5 ianuarie 1859 (Moldova), respectiv la 24 ianuarie 1859 (Ţara Românească). Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu se poate
vai de cand au ajuns sa defileze functionarii publici de la politia comunitara?
Postat 23 Ianuarie 2013, 14:43 de adrian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON